131
Találtál egy érdekes cikket? Oszd meg velünk!
-
#61 önmagát teleportáló DNS ?! -
polarka #60 "...ám a rendszerben az újrahasznosítás során olyan kémiai változásokon esik át, amelyek a természetét még nem mindig értjük - magyarázta Julie Robinson"
wtf -
#59 Az űrhajósok vizelete eltömíti az űrállomás vízújrahasznosító-rendszerét, ezen jót mosolyogtam -
Getsu #58 Ha már tudománynál tartunk nem rég próbáltáki a hidrogén bombát persze csak kicsit. -
#57 űrlift -
#56 Legyen újra cool a tudomány! (Te hogyan népszerűsítenéd a tudományokat?) pályázat
Az alábbi kategóriákban várjuk pályázataitokat, ötleteiteket:
1. TV Műsor, rádióműsor, kisfilm, rövidfilm
2. Internet (portál, blog, stb.)
3. Rendezvények, események
4. Magazinok, sajtó
5. Egyéb kreatív eszközök
A pályázat beérkezési határideje 2009. szeptember 30. 17 óra
Mit lehet nyerni?
I. díj: 300 000 Ft
II. díj: 200 000 Ft
III. díj: 100 000 Ft
Különdíj: Kétszemélyes prágai hétvége
kiváncsi vagyok milyen pályaművek érkeznek, remélem majd közreadják -
polarka #55 Egyébként az új filmje, amit az előadásában is megemlít (Home) ingyenesen letölthető és épp ma dél körül adták le a TV2-n (tök véletlen láttam). Egész jó, a szokásos téma jó, szép felvételekkel és nem mond túl sok olyan dolgot, amivel nem lehet egyetérteni (persze, aki szarik a környezetszennyezésre, annak lenémítva ajánlott). -
polarka #54 Összefonódást értek el atompároknál. Elvileg ez a tanulmány (nem olvastam el). angol -
polarka #53 Yann Arthus Bertrand előadása. Klímaváltozás, környezetvédelem fontossága a témája; aki ismeri, az tudja. Az újabb nagyszerű felvételek miatt is célszerű megnézni. (Angol francia akcentussal) -
polarka #52 A Nereus a Challenger Deep-nél 10 902m mélyre merült, képeket közvetített és mintát is hozott fel (angol). A 3. jármű, ami ilyen mélységekig merészkedett. -
#51 -
polarka #50 Szén megkötő szénerőművet tesztelnek Skóciában (angol) -
blackgamer #49 Együtt startolt egy denevér a Discoveryvel
-
#48 -
#47 ezek a lencsefelhők bámulatosak
[apro](kár hogy rásegítettek a színekre) -
#46 Mégsem a gyémánt a legkeményebb anyag
"a lonsdaleit ugyanúgy szénatomokból áll, mint a gyémánt, csak szerkezete tér el azétól"
a gyémánt köbös, a lonsdaleit pedig hexagonális rácsszerkezetű, de ez nem új hír
vagy csak most sikerült kimutatni a keménységet? van egy kis bulvár szaga a dolognak
-
#45 Most már egyre kevésbé. :)
Mondjuk az tényleg kellemetlen, hogy élelmet nehezen fog találni... :S -
#44 Megérkezett az első gólya
"általában csak március végén, április elején szoktak visszaérkezni"
biztos meglepődött hogy minden havas :) -
rascal1 #43 A mai sg.hu hírlevélben szó van egy Digitális toll-ról, mint újdonságról. Az ötlet óriási, csak egy bajom van vele, szerintem nem újdonság, hiszen a BMV-n ezelőtt 20 évvel már kiállítottak hasonlót, az Archicad grafikus program kiegészítőjeként. Ilyennel lehetett rajzonli a programban. Azt hiszem, az Apple terméke volt, persze ez nem biztos, nagyon régen volt már. -
blackgamer #42 Új fajt fedezett fel az eBayen
Egy tudós húsz dollárért vett borostyánt az eBayen, amiről kiderült, hogy egy eddig nem ismert rovarfajt rejt. -
#41 A petabyte kora - ami nem csak azért fontos, mert bazisok adatról van szó, hanem a tudományban is új metodikát kér (előtérbe kerül a statisztika, háttérbe szorul a teória, a találgatás). -
blackgamer #40 E.T. idetelefonált?
1977. augusztus 15-én éjszaka 11 óra tájban az Egyesült Államokbeli Ohio államban található „Big Ear” (Nagy Fül) nevű rádióteleszkóphoz kapcsolt automatikus rögzítő berendezés különös rádiójelet regisztrált. Az eseményre csak négy nappal később derült fény, amikor Dr. Jerry R. Ehman, az obszervatórium csillagásza végre átolvasta az „adás” kinyomtatott paramétereit tartalmazó leporellópapírt. Első meglepetésében csupán annyit jegyzett le a lap szélére, hogy „Wow!”, ami kb. annyit tesz: hűha.
Legnagyobb megrökönyödésére ugyanis a számsorozat nagy hasonlóságot mutatott azokhoz az értékekhez, amelyeket a korábban leírtak szerint a kutatók egy lehetséges földönkívüli civilizáció csillagközi üzenetétől elvárnak. A 72 másodpercig tartó, keskeny sávú rádiójel rendkívül erős volt, és frekvenciája nagyon közel esett a bűvös 1420 MHz-hez, egészen pontosan 1420.456 MHz volt. Ehman gyors elemzést végzett az adatokon, és megállapította, hogy az „adás” nagy valószínűséggel a Naprendszeren kívülről érkezett, mégpedig a Nyilas csillagkép irányából, de a forrás távolságát már nem tudta meghatározni. Látszólag minden egybevágott, egy dolog azonban még hiányzott a végső bizonyossághoz. -
blackgamer #39 Gyorsuló DNS-leolvasás -
blackgamer #38 140 éves matematikai problémát oldottak meg
Az egyenletet az építészetben alkalmazzák főként, mivel segítségével már a tervezőasztalon megállapítható, hogy egy épület vagy híd milyen terheléseket fog elbírni. -
blackgamer #37 Meteorzápor várható péntek hajnalban -
#36 IMOD - új, kis fogyasztású, reflektív kijelzőtípus.
Még olvashattok róla a Scientific American 2007 novemberi számának Brillian Displays című cikkében (94-97. oldal) {ajánló}, vagy a Qualcomm oldalán. -
blackgamer #35 Óriáspatkányt találtak Indonéziában
-
jefferson83 #34 Mondjuk, ha csak egy-két napja terhes nem is olyan rossz :DD -
blackgamer #33 :) elképzelek egy terhes nőt négykézláb
de gonosz vagyok -
jefferson83 #32 Ez is érdekes. -
blackgamer #31 Környezetbarát a kengurufing
azé' tudnak címet adni -
blackgamer #30 Újjáépítették a világháborús kódtörő gépet
-
blackgamer #29 Először alkoholt készítettek kakaóból
Ötszáz évvel a csoki megjelenése előtt leleményes őseink alkoholt főztek belőle. -
blackgamer #28 látom sg is megtalálta, jóvan -
blackgamer #27 Zenei kottát rejt az Utolsó vacsora?
kár hogy nem rakták fel a zenét -
blackgamer #26 Új disznófajt találtak
-
blackgamer #25 Meglátja a világ Tutankhamon arcát
bárki megnézheti a háromezer éve, rejtélyes körülmények között meghalt gyermekfáraó arcát
-
blackgamer #24 köszi, jó írás -
jefferson83 #23 Az biztos, hogy a köztudatban a teknősök van elhintve, mert a kagylókra miért is figyelnénk oda :) Azért egy ezer éves fa előtt állva elgondolkodna az ember
Ezt most találtam: PDF- fák koráról is esik szó benne, nem hosszú -
blackgamer #22 én úgy tudtam hogy a teknősök élnek legtovább, ezért vágott mellbe a dolog, kagylót egynyárinak hittem :)
kedvenceim mégis a koros fák maradnak, a több méteres törzsükkel