340
ingyenes, jogtiszta operációs rendszerek a Windowson és a Linuxon kívül
 • Jim Morrison
  #340
  Pentoo ismeri valaki? vagy backtrack et?
 • Dj Faustus #339
  Itt írtam erről - a 3. bekezdéstől kezdve.
 • uiztu
  #338
  És milyen nyelven tanuljak meg? Melyik a legjobb ehhez szerinted? És valami linket a programnyelvről. Tehát valami leírást.
 • Dj Faustus #337
  Kérdésed első felére válaszként ajánlom ezen vagy ezen hozzászólásom.

  Kérdésed második felét ("És, valaki tudna belinkelni hozzá, valami leírást, hogyan kell programozni a ramot, stb. Hogyan működik, milyen nyelv lenne az ideális stb.") pedig már régebben kitárgyaltuk a programozással kapcsolatos topikokban. Először meg kell tanulni a programozás alapjait, majd bele lehet csapni a lecsóba.
 • uiztu
  #336
  Helo!!
  Én nekem van egy régi gépem. És szeretnék rá, egy magánjellegű egyszerű operációs rendszert. Csak annyit szeretnék, hogyha bekapcsolom a gépet, akkor automatikusan elinduljon a betöltőképernyő. Ki lehessen kapcsolni. Bármilyen program telepíthető legyen. Felismerje a dolgokat. Tehát egy komplett egyszerű o.p rendszert szeretnék. És, valaki tudna belinkelni hozzá, valami leírást, hogyan kell programozni a ramot, stb. Hogyan működik, milyen nyelv lenne az ideális stb. Remélem tudtok segíteni.
 • Sharpsh00ter
  #335
  Köszönöm a válaszod.
 • Dj Faustus #334
  "arra lennék kiváncsi hogy akkor a d-meghajtón lévő fájlok el vesznek-e?"
  Ha nem formatálod/törlöd le akkor nem.

  Én mindenesetre azt javasolnám, hogy Partition Magic-kel vagy Gparteddal a D meghajtó üres részéből csípj le egy külön partíciót a Windows 7-nek.
  Vagy ha elég erős a géped, akkor megpróbálhatod virtuális gépben (VirtualPc/VirtualBox/VmWare) futtatni - így nem kell a merevlemezt piszkálnod.
 • Sharpsh00ter
  #333
  Hello, azt szeretném kérdezni hogy két partícióra van osztva a winchestererm C-re és D-re szóval a C-én xp van a D-én meg vannak játékok képek stb. szóval a D-re felakarom telepíteni a windows 7-et és arra lennékkiváncsi hogy akkor a d-meghajtón lévő fájlok el vesznek-e?
  És egyátalán jó ötlet-e a kettőt egyszerre felrakini?
 • TommyC
  #332
  Jó, nincs tűz :D

  hiába van az sda5-ön az XP az a lényeg, h melyiknek van BOOT flag-je, azt kell berakni a lilo-ba; a cfdisk ezt kiírja, az én esetemben ez az sda2;

  ezzel a konfiggal tehát már működik:

  other=/dev/sda2
  label=Windows
  table=/dev/sda

  hátha valakinek segítettem, és bocs h sokat írtam,

  üdv (:
 • TommyC
  #331
  olvasgattam a neten és valami olyat olvastam, h azért nem engedi, mert az sda5 logikai partíció; megnéztem az fdisk-el, de aszerint nem az, viszont a cfdisk szerint már az :S

  azt is olvastam, hogy logikai partícióról nem lehet bootolni, pedig eddig az XP arról bootolt, tehát lehet h valahol logikainak érzékeli és ezért nem engedi a lilo?
 • TommyC
  #330
  a "table=/dev/sda" részt próbáltam átírni "table=/dev/hda"-ra is, de úgysem megy, véletlenül ezt az esetet kopiztam be a "lilo -v"-hez, ezért írja azt h "Boot other: /dev/sda5, on /dev/hda, loader CHAIN"
 • TommyC
  #329
  Sziasztok !!

  Segítségetekre lenne szükségem,
  most telepítettem egy disztrót egy kissebb 4,5G-ás merevlemezre, ezen kívűl van egy másik merevlemezem, amin XP van.

  A linux particiói hda1(boot),hda2(swap) és hda3(root)
  Az XPs particiokat a linux sda2,sda3,sda5(ezen van az XP)-nek nevezte el!

  A lilo-t próbálom bekonfigurálni, mert ehhez adtak utasításokat; így í következőket tartalmazza a lilo.conf (csak a lényeget másolom):

  image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda3
  label = Linux
  read-only

  other=/dev/sda5
  label=Windows
  table=/dev/sda

  Amikor beírom h lilo -v, akkor viszont a következőt dobja ki:

  Reading boot sector from /dev/sda
  Using MENU secondary loader
  Calling map_insert_data
  Warning: The boot sector and map file are on different disks.

  Boot image: /boot/vmlinuz
  Added Linux *

  Boot other: /dev/sda5, on /dev/hda, loader CHAIN
  Fatal: Partition entry not found.

  Tehát nem engedi h az sda5-ről bootoljak )))): ha átírom sda3-ra, amin nincs XP akkor végigmegy rendesen, de amikor megpróbálok bebootolni róla, akkor leáll a bootolás mert ott nincs semmi ):

  segítsetek please ):
 • circa
  #328
  Most hogy olvasom amit írtam egy kicsit félreérthető, a windows szerűségen a virtuális gépen futtatott XP-t értettem:))
 • circa
  #327
  Engem csak a virtuális gépen futtatott XP érdekelne most, valami olyan leírás hozzá, amit ért egy nem túl gyakorlott linux felhasználó is:)
 • Evin
  #326
  Elvileg Ubuntu.
 • Dj Faustus #325
  Ez egy Linux, ami futtat egy médialejátszót (XMMS), egy böngészőt (Firefox), egy MSN-klónt (talán aMSN), egy médialejátszót (mPlayer?), és egy virtuális gépet (Virtualbox), amin Windows XP fut.
  Bővebben itt írnak róla.
 • circa
  #324
  Helló, azt szeretném kérdezni, hogy itt az első videóban az emberke elindít egy windows szerűséget az egyik abalakon, ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy esetleg tud e róla valaki valamilyen információval szolgálni?
 • Dj Faustus #323
  Puppy Linux, Damn Small Linux, Xubuntu, Fluxbuntu, esetleg (url=https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems)Ubuntu[/url].
  Vagy ha már valamennyire járatos vagy a Linux használatában (tudsz apt-get install-lal csomagokat telepíteni, meg tudod keresni a megfelelő beállítóállományokat, stb...) akkor Debian (és keresel hozzá egy kis gépigényű ablakkezelőt - például Fluxbox).
 • Vardar
  #322
  Másik gép beadta a kulcsot úgy, hogy van olyan Linux disztribúció ami 444 MHZ-n és max 1 GB-n fut? RAM adatot nem tudok mondani:(
 • nikiherceg
  #321
  Hát ja, a Biosban a Boot menünél az első helyre a CD-ről bootolást állítsd be,utána meg mentsd el és kilép. Aztán Már cd-ről fog indulni. De ha nem értesz hozzá,elsőnek hívj valakit aki élőben elmutogatja neked :-) Vagy keres a neten windows xp telepítésről leírást,tuti van valahol :-)

  üdv: Niki
 • Shark96
  #320
  Segítene vki? A Xp-t nem tom telepíteni, mert nem tudom hogy kell formázni. Ha beteszem a cd-t, és újraindítom a gépet semmi. Kéne valamit álligattni hozzá? tesóm azt mondta hogy nem.......
 • Vardar
  #319
  *98-as:D
 • Vardar
  #318
  Nekünk meg Windows 3.1. Az volt a menő akinek az 1 darab 99-as gép jutott:D
 • nikiherceg
  #317
  Hát öcsé kész idegbajt kaptam,míg végigolvastam ezt a 4 lapot :-DDD Vardar nem baj,ha kérdezel,de ez azért sok volt, vegyél egy infós könyvet abba le vannak írva a dolgok, vagy olvass neten. Nekünk annó még volt dos a suliban :-D
 • Dj Faustus #316
  "1. Nem biztos, hogy lehet bővíteni, nem az én gépem, még nem futtattam Everestet."
  99,9999% hogy lehet bővíteni.

  "2. Na ez jó ötlet."
  Nem teljesen, mivel mind a kettőnek lejárt a terméktámogatása. Ergó, ha hiba (biztonsági sebezhetőség) van benne, azt már nem javítják ki.

  "3. Annyi a Linuxos tudásom, hogy tudom, hogy van. Ne kem ne magyarázz Fluxboxot és társait."
  Akkor miért keresel más operációs rendszert a Windowson kívül?
  Kénytelen-kelletlen tanulnod (migrálódnod) kell, akár melyiket is választod.

  Azért javaslom a Linuxot mert ennek a legjobb az elterjedtsége, támogatottsága a Windows után, ehhez kaphatsz megfelelő segítséget, erre van a legtöbb szoftver (Firefox, Openoffice).

  Fluxbox, XFCE, Gnome ezek ablakkezelők amelyek a Linux grafikus kinézetét valósítják meg különbözőképpen. Az Ubuntu a Gnome-ot használja (ez nagyobb erőforrásigényű), a Xubuntu az XFCE-t (kisebb erőforrásigény).

  "4. Nem vesznek új gépet."
  Előbb-utóbb rá lesznek utalva.
  Vagy a hardver fog kipusztulni (a mai tömeggyártott világban melyik számítógépet használod 10 évnél tovább); vagy az alkalmazások erőforrásigénye lesz túl sok.
 • Vardar
  #315
  1. Nem biztos, hogy lehet bővíteni, nem az én gépem, még nem futtattam Everestet.
  2. Na ez jó ötlet.
  3. Annyi a Linuxos tudásom, hogy tudom, hogy van. Ne kem ne magyarázz Fluxboxot és társait.
  4. Nem vesznek új gépet.
 • Dj Faustus #314
  Lehetőség 1.: Memóriát bővítesz (amennyit csak lehet), és Windows XP-t használsz (akár nLite-tal megberheltet, klasszikus Win9x-es kinézettel).
  664 MHz-es Dell gép 256 MByte Rammal, 450 MHz-es Sony Vaio laptop 192 MByte Rammal, 1 GHz-es AMD Duron procis gép 384 MByte Rammal működik Windows XP-vel.
  Lehetőség 2.: Régebbi Win 9x-es széria, vagy Windows 2000.
  Lehetőség 3.: Linux disztribúció egyszeribb ablakkezelővel (XFCE, Fluxbox).
  Nem kell hozzá (túl sokat) parancssorolni (a különböző programok a csomagkezelőből - pl.: Synaptic - könnyedén felrakhatóak). Tud nettel bánni (remekül), van rajta Openoffice is.
  1 GHz-es AMD Duron gépen 384 MByte Rammal Ubuntu (Gnome ablakkezelővel!) is elfut. 450 MHz-es Sony Vaio laptop 192 MByte Rammal Knoppix Live-ot is elfuttat.
  Lehetőség 4.: Dolgozol, takarékoskodsz, és új gépet veszel (És telepítesz Vista-t vagy amit akarsz).
 • Vardar
  #313
  Na akkor még egyszer:
  Kellene egy olyan grafikus operációs rendszer ami nem használ a mindennapi teendőkben parancssort. Lehetőleg ingyenes, (Open)Office-t kezelje , nettel is tudjon bánni, FF-t támogassa, ne nagyon legyen sebezhető, 1 GHz-s, 128 MB-os Ramos gépen ne lassan fusson.
 • Dj Faustus #312
  "1 GHz-s 128 MB RAM-os gépen mi fut jól? "
  Debian Linux parancssorosan vagy valami egyszeribb ablakkezelővel (XFCE), vagy például Xubuntu (ez is Linux). ;)
  Több memóriával futna rajta rendesen Windows XP is.

  "Az milyen? Mennyit igényel alapból?"
  Processzor 133 MHz vagy magasabb órajel-frekvenciájú Pentium-kompatibilis processzor (CPU). A Windows 2000 Advanced Server számítógépenként maximálisan nyolc processzort támogat.

  Memória Legalább 256 MB RAM ajánlott (legalább 128 MB, legfeljebb 8 GB támogatott).

  Merevlemez 1,0 GB szabad hely a merevlemezen.*

  Meghajtó CD-ROM- vagy DVD-meghajtó.

  Monitor VGA vagy nagyobb felbontású monitor.

  Perifériák Billentyűzet és Microsoft egér vagy ezzel kompatibilis mutatóeszköz (nem kötelező).

  Egyéb *MEGJEGYZÉS: Hálózati telepítés esetén a megadottnál nagyobb szabad lemezterületre van szükség. Bővebb tájékoztatásért forduljon Az első lépések című dokumentációhoz.

  Forrás

  "98 alatt fut a 2003-as Office(Open Office esetleg?)"
  Olvass utána!
  Openoffice
  Office 2003

  "Van a 98-nak valami ingyenes klónja?"
  Linux ;)

  "A React OS mennyire jó? Alapból mi van benne? Kompatibilis az XP-vel? (Open)Office fut rajta?"
  Olvass!!!!
 • Vardar
  #311
  Az milyen? Mennyit igényel alapból? 98 alatt fut a 2003-as Office(Open Office esetleg?), új játékok? Van a 98-nak valami ingyenes klónja? A React OS mennyire jó? Alapból mi van benne? Kompatibilis az XP-vel? (Open)Office fut rajta? Jó már fő operációs rendszernek? 1 GHz-s 128 MB RAM-os gépen jól futna?
 • lck
  #310
  Windows 2000
 • Vardar
  #309
  1 GHz-s 128 MB RAM-os gépen mi fut jól?
 • Dj Faustus #308

  Syllable telepítő Virtualboxban
 • Dj Faustus #307
  "A maximális kompatibilitást szeretném. Linuxnál tudtommal ez nincs meg."
  Mire is lehet rárakni a Linuxot?
  Kvázi bármire: okostelefonra, PDA-ra, PC-re laptopra, routerre, akár gyufásskatulya méretű gépre is.
  Firefox, Office van alatta, ingyenes, forráskódja (többségében) elérhető, vannak rajta játékok is, és alkalmazói programok (képnézegető, képszerkesztő, hangszerkesztő, videólejátszó, zenelejátszó, CD-író) is vannak hozzá.

  "BSD? Hallottam már róla de az mi?"
  Ugyanúgy Unix alapú oprendszer (a Linux is az) - ebből következőleg alapvetően nem átlagfelhasználóknak készült - bár a MacOSX is BSD alapú (de abban sok +kiegészítő van).

  "AtheOS"
  It is no longer in development, and has been superseded by the Syllable operating system.
  Forrás: Wikipedia - AtheOS

  Szóval ezt nem fejlesztik tovább, az utódját (Syllable) megnézve, pedig eléggé Unix alapú (lásd a képen: uname, bash; a Wikipedia cikkben: GCC, Emacs, Vim, Perl, Python, Apache,...).
 • Vardar
  #306
  A maximális kompatibilitást szeretném. Linuxnál tudtommal ez nincs meg. BSD? Hallottam már róla de az mi? Wikipediában olvasható pár hobbi operációs rendszer.(AtheOS stb.) Azokról mi a véleményetek?
 • homeless
  #305
  Rossz hírem van: nincs ilyen oprendszer. Amúgy linux miért nem jó? Mert ha az nem jó akkor a többi se lesz, mert mind unix alapú.
 • Dj Faustus #304
  "Cool. Szerintetek melyik helyettesíthetné legjobban a Windowst?(Nem Linux)"
  Ha visszaolvasnád a topikot, rájöhetnél nincs sok lehetőség.
  Miért? Mert:
  1. Szükséges egy erős elterjedtség, ismertség.
  2. A Windowsról való átmigrálás az átlagfelhasználó számra (aki Windowst tanult) nehéz (vagy számára annak tűnik). Ebből következik, hogy elengedhetetlen a GUI (parancssor, Dos kilőve), egyszerűen kezelhetőnek kell lennie (r=1 felhasználók....)
  3. Erős fejlesztői háttér, céges/pénzes háttér kell (Linuxnál, MacOSX-nél ott van).

  És a Linuxot nem hagyhatod ki.
  Miért? Mert elterjedt, ismert, és fejlett alternatíva.
  Esetleg ott van a Mac OSX - ami BSD alapú (azaz ugyanolyan Unixos gyökerei vannak, mint a Linuxnak). De az meg nem ingyenes.
  Szóba jöhetnek még a beépített rendszerek (mobilok, PDA-k, stb...) - de azokra is van Windows meg Linux is.
 • Vardar
  #303
  Cool. Szerintetek melyik helyettesíthetné legjobban a Windowst?(Nem Linux)
  Szempontok:
  1. Office szerűség fusson rajta
  2. Ingyenes, nyíltforráskód
  3. Firefox fusson
  4. Tudja kezelni a hardwareket rendesen
  5. Pár népszerűbb játék azért menjen rajta
  6. Pár népszerűbb mindennapi használatra szánt program fusson.
 • zvaragabor
  #302
  Sőt mi több, ott van a Google is. :)
 • Dj Faustus #301
  Meg itt is