93
Jelképek, jelképrendszerek - végére járhatunk eredetüknek?
  • hunbasser
    nálam nem :@@@ hiába nyitottam meg új ablakban,hiába frissítettem...
  • gz8
    Pedig látszik :)
  • hunbasser
    nem látjuk a képet :c
  • Peppus
    Én úgyérzem megfejtettem a csillagos kérdésedet..

Kinagyítottam egy picit a csillagot,

és a következő alakok lehetett kivenni:

• Aspyrin
    Talán azért, mert rossz helyen keresel.
  • blendeguz
    Nagyon köszi! Erről van szó. Én is ilyesmit kutatok, csak nem Amerikában, hanem itt Magyarországon és nem értem, hogy miért ilyen nehezem találok olyan embereket, akiket ez érdekel és akik tudnak érdemit hosszászólni...
  • OKkultist
    Ezt kutatja FREEMAN is már vagy 15éve, csak ő az USA-ban:
    Freeman a szimbólumokról és a céglogókról
  • blendeguz
    Köszi, volt már nálam ez a szép vastag és illusztrációkkal teli könyv. Sőt, már több ilyen könyv is volt nálam. Éppen ezért nyitottam ezt a témát, mert ezekben a könyvekben nem találtam meg az IGAZI összefüggést. Például a mai titkosszervezetek jelképtáráról nem találtam semmit (érdekes módon). Pedig van nekik elég szép és következetesen használt jelképrendszerük. Ezt lenne jó kibogozni!
  • Ronny
    az utolsó öt mondatot gondold át mégegyszer;)
  • ZilogR
    Ilyen esőben a legjobb elmenni egy könyvtárba és olvasd ezt végig, vagy vidd haza!

Nagyon sokmindent meg fogsz benne találni, nagyon jó könyv, nem véletlenül élt meg több kiadást is!

És még mindíg jobb, mintha az SG valószínűleg 100%-ban néprajzosokból álló közössége kezdene tippeket adni egymásnak, hogy mi mit szimbolizálhat...
  • blendeguz
    Fura módon a Budai Várban a Dísz téren van egy 1848/49-es harcok emlékére emelt emlékmű, melyen ott van egy számomra megmagyarázhatatlan csillag.
    Miért megmagyarázhatatlan?
    Mert a vöröscsillagot 1910-től használták széleskörben. (No igaz, hogy ez nem vörös...)
    Ezt az emlékművet pedig 1893-ban állították és a csillag már akkor rajta volt:

Ez a csillag aranyszínű, tehát nem vöröscsillag.
    Ha nem vörös csillag, akkor mi?
    Ha vörös csillag, akkor hogy került oda 1893-ban, amikor még nem volt használatos?
    Ha vörös csillag, akkor miért van még mindig ott?
    Mi köze a vöröscsillagnak az 1848/49-es eseményekhez?
  • blendeguz
    CSILLAG jelkép:
    Sok helyen használják a csillag jelképet, de vajon van-e összefüggés a sokféle ábrázolásformától eltekintve?
    Példák a csillagra:
    - vöröscsillag (kommunizmus, Heinekken)
    - pentagramma
    - fordított pentagramma
    - Dávid-csillag
    - EU csillagok
    - Bibliában is sokféleképp szerepel a csillag jelkép
    (angyalok jelképe, hatalom jelképe, stb.)
    - egyiptomi hieroglifában
  • blendeguz
    A téma célja, hogy megpróbáljuk közös erővel rendszerezni a világban használatos jeleket, jelképrendszereket. Politika által, szervezetek által, vallások által, de akár gyerekek rajzaiban fellelhető jelekre, melyek bármely kontinensen felbukkanhatnak egymástól függetlenül. De tényleg egymástól függetlenül? A jelképrendszerek forrása. Van ilyen? És ha van mi, vagy ki ez a forrás?
    Az alábbi módokon jelenhetnek meg ezek a jelek:
    - címerekben
    - logókban
    - zászlókban
    - épületdíszként
    - ornamentikákban
    - településszerkezetben
    - tetoválásban
    - festményeken
    - stb.
    Ilyesmiket lenne jó kielemezni ebben a témában.
    Várom az értékes hozzászólásokat!