90
  • BiroAndras
    #90
    "Vistához 2 giga ram alatt nem nagyon szabad hozzányúlni, főleg ha az ember játszani is akar rajta."

    1 gigával már jól használható. Ha meg komolyan játszik az ember, akkor már XP alatt is ajánlott volt a 2GB.

    "450-et foglal alapba. Haverom most rakta fel újonan és, úgy hogy semmi program nem volt installálva ennyit foglalt."

    Az, hogy mennyit foglal sokmindentől függ. Pl. attól is, hogy mennyi memóriád van (a cache-ek méretét ez alapján állítja be). Nálam 2GB RAM mellett az XP is simán felment 700MB fölé úgy, hogy alig valami futott.
    Ebben a pillanatban a Vista ugyanezen a gépen 780MB-ot eszik, kb. ugyanazokkal a progikkal. Kevesebb RAM mellett nyílván jobban kijön a különbség.

    "Felrakott egy vírusírtót, ami xp-n nem foglal túl sok helyet, olyan 50 megát a memóból, itt felszökött vagy 700ra a memó foglalat."

    Az valószínűleg egy bug a vírusírtó memóriakezelésében, ami XP alatt nem jött elő. Láttam hasonlót XP alatt is. Pl. pár éve a ZoneAlarm csinált ilyet. Ha pár napig nem kapcsoltam ki a gépet 700 megát megevett az akkori 1 gigából.
  • BiroAndras
    #89
    "én a Vistát egy olyan fogkrémhez hasonlítanám, amely ugyan semmivel nem tud többet mint a meglévők, de legalább rá van írva nagy betűkkel és szép színesen hogy ÚJ!"

    Érdemes lenne esetleg utánnanézni egy picit a dolgoknak, mielőtt fikázol. Rengeteg dologban tud többet a Vista (pl. 64-bit, SuperFetch, ReadyBoost, Prioritásos I/O, Aero, fejlettebb kernel, újraírt, stabilabb és gyorsabb hálózatkezelés, sokkal magasabb szintű stabilitás és biztonság, sokkal fejlettebb rendszer eszközök, stb.).

    "nem a kékhalálról van itt szó, hanem a driverek hiányáról és a borzalmas sebességről és gépigényről, valamint hogy összeakad több fontos programmal amit munka közben használunk."

    Érdekes, hogy mindenhonnan a driverek hiányáról lehet hallani, én meg nem ezt tapasztalom. Az év elején még vlotak hiányosságok, de mostanra már minden általam használt hardverhez rég van driver. Sőt, a napokban egy nyomtatót is kipróbáltam, ami még sima printer kábelen csatlakozik. Legnagyobb meglepetésemre a Vista azonnal felismerte, és telepítette a driverét.
    A gépigénye se olyan szörnyű, ahogy sokan beállítják. Egy mai normális (nem teszkó gazdaságos) konfigon gond nélkül fut. Ha elég sok memória van a gépben (1GB felett), akkor gyorsabb is az XP-nél a SuperFetch miatt. Pl. a pdf-ek megnyitása olyan gyors, és egyszerű, mint egy .txt-é a notepad-ban (az XP meg fél percig tekeri a vinyót).
    A kompatibilitási problémák is rohamosan szűnnek meg, ahogy minden szoftverből kiadják a javított verziókat. Nálam már csak némelyik játékkal van gond.
  • Yv@n
    #88
    Nemtudom, de debian csomagok közt nem elérhető :)

    Tény hogy deb srácék elég lassan mozdulnak rá a frissebb dolgokra, viszont pl tekintve hogy xgl a novelles "gonosz" vonal, és a gpl free arcok aiglx mellett tették le a vokgukat, így ez nem elérhető debian alatt. Megtehetné persze, hogy felveszek pár ubuntu forrást apt alá, de az már megint a patkolás kategória az én szememben.

    Helyette inkább kivárom. Az egész csoda desktop dolog inkább csak mókás, mint sem húde hasznos(1-2 apróság kivételével), szóval nem hajt fenemód a tatár.
  • Yv@n
    #87
    Kb ezt mondtam én is, csak te konkrétan még többet szántál rá mint én :)

    Azt mondtam hogy az enthaustic vonal a 100k feletti, amivel valaki alább próbálta összemosni a középkategóriás kártyákat, és beállítani a témát úgy, mintha az szintúgy fene ritka lenne.
  • turul16
    #86
    "Robert M. Love - ismert Linux kernelhacker, korábbi Montavista és Novell alkalmazott - szemügyre vette az interneten több helyen is felbukkant Vista hálózati problémát, miszerint ha multimédiás tartalmakat játszik le a felhasználó Windows Vista operációs rendszeren, a hálózati sebesség akár a maximális áteresztőképesség töredékére is csökkenhet." (hup.hu)
  • axaard
    #85
    Jééé, én meg az 1.65%-ban (8800GTS), meg a 90.33%-ban (XP). Örülsz?
  • trogerzsiger
    #84
    jee ben vok a 8 százalékban:D
  • Dany007
    #83
    Click

    Hát ennyit a Vistáról meg a játékok futásáról vista alatt.
    Röhej, hogy volt képük így kiadni azt a fost. Az ilyen "Tapaszok" javítások után döbben csak rá az ember hogy mennyire ratyi a Vista. Aki még kételkedik az olvassa el a cikket.

    A most javított hiba leirása :
    " Ez a játékprogramok esetében a grafikus megjelenítés drámai lassulásához és más hibás működéshez, legrosszabb esetben lefagyáshoz vezethet, ráadásul a hiba leginkább a csúcsteljesítményű konfigurációk tulajdonosait sújtja. "

    Egyszerűen röhej hogy ilyen hibákat elkövettek...Szánalmas az egész microsoft. Akárki akármit mond az Xp idején nem volt ekkora balhé belőle.
    pff erről ennyit.
  • Benedicht
    #82
    Ez forditva is igaz.
  • Deer
    #81
    Nekem az tetszik, ahogy az MS-fanok szidják a hardvergyártókat, hogy miattuk nem használható a Vista, hiszen nem írnak alá normális drivereket. Linux esetén szerintük a operációs rendszer a szar, mert nem támogat jópár hardvert.
  • who am I 7
    #80
    ŐŐreg, ph-n, a piacon simán találsz..most nem akarok neveket írogatni.De vannak korrekt arcok, akiktől garival,vacsiújonnan meglehet venni a szerkót.

    Asus GF 8800 GTS 640 DDR3 1.1 ns dobozos 3 év garancia: 78.900,-
    innó 320as GTS 62.900. ha kell az infó, írj űzit,csővázcsőtészta.
  • Hirvaer
    #79
    .
  • Dany007
    #78
    a Gaim tényleg tökéletessen megfelel az msn helyett. Okés nincsenek hangüzenetek meg idióta gif alapú szmájlik, de sz.tem jobb is !
  • Sanyix
    #77
    De mit nem értesz? Gaim Miranda, multiplatform üzenőprogram ami x féle hálózattal kompatibilis. Ha ezekkel bejelentkezel messenger hálózatba tudsz beszélni az msn-es ismerőseiddel.
  • Su0my
    #76
    nem értem az összefüggést, mely szerint lenabozol... valószínűleg te is voltál kezdő, a Live MSG melletti indokaim meg lásd alant. Királyom, Nagyuram...



  • Su0my
    #75
    egész egyszerűen linux.hu-n, meg lunxforum.hun is mindent elolvastam és megcsináltam, valahogy mégsem akar összejönni... ubuntun sikerült, de az érdekes volt: egyszer ment, egyszer nem, volt hogy 15x-ös konfigolás után működött. suse: semmi eredmény...

    Igazából nekem nem a live messenger a fontos, hanem h az ottani ismerőseimmel tudjak beszélgetni, lehetőleg linux alatt is... a webmessengerek meg hát... fogalmazzunk úgy, hogy nem igazi alternatívák:)
  • Sanyix
    #74
    Ne legyél már nab. Mi a ráknak vindóz meszendzser? Hogy ott is kifehéredjen az ablak, meg kiírja hogy nem válaszol? Ott van egyrakás a 2354 féle azonnal üzenőprogramokkal kompatibilis multiplatform üzenőprogram, pl mint a Gaim, Miranda.
  • Sanyix
    #73
    Szerinted én mivel telepítettem fel a debian alapú ubuntumra? Hát persze hogy csomagkezelővel!
  • Dany007
    #72
    * edit: a VGA ennyi csak nem az egész gép xD
  • Darth Sith
    #71
    Igen, évvégére lemehet a 8800GTS kb 60-65k HUFra. DE! Év vége előtt jelenig meg elvileg a 9es sorozat, amelynek az árai kb tavaszra/tavasz-végére kb április-május környékére, kellően esnek annyit, hogy 70 környékén egy mostani 8800GTS-nek megfelelő 9es sorozatú kártyát lehet kapni, amely persze teljesítményben várhatóan sokkal erősebb lesz. Sztem érdemes kivárni, mint évvégén kiadni 60 rongyot egy 8800GTS-re amikor 4 hónap múlva egy hasonló kategóriás 9es sorozatú lesz annyi.
  • Dany007
    #70
    Hmm most néztem pcland.hu ( ott vettem a gépet ) májusban 91 ezerért, most bruttó 94 ezer xD
  • Dany007
    #69
    Hát azért sz.tem a Bioshock nem egy rossz game ;)
    Bár a híres Vistát én is majd csak a Crysis miatt fogom feltenni ugye a Dx10 miatt.
    Hol kerül 60-75-be a 8800GTS ?:O Én 90 ért vettem májusban MSI 8800GTS 640megássat. Most néztem a depoban, még mindig 91 ezer a legolcsóbb ára ;)
    De ha tényleg láttad annyiért akkor dobj már meg egy linkkel :) kiváncsi vok. Thx
  • who am I 7
    #68
    Hát nemtom...én 50-60ért veszek maxba kártyát, azzal el lehet lenni, most egy x1950pro, jövő év közepéig el leszek vele.Addigra talán jön annyiért, egy normál elfogatható sebességű dx10es karesz, g9x-es sorozat akár.Mondjuk már a 8800gts-is csak 60-75 körül mocorog, év végére gondolom 60-65ért már lehet venni egy 640es gts-t.Jövőre meg már....De nekem meg annyira még nem égető, mert amivel játszok az minden megy maxon aa-val mindennel lófasszal.DX10-es ganyé meg még nincs, főleg olyan ami még tetszik is esetleg...
  • Dany007
    #67
    Hm hát nézd, én elsődlegessen azért vettem új gépet mert a régi már vagy 4 éves volt és kezdett tönkremenni. Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem fogok 10-20 ezreket költeni hogy a szart foltozgassam.
    Aztán ha már pénzt adok ki egy új gépre hát nem akartam szart venni. Így vettem azt ami van. Természetessen 8800-zal.
    Ez bőven elég lesz nekem egy ideig, mivel az elmúl 1-1,5 év játékait sem ismerem nagyon mivel eddig nem futottak :)
    Most meg azért elég nagyot néztem a legjobb Dx9-es gameken. És azt mondom ha a Dx 10 csak 20% lesz szebb, látványosabb mint a Dx9 már akkor megérte a 90 ezret a 8800as :)
    Nekem a látvány a lényeg. Úgysem jáccok végig szinte egy játékot se mert megunom :D ( persze a Heroes 3 azóta is fenn van !!!:)
    Ott van pl a Stalker. Mekkora "isten" játék, ezer évig fejlesztették stb, de tényleg jó lett. Teccett is. De kb 4-5 óra után meguntam hogy mekapom a missiont megyek kiírtok mindenkit ( ami nem mindig könnyű) aztán kezdődik előről.
    De pl. ott van a Test Drive Unlimited. Azzal már vagy 45 órát küdtem és még mindig messze van az unalomtól. Szép is és sokáig tudok vele jáccani.
    És itt jön be a képbe a gép, mivel sokat lehetett hallani, hogy a TDU-nak milyen irreállisan magas gépigénye van. Hát én magasról le***m. Mivel 50-60Fps-sel fut minden maxon :) És sz.tem az elkövetkezendő időkben se lesz gondom ilyesmivel.
    Arról nem beszélve hogy videót szerkesztek, meg képet ( mivel grafikus vagyok vagy mi a szösz ) és ezért is nagyon fontos volt az erősebb gép, mert ugye egy 4-500megás képnél már nem mind1 hogy p4 vagy C2d , 512 v. 2Gb ram.
    Hát én ezért vettem gépet és ezért olyat amilyet.
  • dmegyesi
    #66
    Úgy tudom, nem lehet a Windows Live Messengert futtatni linuxokon, a M$ sok hosszúnevű frameworkje meg nemtommik miatt. Én is próbálkoztam már, de elhasal Wine, Crossover Office, stb. Egyedüli megoldás: virtuális gépen vindózt futtatsz. De miért nem jó az AMSN, Gaim, stb? Amsnhez rengeteg plugin van és fel lehet tápolni M$-féle Messenger hasonmássá (funkciókban is).

    Virtualizációhoz: VirtualBox, Vmware Player+Workstation Trial, Vmware Server. Ezek ingyenesek.

    Steam működik Ubuntu alatt. Elméletileg ennyinek elégnek kellene lennie:

    wget http://steampowered.com/download/SteamInstall.exe
    wine SteamInstall.exe

    Egyébként ajánlom figyelmedbe: http://www.linux-gamers.net/, esetleg: http://www.winehq.org/

    Mi a gond a netezéssel?

    /OFF
  • Su0my
    #65
    Srácok valaki nem tzudja, hogy ubuntun/suse-n(inkább utóbbin!) hogy lehet Windows Live Messengert futtatni?:) Wine-nal nem megy xD.. ez az egyedüli gondom a linuxxal... na meg a steam... meg hogy internetkapcsolat belövése elég érdekes... :) kösz a helpet!
  • ppista
    #64
    Mindíg őszinte csodálattal tekintek azokra az emberekre,akiket ez a Microsoft-PC világ ennyire be tud palizni.Megdöbbentő hogy mennyire másként gondolkodunk.
    Félreértések elkerülése végett,semmivel nem tartom különbnek magamat.
    De ez a Vista,DX,driver stb...eszem f@szom megáll.
  • Yv@n
    #63
    Lehet, amennyiben ki kívánod használni a dx10.1 nyújtotta funkcionalitást. De ez mindíg is így volt, már a dx8 esetén is. (ha jól rémlik gef4 ti sorozat ugyebár dx8 volt, míg a radeon 8500 dx8.1, és kb mindenki leszarta, kivéve, aki erre répázott)
  • Wittgen
    #62
    1. Sohasem a játékok grafikájára vertem a nyálam, nálam mindig a játékhangulat számított.
    2. Csak azért nem veszek Vistát mert pár faszának beharangozott progi Vista only
    3. Csak azért nem veszek DX10 kártyát mert pár faszának beharangozott progi DX10 only
    4. Amíg XP-n az x800-as kártyámon elfut egy adag progi (főleg régebbi, amit bármikor elővesz az ember, mert JÓ pl Heroes3) és vígan lehet vele netezni, filmet nézni addig nem érdekel a Vista és DX10 csúcskártya
    5. Amíg az irodai szoftvereket tudom XP-n futtatni (márpedig erősen gyanús, h. pl OpenOffice és MS Office 2003 (2007 fos szerintem) futni fog rajta még 2008-ban is), addig szintén értelmetlen a váltás.
    6. Nekem egy op.rendszer ne azzal hódítson, h. csili-vili, meg minden, ha közben sok mindenre használhatatlan, meg felesleges erőforrásokat szippant el.

    Egyszóval, amíg nem vagyok kénytelen a legalább a munkám miatt Vistára váltani, addig nem is fogok+mivel a megjelenő játékok 99%-ban nem szórakoztatóak már a számomra, ezért gyaníthatólag hardwert sem veszek.

    Gyártók+MS
  • LCO
    #61
    Állitolag a DX10.1-es változatához megint lehet új kártyákat venni? mintha itt sg-n írták volna egy cikkben....
  • k9duli
    #60
    Igen ez egy jó érv miért nem kell nekem dx10.Gyakorlatilag semmi különbség.
  • Yv@n
    #59
    Egész pontosan az mondta, hogy a debianos vonalon xorg + aiglx + compiz-fusion ami elérhető a csomgkezelőn át. Attól pedig nem szívesen térek el, mert a francnak van kedve a frissítésekkel manuálisan tökölni, ha már egyszer van egy kultúrált csomagkezelőm (nomeg aiglx számomra szimpatikusabb megközelítés). Pisáljon széllel szembe az, akinek nincs jobb dolga a fene nagy unalmában.
  • Yv@n
    #58
    Ettől függetlenül linuxos driver fronton jobban állt nvidia, mint ati. Már akkor korrekt félautomata installere volt, amikor az ati drivert még félig meddig kézzel kellett patkolni,barkácsolni.

    Ubuntu deb csomagkazelő alapú, de nem tudom az ubuntu kernel mennyire hajaz az alap debian csomagolt kernelre. ha angyon, akkor belefuthattál egy olyan hibába, hogy egy bizonyos opció most a legfrissebb vonalon alapértelmezetten engedélyezve vagyon a kernelben, és így van lefordítva, ami azt teszi, hogy egy függvényhíváshoz amit a driver használna nem enged hozzáférést non-GPL cuccoknak. Így amennyiben azt a drivert kívánod használni(és ez a probléma), úgy kénytelen vagy saját kernelt fordítani.
  • Yv@n
    #57
    Én egész konkrétan arról beszélek, hogy PC gamerként 1-2 évente a 30-40 rongyos vga nem számít extra, soha nem látott kiadásnak.

    Aki meg nem pc gamer, az mi a faszt vergődik az egyes DX verziókon? Word/Excel/Netböngészéshez nem kell.

    Így talán érthető, hogy mire gondoltam.

    A jelen pillanatban csúcs dx10es kártyák kb a gef3 vonalat idézik. Ott van a kártya, a technológia benne, de mire megjön a rendes szoftver ellátottság, addigra azzal már lassú lesz minden. Nem gond, hisz dx9-ben is kajak, és addig is lehet vele menőzni, meg 24"os wide tft-n natívban max aa és af mellett játszani, ha valakinek ettől nedvesedik az alsónaci, és anyagilag sem kerül tőle padlóra.

    Ment itt a duma, hogy dx10es vga nem terjed el... az gondolom nem zavarja a nagyérdeműt, hogy az első dx10es "kártya" az inteltől származik alaplapra integrálva, és réges rég forgalomban van. De mindössze csak annyi ideje, hogy az nvidia megoldása még sehol nem volt, amikor már lehetett kapni :) (nyilván ez teljesen desktop vonal, nem egy játékra való izom megoldás)
  • Mike at home
    #56
    szép csendben majd lesz dx10 xp-n
  • who am I 7
    #55
    tessék egy kis dx10 bishock cucc...

    teszt
  • who am I 7
    #54
    Te miről beszélsz?1 a készlet eleve nem akkora mint a mainstream-é, kettő az átlag ember rohadtul nem vesz 100 nettóé kártyát.Mr. Fogyogat a készlet.Szóval csak a steames arcok küzül 1 millióból alig 20 ezernek van ilyen cucca...az egész világon.Sztem ez annyira qvára nem fogyógatós sláger termék.Csak azt nem értem miért is jó, ha fogy, az nvidián kivül bárkinek is?Hiszen, marha fölösleges....Hol van a dx10 dömping?amiért érdemes lenne beruházni rá?Nem mindenki játszik 1600x1200 felett 4xAA-val.
  • sathinel
    #53
    ubuntu alá lett a példa, de más distróknál is van hasonló parancs.

    ha ki akarod próbálni hogy milyen is a linux, akkor kezd egy sabyon live CD-vel. az elején választhatsz milyen graf vezérlő induljon(aiglx, xgl, vagy ne legyen hardveres gyorsítás) ás utána beryl-el indul a rendszered.
  • sathinel
    #52
    Én próbáltam x1650 xt-vel és 7600GT-vel 4 distrót. Mind tud menni ATI-val is, de kelett hozzá olvasnom. Az nvidia : telepítés számomra sokkal egyszerűbb volt, és gyorsan fenn is van. Az előbbi linken beírt dolgokat megcsináltam és már beryl-el hardware-es gyorsítással ment minden. Lehet hogy a legújabb kártyák nem kompatibilisek a régiekkell, de nekem az Nvidia sokkal egyszerűbb, és könnyen installálhatónak tűnt.

    sudo apt-get konzolból való futtatásnál írja hogy mivel van gond ha nem működik, illetve vannak parancsok amivel tesztelheted hogy rendesen működik a driver vagy hiba van. A hiba kódjára rákeresve pedig találsz megoldásokat.
  • axaard
    #51
    "Nv mindíg is jobban ált linux alatti driverekkel"

    Erer csak azt mondom, hogy Ubuntu alatt 10-15 újratelepítés árán se sikerült megcsinálnom, hogy a 8800GTS kártyámhoz legyen 3D hardveres gyorsítás. Bárhogy próbálkozom nv drivert felrakni, újraindítás után az X egy szép kis hibaüzenettel baszik elindulni.