90
  • Sanyix
    Kimondta hogy a gyári drivereket kell használni linuxon? linuxon az ati hivatalos driver egy szar, nekem nem is sikerült még normális működésre bírnom. De miért is kéne? Ott az flglx, fullos ati támogatás, hardveres gyorsítás, elég jó teljesítménnyel, próbáltam működött, minden effekt(ami vindózon) , jó teljesítménnyel. Opengl-es win-es játék sm 2.0-ás dolgokkal, wine-n emulálva, fps-ben 10%-al maradt el az a natívan vindózon hivatalos driverrel futtatottól.
  • Yv@n
    Nv mindíg is jobban ált linux alatti driverekkel, de a mostanában kijött pár stable jelölésű széria nem volt túl top-on stabilitás terén.

Ráadásul kernel fejlesztők rendszeresen a vga driverek alá tesznek egy lapáttal, néha már az az érzés kerülget, hogy szinte direkt. (ugyan ezesetben nem tudom, hogy driver fejlesztők használnak-e ezer éve deprecated függvényhívásokat)
  • DjDano
    Nagyon sok hülyeséget leírtok a Vista-ról ezért ki még nem döntött az esetleges váltásról, olvassa el ezt a cikket:

Érdemes váltani? Kérdések és válaszok a Windows Vistáról
  • Yv@n
    ŐŐ te miről beszélsz? Ezt nevezik középkategóriának. :)
    Egy felső kategóriába tartozó vga 100 netto felé mozog, és bizony azokból is fogyogat a készlet.
  • axaard
    Nemhinném, hogy DX10-es módban. Dx9-es grakával elindulnak a DX10-et követelő játékok. sztem.

De amúgy engem is érdekelne. Ha netalántán valaki kipróbálta már, pls. írja meg tapasztalatait.
  • Dodo55
    Hmmm
    "Increase hardware compatibility even on Vista, by compiling Geometry Shaders down to native machine code for execution where hardware isn’t capable of running it. No longer will you have to upgrade your OS and video card(s) to play the latest games."

Ez azt akarja jelenti, hogy elméletileg ezzel menni fognak DX10-es játékok DX10-es módban régebbi(pl DX9c-s) VGA-val is?
  • axaard
    Igen erről a http://winportal.net oldalon is volt cikk... (ha ez az, amire én emlékszem)
    Állítólag Linux alatt is megjeleníti. Nemt'om. (Amúgy lehet, majd kipróbálom)

Jah, és a Valve-fikázóknak: Gondolkodj el. 10 rugóért kapsz 3 játékot (valójában 5-öt, melyből 2 lehet megvan, de eladhatod/továbbadhato), melyből 1 rókabőr ugyan, de még akkor is 3333Ft/db áron hol kapsz te akár kiegészítőt is? És itt nemkövetelik meg az alapjáték meglétét...
  • dmegyesi
    Azt hiszem, ez érdekelhet jópár embert:

http://www.technospot.net/blogs/download-directx-10-for-windows-xp-from-alky-project/

Googleben első találat volt erre: directx 10 download
  • Tinman #42
    Ennyiért minden 200. vevő vesz kártyát és ezt halál komolyan mondom, nem mindenki akar max graffal játszani...
  • axaard
    Jah, és nekem is dx10-es káryám (nvidia 8800GTS 320M) van. Eek függvényében modtam midnazt, amit a Vista-ról kialakítottam 2-3 hónap használat után.
  • axaard
    Nem hivatalos teszt, de a Vista barátoknak érdemes elolvasni: http://legendgrafix.buzz.hu/archives/2007/03/20/Operacios_rendszerek_harca_XP_vs_Vista_vs_SUSE/
    Használtam én is Vistát, messze nem olyan mint az XP. Szép, cslli, villi, de nekem az operndszer ne csilli-villi legyen, hanem használható.

Aki nemolvasta el a fenti blogbejegyzést, annak egy kis ízelítő:
    "Az NT régebben sosem támogatta normálisan a DirectX-eket arra hivatkozva hogy technikailag bonyolult/megvalósíthatatlan lenne, hirtelen pár nap alatt elkészítették a teljes DX támogatást NT (azaz mostmár XP) alá."
    Ennyit arról, hogy dx10 nem leeht XP alatt. Mint már írták elöttemis, ha akarták volna úgy csinálták volna meg, hogy (ugyanilyen teljesítménnyel) menjen XP alatt is.

"Mivel a Vista egy 2007es operációs rendszer, ezért joggal elvárható lenne hogy a Sil 0680-at felismerje. De nem. Szerencsére a Sil-t fejlesztő emberkék előrelátó módon csináltak hivatalos whql-es Vista-s drivert. Ez aztán szépen floppyra kimásolva, a telepítőnek megadva 3-4 másodperces gondolkozás után egy olyan kékhalált vág ki a monitorra, hogy a Chrimson
    Jihad irigykedne. A következő lépés az XP-s 2001es driverek kipróbálása volt, amely szintén hasonló eredményt produkált. Miután végigpróbáltam vagy 10 XP-s drivert a Sil 0680-hoz, örömmel konstatáltam, hogy az 1.0.1.7-es verziószámú XP-s driverrel a vinyók rendeltetésszerűen működnek, halleluja."
    Ennyit a driverekről. Ehezfűzném hozzá, hogy egy darabig hangkártyámat is XP-s driverrel használtam (gond nélkül) Vistán.

Azthiszem midnent leírtam, amit akartam. Ha nem. majd írok még :-D
  • dez
    Azért az Nvidiás OpenGL driverek mindig is elég jók voltak - nem véletlenül aktív kontribútorok, és van állandó szavazati joguk az OpenGL ARB-ben (OpenGL Architecture Review Board (ARB). Formed in 1992, the OpenGL® ARB is an independent consortium that governs the OpenGL specification.).
  • Yv@n
    Linuxos driverekkel azért nem törik magukat fenemód a gyártók, és wn alatt is inkább gyúrnak a d3d teljesítményre/stabilitásra, hiába preferálnám én is azt(multiplatformsága miatt, nem játszik közre MS utálat).

Bár AMD most nyárra igért valami nagy csodát linux fronton(lásd catalyst control center már van linuxos verzió), ami miatt például a korábbi driver vonalat egy jóideje nem frissítgették.(Ezért sincs composite extension ati driverben, ami nélkül ugye nem megy aiglx)
  • Yv@n
    "Ne azt vegyétek alapul, hogy nektek otthon milyen csúcsmasina van, vagy mit olvastok a HC fórumokon, mert téves következtetéseket lehet levonni."

Azt veszem alapul, hogy egy x1950-es ati kártyát utánad basznak 30-40 ropiért.
  • Szeszmester
    Ami miatt kell majd neked? Ilyet nehéz.

64 bites rendszer, az alapoktól kezdve így fejlesztették. A megfelelő progrtamokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz, mint egy XP.
    Én még várok a váltással.

Egyébként szerveztünk egy LAN-partyt, volt egy Vistás gép. 3 napon keresztül folyamatosan ment és semmi baj nem volt vele.
    Grafikus gyereké a gép, mutatott pár komolyabb programot, iszonyat gyorsan futott minden.
  • quantum
    "A Longhorn, az egy tényleg új, de később eldobott kernel volt, és akkor fogták a Win2003 kernelét, és abból csinálták meg a Vista-t."

Na ez így hülyeség. A Longhorn Reset arról szólt, hogy először XPSP2re építkeztek, aztán rájöttek, hogy újra kell kezdeni, de akkor már a 2003as kernel volt a legújabb. Ennyi.

Nézzetek néha szát nyugatabbi oldalakon/fórumokon is :)

SG.hu
  • [NST]Cifu
    ...de úgy tűnik már jobban érdekli a valvet a konzolipar.

Érdekes lenne. Lévén a Steam-nek nincs konzolos portja, csak PC-s a mai napig. :)
  • dez
    Korábban hallottam egy projektről, aminek célja "áthozni" XP-re a DX10-et, azaz segítségével futtathatókká válnak a DX10-es alkalmazások. Már nagyjából működött is. A MS persze mindent megtett, hogy kipurcantsa őket. Ezzel mi a helyzet most?

Amúgy tudjátok, hogy lehet kihasználni a DX10-es HW fícsöröket XP alatt, sőt Linux alatt? Hát OpenGL-lel (lehet, hogy csak 2.0-val, vagy talán a hamarosan megjelenő 3.0-val, persze kellenek hozzá extensionok is, amit az Nvidiának és az ATI-nak kell megírni, de talán már meg is vannak).
  • janos666 #32
    Á, valve. Az enginejük jobban zabálja a CPU-t mint bármely más hasonló játékprogram, tavaj december(!) óta van működő multitaskos verziójuk amire akkoriban a demonstációkor és a beta verzió szűkkörű oszotogatásakor azt mondták hogy még az akkor korábbra tervezett Ep2 előtt megkapják a játékok, aztán ide-oda tologatták az Ep2-t, de már tuti nem jön előbb update mert alig 1 bő hónap és jön az Ep2. Annakidelyén volt egy 64-bites enginejük is ami csak techdemó volt, mert később basztak rá hogy frissítgessék, nem is tették kompatibilissé a többi Hl2 engines játékkal, pl. a CS:S-vel. Állítólag azért mert úgysincs senkinek 64-bites Windowsa. De miért is lenne ha nincs program amit használjon.
    Most is minek tegyen fel Vistát az ember ha még lassabb és úgyse használja a DX10-et mert nincs mivel, majd telepítgeti azt minden DX10 kártyával felszerelt emberke ha kijönek novemberben az új játékok.
    Meg abból itélve ami még az eredeti hírben van a Hl3-al már csak konzolon fogunk játszani, mert azért is rí a szájuk hogy Xbox-on nincs teljes DX10 kompatibilitás, PC-re meg nem programoznak feleslegesen, így az EP2 néhány elemében használ majd DX10-et, de nem lessz más a képminőség mint DX9-el, mert a konzolokon úgyse látszódna. Eleinte PC-s játéknak indult a Hl2, de úgy tűnik már jobban érdekli a valvet a konzolipar.
  • Tinman #31
    Requiem88:
    "azt sem értem hogy a microsoft miért pont a játékosokon akar meggazdagodni"

DX színrelépése óta, erről kőkeményen szó van, de az első továbbra is a nagyobb cégek kiszolgálása. A módszer meg pont olyan, mint amit az összes hardvergyártó művel PC fronton. Új proc, új alaplap, új memória stb.

Darth Sith #2:

Azért nincs a Valve-nek DX10-re semmilyen mert a múltba révednek, Ep3 is hol van még? A konkurencia 2208-al lenyomja őket, most csak ennyi tellik tőlük, hogy a nagy gonosz MS-ot fikázzák.

Nálam is teljesen stabil a Vista igaz én 64 biten tolom, Lost Planettel sem volt semmi gond, gyönyörű szépen futott.

Darth Sith #7:
    "nyílvánvaló hogy a hl2 ep2 directx10-n fog alapulni"

Nem azon fog alapulni, hanem esetleg 1-2 effektet valami patchel majd támogatni fog a DX-10-ből. A source motor eleve nem DX-10-en alapul.

Yv@n #11:
    "1 év múlva pedig nem fogsz kapni nem dx10 es kártyát."

Ez így ahogy van valótlan feltételezés, különösen annak fényében, hogy jelenleg hetente jönnek be hozzánk 9800 pro ill. 9600xt kártyákért és ezek bizony még erősen SM 2.0 kártyák.
    Ne azt vegyétek alapul, hogy nektek otthon milyen csúcsmasina van, vagy mit olvastok a HC fórumokon, mert téves következtetéseket lehet levonni.

• sathinel
    "Aki azt mondja hogy a Vista nem stabil egyszerűen hazudik! Már most olyan állapotban van, mint az XPSP2! Természetesen vannak kompatibilitási problémák, jórészt a hardver/szoftvergyártók hibája miatt.
    A fentieket fél éves Vista használatra alapozom! "

Hm ez durva mert 3 napos vista oktatáson( ami ugye hivatalos vistával, és hozzáértő szakemberekkel folyik) 2x akadt szét a rendszer. És még ott is mondták hogy vannak még hibái. Lehet hogy te pont kifogtál olyan konfigot ami jól műxik, de a nagy átlag mást mutat ahogy láthatod a felmérésekből.
  • Dodo55
    Az, hogy XP-re nem lehetett volna megcsinálni a DX10-et hülyeség.
    Viszont az igaz, hogy a jelenlegi DX10 nem futna XP alatt, mert direkt úgy írták meg, hogy a Vista új dolgai nélkül ne tudjon futni. De attól még meg lehetett volna úgy is írni, hogy fusson XP alatt is, az összes új funkció megtartása mellett, és nem elhanyagolható plusz teljesítmény mellett...

Ott van pl a Windows 98, és a Windows XP. Közük nincs egymáshoz. Mégis volt még Win98-ra is DirectX 9.0c.

És most itt van a Windows XP, és a Windows Vista. A Vista nem az a Vista, amit régen Longhornnak neveztek. A Longhorn, az egy tényleg új, de később eldobott kernel volt, és akkor fogták a Win2003 kernelét, és abból csinálták meg a Vista-t. Igazából a Vista verziószámának csak 5.3-nak kéne lennie, nem pedig 6.0-nak. Magyarul az XP-nek, és a Vista-nak nagyon sok közük van egymáshoz, és mégis azt merik állítani, hogy XP-re lehetetlen lenne megírni a DX10-et?

A Valve meg nagyon jó dolgokat csinál. Nem erőltették az egyszerűen megírható, SM3-as HDR-t a Source Engine-be, mert Gabe Newell 7800GTX-jei nem tudták volna egyszerre az élsimítással, ő meg szereti az élsimítást, ezért írtak egy olyan, SM2-es HDR-t az engine-be, ami szerintem szebb is sok más játék HDR-jénél, meg gyorsabb is, meg persze lehet vele együtt élsimítást is bekapcsolni, nem csak Newell, hanem sok más játékos gépén is, köztük az enyémen is, mert a 7950GT se tudja még a 2-t együtt.

Meg olyat is hallottam, hogy bizonyos DX10 effektek támogatásáról beszéltek, XP alatt! Ezek után én nem csodálkoznék, ha azt is megvalósítják.
  • kogasom
    1) A Vista kernele egy sima server 2003 egy kicsit felturbózva.
    2) Az a csodás "Más Elven Működő (tm)" DX annyit tesz, hogy ha be van kapcsolva az aero, akkor minden grafikus elem "átmegy" a DX-en (az ablakok is 3D-s objektumként jelennek meg), ergo amikor fut az aero egyben fut egy fullscreen DX. Az XP-ben pedig az adott program kapcsolta be a 3D gyorsítást. Ennyi. Magyarul az összes ami miatt nem lehet XP-n DX10, az csak olyan új szolgáltatás lehet, amit kifejezetten a Vista tud (virtualizáció, új memóriakezelés).

Amúgy meg aki használni akarja a gépét, az számolja ki, hogy mennyi egy normális gép+vista ultimate (nem OEM, hanem teljes, támogatással), és rájön, hogy árban egy MAC-nél van. Innentől kezdve mindenki kezében a döntés. (Macre jönnek ki sorban a játékok. Meg futttatható emulátorral sok ismertebb.). Régi gépre meg ott van egy XP+Linux dualboot.
  • k9duli
    A legtöbb játékban meghatározhatod hogy milyen dxben fusson.Akkor tudnának kötelezni ha csak dx10ben fut a játék.De ez nagyon sokáig nem lesz így, mert túl kevés ember van akik rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és a játék gyártók nem alapozhatnak rájuk még.
    dx9 egyébként gyakorlatilag olyan szépet lehet csinálni mint a dx10. Az más kérdés hogy példáúl a crysis majd elferdíti a valóságot.Értem ezalatt azt, hogy dx9ben szándékosan vesz ki effecteket hogy azt az érzést keltse majd hogy a dx10 mekkora fantasztikum.
  • Yv@n
    "A másik, hogy a saját elődjére (XP) írt programok kompatibilitásával is komoly problémák vannak. Ez sem a külső fejlesztők sara."

De eléggé a fejlesztők sara, hogy win2k óta sem voltak képesek megtanulni multi-user és nem admin környezetben működő szoftvert írni. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Érdekes, mert linux alatt ez a sok "hobbi" fejlesztőnek nem okoz gondot :)
  • DjDano
    "A tény az, hogy mind a régebbi mind az újabb HW-ekkel hadilábon áll a vista.
    Miért? Mert a fejlesztők (mind hw mind sw) nem kapták meg kellő időben az infókat, fejlesztő eszközöket."

Lassan 1 éve pontosan 2006 október vége óta elérhető a Vista "fejlesztési pakkja", ha ennyi idő nem volt elég...
    Ha nincs driver az miért a MS hibája? Méghogy a MS gyárhatna drivert LOL Őszintén szólva még mellékelni se lenne dolguk , márpedig csaknem 1 gigányi driver lapul a Vista-ban!

"A másik, hogy a saját elődjére (XP) írt programok kompatibilitásával is komoly problémák vannak. Ez sem a külső fejlesztők sara."

Ha nem tudnád a Vista telejen új alapokon nyugszik, talán külső szemlélőnek ez nem tűnik fel de így van. Szó szerint semmi köze az XP-hez, ezért egyetlen megoldás van, új drivereket kell írni, illetve kompatibilissé tenni a már meglévőket. Ez megintcsak a szoftver/hardvergyártók feladata!
  • Polemius
    DjDano:
    "Aki azt mondja hogy a Vista nem stabil egyszerűen hazudik!"
    Vagy az ő gépén _tényleg_ nem stabil. Ez esetben ki is hazudik?

"vannak kompatibilitási problémák, jórészt a hardver/szoftvergyártók hibája miatt."

Na ez az egyik tipikus csúsztatás.
    Főként nem az ő hibájuk.

A tény az, hogy mind a régebbi mind az újabb HW-ekkel hadilábon áll a vista.
    Miért? Mert a fejlesztők (mind hw mind sw) nem kapták meg kellő időben az infókat, fejlesztő eszközöket. Hogy a megjelenés óta miért nem javult a helyzet? Például azért, mert ha fejleszteni akarsz, netán csak egy drivert kiadni a termékedhez, komoly pénzeket kell leszurkolnod a MS-nak (a 64 bites vistára tudtommal nem lehet aláíratlan drivert felimádkozni pl).
    Persze a MS írhatna drivereket. Van néhány hw, amihez meg is teszik. Olyan is.

A másik, hogy a saját elődjére (XP) írt programok kompatibilitásával is komoly problémák vannak. Ez sem a külső fejlesztők sara.
  • Mike
    most is azt kérdezem amit eddig mindkeor
    a Vistánek milyen gyakorlati előnyei vannak az Xp-hez képest?
    mondjon valaki olyat ami miatt kell majd nekem (a directx10-en kivül)
  • galocza
    valóban gyors a havi 1% részesedés-növekedés: ilyen ütemben alig 8 év alatt mindenkinek vistája lesz. 8 év meg oly gyorsan elszáll a számtech világban (szarkazmus)...
  • pedrohsi
    csak ne sütne belőled a feltétlen MS-imádat :)

az a baj, hogy ez is lassan státusszimbólum lesz, mint átlagmagyar parasztnál a kocsi vagy a mobil (és gyakorlatilag minden amit pénzért meg lehet kapni)
  • Yv@n
    Tökéletesen stabil. több mint fél év alatt egyszer nem dobta el magát. Nem mintha az Sp2-es xp valaha fagyott volna winyóhiba kivételével.
  • Yv@n
    Látom nem megy.

Tehát a nem elhanyagolható fícsör, hogy több mint 4BG ram címezhető meg.

Bezony bezony. Mostantól rammal kell etetni a gépet, mert szereti.
  • DjDano
    Aki azt mondja hogy a Vista nem stabil egyszerűen hazudik! Már most olyan állapotban van, mint az XPSP2! Természetesen vannak kompatibilitási problémák, jórészt a hardver/szoftvergyártók hibája miatt.

A fentieket fél éves Vista használatra alapozom!
  • Yv@n
    Ne is vegyél. Az alapelgondolás nem az, hogy akinek egy kétéves configja van az elrohan a tescoba és leemel a tej mellől egy dobozos vista-t a régi gépéhez, hanem az, hogy az újonan vásárolt konfigurációkhoz vistát telepítessz.

No meg emberek...egy ideje itt vannak a 64 bites processzorok. A hőbörgők közül ki tudja elmondani, hogy mi az egyik legfontosabb dolog 64bites címtartomány esetén?
  • Yv@n
    Én is mindíg 3dmark 2006-ban játszom.
  • MagyaR
    Vistához 2 giga ram alatt nem nagyon szabad hozzányúlni, főleg ha az ember játszani is akar rajta. 450-et foglal alapba. Haverom most rakta fel újonan és, úgy hogy semmi program nem volt installálva ennyit foglalt.

Felrakott egy vírusírtót, ami xp-n nem foglal túl sok helyet, olyan 50 megát a memóból, itt felszökött vagy 700ra a memó foglalat.

Most szntem olyan 1 gigabyte memó az alap, legalábbis sokaknak annyi van, de amíg ez az alap nem nő meg 2 gigára (legalább) marad xp.

Mondjuk ha sorra jönnek ki a dx10es gammák, valszeg kénytelen lesznek a megszálottabb gamerek (először is) növelni.

Amúgy még az a gáz vistával, hogy pl. nvidia kártyákra nincs egy normális driver. Mindegyik valami miatt hibás, pl. egyik újraindítás után elveszti a beállításokat, a másikkal nem lehet 1280*1024es felbontást produkálni stb.

• Mcsiv
    'Szal mondhat bárki amit akar, a Vista igen is lehúzza a gépet, és jelentősebben mint az XP .' Pont ezt mondtam én is, hogy nem fogok azért most plusz memóriát, új v.kártyát és nagyobb procit venni, hogy legyen egy szép aero felületem dx10-el. Két játékért meg főleg nem, ezer meg egy normális játék jön ki, kettő kiesik, azt mondom oké, belefér a rátába és nincs az, hogy csak pislogok, mikor egy ezer éves enginel rendelkező játék (cs 1.6) vista alatt 16 fps-el nyomul, miközben xp alatt kiakad a counter, jó tudom, biztos az én hibám, mert biztos nem azé, hogy a vista alapkövetelménye a configom, meg hogy normális driver sem született még rá.
  • Dany007
    Hát azért én ezzel vitatkoznék.
    Haveromnak majdnem ugyan olyan gépe van mint nekem. Tehát 8800as C2d 2GB ram stb.Kb egy időben vettük, és az elején le teszteltük az egészet.
    A különbség az, hogy ő vistán is lenyomta a 3Dmark2006-ot... Ott voltam, láttam durván 2000ponttal kevesebbet ért el Vista alatt mint Xp-n. És ennyi. Nem véletlenül adtak ki most teljesítmény növelő javítást a vistához, és nem véletlenül van bizonyos játékoknak külön System requiments Vistára. pl Crysishez 768-1Gb ramot írnak ajánlottnak, de Vista alá pl 1,5Gb-ot...vajon mért.
    Szal mondhat bárki amit akar, a Vista igen is lehúzza a gépet, és jelentősebben mint az XP .
  • Darth Sith
    jelengleg még a jobb directx10-es kártyák 60-70k HUF. De amikor kijön az nVidia 9es sorozata év vége felé, ott már a belépőszint is rendesen fogja támogatni a dx10-t, úgy mint jelenleg a felsőbb kategos 8as szériások. Akkor lesz majd értelme igazán váltani directx10-re. És ez már scak pár hónap. Jelentős változások szerintem, kb jövő nyár felé lesznek, addigra kezdenek el megjelenni és elterjedni a directx10-es játékok, amelyek már megkövetelik a váltást. addigra kijön a Vista SP1, addigra a gyártók elkészülnek a driverek szélesebb választékával stb.. Akkor lesz majd értelme igazán váltani, szval jelenleg még sztem értelmetlen ez a statisztika.
  • Yv@n
    Most.

1 év múlva pedig nem fogsz kapni nem dx10 es kártyát.

A vista pedig játék futtatása közben nem pakol rá feladatokat, lévén lekapcsolja az aero-t amint teljes képernyős dx módba váltassz.

Ráadásul alap dx10 specifikációból ms kivette a memória virtualizációt(átkerült dx10.1-be), ami megvalósítás tekintetében "vista only"-vá tette volna, így nulla akadálya van hogy XP alatt is legyen.