32
  • Borzpapir
    prizma... na ^^
  • Borzpapir
    Azért öröm látni, hoyg a tudósok gondolkodnak... azonnal érzékelték a foton megérkeztét... ha átlépte a fénysebességet, akkor olyan gyorsan ért vissza, hogy akkor ér oda, amikor elindult... ez egy kicsit paradox... arra mondjuk nem gondoltak, mi van, ha elbactak valamit, és a fény el se jutott a primáig, hanem valamin visszatükröződött... vagy nem tom.
  • bvalek2
    Igen, a Mirának nagyon erős a csillagszele, sokkal több anyagot veszít így mint pl. a Nap.
  • bvalek2
    A Mira a csillagközi gázhoz képest mozog. Tulajdonképpen szembe pisil a széllel, a csóva amit látunk pedig... khm, khm... :)

A Napnak is van csóvája, és azt a területet, ahol a napszél,és a csillagközi anyag találkozik, már megközelítették a Voyager szondák.
  • tpeterr
    lökődik ki belőle az anyag?
  • L3zl13
    Nem.
    A két csillag távolsága csak kb 70 AU. Tehát a társcsillag vonzása nem lehet a 13 fényév hosszú csóva oka.
    Ebből a távolságból szvsz maximum valami nagy méretű fekete lyuk lenne képes elszívni a csillag anyagát. De ennek más nyomai is lennének, és akkor ez szerepelt volna a hírben.
  • metaljesus
    "A Mira, más néven Omicron Ceti valójában egy kettős csillagrendszer"

szerintem így
  • dronkZero
    "Főként mivel a hírben írják is, hogy gyors a Mira gyors mozgású csillag,"

Na igen, csak én ennek túl sok jelentőséget nem tulajdonítottam. Mert az oké, hogy gyors mozgású, csak éppen mihez képest? Mert ugye az űrben minden mozog minden máshoz képest.

Na mindegy. Még mindig nem értem.
  • Molnibalage
    Ez gyönyörű!
  • L3zl13
    Szupernova sugárnyomása nem lehet, mert az nem tartana elegendő ideig, hogy ilyen hosszú csóvát hozzon létre.
    Valószinűleg a csillaghoz képest álló, vagy ellentétes mozgású csillagközi anyagon (gáz,por) halad át. Főként mivel a hírben írják is, hogy gyors a Mira gyors mozgású csillag, aminek csak ilyen esetben van jelentősége.
  • LowEnd
    Ezen agyalok én is... hogy a francba húzhat csóvát az űrben haladva?
    gázfelhőn száguld át? Valami mega-szupernova sugárnyomása ellen halad? Vagy anyagot spriccel maga mögé, és úgy gyorsul, mint egy böszme nagy lufi? (kis zöld emberkék túlméretes űrhajója?)

Van itt nagytudású (hobbi) csillagász - fizikus, aki érdemben hozzászólna a témához?
  • TommyC
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1112296594
  • L3zl13
    A dupla hatásfokot azért nem fogadnám le.
  • L3zl13
    Mi az, hogy nem zárható ki?
    Szerintem az, hogy az összes ismert találmáya a jelenlegi (sőt amennyire tudom a korabeli) fizika keretein belül mozog bizonyítja, hogy a Tesla legendákban lévő csodagépek nem valódiak.

El tudom képzelni, hogy valakinek legyen 1-2 véletlenszerű felfedezése, ami túlmutat az akkori tudomány keretein, de kiterjedt kutatásokat nem lehet folytatni elméleti háttér nélkül. És semmi nem mutat arra, hogy Teslának lett volna ilyen elméleti koncepciója, amire azok a híres találmányok épülhettek volna.
  • NEXUS6
    Az elektronikához nem nagyon értek, de jelenleg pl az un. Tesla-turbina hajtóműként való alkalmazása nagyon foglalkoztat. Egyesek szerint 60-70%-os hatásfokot is el lehet vele érni, dúrván 2X-ét a mai motoroknak.
  • NEXUS6
    Itt egy link!

A kísérletről szóló részletesebb leírást még nem láttam, valami olyasmiről hallottam hogy az alagút effektussal magyarázzák.
  • UnnameD
    Valamennyire igazad van, erre tényleg nincs bizonyíték. De nézd meg mennyi szabadalma van, az alapján nem zárható ki az sem, hogy valóban képes volt erre.
  • L3zl13
    Ammyira unalmas már ez a téma. Tesla így, Tesla úgy. Persze semmire nincs semmiféle bizonyíték.
    Esküszöm lehetne csinálni már egy Tesla facts weboldalt a Chuck Norris facts mintájára. Lehet, hogy a valóságtartalma sem lenne sokkal nagyobb, mint az említett site-nak.
  • Falatka2003
    Jól számolom, hogy az durván 122 653 milliárd km? És akkor egyesek jönnek a 6000 évükkel. Röhögnöm kell...
  • UnnameD
    Tesla ugyanezt megtette már 100 évvel ezelőtt... csak nem fotonokkal.
  • Voronyezs
    érdekes, pedig az írtam be h ...érdekes
  • Voronyezs
    WTF???? ezt hol olvastad?? ez engem is érdekel, elvégre a fizikatanár aszonta h ha vmi/vki gyorsabb a fénynél akkor az már időutazásnak minősül.h miért az nem értem,de érdekel[ban]13 fényév meg nem kis féknyom...dehát hiába, ez a világegyetem
  • NEXUS6
    És ehhez képest szerintem még sokkal érdekesebb lett volna, ha azt a cikket is lefordítja valaki, amiben arról írnak hogy sikerült egy német kutatócsoportnak a fénysebességet átlépő fotonokat detektálni!
  • dronkZero
    Mondjuk azért kíváncsi lennék arra, hogy végülis mi a halálért húzza a csóvát? Mi az, ami lassítja a kilökődő gázokat?
  • tpeterr
    elképesztő a világegyetem...
  • Prof William
    Szerintem a Proxima Centauri a gyilkos...
  • s2rk2ny
    Igen, egyetértek. Semmi a mi "civilizációnk".
    Mégis sokszor azt hisszük magunkról, hogy istenek vagyunk.

"Minnél többet tudok, annál jobban tudom, hogy semmit sem tudok"
  • who am I 7
    na ja, egy jónagyparasztköpésre
  • kow83
    A leghosszabb féknyom, amit valaha láttam :D
    Majd a helyszinelők megoldják...
  • Darth Sith
    "Egy 400 éve ismert, haldokló csillag mögött hatalmas, nem kevesebb mint 13 fényév hosszúságú csóvát detektált."
    végülis egy köpésre van a vége..
  • opeca
    13 fényév..., tényleg döbbenetes.
  • gyuri12
    azért az elképesztő,hogy mekkora méretek vannak az űrben...