Agytevékenységre reagáló robotkezet fejlesztettek ki

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na vajon miért nem a majmócáról láttunk képeket? 😊

Szerintem felfûrészelték a kobakját, és úgy néz ki, mint NEO 😞

Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.

sz4bolcs
lol, akkor ez tök gáz. :-))
Azok az emberek saját agymenésüket nyomatják bele a kísérletbe.
Ha a majom megfelelõ sorrendben gondol egy banán felbontásánál használt mûveletekre, akkor a mûkéz lejátssza az Örömódát.. Így nem nagy kunszt.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Igen, én is erre gondoltam. A trükk az, hogy akár véletlenszerûen válogatva a tárolt értelmes akkordok között látszólag eredményes a dolog... <#wow3>

", majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, "

Hány éve láttam ilyet itthoni kutatóktól? 4-5 éve? Csak mögö9ttük nincs se halom dohány, se egy értelmes állam aki támogatná õket ...

A szakemberek a sikeres teszteknél különbözõ kézmozgásokra késztették a majmokat, majd közben rögzítették az agytevékenységüket. Ezek után létrehoztak egy algoritmust, amely dekódolta a jeleket, így pontosan tudták, hogy melyik jel melyik mozdulatsort jelöli. Végül a mintákat felhasználták egy robotkéz irányítására

Ebbõl én azt veszem ki, hogy mindenféle mozdulatot csináltattak a majmokkal. Majd ezeket rögzítve dekodolták, hogy mi-micsoda aztán irtak rá "zongorázó programot".
Szóval nem korbáccsal tanították a majmokat zongorázni. <#rolleyes>
De azért annak örülök, hogy fejlesztenek.
Csak az a kérdés hogy kinek a kezébe fog kerülni és mire használja majd.
Gondolom, nem lesz olcsó ez a robotkéz. Vajon mikor lesz elérhetõ a dolgozó emberek számára?

Jelenleg ott tartunk, hogy a cikkbeli robotkarhoz képest meglehetõsen egyszerû szerkezetû térdprotézis is horribilis pénzbe kerül, és esetenként megtagadják a beültetést. Szarnak rá, hogy valaki tolószékbe kerül vagy fogadni kell mellé valakit, hogy naponta tegye tisztába...

Álom és valóság.
Inkább közvetlen a zongorával kéne összekapcsolni, az izgibb lenne.

Sir Quno Jedi
MAJMOKAT EXOSKELETONBA!!! Nem kell ide a Terminátor, jön cybermajom és robománkí! Moho Yoyo ideje ím eljövend! 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Tudom, de az eléggé korlátozott dolog. Legutóbb, mikor néztem, ott tartottak, hogy le-fel-jobbra-balra. 😊

Itt meg bizony az agy mozgási központjaiba juttatott elektródákkal operálnak. (Ma már kvázi rutinszerûen hasonlóan, csak stimulációval csökkentik a Parkinson-kórosok kézremegését - na nem itthon.)

Olyan mûkéz már vagy 10 éve volt, amit a kar idegeire csatlakoztattak. Persze messze volt a 100%-os pótlástól, hiszen még mechanikailag sincsenek ott, és csak a fõbb idegekkel foglalkoztak. Viszont bénulásos esetekben ez nem megoldás.

NEXUS6
Manapság tudnak olyat csinálni, hogy egy sima EEG szenzoros sisakkal némi gyakorlás után játékokat vezérelnek az emberkék. Némi biofeedback-es gyakorlás után hidd el tökéletesen mozgatná a paciens annélkül is, hogy agyon kéne szurkálni.

Egy gyerek is kb 1-2 év alatt tanul meg ugye járni, a végtagjait használni. Pl a gerinc sérültek rehabilitációja is eltart legalább eddig, szerencsés esetben.

Szal azt barokkos túlzásnak tartom, ha esetleg a kutatók arra hajtanak, hogy a mechakezet egyszerûen rácsatlakoztatják a megfelelõ idegekre és már is 100% használhatóságú végtagot kapnak.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Mindig is tudtam hogy a németek hülyék...De magyarázza már el valaki, hogy miért akarna a majom zongorázni?<#vigyor2>

Csak ismételni tudom az elõttem lévõket.

Isten nem létezik, nem létezhet, nem is fog...

Pl. a te agyadba dugdossák az elektródákat? Ha adott helyen nem jó, 25x átrakhatják máshová, próba szerencse alapon?

NEXUS6
Amúgy pl a bionikus füleknél, mert ilyen is van, meg retina is, ugyan így elektrodát szúrnak a paciens hallóidegeibe. Ráadásul fület már viszonylag sokat be is ültettek.

Meg lehetne kérni az egyik emberkét, hogy vegyen már részt a kísérletben, aminek szerintem sokkal kisebb a kockázata egy kézátültetéshez képest. Szal még jelentkezõ is lenne.

Biztos van egy szadista állatkinzó a csapatban!😉))
Elõbb korbáccsal zongorázni tanítják a majmokat, aztán meg élve felboncolják és szétszurkálják az agyukat, a mûkéz csak alibi.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Darth Sith
miért nem lehet emberen tesztelni, mér kell ehez majom? Ez nem olyan mint egy gyógyszer, hogy patkányon kell az óvatosság miatt. Miért nem lehet emberrel tesztelni?

Nem a lényeg, hanem a fontos!

Akkor el lehet kezdeni megtanítani a majomnak egy négykezes számot. 😊Reméljük mire megtanulja már készen lesznek a szükséges "kellékek" (<-itt a plusz kezekre gondolok.) <#eljen><#eljen>

(Hozzáteszem, egy adott, tehetségesebb majom példány (mert hogy az állatok sem egyformák) esetleg megtanulhat zongorázni, de az önmagában is szenzáció.)

Ja, nem is tudtam, hog a majmok tudnak zongorázni. 😊 De csak "néhány akkordot", á, az semmi... 😄 Mit is csináltak: "A szakemberek a sikeres teszteknél különbözõ kézmozgásokra késztették a majmokat" - kottát tettek eléjük, vagy fütyürésztek nekik, és õk máris jazz-zongoristákká vedlettek?

Nem inkább az történt itt, hogy pár össze-vissza jel alapján egy szoftver válogatott pár elõre betáplált dallam között? Így tényleg odébb van még egy értelmes "online" bemutató (pl. hogy meghámoz egy banánt). Hatásvadász tudomány!?

NEXUS6
"A sikeres kísérlet során a majom közvetetten, a robotkéz segítségével le tudott játszani néhány akkordot egy zongorán."

A technológia kifejlesztése csupán 1 évett vett igénybe, a nehézséget az jelentette, hogy a majmot megtanítsák zongorázni!😉))