59
  • BiroAndras
    #59
    "De pl csak a Jóisten tudja hogy egy részsecske gyorsítóból kijövő kismillió részecskének mennyi a szummázott energia tartalma."

    Meg tudják a fizikusok is. Azért vannak nekik a sok millió dolláros detektoraik.
    Épp így kezdték sejteni a neutrínók létezését, mivel hiányzott az energia egy része.

    "Pláne hogy újra és újra előjön az a jelenség, hogy ha növelik az ütköző részecske nyaláb energiáját, akkor a kijővő részecskék és a bemenő reszecskék összenergiájának aránya nagyobb lesz 1-nél!"

    Természetes, hiszen az energia és a tömeg egymásba alakítható.

    "aminek hatására a ZPE tengerből olyan részecskék jönnek elő és válnak viszonylag hosszú ideig stabillá, amelyek általában nem azok."

    A ZPE-nek ehhez semmi köze.
  • Mardel
    #58
    A légdeszka az valóban lebegett igaziban is amit a vissza a jövőben használtak :)

    Igen, Robert Zemeckis egyszer azt nyilatkozta, hogy valódi volt (működött). Később erre akijelentésére azt mondta, hogy csak viccelt.

    Itt a kép a megvalósításáról:
  • Csaba42
    #57
    Hát nem volt semmi végigolvasni a hsz-eket, a végén már úgy éreztem, megárt a sok tudomáááány. :)
  • RealPhoenixx
    #56
    qdot >

    Nah igen, en veled ertek egyet (javareszt).
    Itt nagyon dobalodznak a dolgokkal es keverik is rendese.
    Egyebkent pedig a gekko nem mindegyik fajtaja tapado korongos, hanem van sortes tipusu is ha jol remlik, es szinten batar jol halad uvegen is, csak eppen a sortek annyira paranyiak es annyira sok, hogy ennek modellezese es technologiai felhasznalasa meg potensen tavolinak tunik (tobb dologbol kifolyolag, de az egyik pl az hogy a musorte nem igazan kozeliti a termeszetes verzio jellemzoit, etc).
    Masfelol ami ruhat mutogatnak, arrol mar regebben volt cikk, es az az un. alcazo ruha eppen azon az elven muxik, mint az attetszo beton, vagyis optikai szalak reven valositjak meg.
    Tehat a megvalositasbol szuleto kepi eredmenyeket, teljessen mas fogalmi dolgokkal keverik, vagyis a cikk sztem elegge vagy valami alfizikustol eredeztetheto, vagy pedig valami amcsi tudostol, pl olyanoktol, akik felvetettek azt az otletet egy amcsi tudos konferencian, hogy:
    "Azert hogy csokkentsuk a tornadok es hurrikanok hatasait illetve erejet, ontsuk a tengerbe sok olajat" - meg hasonlo primko otletek.

    A beka lebegtetesehez pedig azert kellett marha eros elektromagneses ero, mert a szervezeteben talalhato vas mennyisege iszonyuan kicsi, es ugyanezt az efektet el lehetett volna erni emberrel is, csak ahoz meg kisse tobb energia kellett volna, es mivel nem bizonyos hogy egezseges dolog ez (sot, szinte biztos hogy nem az), ezert emberrel ugyanezt a kiserletet nem vegeztek el.

    NB: A linkelt tudomanyos cikkben a rajzfilm szereplok sem veletlenul vannak feltuntetve - csak segitseg gyanant van odabiggyesztve, hogy a kevesbe ertelmesek is rajohessenek, hogy hulyere akartak venni masokat, majd talan jon a kovetkezo TV musor:
    AZ ONJELOLT TUDOSOK SORRA DOLNEK BE!!!! - MINDENT KEPESEK MEGENNI !!! :) -hehehe
    Az egeszhez a recept egyszeru: par tudomanyos szakzsargon, nehany ossze vissza vagdalt kep, es emberek millioi olvadnak a csodalattol :) /mar csak annyi hianyzik a dologhoz, hogy megadjanak valami szamlaszamot, es adomanyokat kerjenek a kutatasok tovabbvitelehez/ -hehehe
  • trogi
    #55
    Eléggé szégyenlem magam érte, de ha már befészkelte az agyamba, akkor csak leírom ide is... :-)

    Bab, káposzta, karfiol és tojás segítségével nem lehetne jóval olcsóbban előállítani levitációt?
  • Nielx
    #54
    "Azzal hogy naív módon azt remélte, hogy xy öntőmunkás a hétvégén a sufniban képes örökmozgót építeni, tehetség és tudás nélkül"
    Ez sajnos így van és valóban lejáratta magát vele. Azonban az lehetséges, hogy valaki kellő tudással akár házi körülmények között is felfedez egy új effektust amire aztán akár egy működő gépet is készít. Sok tudományos felfedezés a múltban a véletlennek volt köszönhető. Csak a mai világ nem kedvez a magányos feltalálóknak.
  • NEXUS6
    #53
    Hát igen ez az "energia dolog" alapvetően korlátozott erőforrásokkal működő, ezért zárt rendszernek tekínthető hőerőgépeknél fontos dolog.

    De pl csak a Jóisten tudja hogy egy részsecske gyorsítóból kijövő kismillió részecskének mennyi a szummázott energia tartalma. Pláne hogy újra és újra előjön az a jelenség, hogy ha növelik az ütköző részecske nyaláb energiáját, akkor a kijővő részecskék és a bemenő reszecskék összenergiájának aránya nagyobb lesz 1-nél!

    Persze ha fordítva nézzük a dolgot, akkor az történik, hogy az anyageloszlást szélsőségesen asszimetrikussá tesszük, aminek hatására a ZPE tengerből olyan részecskék jönnek elő és válnak viszonylag hosszú ideig stabillá, amelyek általában nem azok. Mivel az energiát a ZPE biztosítja ezért az anyag/tér asszimetriája az elsődleges tényező és nem az energia.
  • Nielx
    #52
    Hát igen örökmozgók. Érdekes téma :)
    Viszont ami hihetőbb és talán az emberek gyomrát sem fekszi meg annyira az a ZPE kinyerése vagy más úgymond ingyenenergia használata. Ezeknél ráadásul az energiamegmaradás(már ha van egyáltalán mindíg és minden körülmények között) sem kell sérüljön.
  • NEXUS6
    #51
    Sajna ez már megtörtént. Egyrészt nagyon sokat tett a dologért, meg nagyon sokat ellene is.

    Egy bizonyos szintnél nem szabadott volna lejjebb adnia. Azzal hogy naív módon azt remélte, hogy xy öntőmunkás a hétvégén a sufniban képes örökmozgót építeni, tehetség és tudás nélkül, és ráadásul mindezt még az ufomagazinban is publikálta, sajna mindent leamortizált, amit elötte esetleg elért;(
  • Nielx
    #50
    "Egyrészt nagyon sok mindenről írogat, de épp ezért ennyi mindenhez már nem érthet."
    Ez igaz, csak nehogy emiatt kidobjuk azt is amiben igaza van.
  • NEXUS6
    #49
    Egyrészt nagyon sok mindenről írogat, de épp ezért ennyi mindenhez már nem érthet. Ma már nem csak 1 féle fizika van mint Newton korában.

    Az biztos, hogy a ZPE manipulálásáról Magyarországon előszőr az ő könyveiben lehetett olvasni, és aki olvasta a könyveit az most tudja miről szól ez a cikk. Aki meg nem, és legyen akár monnyuk egy középiskolai fizika tanár is, az meg csak pislog.
  • Nielx
    #48
    "csak Egely szeret erről irogatni"
    De lehet, hogy igaza van.
  • Dömper Ármánd
    #47
    "1. a gekkó tappancsainak tapadását az teszi lehetővé, hogy a tapadó korongok izmai kifelé feszülnek és vákuumot hoznak létre. A légnyomásból eredő erő pedig igen tekintélyes is lehet. Nem tudom miköze a Casimir erőhöz."

    Arisztotelész azt mondta, hogy az az agy csak a vér frissítésére, hűtésére szolgál. Én kezdek hinni neki.

    http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kjbd/0/9753/gekko.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gecko
  • qdot
    #46
    Ulf Leonhardt
    Professor in Theoretical Physics
    University of St Andrews
    cikkében bőven van link a wikipediára pl ez is
    http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_force
    ezen szétröhögtem magam
    nem csoda ha az amerikaiak külföldről "hozzák be" a kutatóikat.
    "...Indeed at separations of 10 nm — about a hundred times the typical size of an atom — the Casimir effect produces the equivalent of 1 atmosphere of pressure (101.3 kPa). ..."- részlett a wikipédiából :)
  • qdot
    #45
    Ulf Leonhardt
    levitáció
    http://www.st-andrews.ac.uk/~ulf/levitation.html
    láthatatlanság
    http://www.st-andrews.ac.uk/~ulf/invisibility.html
    eredeti cikkek
    Szerintem ez a fickó a fizika Háry Jánosa
    1. a gekkó tappancsainak tapadását az teszi lehetővé, hogy a tapadó korongok izmai kifelé feszülnek és vákuumot hoznak létre. A légnyomásból eredő erő pedig igen tekintélyes is lehet. Nem tudom miköze a Casimir erőhöz.
    Fizikai közhelyeket dobálózik, a képek össze van szedve különböző helyekről.
    2. A békás kísérlet részletei
    http://www.hfml.ru.nl/levitation-movies.html
    Itt egy kurva erős mágneses erőtérrel érik el vizet tartalmazó! élőlények lebegését. Ebben semmi meglepő nincs.

    Itt az sg-n a fickó egy szupravezető tekercs felett lebegő mágnest bámul.

    Jól össze van mixelve itt minden.
    Igaz, hogy minden mindennel összefüg.
    Hol van a kép a casimir erőtől lebegő arany golyócskáról? Remélem egyszer majd elkészül. :))
  • Turul1
    #44
    nem a tömegből szabadul fel az energia, hanem az atommag kötési enegiájából.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6t%C3%A9si_energia
  • tompka
    #43
    Tisztára mint a Heroes :D
  • NEXUS6
    #42
    Ez teljességgel triviális, a bizonyítás sem direkt sem indirekt módon szükségtelen!;)
  • Sanyix
    #41
    fú ez most ide illik:
    "Bizonyítsuk be indirekt egyenlettel, hogy a planetáris precesszió turbulens közegben összefügg az Euklidészi schwarz shield metrika weyltrezorjával, ha a mágneses tér passzívan transzportált mennyiségek anomális diffúzióját hozzávesszük a moduláris formák kvantumfuturációjának geodetikus görbületéhez, és ezt átkatakrizálva egy zérus spintérű tért intifillációs tágulásából könnyen arra a belátásra juthatunk, hogy a kromatikus aberráció független az azimutális konvergencia hadrongyorsító hatásától, mivel a luniszoláris perturbáció torzulást okoz a kvantumhabilis-sokdimenziós térben rezgő húrjai által."
  • NEXUS6
    #40
    Aha...., biztos úgy van ha te mondod!

  • NEXUS6
    #39
    Hát igen. Én meg arra emléxem, hogy az UFO-k műxenek hasonló módon!;)
    Az ufó felülete maga a hajtómű, ami átlátszóvá is tud válni. Az egyik elraboltnak mondták is hogy ilyen nanotechnológiás anyagból van, amit akkor még nem tudtunk előállítani;)))
  • Frayer
    #38
    Szerintem meg nem úgy van ahogy mondod, mivel az Optimus erő nem engedi a PRT nek ,hogy definhalálódjon és ezért a makro fluktuációk nem jöhetnének létre.
    Egyébként is ezek csak hipotetikus részecskék.
    Ahoz hogy egy ilyen esemény létre jöjjön rengeteg energia kell a téridő koontinum egy makroszkopikus kompakt régiójában.
    Ezt te is tudhatnád tudós barátom.
  • Reyes
    #37
    Szóval, ha nagyon erősen nyomunk össze két tárgyat, akkor még nagyobb szívóerő keletkezik?

    De ha ezt megfordítják, akkor hogy fog lebegni? Mert ahhoz össze kell nyomni, hogy legyen valami, amit meg lehet fordítani.

    :)
  • Frayer
    #36
    Ez mind szép és jó. Én csak attól tartok ha ez a cucc a terroristák kezébe jut? :O mi történne akkor? Lehet rögtön megtámadnának bennünket.
    Nagy felelőtlenésg ilyen dolgokkal kisérletezni. Lásd atom bomba.

  • NEXUS6
    #35
    Olyan sokan szerencsére még nem láttak!;)
  • AgentKis
    #34
    Aki látott már atomvillanást, az tudja, hogy tömegből is "Készülhet" energia.
    Így sem az anyagmegmaradás, sem az energiamegmaradás külön-külön nem igaz. Együtt viszont igazak, E=m*c^2 köztük a váltószám, ahol m a tömeg, c a fénysebesség, E az energia. Persze ez is lehet, hogy megdől egyszer majd.
  • NEXUS6
    #33
    Ha jól tudom azért eléggé függ a topologiától, hogy a Casimir erő milyen módon hat. Lehet az adott alakú objektum felületére nem csak összenyomó, hanem távolító hatása is.
  • roliika
    #32
    Hát azt, hogy ő azt hiszi magáról, hogy láthatatlan...heellóóó nyuujooooookkkk /Hősök/.
  • Commandante
    #31
    bazz, már a GitS is megmondta, hogy olyan van, izé.. lesz

    amúgy mi a faxomat keres már megint ez a béna kövér japcsi a green-box-os felvétellel???
  • laca103
    #30
    Nemértem miért volna az. Az energia megmaradás az csak egy modell. Mint ahogy Newton törvényei is azok. DE őszintén Ki hitt Einstein-nek akkoriban?
    Szóval Einstein óta szerintem tudhatnánk hogy amit mi mondunk az abszolút MODELL, és nem a valóság.
  • L3zl13
    #29
    Nem igazán tudok az dologról úgy általánosságban nyilatkozni, de az utolsó verzió leírása elég gyengére sikerült...
    Bár bármely két anyag között vonzás lép fel de ha ezt a hármat együtt használom akkor biztos létrejön a taszítás...

    Még ha lebegne is az aranybevonatú polisztirén gömb, az sem jelentené, hogy bárhol is taszító Casimir erő lépett volna fel, csak azt, hogy az eltérő irányú vonzások eredője felfelé mutat.
  • Cat #28
    Egy jóval rövidebb friss index cikk ugyanerről a témáról
  • zola2000
    #27
    Már hogy lenne kacsa? Erről hogy láthatatlanná tevő köpeny lehetséges már olvastam valahol, asszem egy Rowling könyvben :D
  • Epikurosz
    #26
    Csacsik, ez kacsa!
  • NEXUS6
    #25
    Erről a metaanyagról már volt egy cikk itt az SG-n. Valami nanotechnológiás kompozit anyagról van szó. Akkor arra mentek rá, hogy láthatatlanná teszi a bele csomagolt anyagot.
  • Caro
    #24
    Casimir-effektus van, kvantumvákuum fluktuáció szintén van, metaanyagról nem tudok, de ez nem jelenti azt, hogy nincs.
    A lényeg itt az, hogy a Casimir-effektus akkor lesz erőteljes, ha két anyag nagyon közel kerül egymáshoz. Ilyenkor bent nem alakulnak ki kvantumvákuum-fluktuációk, viszont kívül igen, ami egy összenyomó erőhöz vezet.
    Innen csak annyi a csavar, hogy megfelelő dielektrikumok használatával elérhető, hogy megváltozzon az erő iránya.
  • Cefet
    #23
    Csak azért mert ez nekem nagyon kínai.
    Metaanyag, meg ez "köztük levő vákuum telítődik az elektromágneses mező kvantum fluktuációival."
    Nagyon hajaz valami áltudományos szövegre. Persze ne legyen igazam, és lebegjünk!!!
  • NEXUS6
    #22
    Nem hiszem;)

    Miért?
  • Ronny
    #21
    valójában egy droáton lógott:)
  • Cefet
    #20
    Srácok, ez a cikk nem áprilisi tréfa akart lenni?