135
Szelektíven gyűjtitek a hulladékot?
  • Max7
    A csöves meg a hontalan is más kérdés! A hontalant sajnálom és megértem, de a hontalan elmegy a vöröskereszthez és próbál kilábalni a szar életből!

A csövest nem érdekli csak a napi pijáa meglegyen és ezért károkat okoznak a kulturáltan élő embereknek és az ilyet nemhogy bevinném a sitre mert azzal segítenék de jól megagyabugyálnám a kotradékot!

Amúgy hogy a témához is hozzászóljak be kell jelenteni hogy folyamatosan szétbasszák a szemetet az önkormányzatnál és fognak teni ellene!

És még valami, ma ültem a mekinél haverral beizzitottam a telefont hogy felvegyem hogy egybe öntik a szemetet de legnagyobb meglepetésemre csak a pet palackot nyomta be és ment is tovább :D
  • Tikal #53
    nem kene szelektalni ha viszavaltos lenne minden uveg, muanyag palack stb...legalabb a csovesek visszhordanak ha mas nem....
  • jazzy
    Mi gyűjtöttük szelektíven egy darabig kb 200 m-re van tőlünk a gyűjtő.
    Csak épp sajnos elég sok a, hát hogy is mondjam, naturálisan hiperpigmentált egyén, namost ezek a kedves emberek minden reggel cucc után kutatva kidobálták az egész kuka tartalmát.
    Nem számít nekik, hogy elvileg full papír az egész ugyanis van pár hülye aki az egész szemetét beleönti a papírok közé, és emiatt a pár cucc miatt az egészet szétdobálják. Azóta kb senki nem gyűjti szelektíven és legalább szebb a környék.
  • Rise Against
    nem kell ide nekünk szelektív gyűjtés, eltűnne a városnak az a jókis csöves kukázós szemetes koszos hangulata, amit már oly jól megszoktunk :c
  • hunbasser
    egyébként szelektálNÉK.csak nincs helyünk.palackonkért meg nem fogok leszaladgálni a helyi szelektív hulladékgyűjtöhöz,sry,látszik,hogy magyar vér kering az ereimben :S

de ha mondjuk kertesházban élnék,biztosan gyűjteném,ott lenne helyem az ilyesmiknek,hogy utána el tudjam majd vinni a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe.
  • Gnorb
    Kisvárosban lakom, az ürítéssel annyira nincs gond, sok a szelektív gyújtőhely. A kerti hulladékot egy kb. 2m3 komposztálóban elintézem,
    2 év mire tényleg megtelik, pedig kap rendesen. Amit vérlázítónak találok, az a vissza nem váltható üvegek, és az eletronikai hulladékok kérdése. Nem váltják vissza pl. a pezsgősüveget? Na nemáá?
  • hunbasser
    felénk is...hiába,sok a barom.aztán most kicserélték,de a barom nép még mindig nem tudja használni,egy pár napja már ott van vagy 20-30 kg törött üveg...és persze ahová az üveget kell dobni,nincs is teli.csak pár állat úgy gondolta,hogy jó szórakozás lesz majd széttörni.
  • _Vegeta_
    Annak sincs sok ertelme mivel a kornyezetre veszelyes anyagokat kulon kezelik, a tobbibol meg ilyen hatalmas nagy osszegyurt kockakat csinalnak amire mar csak foldet kell boritani es kesz a szep uj fuves terulet. :P
  • Super Saiyan
    én nem
  • blackgamer
    a dió levelében van valami ragacs amitől elsatnyul alatta minden, ha a földbe kerül akkor csak rontja a talaj minőségét
    ezért mondják hogy égetni kell, de az mifelénk pedig tiltott dolog
  • Max7
    nálunk se túl nagy de azt nem tudtam hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni :S mi a komposzba bedobjuk a zöldségek héjját almacsutkát tojáshéjat.....
  • Max7
    Hát én néztem hogy a sárga a kék konténert beöntik ez pont a papír és a pet palack volt :S
  • blackgamer
    nálunk kicsi a kert komposztáláshoz, ráadásul van egy diófánk is aminek levele nem komposztálható
    önkormányzatnál kapható pénzért zöldhulladékos zsák, ősszel kell is, de nyáron minden zöldet a normális kukába dobok

pedig ha minden háztól csak a füvet elvinnék külön... azzal kezdhetnének valamit a hulladékhasznosítók, csak nem fogok még külön zsákokért rohangászni meg fizetni érte
  • Mighty
    Pedig mindkettő lényeges. Úgy volna az ideális, hogy ha kitalálnak valamilyen terméket, annak nagy része újrafelhasználhatónak kellene lennie.

Igen is kell az újrahasznosítás. Az most egy más téma, hogy még nem a legkiforrottabb/gazdaságos Magyarországon, mert sok helyen nincs erre lehetőség vagy vannak barmok, akik összekeverve dobják a szemetet a szelektív hulladékgyűjtőbe.
  • moralosan
    Ennek nem a "spórolás" a lényege, hanem a környezetvédelem.
  • Guilty01
    Hogy Kovács András Pétert idézzem,nálunk a szelektív hulladékgyűjtés így megy: ezt kidobom,ezt nem,ezt kidobom,ezt nem,ezt..
  • Slayerboy
    nem close
  • Z
    Meg mernél esküdni, hogy az igazat mondod? És, hogy az elejétől a végéig nézted az ürítést?

Mert egy kocsiba csak egy fajta hulladékot tesznek. Nem fakkoznak, meg rekeszeznek. Én ma reggel direkt végignéztem egyet. Az elejétől a végéig. Elmondom, mi történt:
    beállt a kocsi, benyomta a PET palackot, továbbment a kocsi.

Ez történt.

Aztán felhívtam pár perce az FKF Rt., és megkérdeztem, hogy is van ez? Mert állítólag valaki a saját szemével látta, hogy mindent egy kocsiba öntenek. Nem lehet, minden nap mást ürítenek. De egy alkalommal egy autó csak egy fajta hulladékot visz el. Az, hogy odaáll egyetlen autó, és elkezd tunkolni magába, és nem nézed végig, nem jelenti, hogy mindent el is visz. Nem kéne össze-vissza handabandázni.

Szóval nem felesleges a szelektív gyűjtés.

Ja, és a végén még átnézik, hogy a pet palackok közé pl nem került-e papír. Ezt is elmondták.
  • Max7
    KErti hulladékra sőt a fűre is udok tanácsot adni! mi vettünk ilyen komposztáló müanyagot valami 450literes aszem és tök jól néz ki! (12e ft volt) heti 1x nyirjuk a fűvet (viszonylag sok van) vágjuka kardvirágokat ha elnyíltak van páfrány amit minden őszel lenyírunk van rózsa amit rendszeresen emtszeni kell és nem volt még olyan hogy teli lett volna mert 1 hét alatt berohad összeposhad és pompószt lesz belölle!

Most arra gondolsz hogy az udvarunkban dögszag meg rodhat szag kering de az sem igaz semmi szaga nincs!

Ezelött 2 nagy kukánk volt ami mindig teli volt sőt volt olyan hogy zacsiba kellet tenni a szemetet (általában a kerti hulladékot) és fizetni a kukásoknak pénzt!

Most hogy szelektíven gyüjtjük a szemetet (ami + pénzbe nem kerül ugyanis amikor megyünk lottot csinálni meg piacolni szombaton akkor visszük és ürítjük) illetve a kerti cuccot is okosan emgoldjuk elég csak egy kuka és muterom mindíg visít hogy vigyem ki a szemetet a szobámból szedjek össze minden szemetet mert 3/4 van csak a kuka és nem azért fizet ilyen sokat hogy üresen vigyék el :P

És arról nem is beszélve hogy BIO komposztal trágyázzuk a földet ami nem bűdös és sok a tápértéke :)
  • blackgamer
    mi is ásványvizes üvegek miatt gyűjtjük a flakonokat külön
    csak kicsit kiborulok az emberektől amikor látom hogy nem nyomják ki a levegőt a műanyag palackból és ezért nem fér több a tárolóba

családiházas városrészeken azért is jobb az arány, mert ha lenyírom a füvet, tele a fél kuka, plusz egyéb kerti hulladék, szal amit csak lehet szelektívbe rakok
    mondjuk a sörös konzerv gusztustalan ha összetaposom, csurog belőle, azt ritkán teszem külön

fejlettebb országokban több kukájuk is van a házaknak (esetleg osztott) és akkor nem kell elmászni a szeméttel
    persze az utcakép megsínylené, plusz azok tárolása is macerás és ronda
    de a szelektív szigetek látványa sem kellemes

nem egy kiforrott dolog, de kell próbálkozni
  • Rash87
    Ezt már én is láttam :)
    Tök mindegy,hogy vki szelektálja vagy nem,teljesen fölösleges az egész!

Itt van melettünk egy bolt(Profi),itt is van külön-külön,hogy műanyag,üveg,stb...
    De mikor jönnek elvinni, nem egyszer láttam, hogy egybeöntik az egészet,minthogy inkább négyszer kelljen nekik fordulni,szóval én ezt nem értem...
  • PíszLávJuniti
    Már a szelektív közelébe is alig lehet jutni, annyira telepakolják, a homelessek meg folyamatosan növelik a kuka körüli entrópiát.
  • trogerzsiger
    Mi igen, apu ilyennel is foglalkozik :-), Vácon ő a kukásvállalat üzemvezetője :-))
  • dunga
    Szelektívan gyűjtjük a PET palackot meg az üveget. Azért csak ezeket, mert ezekkel tele menne a kuka. Elment a kedvünk akkor, mikor láttuk, h minden gyűjtőt egy kocsiba öntöttek össze.
  • Max7
    a 10 emeletes házakban általában szemétledobót alkalmaznak (nagymamámnál leheggesztették mindenhol mert ágyat akartak ledobni egy egyméteres átmérőjű csövön)

hivatalosan ott nem is tárolhatnátok semmit a tűzveszély miatt! ott pl konzervek müanyagok gyűjthetők!

csepeli vagy? :D
  • dienesoft
    Nincs ilyen a mi kis falunkban...a kukásautó meg egybe borítja...
  • Reyes
    Tőlünk 100 méterre van a szelektív gyűjtő, de hova tegyük a panelban a zsákokat? Folyosóra nem kéne, meg a tárolók is tele vannak...
  • Kmarha
    Egyet már láttam a városban, de biztos van több is. A környéken nincs.
  • Aspyrin

Ott inkább kifelé szelektálnak, nem?
  • Mirk
    nem
  • Zsoltika 007
    Szelektív? Omg errefelé már az is csoda ha lecsukják a tetejét űrítés után :D
  • Aspyrin
    Gyűjteném, ha lehetőség lenne.
  • Z
    Én igen. Nem rég kezdtem csak, de sok kicsi sokra megy alapon én is beszálltam. És próbálom rávenni az embereket a környezetemben.
  • Tinman #21
    Elnézést.

-Mi a különbség a sebész és a homokos között?
    -Előbbi erek között szelektál, míg utóbbi szelek között erektál.

Mondtam, hogy elnézést.
  • _Vegeta_
    Semmi ertelme. Az alu dobozokat meg a veszelyes hulladekokat kellene csak kulon kezelni. (akksik)
    Szinte tobbe kerul az ujrahasznositas mint az uj cucc legyartasa. (Muanyagokra es papirra ertem)
  • Doktor Lucsok
    thx, úgy látom ki is lett javítva a hibám
  • moralosan
    nem simán "Szelektáltok?"

amúgy igen, de csak 2 részre tudunk
  • Punker
    hát nem tom hogy megy, anyáméknál a nayg zöld kuka amibe a papírt kell gyüjteni kb 2-3 hetente telik meg és úgy is viszik el, nálunk a társasháznál meg tök mindeg yakkora parasztok vannak, multkor a csak papíros kukába vágta bele valaki a zöldség pucolás maradványait.....
  • Max7
    ok rendben van de akkor mi a farncért válogatom szét a zöld boros üveget meg az átlátszó befőttes üveget amikor dobálom befelé? (monyuk nem mintha olyan sok befőttes meg boros üveget dobálnék be havi 1-2-őt mindkettőből de valaki ezt komolyabb mennyiséggel is emgcsinálja és egybeöntik :S akkor hol az igazság? amúgy ahol 1 nap alatt megtellik vagy 2 nap alatt emgtellik és heti 1x viszik ott miért nem viszik el minden nap? illetve ott miért nem tesznek ki papírhoz még 1 dobozt?
  • akyyy
    :DDD

nálunk sincs:D vhol van, de az biztos csak a "felső réteg " kiváltsága. mi elégedjünk meg a kukázók látványáva:(