132
Szelektíven gyűjtitek a hulladékot?
 • Kepek
  #132
  Biztos tudjátok, de a tejes dobozt már nem a papírok közé kell dobni hanem a műanyagokhoz.
 • Kepek
  #131
  sütőolaj leadható a MOL kutaknál
 • Kepek
  #130
  Sörös dobozokkal rengeteget spórolhatnánk az áramon
 • fonak
  #128
  Sajnos drágább az újrahasznosított papír/műanyag/üveg, mint újonnan fillérekért megvásárolni mondjuk Kínából. Ráadásul a reciklált papír/műanyag/üvegről általában látható, hogy az, még akkor is, ha alaposan meg van tisztítva, nem olyan, mint a teljesen új, azaz többet fizetsz egy rosszabb minőségért. Abban sem lennék teljesen biztos, hogy a tisztítás-újrafeldolgozás során elpocsékolt energiát figyelembe véve annyira környezetbarátabb minden esetben. Emlékszik még valaki a visszaváltható műanyag kóláspalackra? Kivonták, mert nem érte meg...
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.08.26. 13:50:44
 • szabonandika
  #127
  Országos hulladékvadászatról hallottál már? Ez az az esemény ahol az embereket ösztönzik a hulladéklerakatok megtalálására, ezzel is segítve az önkorikat. https://hulladekvadasz.hu/2017/08/04/hulladekvadasz-lettem-besze-marci-julius/
 • Pluskast
  #126
  Szépen majd jön a többi is.
 • Desiderata #125
  Megérkeztek Budapestre a szelektív hulladékgyűjtő célgépek
 • Piszke01
  #124
  No mi van befagyott a szemétdomb ? :D
 • Piszke01
  #123
  Szelektíven gyűjtöm a háztartási hulladékokat,- papír, üveg, műanyag stb.- már mint aminek van gyűjtőedénye a gyűjtőszigeten. A konyhai, kerti hulladék a komposztba kerül. Szinte alig valami marad a saját kukámban, amit 80 l-es kisebbre cseréltem.
  De minden héten jön érte a kukás autó, mert kötelező a heti kukaürítés és negyedévente a számla is jön.

  Ennyi...
 • Pluskast
  #122
  Nos akkor egy kis magyarázat. Mivel ebben a témában eléggé benne vagyok így tudok neked valódi infóval szolgálni. Mind tudjuk, hogy a magyarországi kereskedelmi televíziók szeretnek bulvárhíreket leadni. Ez is egy újabb bizonyíték rá. Illés államtitkár úr meg szeret képzelegni meg tervezgetni. Ez is egy ilyen. Egy tervezet. Olyan mint a betétdíj amikor kitalálta, hogy a műanyag palackokra legyen plusz díj. Aztán amikor a szakma (coca cola és társai + a fővárosi és nagyobb önkormányzatok akik már elkezdték a saját rendszerük beindítását) beintett államtitkár úrnak, hogy ahogy azt nyuszika elképzelte nem lett a dologból semmi. Államtitkár úr ismét nyüzsizik és legújabb agyszüleménye az általad belinkelt riportban hallható történet. De ebből sem lesz semmi most megmondom. Ezt ő kitalálta de a szakma és egyéb szinteken nem támogatják mert azzal keresztbe tenne mindenkinek, másrészt meg a jelenlegi projekteket ölné meg amit az állam maga is támogat. Egyébiránt az rtl klub meg megérdemelne egy jó seggberúgást, mert azt elfelejtik megemlíteni, hogy ez csak egy koncepció. Na ennyire higgy a médiának.
 • Desiderata #121
  miezanedvesszemét?!?
 • Jrex
  #120
  Bocsi, ha már volt róla szó, de már lehet külön gyűjteni a csoki-csipszes csomagolásokat, amikért cserébe valamilyen szervezetnek pénzt ajánl fel az a cég amelyik átveszi.INFÓ
  Ez a csoport konkrétan egy debreceni menhelynek gyűjt, de biztos van az ország más részén is ilyen megmozdulás.
 • Desiderata #119
  e-havi ÖtletMozaikban: Rejtsük el a kukát!
 • Desiderata #118
  Ez lesz a szelektíven gyűjtött elektronikai hulladékkal?
 • Desiderata #117
  most volt róla szó a híradóban (rtl)
  felszámolnák idővel a szigeteket, az üveget pedig a boltok közelében lehetne leadni
 • Pluskast
  #116
  Amúgy ha jól tudom március 25-vel indul el a dolog.
 • Pluskast
  #115
  Bocsi a késői válaszért. Szóval a fémet is elviszi majd az FKF de csak a háztartásit. Ergo ez a macskakajás meg egyéb konzervekre igaz. Amúgy mielőtt megkezdődik ez az egész mindenki fog kapni egy részletes tájékoztatót amiben le lesz írva, hogy mit hogy merre.
 • polarka
  #114
  #112-re ment
 • polarka
  #113
  A műanyagba lehet majd a fémeket is dobni?

  Arra vajon mikor fognak pályázatot kiírni, hogy a panelek közös ledobóit átalakítsák? Akkor volna a legkönnyebb szelektíven gyűjteni nagy mennyiségben...
 • Pluskast
  #112
  Nem hinném. Mivel az FKF-nek ez bevételt - pláne úgy, hogy készülnek a tervek egy szelektív hulladék gyűjtő komplexum felépítésére - fog jelenteni, ezért nem hinném.
 • fonak
  #111
  Ismerős szerint úgyis összeöntik a végén :]
 • Pluskast
  #110
  Ez egyik a műanyagot gyűjti a másik meg a papírt. A harmadik hagyomyányos kukában marad a háztartási hulladék.
 • Zero 7th
  #109
  Ez jól hangzik. Így már talán hajlandó leszek szelektíven szabadulni meg a szeméttől.

  Azt tudni, hogy mit fog gyűjteni a két kuka? Mer' ugye hagyományosan négyfelé kéne szortírozni...
 • Desiderata #108
  köszi szépen az infókat, ez nagyszerű hírnek hangzik
 • Pluskast
  #107
  Én Budapesttel kapcsolatosan tudok válaszolni mert részben ez is érinti a munkámat. A Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési eljárást indított házhoz menő szelektív hulladék címen. A dolog jelenleg ott tart, hogy idén márciustól beindul a dolog. Az FKF minden társasházhoz illetve kertes házhoz megkezdi a szelektív kukák kiszállítását. Mindenki 2 darabot fog kapni amibe szelektíven kell majd gyűjteni a szemetet. Mindezt teljesen ingyenesen. Ehhez külön kukáskocsik jönnek majd amik szintén ennek a projektnek a "terméke". Érdekessége a dolognak, hogy ezek nem benzines vagy dízeles autók lesznek, hanem cng-vel működők.
 • Desiderata #106
  a hulladék szigetek megszűnnek idővel, vagy kevesebb lesz belőle és a házaktól közvetlenül viszik majd el a szemetet

  erről tud valaki bővebben? hol mikorra várható?
 • wahquarch
  #105
  Még nincs,de készülőben van, azzal a céllal készül, hogy a magadfajta embereket kicsit elrettentse...
  Hattyúkért mozgalom trailer..
 • junior07
  #104
  Tessék itt az eredmény mi lesz hattyúkat dobálsz elemmel:
  itt van pedig az első reklámfotó ami a hattyúk megdobálása ellen küzd:


  És végső soron az a kép ami mostmár szerencsére az állatvédők kezében van és azt ábrázolja, hogy elemmel dobálod a hattyúkat és közben még meg is eteted vele, ami állatkínzásnak minősül. Nem szeretném előre kibeszélni a dolgot, de holnap ez miatt ünnepélyes keretek között elemmel fog megdobálni a megdühödött tömeg a kossuth téren)zömében fradi drukkolók) . Élőben fogja adni a BBC és a CNN, mivel ez az első eset, hogy állatvédőt elítélnek :D
 • Kiralykalap
  #103
  Be tudnád linkelni azt reklámot vagy hirdetést, ami a vízimadarak alkáli elemmel való megdobálása ellen küzd?
 • wahquarch
  #102
  Látom sok időd, van hogy számodra szent mozgalomként folytatott hattyú dobálásnak még lobogót is csinálsz, ehhez csak gratulálni tudok. De lehet ideje lenne felnőni és kicsit felelősebben élni. Nem véletlenül csinálnak különböző reklámokat, hirdetéseket és vannak felszólalások sőt már cselekedetek is az ilyen jellegű problémák megelőzésére. Ha legalább annyira komolyan vennék,mint junior vagy én akkor már jobb lenne a helyzet....
 • Kiralykalap
  #101
  Bocs, most biztos jó lesz, parancsolj:

 • junior07
  #100
  Nincs ezzel semmi gond. téged is mutogatni kellene és elvinni a most futó darwin kiállításra és kitenni a bejárathoz, hogy elmond mi is az az evolúció. A kis általános iskolások biztos élveznék a mondandódat , még lehet, hogy öri-barit is találnál. A kiállítás végén meg jól meg kell dobálni egy 4,5 v-es elemmel , hogy érvényesíthessük az "evolúciódat", miszerint a h*lyék meghalnak.
  Az hogy a duna parton ereszted ki a fáradt olajat azzal tényleg nincs semmi baj, úgyse jut vissza az ivóvizedbe. vagyis legalább te azt hiszed, pedig elárulom nem azt fogod meginni.
  Úgyhogy csak drukkolni szeretnék neked és a pajtársaidnak , hátha megtámad titeket egy hattyú raj, felborítja a vízi bicikliteket, kitépik a szemeteket, és utána szépen lassan lemerültök az elhasznált elemetek mellé
 • Kiralykalap
  #99
 • Kiralykalap
  #98
  Nos nem értem mi a bajod. A Dunából úgysem eszik senki halat, aki épeszű, a Balaton hattyúit pedig nem szennyeztem, hiszen nem nyelték le az elemeket, lepattant róluk mind. A halak meg gondolom nem eszik, meg utána, ami lesüllyed. Ha meg igen, akkor az az ő bajuk. Esetükben akkor érvényesülne az evolúció: megeszi, megdöglik. Az ősemberek közül is meghalt az, aki mérges gombát evett. Utána a többi már tudta, hogy nem szabad megenni azt, különben feldobja a pacskert! Szóval nem értem, hogy mi a bajod, hiszen én meg a pajtásaim csak érvényesítjük az evolúció szent törvényét!
 • wahquarch
  #97
  csak egyszer ennél olyan állatot, amelyiket így szennyezzed lehet utána neked is problémád lenne belőle...

  topik kérdésére a válasz: igen, szerencsére már nem jelent plussz terhet a szelektálás.
 • Coriander
  #96
  Ez aztán a jó hozzá állás. Büszke lehetsz magadra nagyon ügyes vagy...
  Jövőre remélem megint Siófokra mész, és ott fogsz fürdeni, ahol elrohadtak az elemek. Inkább olvass utána, hogy ezzel milyen károkat okozol a környezetnek.
 • Kiralykalap
  #95
  Most miért, szerintem tök okés a fáradt olajat kiengedni a kocsiból a Duna parton. Az használt elemekkel is jól el szoktunk szórakozni a pajtásaimmal: mindenki gyűjti egész évben, aztán nyáron mindig lemegyünk Siófokra, vízibiciklit bérelünk és célba dobunk a hattyúkra velük. Egyszer sikerült fejen trafálni egy 9V-os elemmel egy szép kövér hímet. Akkorát bólintott, hogy majdnem felborult!
 • Coriander
  #94
  Ezzel talán megnőne azoknak a száma akik leadják a fárad olajat, viszont még így is kevés lenne. Ezt az egész szelektív hulladékgyűjtős dolgot kötelezővé kellene tenni, persze állambácsi költéségén. Persze ehez akkor át kellene építeni az összes hulladék feldolgozó üzemet.
 • Esplanade
  #93
  szerintem a legtöbben azért gyűjtik szelektíven a szemetet, mert a 110 literes kukából alig lehet kijönni (nálunk legalábbis mindig dugig van)
 • moruf
  #92
  Tényleg jó az a leírás. Csak az baj, hogy ez nem jut el sok emberhez. Egy nagyobb kampányt kellene erre kitalálni és főleg az állam tudna ehhez segítséget nyújtani.
  Azért, hogy valaki leadja a fáradt olajat nem kell fizetnie, csak egy apró figyelmesség.