35
  • Xcentric
    #35
    Jesszus! ojan---> olyan.
    Ha ezt az asszony meglátja egy hétig fog rajtam röhögni.
  • Xcentric
    #34
    Filmek esetén persze valóban kevésbé jelentős különbség, mint pl játékok esetén. Főként mert a filmeken a felvétel velejárójaként jótékony motion blur ül a képekre. De akkor is erős túlzás, hogy 40fps elég. Ez ojan 640K memória mindenkinek elég jellegű kijelentés.
  • Xcentric
    #33
    CRT monitorom van, és égbe kiáltó külömbséget érzek 30fps és környéke, valamint 60fps és környéke, sőt megkockáztatom hogy 120fps környéke között. Minimum ezt a három sávot alaposan el tudom különíteni. Ebben teljesen biztos vagyok. Meglep, hogy neked ez nem sikerül, pedig elvileg ha ezzel foglalkozol, akkor jócskán ki kell, hogy élesedjen az érzékelésed ezen a területen. A borszakértők szaglása és ízlelése, az audiophile zene halgatók hallása stb. valóban kifinomul, nem csak beképzelik maguknak, ezt talán senkinek nem kell már manapság bebizonyítani. Hasonlóképpen egy kis gyakorlattal bárki megtudja különböztetni 30-60-120 fps körüli képfrissítéseket. Persze akad olyan antitálentum, aki még azt se érzi, hogy a crt monitor 60Hz-el vibrál a képébe, vagy hogy mi a különbség a 64bit-es mp3 és a SACD között,...stb.
  • dez
    #32
    Aham, szal magadból indulsz ki... ;)
  • Yfel
    #31
    "30-40FPS fölött már nem lehet észrevenni a külömbséget"
    Ezt te honnan szeded?

    Onnan, hogy napi nyolc órát töltök 4-12000fps-es videorendszerek terméktámogatásával.

    Y
  • dez
    #30
    "most akkor a hdmi-s adatkupacból mondjuk egy jövőbeli rádiós erősítő képes lenne kivakarni 5.1-es hangot majd ugyanúgy hdmi-n tovább kiküldeni a tv-nek mindent, csak mondjuk ha filmezni akarok, akkor bekapcsolhatom a nagy hangcuccot, különben meg mondjuk csak a tv kis sztereo hangfalai pityognak? jól gondolom, hogy ilyen létezhetne?"

    Szerintem már most is mehet így. Szal talán a mostani AV erősítők is továbbküldik az a hangot is, vagy legalábbis van olyan, ami továbbküldi.

    "további kérdés, hogy akkor a displayportos kimenethez vajon lesznek-e hdmi-s (hang nélkül) és dvi-os átalakítók?"

    Adatformátumban eltérnek, de állítólag ki lehet küldeni a DVI/HDMI-nek megfelelő adatot is, így megoldható lehet a dolog. (Ha normálisan oldják meg, automatikusan felismeri, hogy DisplayPortos v. DVI/HDMI eszköz van rádugva, és annak megfelelő jelet küld ki - különben kicsit nezézkes lenne a dolog.) Hang is mehet így.
  • waterman
    #29
    az utolsó bekezdésre reagálva:
    most akkor a hdmi-s adatkupacból mondjuk egy jövőbeli rádiós erősítő képes lenne kivakarni 5.1-es hangot majd ugyanúgy hdmi-n tovább kiküldeni a tv-nek mindent, csak mondjuk ha filmezni akarok, akkor bekapcsolhatom a nagy hangcuccot, különben meg mondjuk csak a tv kis sztereo hangfalai pityognak? jól gondolom, hogy ilyen létezhetne?
    további kérdés, hogy akkor a displayportos kimenethez vajon lesznek-e hdmi-s (hang nélkül) és dvi-os átalakítók?
  • dez
    #28
    A tévék általában támogatják, inkább a lejátszók nem támogatják mindig. De ha támogatják, akkor is ugrál, csak nem "szaggat". Mint ahogy a 25fps is ugrál (idehaza 25fps-sel pörögnek a mozifilmes DVD-k).
  • dez
    #27
    Külön HDMI nem kell, mert a DVI-n ki lehet küldeni úgy a jelet, hogy egy egyszerű adapterrel HDMI-re lehet fordítani. A "HD"-s ATI kártyák már ilyenek.
  • dez
    #26
    "30-40FPS fölött már nem lehet észrevenni a külömbséget"
    Ezt te honnan szeded?

    "nem tudom miért a 100 FPS-t tartod "elégségesnek"."
    Mert én speciel látom a különbséget.
  • tompka
    #25
    azért szaggatott mert a tv nem támogatja a 24p-t. amelyik támogatja annál nem szaggat a film.
  • JTBM
    #24
    Szvsz. a Displayport-os kártyákon még nagyon sok évig rajta lesz egy DVI és akár még egy HDMI csatlakozó is. (Remélem, mind a 3 ráfér. ;-)))
  • Yfel
    #23
    30-40FPS fölött már nem lehet észrevenni a külömbséget, nem tudom miért a 100 FPS-t tartod "elégségesnek". Abban egyetértek, hogy 24FPS nem elég. egy 1080P-s Blu-ray film - Casino Royale - mindegyik HDTV-n szaggatott amit eddig néztem (LCD-n és plazmán is nagyon ugrál a kép már közepesen gyors jeleneteknél is).

    Egyébként pedig teljesen egyetértek a 6-os hozzászólással. A gyártók teljesen elcseszik az egész generációváltást ezzel a rengeteg szabvánnyal amik tulajdonképpen ugyanazt a problémát oldják meg.

    Ideje lenne egy dologra koncentrálni. Az HDMI már egész jól megvetette a lábát...

    Amíg ilyen a hozzáállás az elektronikai iparban (minenki szabvány-világuralomra akar törni) addig az HD adaptáció marad a béka segge alatt. Én is inkább kivárom, amíg elül a vihar.

    Y
  • dez
    #22
    Közben én is utána néztem [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi]itt[/i], mennyi a max. fps 1080p-ben az 1.3-nál korábbi HDMI-n: nem 24, hanem 60fps. Ez már jobban hangzik, de pl. számomra 100fps az, amit már elégségesnek tartok.
  • dez
    #21
    Ja, első mondatomhoz még: főleg, ha még feldolgozáson is átesik, mint pl. dinamikus kontraszt.
  • dez
    #20
    "Bár azt nem tom minek több szín"
    Mert 24 bitnél minden színárnyalatnak csak 256 világossági fokozata van, ami finomabb átmeneteknél, nagyobb kontrasztnál már eléggé észrevehető.

    "meg nagyobb frame rate..."
    Talán mert 24fps 1080p-ben nem túl sok, és csak mozifilmeknél elég.

    "Bőven elég dvi-n rákötni a jelenlegi a gépet sztem"
    Ha DVI-n kötöd tévére, egy DVI->HDMI adapterre, csak single-link kapcsolat lesz, mégpedig kisebb sávszélű, mert a DVI nem támogatja a 10.2 Gbps-t, ami korlátozó tényező az fps-t (és később majd a bit-per-pixelt) illetően.

    "a hangot meg kilehet küldeni hangkártyából tv-re ha nincs ott hangfal a tv-nél."
    Tévére v. nem tévére, mindenesetre vagy analógban, vagy erősen tömörített 5.1-ben SPDIF-en.

    Egyébként, mint az idézetben is olvasható, léteznek bizonyos AV receiverek (magyarul "AV erősítők"), amik fogadják a hangot HDMI-n, és kierősítik. (A kép tartalmat meg vagy módosítás nélkül továbbküldik, vagy pl. speciális nagyítással alakítják a kisebb felbontásokat 1080p-re, és/vagy fps konverziót csinálnak, stb.)
  • dez
    #19
    Már min megy át a digitális hang? Szabványos DVI-n nem. SPDIF-en is csak erős tömörítéssel megy át az 5.1, a sztereo megy csak tömörítés nélkül, és mindkettő max. 48kHz-en. Tehát mindenképp előrelépés digitális hangátvitelben a HDMI.
  • Balumann
    #18
    Nah utána olvastam egy kicsit, mert ez már érdekelt, bár most se teljesen világos minden. De egy kis idézet:

    "What does HDMI 1.3 do that previous versions didn’t do?

    HDMI 1.3a adds six benefits to the HDMI palette. The most obvious and easiest to understand is higher data transfer speed. The HDMI 1.3a standard increases single-link bandwidth to 340 MHz (10.2 Gbps), which will support demands of future HD display devices incorporating higher resolutions, Deep Color and high frame rates. Keep in mind that previous versions of HDMI are fully capable of 1080p performance. Even more, the FCC has presented no imminent plans for a “higher” high-definition system than 1080p. Because 1080p has just begun to enter the market this increased bandwidth can be considered more a hedge against future applications than something the industry and consumers can benefit from in the near future.

    HDMI 1.3a supports output of Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio streams for external decoding by AV receivers"


    forrás, érdemes sztem elolvasni! Bár azt nem tom minek több szín, meg nagyobb frame rate... Bőven elég dvi-n rákötni a jelenlegi a gépet sztem, a hangot meg kilehet küldeni hangkártyából tv-re ha nincs ott hangfal a tv-nél.

    Talán majd ha lesz egy 20 méter átmérőjű tv-m, akkor már érdemes lesz hdmi 1.3 -al rátenni ^^
  • Balumann
    #17
    De ha a DVI -n is átmegy a nagyobb hd minőségű felbontás is, digitális hang meg gondolom 7.1 -be simán átmegy, akkor minek? :S Sztem ez is csak hülyeség...
  • Sanyix
    #16
    És mire használod a sávszélt? Felírod egy papírra és nézed? Mert 2536*15xx-re is elég a dvi is, annál nagyobb felbontást meg nemnagyon látni.
  • tompka
    #15
    Mi a különbség a Displayport és a HDMI közt??
  • Inquisitor
    #14
    Nyilván nem igaz, mert szinkronizált hang+kép (lásd Dez írása), meg nem mellékesen a HDMI 1.3 sokkal nagyobb sávszélleséggel rendelkezik, mint bármelyik Duallink DVI-nál.
  • haxy27
    #13
    Ja épp a hifi a lényeg ez már másolásvédelemel van elátva igy nem lehet rá más ezközt kötni. nehogy le másold a dvd filmrt. Röhej az egész másolás védelem. ecerüb ha nem forgalmaznak ijen cucokat és enyi nemkel nekün semi menyünk a kö korszakba és akkor majd nem lesz mit másolni.
  • Balumann
    #12
    jaaa, hogy csak ennyi. Hát akkor sok értelmét nem látom.
  • arty
    #11
    displayport megint kiüzné a pc-t a hifire köthető elektronikák sorábol :( végre volt dvi/hdmi átjárás, erre jön a geci VESA ... :(

    NEEEEE! :(
  • dez
    #10
    Ez így nem igaz. Csak annyi köze az SPDIF-hez, hogy itt is digitálisan megy a hang, de máshogy: ugyanazokon a vezetékeken és ugyanolyan adatcsomagokban, mint a kép.
  • Sanyix
    #9
    HDMI= DVI+ SPDIF egy kábelen, és csatlakozón.
  • HöfEE
    #8
    Ennyi, véleményem ugyanez
  • Balumann
    #7
    Nekem nincs a kártyámon HDMI csatlakozó, de én úgy láttam, hogy a HDTV -knek van DVI bemenetük is. de akkor az a DVI nem olyan jó minőség, mint a HDMI, szar lesz a kép a hdtv-n ha rákötöm? :S
  • lazsi
    #6
    Ez az egész ezer féle szabvány egy geciség. Miért nem jó a HDMI a monitorokhoz is? Talán me minden kompatibilis lenne mindennel és nem kéne 20 átalakítót venni? Már azt se értettem, hogy amikor kitalálták h a monitorok is legyenek szélesvásznúak miért nem 16:9 képarányúak lettek. Azért hogy véletlenül se férjen rájuk torzítás vagy fekete csík nélkül a HD videó? Na AMD meg Nvidia meg a többi gennyláda elmehet a búsba ezzel a displayportjával, jó nekem a HDMI ami ráadásul kompatibilis a DVI-jal is szal bekaphatják.
  • fourgee
    #5
    Remélem, hogy amikorra cserére kerül a sor, a Samsung megint kiad egy sorozatot, ami úgy fog kinézni, mint a 173P-193P monitorok. Az eddig megjelent TFT monitorok közül ugyanis ezeknek van valami kinézete, a többi elég sz@rul sikerült
  • Yv@n
    #4
    Az nvidia is Display port támogató :)
  • BlueGold
    #3
    Ez szép lenne, ha minden Videokártya cserekor monitort is kellene cserélni. Vagy annak hozzá DVI átalakitót vagy marad az Nvidia Videokártya.
  • aDannyBoy
    #2
    na az baszna be ha a monitoromhoz eleve videokártyagyártót is kéne választani
  • GYGERI
    #1
    wow