59
  • dez
    Vannak már játékok, amik 2, sőt egyesek 4 magot is ki tudnak használni. Ezek mindegyike egyszerre végez a magokon főleg grafikai előkészítést, és némi fizikát. Továbbá bejelentettek már néhány játékot, amik úgy osztják fel a magokat, hogy mindegyiknek más feladatot szánnak.

Persze, a GPU is besegíthet, de nem tud mindent, amit egy CPU, így egyedül nem boldogul.

Egy grafika-intenzív játéknál továbbra sem nagyon fog működni a full natív 1090p, akármilyen jól optimizálnak. De nrm is ez volt a kérdés, hanem maga a támogatás, ami megvan.
  • BiroAndras
    "De igencsak jön befelé a fizika és az AI."

Egyelőre még a 2 magot se használják ki, és már van 4 mag is. Meg ott a GPU, az is besegíthet.A probléma jelenleg nem a HW gyengesége, hanem az, hogy még nem tudtak túllépni az egyszálú progamozáson.

"És állítólag néhány játék támogatja is"
    "trükköznek kicsit, pl. 960x1080p-ből húzzák szét."

Tehát még nem igazán működik a dolog. PC-n gond nélkül megy a HD egy közepes konfigon, és már a moncsi se drága hozzá. Mire a konzolokon beérik a full HD, addigra PC-n már a felső kategória túllép rajta. Én pl. most is 1600x1200-ban játszom, ami kb. ugyanannyi pixel, mint az 1920x1080. És a vas bírna jóval többet is, csak a hozzá való monitor még kicsit drága.
  • dez
    "A játékoknál nem a CPU az elsődleges."
    Jelenleg. De igencsak jön befelé a fizika és az AI.

"Elméletben annyi, de gyakorlatban még nem tudják kihasználni."
    Az Xbox360-nál kezdetben le volt tiltva az 1080p (vagy valami egyéb kavarás volt vele, állítólag nem támogatta a HW-es scaler, aztán egyszercsak varázsütésre - egy firmware frissítés hatására - már igen). És állítólag néhány játék támogatja is (natívan, nem upscale-ben) az 1080p-t!
    A PS3 meg eleve támogatta. (Az más kérdés, hogy a legtöbb játék úgy kicsit lassú lenne, ezért trükköznek kicsit, pl. 960x1080p-ből húzzák szét.)
  • BiroAndras
    "Esetleg az xbox360-nál, bár annak CPU-ja is elég erős SIMD-ben."

A játékoknál nem a CPU az elsődleges.

"Hogy fejlesztesz te játékokat konzolra, ha még azt sem tudod, hogy 1920x1080 a maximum?"

Elméletben annyi, de gyakorlatban még nem tudják kihasználni.
  • BiroAndras
    "Csak PC-s mértékkel mérve. Viszont egyre jobban optimizálnak."

Az optimalizálással egy ideig szintentartják, de csak egy ideig. És vannak olyan limitációk, amin nem segít az optimalizálás. Pl. felbontásban még most is a jobb PC-k vezetnek.
  • adam first
    Kedves Bertino, ha valamihez nem értesz és analfabéta vagy hozzá akkor kérlek, ne reklámozd. Másik meg, pofázik itt egy olyan ember a fórumon, akinek a nagy játékélményt egy rakás szar Driver4 nyújtja, kb. másféléves grafikával, csak elmondanám, hogy a konzolosok nagy része már 2006 februárjában hozzá juthatott az új GTA klónhoz. Te meg vered magad itt egy 1,5 éves játékra, aminek a grafikája kb. egy 3-4 éves TPS-hez hasonlítható, de azért a PC a menő. Mondom, ha valamihez hülye vagy elnézzük neked, csak kérlek ne reklámozd.
  • dez
    8-10
  • dez
    Csak épp itt nem 2 magosokról beszélünk, amiknek elég a 80-10 GB/s, hanem 8+...

"Számítási teljesítményben meg megint csak elméletben gyorsabb :)"
    Szerencséd, hogy ott van az a ":)", mert ez egy butaság.

"Videochipben meg jóval gyengébb a ps3, és hát manapság ez számít a legjobban."
    Jóval gyengébb? Minél? A mai átlag-PC-nél nem éppen. És itt sokkal jobban lehet optimizálni (és csinálják is), mert mindig ugyanaz a HW, nem úgy kell megírni mindent, hogy 1000-féle konfigon is elfogadhatóan fusson. És hát valójában nem ez számít a legjobban. :)
  • Sanyix
    "A PS3 Celljéhez matematikai számítási teljesítményben és memóriasávszélességben közel sincs egy mai 4-magos proci."

Mit számít a memóriasávszélesség? AMD procik integrált memóriavezérlője is nagyobb memóriasávszélességet ad, mint a core2 nem integráltja, mégis a core2 vezet teljesítményben, szal a memóriasávszél nem igazán kell.
    Számítási teljesítményben meg megint csak elméletben gyorsabb :)
    Videochipben meg jóval gyengébb a ps3, és hát manapság ez számít a legjobban.
  • dez
    "évekig nem változik a hardver, de közben el is avul"
    Csak PC-s mértékkel mérve. Viszont egyre jobban optimizálnak.

"Egy erősebb PC már most jobb"
    Esetleg az xbox360-nál, bár annak CPU-ja is elég erős SIMD-ben. A PS3 Celljéhez matematikai számítási teljesítményben és memóriasávszélességben közel sincs egy mai 4-magos proci. Kb. egy 16 magos fogja elérni, ami még odébb van.

"míg konzolon az 1280x720 a maximum"
    Hogy fejlesztesz te játékokat konzolra, ha még azt sem tudod, hogy 1920x1080 a maximum?
  • BiroAndras
    "Számítógépre sem olcsók a játékok"

Sokkal olcsóbbak, mint konzolra.

"2560x1600 felbontáshoz meg olyan monitor kell, aminek az ára majdnem felér egy hd tv-ével."

Már nem. Megy lefelé az áruk rendesen, szerintem egy éven belül megfizethetők lesznek.

"Pc-re is kell internet"

A konzolnál nem csak a netet kell fizetni.
  • Marko001
    Számítógépre sem olcsók a játékok, már ha megveszi az ember. Konzolhoz elég a hdr tv is, azt meg nem csak játékra lehet használni. 2560x1600 felbontáshoz meg olyan monitor kell, aminek az ára majdnem felér egy hd tv-ével. Pc-re is kell internet, meg kiegészítők hozzá? Akkor meg miről beszélünk?
  • BiroAndras
    "egy konzolt meg tudok venni 100-150k-ert, es 3-5 evre"

Számold hozzá a kiegészíták, a játékok, az online előfizetés árát, és már nem is olyan szép a helyzet. Meg a konzolhoz HDTV-t is illik venni (de persze megy normál monitorral is), ami szintén nem olcsó.
    És igaz, hogy évekig nem változik a hardver, de közben el is avul. Egy erősebb PC már most jobb (pl. PC-n elérhető a 2560x1600-as felbontás is, míg konzolon az 1280x720 a maximum). Hiába optimalizálnak egyre jobban a konzolra, minden hardver limitációt nem lehet áthidalni (főleg a nagyon kevés memória a gond).
  • maestro85
    És az újabbakra? Mondjuk x360? Lassú konzol nem kell, 20-ért kapok egy tisztességes netezős, szövegbuherálós gépet. Gyors gép kell nem lassú, amivel mondjuk tv-ről is vehetnék fel. teljesértékű htpcnek használva...?
  • Sanyix
    Énis hasonlóval nyomom, csak radeon9600prau-val :) és hát kb 3 éve vettem, és már akkor sem volt a legdrágább csúcsgép... kb akkor került feleannyiba mint most egy ps3
  • Balumann
    Hát én nekem megvan a TDU és Colin is. Nemtudom ti hogy vagytok vele, de azért a Dirt-nek sokkal jobb grafikája van mint a tdu-nak, pedig dirt-et még nem is maxon játszottam én se...
  • partizan182
    Gratulálok a TDU vs Colin összehasonlításhoz.
    Végül is csak 1 év van a 2 game között, és a TDU már megjelenésekor félbudget volt konzolon. (40 dodó a normál 60 helyett).
  • Marko001
    Hogy az új Collin milyen, az a lényegen cseppet sem változtat...
  • bertino
    a colin mcrae nem tartozik a felhasználóbarát játékok közé, amíg egy TDU 1280*1024ben 2xAA/16AF-el fut 30 FPSel, a dirt fut 12 FPSel, szal no comment amit azzal is csináltak...
  • savior
    en 1-1,5 eve vettem a gepet majdnem 200k forintert(plusz monitor). akkor futott is rajta minden kiralyul. viszont az idei jatekoknal mar abszolut nem teljesit jol. kb ilyen beallitasokkal mentek jol: stalker kozepes grafika, colin mcrae: dirt minimum grafika, call of juarez min-kozepes grafika, titan quest kozepes graf...
    tehat szuk 1 ev volt amig max grafikaval tudtam jatszani(ez se azt jelentette, hogy minden a maxon, mert mar ekkor volt ahol nem ment a 8xaa meg ilyesmi), utana pedig szuk 1 ev amikor minimum es kozepes beallitasok kornyeken mennek a jatekok, utna pedig min beallitas vagy meg ugy se fut jol.
    es az igazan gepigenyes jatekok meg hatra vannak. pl crysis, bioshock... ezekhez mar kellene venni 2 magos procit, +1gb ramot, dx10 videokartyat, lehet uj tap is kellene, es ez mar szinte egy uj szamitogepet jelent. persze el is adhatom a regi alkatreszt, igy a 45k-ert vett procimat mondjuk 10k-ert, meg a videokartyam is er most egy tizest. azaz masfel ev utan megint rakellene szanni ~100k-t, hogy a most megjeleno jatekok fussanak kozepes-max beallitason. ha szorzok/osztok akkor ez evente 100k forint befektetest jelent durvan a szamitogepbe a jatekok miatt. egy konzolt meg tudok venni 100-150k-ert, es 3-5 evre boven jok. jatekok pedig meg ennel is tovabb jonnek ki rajuk, csak ekkor mar lehet erdemes valtani
  • Inquisitor
    Aham persze. És teszem azt egy egy éve összerakott marhajó gépen mennyire megy most egy olyan játék, ami masszívan beesik 20-30FPS közé még GF8800 és kétmagos procit is feltételezve? És mennyire fognak menni az egy vagy két év múlva megjelenő játékok?
    Végeredményben az NFS Carbon is elindul még egy integrált X200-on is, csak más tészta, hogy szarabbul néz ki, mint pár Voodoo1-re írt játék, és még úgy is szaggat.
  • neoG
    akkor nézz utánna, hogy a 2500barton+giga ram mikor volt csúcsgép (jó, a 7300GT ddr2 az nem őskövület, de azt is 12000ért vettem használtan).És szigorúan játék témában használom a gépet...
  • bertino
    akkor még nem raktál össze jó gépet, az enyém most lesz 1 éves, dx10 VGAn kívül,(mert hát ugye ez a divat és lassan egyre több game lesz nextgen) semmi más nem kell neki, mert még mindig állja a helyét... de abból se a 8800GTSt vagy HD 2400-at kell venni, mert azok is kb. 2 hónapig lesznek használhatóak

de mérget veszek rá, hogy amióta van dx9c, azóta már vki jópár éve ugyanazzal a konfiggal tolja, mert annak idején megvette a jót és ha nincs garanciális probléma, nem szorult cserére
  • bertino
    zökkenésmentesen :DDDD

ember, te még nem olvastál X360ról szóló fórumokat, megjegyezném itt is van jópár ember, akinek egyszeren szar a konzol mert befagy, mert ledes, mert ennyire képes...
  • NEXUS6
    Akár hiszed akár nem, már a PS2-re is lehetett, sőt Linux is futott rajta. De a PS3-ra gyak bármilyen modern Linux disztrót fel tudsz rakni. Kicsit kevés ugyan a memória, de netezésre, szövegszerkesztésre, rajzolásra, P2P-zésre, video lejátszásra, DVD írásra stb. tudod használni!
    Emulátor progik is futnak rajta, szal a mame-n néhány száz régebbi játékgép ROM-jával elszórakozhatsz.
  • maestro85
    Olyan jó árra sülyednek ezek a konzolok, hogy ha a következő generációra már billentyűt is lehetne csatlakoztatni, és irodai munkára is lehetne fogni, szövegszerkesztés, internet, stb... akkor már én se sz.gépet vennék.
  • Inquisitor
    Ha jól értettem a Halál Vörös Gyűrűje hiba lényegét, akkor tök mindegy mivel hűti felül, mert a forrasztásoknál melegszik túl és azért pusztul ki. Azért remélem mihamarabb kijön a 65 nanos változat (ezért írtam az idézetet), ami egyrészt hidegebb lesz, remélhetőleg kisebb lesz és kevésbé zajos, kevesebb hibás darab kerül ki belőle és ami nem utolsó szempont olcsóbban adhatják a kisebb gyártási költségek okán :)
  • atomkrumpli
    "Ha meg vizhűtés is van rajta akkor végképp nem értem miért szart be"

- pár embernek azzal is tönkrement, hiába volt benne vízhűtés
  • NEXUS6
    Aki meg nem baxa el a garit, annak meg lehet hogy évente egy hónapra szabadságra megy a gépe a szervízbe.
  • NEXUS6
    Erre csak azt tudom mondani, hogy 90nm-es csippel is lehet megbízható gépet építeni!

(Másrészt a 45nm-ből csak kb jövő év végére lesz valami.)
  • narumon
    "Na de konzolt kapsz egy jó videókártya árán és nem kell a csuszkákkal foglalkozni, zökkenésmentessen fut max garfikán évekig."

Nekem van konzolom is de szvsz Pct jelenleg még nem lehet megkerülni játék szinten sem. Kivéve, ha valakinek csak autós, ugrálós, verekedős játék a zsánere. A komolyabb gammák még mindig csak PCn vannak sajnos :(
    NeoG-nek igaza van abban, hogy ha van egy olyan PCm viszont amiben csutkára tudom húzni a grafikát akkor az már nem konzolszint lesz hanem jóval felette.
  • narumon
    Az hogy szarrá flashelted és nem garanciális az már a te egyéni szoc problémád. Azt meg hogy miért is lett 150e forint még mindig nem értem. Ha meg vizhűtés is van rajta akkor végképp nem értem miért szart be.
  • Inquisitor
    "A konferencián a cég elnöke, Chia Song elmondta, hogy a 65nm-es Xbox 360 chipek már gyártásban vannak, lassan fél éve. E pillanatban éppen a 45nm-es technológián dolgoznak, ..."

Hoppá, hoppá.
  • Inquisitor
    "és konzolon nemigen lehet patchelni se annyira... meg modolni esetleg... "

Nyilván nem igaz, nem is egy játékhoz volt már patch. Meg nem mellékesen letölthető "tartalom", mint plusz pályák vagyplusz járgányok, stb. A modoláshoz meg csak egy arra alkalmas motor kell. Nem lennék meglepve, ha a régi Unreal 2-es motor konzolos verziójába be lehetne forgatni a PC-s fileokat, mivel elvileg az szabványos, de mint lentebb írta valaki, az új motornál már tutira meg lehet oldani. Ez ugyan is hosszabb ideig teszi eladhatóvá az egyes játékokat, tehát érdeke a készítőknek.
  • Inquisitor
    "kb fél évig volt jó a gépem, azóta ha bekapcsolom szépen villog a 3 ledecske, vagy ha mégis elindul, 2 perc alatt kifagy... 7ezer a javítás, 30ezer a vízhűtés..kb 150et költöttem már rá. pedig úgy vigyáztam rá mint a szemem fényére,..."

Na jah, ha valaki elb*ssza a garit azzal, hogy megbuherál(tat)ja a gépet ... mert ugye garanciális javításért nem kell volna ennyit fizetni.
  • Inquisitor
    "egyszer beruházni és hidd el, legalább 3 évre előre olyan jó gépet lehet venni jó gondolkodású PCs által, ami még utána is jól fog teljesíteni"

Én mint számtech eladó, állítom neked, hogy még 1,5 évre SEM lehet ilyen gépet összerakni. Szigoruan játéktémában értve persze.
  • NEXUS6
    Amúgy manapság már a konzolon is lehet pecselni. A különbség annyi, hogy alapból is játszható játékot kapsz. Emléxem amikor kijött a Civ4 gyak játszhatatlan volt!!! 1 hónap kellett mire júzer pecsekkel/modokkal valami normális formába sikerült hozni!

Amúgy az UT3 már kifejezetten támogatni fogja a moddolást PS3-on is!

(És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Linuxot is tudsz rá rakni)
  • fourgee
    Aki ennyire utálja a konzolokat, az miért olvas konzolos cikkeket? Ennyi erővel le lehetne ugatni egymást, hogy a másiknak milyen sz@r autója van, miért nem olyat vett inkább, mint én... Van akinek konzolra van szüksége, van aki megszállott Sony rajongó, ő biztosan PS-t vesz. Van ismerősöm, aki PC-ről tért át, soha nem szerette a Sony-t, az X-Box-os játékkínálat jobban tetszik neki, nála természetes hogy azt vett. Nem azért vették ezeket, mert hülyék, hanem azért mert ARRA VOLT SZÜKSÉGÜK. Én pl. utálom, ha 1000 féle műszaki cucc van a szobámban, ezért minden benne van a gépemben, egészen a tv tuner kártyáig bezárólag. Még a kompakt Creative hangfalszett "minőségét" is elfogadtam, mert túl sok helyet foglalna egy külső házimozi erősítő, meg még hozzá azok a nagy hangfalak. Nekem ezekre van szükségem, azért vettem PC-t és nem azért mert én okosabb és szebb lennék, mint ti. Bár játszani nem nagyon szoktam rajta, mégis infantilis vagyok. A #6. hozzászólásban a nem magyar nevű hozzászólónk azt tartja infantilisnek, aki konzolt használ. És aki PC-n játszik, az nem az? Legyél liberális, fogadd el hogy mindenki azt használ amire szüksége van. Nem kell lefikázni mást azért, mert másra van szüksége.
  • feamatar
    zökkenés mentesen max grafon lehet, de mi aza max graf? pl PS3mas Obliviont összevetve az anno 26ba került X1600am OBlivionával... hát, nincs sok különbség...
  • feamatar
    szvsz meg nem kell csúcskártyát meg mindenből a legdrágábbat venni, én inkább amellett vagyok, hogy 120-15ből egy faxa gépet lehet összerakni, abba meg másfélévente videókártya csere20ból, 2 évente procicsere,15ből(hozzá alaplap de az se kell mindig még ma sem...), meg max rambővítés igény szerint... amennyiért meg a konzolos gámák árát összevetem a PCsével... kb ugyan ott van az ember...
    inkább sztem a konzol mellett ez a berakod és játszol érv a meggyőző, míg PC mellett a modding meg az MMO, már én is gyakran elgondolkoztam konzol vásárlásán, de valahogy a játékkínálat enm tudott meggyőzni, nem a játékok minősége a gond, csak hát... kinek mi az igénye