246
Ki melyikben hisz? Melyik irányítja az életünk? Vélemények, nézetekre vagyok kíváncsi!
-
kriszwells #86 Asszem írták, hogy ezt a kérdést is mint más hasonlót túlfilozofáljuk, végül is igen, lehet nem ér annyit, hogy ennyire belemenjünk vagy foglalkozzunk vele, mert hát senki se fogja megmondani a teljes igazságot (?). Az más kérdés, hogy vannak emberek akik szeretnek ilyeneken gondolkodni, mint pl. én, meg a többiek akik ide írtak... ennek örülök.
Nah, de akkor egy érdekes kérdés, hogy akkor mi értelme van annak, hogy megpróbáljuk megfejteni hogy a sors vagy a véletlenek (illetve azok a gondolatok) léteznek amiket eddig ide írtunk? Tudunk-e azzal bármit is kezdeni, most az életben (persze azon kívül hogy ha mondjuk megtudnánk változtatni akkor mit tennénk)?
-
#85 ezt nevezik sorsnak... -
#84 nem tudsz olvasni?
már leírtam az előbb -
#83 egy kiragadott egység( az egyszerűség kedvéért nem mindjárt az egész életet vettem egységnek) ,itt egy viszonyitási alap amin követni lehet valaminek az alakulását. végülis egyikse kör hanem gömb (mégtöbb dimenzió esetén az annak megfelelő többdimenziósdolog) de csak a legnagyobb egységet mutattam gömbként.. -
#82 mi maga a kör? a definíciója micsoda? -
#81 egy kép ahhoz amit irtam még tegnap -
#80 ezmijez már elnézést:| -
a piros vonalat követve olvasd a vonalakkal szinben összetartozót..picit kusza lett..de még igyis nagyonnagyon leegyszerűsitve. a zöldek sajna elég nehezen olvashatók -
#78 ezt feltételeztem az előbbiekben -
#77 a sors, ha létezik olyan, egy meghatározott utat jelent az életedben. Ha befolyásolni tudnád, akkor nem lenne a sorsod, nem? -
#76 a kinek és miért jó épp olyan kérdések mint hogy mi az élet értelme -
#75 arról is érdemes lenne szót ejteni, ki mit ért az alatt, h "elkerülni a sorsunkat" (itt folyt köv este) -
#74 az idézet mindig is igaz volt, nem? de azonkívül akkor teszerinted más nem létezik -
#73 van mi az élet értelme topic -
#72 #41 szóval ha akármit teszel az már a elrendelt jövő? -
#71 törvény az hogy értelme kell hogy legyen, hogy pláne legyen benne? -
#70 hogy mindenki jól értse:
elképzelhető, hogy a világunk determinisztikus, ami egy olyan világ, hogy egy adott kezdeti felállásból csakis egy végkifejlet lesz és közben mindíg pontosan ugyanazokon a lépéseken halad át a rendszer.
ez az elképzelés a mi általunk alkotott természettudomány alapja. ez a nézet rendkívüli módon hatott a fejlődésünkre a saját világunkban. Galileitől eljutottunk a XX. századig, amíg csak ez az "apróság" elegendő volt a modern tudomány megszületéséig.
a mostani világkép ezt erősen kétségbevonja: alapvetően olyannak látjuk a világot, hogy nem TUDJUK a kezdeti állapotot megadni és a rendkívül kicsi bizonytalanság a kezdeteknél hatalmas eltérésekké duzzad a végkifejletnél.
ma már a stabilitás és a kiszámíthatatlanság a jelszó.
de mi van akkor, ha a valóság mégiscsak determinisztikus, de az általunk élt világnak van egy olyan tulajdonsága, hogy úgy érzékeljük és írjuk le, hogy az kaotikus, azaz előre nem jósolható?
meglehet, egy életút mindíg attól függ, hogy a "hozzá kapcsolt lelket", aki születik, milyen kezdeti feltételekkel helyezik ebbe bele. Azután adott szálon végigfutva leéli azt az életet és ő a rengeteg környezeti hatás miatt úgy gondolja, hogy sok véletlen dolog történik vele, holott csak nem képes ezeket egyszerre "számításba venni". -
#69 [ebészünet]
nagyon sok "válasz erre"-t nyomhattam volna, de csak így beleválaszolok a legutóbbi(ak)ba:
És ha a sors igenis létezik, de abban benne van az, hogy mi úgy érezzük, hogy döntéseink hatással vannak erre a "fonál"-ra. A gondot mindíg a bonyolultság okozza: egyszerűen nem tudjuk átlátni a kapcsolatainkat és ezek hatását az életünkre. Ezért gondoljuk azt, hogy kell tudnunk befolyásolni és ezért gondoljuk azt, hogy van olyan, hogy sors.
[/ebédszünet] -
#68 Ezt most nem értem.Nem mondtam egy szóval sem, hogy meg van írva.
A topik címe, hogy sors vagy véletlen.Na most, pont azt magyarázom, hogy a sors mint fogalom eleve hülyeség, vagy legalábbis pontosításra szorul, mert a sors egy előre megírt dolgot jelent.Ha feltételezzük, hogy tényleg meg van írva előre az életed, másodpercről másodpercre, az kinek és miért jó?A sorsot, mint próbatételt tudom csak elfogadni, ami azt jelenti, hogy életed folyamán "kötelező" akadályok kerülnek eléd, ami rajtad áll, hogy hogyan küzdöd le, vagy hogyan oldasz meg egy adott helyzetet. -
moralosan #67 A kettő közül egyik sem létezik.
Viszont van ok és okozat: "korábbi cselekedeteink/gondolataink váltak jelenlegi állapotukká, és most ültetjük el jövőnk magjait."
ebben én nem hiszek, hanem tudom, hogy így van -
#66 Tegyük fel, hogy van sorsunk.
Az életünk predesztinált események halmaza, kezdve attól, hogy megszülettünk, miután terhes volt anyánk, egészen addig, hogy éppen akkor halunk meg, amikor a sorsunk rendeltetésének megfelelően elüt egy kamion.
Ez mind-mind a sors akarata, nem befolyásolhatjuk.
Mi értelme akkor az egésznek? -
#65 Te? -
#64 sors van isten nincs
megvagyok keresztelve... -
#63 Max így: "Az életünket a tetteink, mások tettei és környezetünk alakítják." -
#62 miért baj ha nincs értelme? -
#61 Szerintem az életünket magunk illetve a tetteink irányítják. Ha úgy gondolom holnap elmehetnék és kirabolhatnék egy bankot. Aztán azon meg már ne kezdjünk el filozofálgatni, hogy na igen de ez azért volt mert a sorsom így rendletetett. Nem azért történt mert ez a sorsom, hanem azért mert én ezt akartam. -
#60 vagy fordítsuk meg a kérdést:
tegyük fel, hogy nincsen sorsunk
az életünk véletlen események halmaza, kezdve attól, hogy megszületünk, miután terhes volt anyánk, egészen addig, hogy éppen akkor halunk meg, amikor elüt egy kamion
ez mind-mind véletlen
mi értelme akkor az egésznek? -
#59 Szerintem a kérdés feltevése nem helyt álló. Ugyanis honnan tudod, hogy meg van e írva a sorsunk? Bele látsz a jövőbe? Mert ha igen vissza vonom a kijelentésemet... -
#58 a megtapasztalás -
#57 Ezt a kérdést is, mint mindent, túlmisztifikálják.Ha megvan írva előre az életed és egy forgatókönyv szerint folyik minden, akkor mi a franc értelme van az életnek, mi benne a pláne?Ennyi a kérdésem. -
#56 "Valóban kell az a tárgyi környezet, amiért harcolunk?"
lehet hogy minden egyes tárgy amit az ember csinál kell ahhoz (mert hát mindenképpen kell, mert más mesterséges környezetünk nem létezik, csak azok a tárgyak amiket mi csinálunk) hogy megértse a hibáit, hogy jobbat gyártson, hogy tudja hogy egy eszköz sokféle változatának milyen következményei lesznek akármire nézve, esetleg a korábbi időben létező emberiség számára ismeretlen, de napjainkban létező dolog/tárgy/akármi hozzájárul a fejlődéshez (technikai fejlődés, értelmi fejlődés, ami az agy igénybevételével alakul ki, esetleg testi fejlődés/mutáció, ami az adott mesterséges környezet, benne az adott tárgy -válthat ki hosszabb távon, stb. hiszen az eddigi testi fejlődésünket is ezernyi természetes és mesterséges dolgok is együtt befolyásolták)
"tárgyi jólétünket"
mi az a tárgyi jólét, az a jólét akar ez lenni amit a tárgyak okoznak?
"A jellemünk és a tárgyi környezetünk, amit magunknak teremtettünk, sokszor ellentmond egymásnak"
most ha én használni akarok valamit, jónak találom, akkor esetleg megveszem.. miben fog ez elütni a jellememtől? -
#55 Most el nem ovlasom h mi mindent irtatok de ajánlom a végső állomás 1-2-3at és utána beszélgessetek arrol h ki akarja tudni a sorsát, és ki szeretné megváltoztatni...
Hát én nagyon nem szeretném tudni mi lesz a végzetem...
Egyébként én ugy vagyok vee hogy szerencse esteleg focimeccsem közepén van... meg ha cs-zés közbe megugrik az egér... Mindenképpen sors, ami meg van írva az ellen nicns mit tenni, Isten meg nem tom h beleszól e a dologba, de de hoy lát minket és sokszor segt az is biztos! -
#54 azt hogy nem lehet megmondani a dolgokat előre, nem jelenti azt hogy nincs elrendelve előre az út -
#53 a "tudattalan pillanat" további magyarázattal való illusztrálását elolvasnám, úgy mint az összes többiét is:) -
#52 "az jelenti hogy el kell hinnetek időben és térben egy bizonyos valami végtelenszer jelen lehet.. "
a bizonyos valami lehet az idő, vagy egy állatfaj, te mire gondoltál? esetleg mindenre gondoltál? ha az utóbbi, akkor hogy gondoltad el?
"Következő: Mi adja hogy ott vagy ahol ?"
viszonyítás kérdése, mást nem is lehet tenni, csak viszonyítani
" mert valaki hisz a végtelenben " kezdetű: így van, nincsenek kezdetek, és így vége sem lesz semminek (kivéve ha az idő illúzió, és az egyéb bármi más lehetőség/elmélet esetén ugye, de fölösleges mondanom. Vagy(!!) nem fölösleges mondanom, mert ezt elolvassátok és a jövőben változást okoz pillangó-effektus kíséretében mindenhol az univerzumban) (persze ez esetben a többi végtelen változást sem érzékelitek/érzékeljük, amit az univerzum minden egyes atomjának rezgése is kivált ennyi erővel)
"ugy kell elképzelni"
végülis nem kötelező, mindenki úgy képzeli el ahogy a jövőben meg van írva/ahogy a sors elrendeli/ vagy sehogy mert az idő egy illúzió/ vagy bárhogy akinek egyéb ötlete/elmélete van
"szoval sors vagy véletlen ?"
ez itt a nagy kérdés... ugye? vagy csak kis kérdés, mert nem számít? Szóval megint vacillálni lehet az elméletek között.
"ebbe belegondolva azt kellene mondanom hogy sors! minden végtelen ellenére hisz minden véget igazából a kezdete a kezdetére hato dolgok adnak meg.."
na igen ezt gondolom én is hogy elrendelés lehetséges talán a jövőben emiatt
hogy a "körök" vagyis a dolgok egymást befolyásolják és összefüggnek az oké de miért metszi az összes kör egymást minden egyes helyen, és így miért van jelen minden időben minden dolog mindenhol?
"igy tapasztaljuk mások halálát, és minden mást ami nem létezik, nem él"
A nem létező dolgok általunk való érzékelhetőségének magyarázata érdeklődésre tart számot.
"!döntéseink! vannak..de ezek csak a létezésünk feltétele meletti dolgokra irányul.."
mi a "létezésünk feltétele melletti dolgok" pontosabb definíciója?
"Sorsnak azt nevezném amikor az élet olyan uton halad tovább ami nem jár nemlétezéssel..a sors egy az életet befolyásolo végtelen dolgok közt("
az élet hogyan haladhat más úton mint a "nemlétezés hiánya", vagyis az élet hogyan haladhat más úton mint a létezésben való út? A sors csak egy befolyásoló a sok közül tehát? A sorsba nem azoknak a dolgoknak az összessége tartozik bele amik befolyásolhatnak?
"Akkor most azt mondom halhatatlanok vagyunk? NEM"
végre ez tiszta és egyetértek. vaaaaagy az ember útja úgy, mint maga az emberiség jelenléte az időben, lehet "halhatatlanhoz" hasonlítható ha az emberiség útja az időben esetleg a végtelbe fog nyúlni (habár az idő végtelen, azért az ember keservesen, de "harcot" folytathat az idővel és térrel, ami lehet hogy elemészti, és legjobb(!!) esetben is egy végtelenbe nyúló örök harcot fog folytatni az emberiség) kicsit pesszimistának tűnik. Az optimista nézet viszont nem törődik az elszomorító tényezőkkel, van olyan mondás is, hogy "a pesszimista egy felvilágosult optimista". Kérdés hogy kell e a pesszimizmus? Ha amit leírtam igaz, akkor szerintem nem kell, mert csak elszomorítja az embert, dee másfelől az is igaz hogy a pesszimizmusnak, úgy mint minden nézetnek, úgy mint minden érzelemnek megvan a maga helye, nem is kell eltávolítani a világból, nem is lehet, max azt mondani hogy "na ne szomorkodjuk már" és élni tovább az életet.
"a végem előtt mind letér és mind véget ér.míg én mindannyiotok életében végetérek."
hö?
-
#51 igy tapasztaljuk mások halálát, és minden mást ami nem létezik, nem él
wow, azért ez tetszett! :) -
#50 :) asszem megyek és megálmodom, hogyan is gondolom ;) aztán délutánra letisztul :)
de azért: egy olyan világ, amit leírtam, az vajon milyen? sok, tudattalan pillanat szétszórva a térben és mi, mint tudatos lények, "lelkek", ezekbe bújunk hosszabb-rövidebb időkre. Életet viszünk a széthagyott, földre dobott jelmezekbe. -
#49 Szerintem ez a kérdés ott kezdődik hogy hisztek-e a végtelenben ?
Ha hisztek a végtelenben akkor az jelenti hogy el kell hinnetek időben és térben egy bizonyos valami végtelenszer jelen lehet.. a bizonyos valamit pedig végtelen sok részre lehet osztani amikre a fenti kettő szintén igaz kell legyen..
Következő: Mi adja hogy ott vagy ahol ?
az hogy te mint létező a végtelszer feloszthato darabkáiddal időben és térben ottvagy ahol.. na most neked mint létezőnek, a végtelen darabjaiddal végtelenféle dolog történhet..
Namost azért mert valaki hisz a végtelenben még furcsa módon nem kell feladnia azt hogy van kezdet meg van még.. mert a végtelenből ugye végtelen ilyet lehet kivágni.. arról nembeszélve ha egy véges körbeér az már végtelen..
ugy kell elképzelni mint körök a körökön minden körön végtelen kör és azon is... szoval sors vagy véletlen ?
ebbe belegondolva azt kellene mondanom hogy sors! minden végtelen ellenére hisz minden véget igazából a kezdete a kezdetére hato dolgok adnak meg.. tehát ha egy ilyen kor amit fent leirtam az 'életünk' annak az elejét az a kör helyzete befolyásolja amin fekszik nevezzük pl a 'környezet'nek ami fekszik a következő nagyobb körön pl a teljes 'kozmosz' helyzetének körén..persze itt nagy lépésekben néztem de az elv a lényeg.
Minden a körökből van, végtelen van, azok ugy helyezkednek el hogy metszik egymást..Minden kör metsz minden kört minden helyen és ezzel visszatekintenék az első ponthoz amit felhoztam.
Ha hiszünk a végtelenben egy bizonyos valami térben és időben is végtelenszer jelen lehet...
A fenti utolso feltevés amolyan állandoságjellegű szerintem ami azt adja hogy megtudjuk élni a létezésünk, viszont a nemlétezést ugye nem vagyunk képesek felfogni..ezért a körök végtelen lehetőségein haladó életünk lehetőségei minden végtelen olyan helyen ahol végetér vagy nem létezhet korlátozódik..az ilyen végetért körök is folytatódnak természetesen és minden más kör átmehet rajtuk..igy tapasztaljuk mások halálát, és minden mást ami nem létezik, nem él
- Amikor az életünk folyama áthalad olyan körön ahol azmár nem létezik..
Szoval: Ahgy életünk halad ezen a végtelenül rendszertelen rendszeren !döntéseink! vannak..de ezek csak a létezésünk feltétele meletti dolgokra irányul.. lehet most azt mondani hogy akkor felvágom az eremet tessék meghalok hülyeséget beszélsz..de attol hogy az én életembe meghalsz az semmit nem jelent, valószinüleg az igazi életed..amelyik egyszer majd körbeér a kezdetbe abban nem vágod át az ered sőt akár lehet hogy nem is lát egész életében pengét..vagy akár nem is ebben a korban él..
Már igyis igenhosszu ez a szöveg szóval végkifejlet:
Döntés vagy sors?
Szabad döntéseid vannak, de sorsod létezésednek ujra kezdetére érni hogy szabadon dönts ujra..szabad döntéseid pedig minden alkalommal tényezők végtelenje befolyásolja, de a végtelen tényezők végtelen befolyása mellett is végtelen a lehetőség döntésre.
Véletlen vagy sors? Sorsnak azt nevezném amikor az élet olyan uton halad tovább ami nem jár nemlétezéssel..a sors egy az életet befolyásolo végtelen dolgok közt(és term maga is végtelen/kimerithetetlenül bonyolult)
Akkor most azt mondom halhatatlanok vagyunk? NEM
azt mondom hogy lehet a fele ember akit ismerek már évek óta a rossz utján valo életét látom és bármikor végetérhetnek.. lehet hogy van olyan akik még pont a jo nyomvonalat követik, de erről ők is bármikor letérhetnek és véget érhetnek..a végem előtt mind letér és mind véget ér.míg én mindannyiotok életében végetérek... szivás:D
Hiszek benne? NEM különben beleőrülnék.. meg amugyis végtelen dolog van amit nem ismerek :P -
#48 bekezdéseid:
első: az oké hogy más sebességgel érzékelhetünk egyes dolgokat mint ahogy akárhol máshol, vagy épp ugyanott de nagyobb szinten megtörténik
második: azt amit mi érzékelünk, azt mindenképpen folyamatnak érzékeljük. az hogy máshol megállt e az idő, vagy más ütemben folyik, arról nincs tudomásom (tudom, tudom fekete lyukak, stb) de ez viszonyítás kérdése, hogy a körülöttünk lévő dolog a világ, vagy épp mi vagyunk a világ, a magunk világa, hogy mi vagyunk a "zavarban", vagy a világ többi része, vagy épphogy egybe kéne nézni -e a világot, mindennel együtt. (persze nem érzékelhetjük a teljes, végtelen teret, időt (az időt szerintem akkor nem tudjuk érzékelni teljesen, ha nem lehet időt görbíteni, vagy más módon visszajutni az éőlények születése előtti időkre.)
harmadik: a "mi lenne ha" dolog mindig érdekes, csak nincs, esetleg soha nincs rá válasz.
"vagy máshol jelenünk meg és érzékeljük az oda fagyott létezést."
ha máshol jelenünk meg, az már maga a létezés miatt van, nem? -
#47 Szép. egy elhatározott gondolat.
Megkérdezném, hogy szerinted ha más korban/szülőkkel/helyen/bőrszínnel egyszóval a végtelenbe nyúló számú megváltoztatható körülmények kombinációi egyikében születtél volna akkor ugyan ez lenne a véleményed, vagy ugyancsak a körülményekhez képest a végtelen számú, de az egyes különböző körülmények esetén esetenként mégis egyező véleményed lenne?
Számít ez amit most mondtam, azaz mindegy -e, hogy mit hiszel, vagyis hogy akármilyen ember mit hisz véletlenszerűen vagy a sors által elrendelve, vagy cseppet sem? szerinted?