2
  • fv
    #2
    Úgy van ez, hogy egy vállalat úgy támogathatja a filmet, hogy a támogatás összegét az adójából is és az adóalapjából is leírhatja. Tehát az évi százmilliós profitjából adózna mondjuk 30 millát (30%-os adóval számolok, amúgy nem tudom, mennyi igazából), de 20 misivel támogatja a filmet, akkor a 80 M profitból adózna 24 M-et, de leír belőle 20-at. Szóval a 30 milka helyett csak 24-től kellett megválnia, hat a zsebében maradt. Ergó az állam a 20 milliós támogatásból csinált magának egy huszonhat milliós bevételkiesést.

    Ez azért jobb, mintha az állam közvetlenül támogatná a filmeket, mert úgy a véges keret miatt leállna a támogatásokkal mondjuk évi 20-30 filmnél. Így viszont érdekelté vannak téve a cégek a támogatásra, az állam pedig kötelezi magát erre az adóvisszatérítésre (mert persze ilyen visszatérítéses rendszerrel megy a dolog); tehát elméletileg végtelen számú film készülhet évente. A LÉNYEG: a támogatás összege maximum a film teljes bekerülési költségének 20%-a lehet, viszont a teljes filmet Mo-on kell gyártani.

    Szóval, igen, a saját adónkból támogatjuk a külföldi produkciókat, a külföldi produkcióknak ez nagyon jó, ezért itthagynak nekünk egy csomó pézt.
  • hiftu
    #1
    Éljen Etyekwood.
    Ez a 20% költségtérités, akkor most az Áfát jelentené. Valaki tudja, hogy ez igy kifizetődő-e? Mármint biztos, hogy a saját adónkból nem támogatjuk a külföldi produkciókat?