9107
  • Hmuda
    A játék első 25 perce. Van benne egy-két spoiler, de mivel úgyis a játék legelejét mutatja, így szerintem bárki nyugodtan megnézheti.

• Snexi
    A Shadow of Chernobyl sztorija sem a robbanásról szól.
    "Több évvel a csernobili katasztrófa után a Zónában több, a szovjet állam által kezdeményezett titkos kutatási projekt vette kezdetét. Különféle létesítmények épültek, vagy elhagyatott katonai bázisok, gyárak, ipartelepek lettek átalakítva erre a célra, és egy hatalmas laboratóriumot hoztak létre a csernobili erőmű 4-es reaktorjában és a Szarkofágon belül. Ezek a kísérletek elsősorban az elme különféle aspektusait kutatták, többek között például az extraszenzoriális percepciót, és szándékoztak megalkotni valamilyen formában egy összegyűjtött emberi tudatot, ez volt a „Collective Consciousness” („Kollektív Tudat”) projekt.

Nem sokkal a Collective Consciousness, vagy C-Consciousness sikeres megalkotása - hét emberi elme fúziója révén egy számítógépes kezelőfelülettel összekötve - után a Szovjetunió összeomlott. Az ezt követő években a kutatólaboratóriumok egy részét elhagyták, és a C-Consciousness entitás nagyobb hatalomra tett szert a néhány megmaradt létesítmény felett, amelyek továbbra is működtek. Ezekkel a fejlett kognitív képességekkel a C-Consciousness képessé vált észlelni és tudatosan formálni a „nooszférát” (a minden tudatot magába foglaló „környezet”, ahogyan a „bioszféra” a globális ökológiai rendszer, az összes élőlénnyel és ezek minden kapcsolatával, beleértve az élettelen környezettel való kapcsolatot is).

A C-Consciousness projekt célkitűzése egy globális mértékű tudatmódosítás volt. Hittek abban, hogy a nooszféra manipulációjával az emberi tudat, a gondolkodás és az érzelmek negatív és pusztító aspektusainak kiiktatásával fennállhatna a világbéke és a harmónia. Sajnos azonban a C-Consciousness első nagyobb kísérlete 2006-ban a nooszféra manipulációjára katasztrófába torkollott. Egy óriási robbanás következett be mind a pszichikai, mind a fizikai erőkben, és a nooszféra a C-Consciousness projekt laboratóriumának közelében elhajlott és torzulást szenvedett. Ugyanúgy, ahogy a bioszféra képes visszafordíthatatlanul megváltoztatni a Föld arculatát, úgy a nooszféra manipulációja is képes eltorzítani a fizikai valóságot - az elme nagyfokú hatalma az anyag felett.

A torzulás, melyet a nooszférába történő beavatkozás okozott a C-Consciousness és a hozzákapcsolt gépezetek által, hozta létre az anomáliákat és azt a számtalan mutánst, amik a Zónában tartózkodnak 2012-ben. Kétségbeesve, hogy helyrehozzák a hibát és hogy elrejtsék magukat a zavaró külső hatásoktól - mint amilyenek a Zónában alkalmatlankodó Stalkerek, akiknek kincsekre fáj a foguk, vagy az ukrán hadsereg, akik reménytelenül próbálják megerősíteni pozíciójukat és irányítani a Zónát -, a C-Consciousness megalapította a Monolith kultuszt: állig felfegyverzett fanatikusok csoportját, akiknek a dogmái közt szerepel a Monolith imádata és az eretnekek feltűnésének megelőzése a Monolith-on belül. A Prypiat közelében lévő radar létesítményt ezért átalakították egy hatalmas agyperzselővé („Brain Scorcher”), mely elpusztítja azokat a védtelen emberi elméket, akik túl közel merészkednek, így alakítva át őket agyatlan, agresszív zombivá. Az idő múlásával egyre inkább az a szóbeszéd járta, hogy van egy Kívánságteljesítő („Wish Granter”) valahol a csernobili erőműben, ezért a Stalkerek elkezdtek vándorolni a Zóna szívébe, remélve, hogy álmaik talán tényleg valóra válhatnak.

Ez évekig így ment, de a C-Consciousness folyamatos erőfeszítése mégis képtelen volt helyrehozni azokat a károkat, amiket a Zónában okozott. Valójában a helyzet csak még rosszabb lett, a robbanások („Blowout”-ok) csak méginkább elmélyítették a Zóna körüli nooszféra torzulását, méghozzá irreális mértékben. A C-Consciousness entitás azonban továbbra sem tágított, és folytatta a kísérleteket, megbújva a Monolith kultusz és a Kívánságteljesítő mítosz árnyékában, amit a Monolith tagok, az Agyperzselő és maguk a Zóna veszélyforrásai is csak még jobban elősegítettek. Alkalmanként azonban a speciális körülmények úgy hozták, hogy szükségessé vált olyan ügynökök kiküldése, akik felmérik, hogy mi az amit meg kell őrizni a Zóna titkaiból anélkül, hogy felfednék a C-Consciousness projekt létezését. Ilyen esetekben foglyul ejtették azokat a Stalkereket, akik elég kitartóak, szívósak és kemények voltak ahhoz, hogy az Agyperzselő bázisára vagy a könyékére eljussanak. Agymosást kaptak, és a Zóna külső területeire küldték vissza őket az úgynevezett halálfuvarral („Death Truck”) - az ilyen utakat a visszaküldötteknek alig a fele élte túl. Ezeket a Zónába szétküldött ügynököket megjelölték, így kapták meg a karjukra a S.T.A.L.K.E.R. tetoválást. Ez az a pont, ahol a főhős Strelok (az orosz стрелок szóból, jelentése: lövész) belép a sztoriba.

Strelok és szövetségesei, Fang, Ghost, valamint a Doktor Stalkerek egy olyan csoportja volt, akiket különösen érdekelt az, hogy mi lehet a Zóna központjában. Egy bizonyos ponton, néhány héttel a játék sztorijának kezdete előtt úgy határoztak, hogy észrevétlenül elosonnak az Agyperzselő mellett, és beszivárognak a csernobili erőmű belsejébe. Felkutatva a Monolith rejtekhelyét egy zárt páncélajtóig jutottak (ami a C-Consciousness termébe vezet), és dokumentálták, hogy a Monolith kultusz nem más, mint egy jól megtervezett csapda azoknak, akik megpróbálják felkutatni a Zóna titkát. Sajnos azonban visszavonulásra kényszerültek, és a következő próbálkozásuk a Zóna szívébe való behatolásra tragédiához vezetett. Sikerült szerezniük egy elektromos zárfeltörő szerkezetet, ami kinyithatná a páncélajtót, de ezúttal a Monolith-ok már készen álltak és vártak rájuk, ezért újból visszavonulásra kényszerültek, de a menekülésüket egy blowout nehezítette meg. Strelokot elkapta a blowout és eszméletét vesztette, valamint amnéziás lett. Így kiváló alannyá vált a C-Consciousness kondícionáló eljárásához. Ghost és Fang elmenekültek, de Fang súlyos sérülést szenvedett, és azelőtt meghalt, mielőtt a páros elérte volna Prypiat városát. Ghost a Zóna külső régióiba vonult valami biztonságosabb elfoglaltság után nézve.

Ezen a ponton Strelok súlyos fenyegetést jelentett a C-Consciousness entitás és az azt tartalmazó laboratórium biztonságára és titkaira nézve, így a C-Consciousness azt a döntést hozta, hogy Strelokot meg kell ölni. Azonban ismeretlen tényezőknek köszönhetően a C-Consciousness egy hibát követett el: nem ismerte fel a blowout során elkapott személy identitását, és azt a feladatot osztotta az illetőre, hogy ölje meg Strelokot, miközben ő maga volt Strelok. Egy második baleset következett be akkor, amikor ezt az új ügynököt a Zóna külső területeire szállító Death Truck váratlanul megsemmisült egy villámcsapás következtében, melynek eredményeképpen a C-Consciousness elvesztette felette az irányítást. Strelok újra szabaddá vált, habár megzavarodott és amnáziás lett, de megszabadult a megszállottságtól.

Ha a játék folyamán úgy döntünk, hogy teljesítünk néhány további plusz küldetést, akkor kinyomozhatjuk az elmúlt hetekben történt eseményeket, követve Strelok régi asszociációit, visszaemlékezéseit, majd mindezeket összerakva világossá válik, hogy ezek a tényezők vezettek ahhoz, hogy elsőszámú veszélyforrássá vált a C-Consciousness számára. A Doktor segítségével feltárul maga előtt a valódi kiléte, és megtud némi információt arról, hogy a korábban dokumentált anyag és egy másik zárfeltörő, ajtónyitó dekóder nyugszik egy prypiat-i hotelszoba rejtekében, Strelok visszatér csernobilba és behatol a Monolith bázis alatt lévő kamrába, elpusztítva a kivetítő eszközt ami létrehozta az illúziót.

A C-Consciousness más választása nem lévén, szembekerül vele és felajánlja, hogy feltárja az igazságot a cselekedeteikről, a Zóna természetéről, és felajánlja, hogy csatlakozzon hozzájuk, támogassa őket számukat megnövelve, hogy együtt fáradozhassanak az okozott sérülések kijavításán, és hogy együtt kalauzolják az emberi tudatot a béke felé, megakadályozva a Zóna terjedését. Vagy pedig nézzen szembe a Monolith frakció még megmaradt, de így is igen jelentős erejével, hogy aztán felkutassa az igazi C-Consciousness laboratóriumot, és hogy véget vethessen az ő manipulációiknak és intrikájuknak.

Ha úgy döntünk, hogy csatlakozunk hozzájuk, akkor Strelokot is egy tartályba helyezik, és rákapcsolják a gépet. Ha elutasítjuk, akkor a csernobili erőmű külső területein haladva portálokon keresztül kell eljutnunk a C-Consciousness laboratóriumba, ahol Strelok az összes tartályt szétlövi. A kép elhalványul, majd Strelok egy füves réten találja magát (mely éles ellentétben áll a Zóna légkörével), körbenéz, majd leheveredik a fűbe. Gondolatait meghallgatva láthatjuk, amint megbékélve önmagával elalszik."

Elég összetett sztori

• EK1TEP
    Hát elvileg a csernobili atomerőmű egyik blokkja robbant fel és attól ilyen a zóna mert kilyött a sugárzás.
    "Egy teljes évvel a Shadow of Chernobil eseményei előtt indul a Clear Sky sztorija." ez nem azt jelenti hogy a robbanás előtt!
    Sztetek a robbanás után egy évre már ilyen csesznye lenne a környezet simán eltelt vagy 10 évis a robbanás óta!
    SoC-ban leraktak minket valamelyik időben már jól átformálódott a zóna jó sok sugárzás meg minden a clear skyban egy évvel visszább leszünk ennyi.A robbanás régen volt!
  • DarkSector
    Jah Crysis szindróma...
    Az is hálistennek olyan vót mint az "ingame movie"-kban.
  • MerlinW
    Nem a chernobil-i robbanásról van szó?
  • grebber
    Hirtelen ezeket találtam.

"A GSC meg akarja valósítani az első részbe már nem fért tartalmat. Strelok múltjáról adnak tisztább képet a Clear Skyban. A reaktorból kirobbanó radioaktív szennyeződés képlékeny formában tartja a Zónát. Korábban anomáliával telített területek váltak semlegessé, illetve egyes eddig üres helyek pedig anomáliákkal teltek meg.

Ismert térképpontok felé vezető ösvények enyésztek semmivé, ezzel egyidőben új utak nyíltak meg. Pripyat városát elfelejthetjük a Clear Skyban. Ehelyett romokban kutatást kapunk ezerrel. Hét klán hét táborába látogathatunk el, ahol például kereskedő, kocsmáros és vezér NPC-kkel diskurálhatunk"

"Egy teljes évvel a Shadow of Chernobil eseményei előtt indul a Clear Sky sztorija. Nyolc klán nyuvasztja egymást véres csetepaték során.

A Clear Sky területe 50%-ban új és teljesen átdolgozott világot mutat."

Info: Hardwired
  • grebber
    Nemtudom már (hülyeségek meg nem akarok írni)régebben olvastam valahol.
  • hykao #207
    Már melyik robbanásról lenne szó?
  • grebber
    Azt irták hogy a robbanáés előtti állapotot fogja bemutatni.
  • MerlinW
    Jaja, most láttam én is:)

Állkapocsnak ártó video
  • bakvarnyu
    Én is most fedeztem fel,sőt lesz új Brothers in arms is.
  • MerlinW
    Kijönne a jövő hónapban? Le vagyok maradva:)

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
    Published by: Deep Silver
    Developed by: GSC Game World
    Release Date: August 29, 2008
    Genre: First-Person Shooter

forrás: IGN
  • bakvarnyu
    jó lenne vagy 50 óra játékidő.
    Az első rész nagyon faJA
  • bertino
    sztem senki nem is mondott ilyet.
  • The Norberto
    Mikor fog jácódni?? a Trailerbe már minden K.O:) És nem kell azelső rész hozzá?? pff akkor nem is kiegészítőXD
  • hykao #199
    szvsz 2 nem
  • Djemba
    kell majd neki az első rész is???
    ez a robbanás előtt fog játszódni igaz?
  • The Norberto
    :):)
  • Sanyix
    dx 9.5, ott az nvidia logó egy csomó video elején :)
  • The Norberto
    köszi:):) pont suli előtt ezek nem 100% osak:):)
  • Snexi
    Augusztus 29,dx10
  • The Norberto
    helosztok nem tudjátok kb mikor jelenik meg nagyin kíváncsi vagyok most szedem az alapot az is ütős asztmonták de láttam a clear sky-t trailerbe nagyon buta:) DX 10 es vayg DX10.1 es lessz??
  • Djemba
    ma kipróbáltam a bétát
    nem rossz, de azért remélem jobb lesz
  • bertino
    hát ja, a feelingje az valami eszméletlen nyomasztó szerintem...
  • K0CKA
    Aha köszi!
    Közben a gametrialers-en is megtaláltam!

Nagyon dúrva lessz!Várom már a csatangolást!
  • bertino
    hardwired.hu
    de nem HD.
  • K0CKA
    Ezt az atmoszférás trailert le lehet szedni valahonnan HD minőségben?
    Vagy valami jobb minőségben?
  • K0CKA
    Hát lehetséges eddig elég ígéretes!
  • bertino
    képek, végleges boxart.
  • Shep
    Én csak attól tartok, hogy a sebzésrendszer ugyanaz lesz min az alap játékban, az meg nekem nem jött be. Az alapjátékot nekem az Oblivion mod tette élvezhetővé.
  • Tigristank
    Csak nekem tűnik hangulatosabbnak (és talán szebbnek is), mint a Crysis meg Far Cry 2? :)
    Szerintem könnyedén pályázhat majd a 2008 legjobb FPS-e címre.
  • Shep
    Az atmoszférát bemutató video az actiontrip oldalán, eszméletlenül néz ki, kérdés milyen erőmű kell majd ha mindent be akarunk kapcsolni.
  • hykao #182
    780x150 körül kéne a méret, és ha "mozgót" akarsz, akkor inkább .swf-ben dolgozz, jobb lesz a minőség és kisebb méretű a fájl...
  • K0CKA
  • K0CKA
    Talán kicsit jobb banner...

• bertino
    http://www.jatekok.hu/hirek.php?tabla=hirek_200806&id=261

• hykao #178
    Nem fake, viszont készülj fel, hogy orosz nyelvű! :)
  • strebacom
    Jaja fönök én is láttam egy russian site-on...de nem mertem leszedni aszittem fake...
  • TSL16b
    Amit én láttam (valami TDM-es, 2008-as), abban a hangok jobb minőségűek, azért nagyobb. Meg gamedata.db* fájlokban van az anyag.
  • DarkSector
    Nagyon faxa az előbbi majdnem fele ekkora volt, nem?
    Na talán szebb?