79
-
roliika #39 46% a jobbfajta dízel hajómotoroknál. :) Nem értem..tényleg nem hogy miért nem ölnek milliárdokat olyan cella fejlesztésébe ami a szénhidrogéneket közvetlenül platina nélkül olcsón bontaná fel és termelne elektomos áramot. Biztos hogy megoldható, mert miért ne lenne az, és a villanymotoroknak akár 96%-os is lehet a hatásfokuk...magyarul 1 liter benzinnel eddig egy nagyköbcentis autóval megtehettem 10 kilómétert, ezután ugyan ekkora teljesítményű elektromos autóba átülve megtehetnék 22-25 kilómétert. Azért nem mind1 arról nem is beszélve, hogy ezzel a környezetet is védem. -
roliika #38 Meg hát.Nem olcsó szart hanem csak drága szart vehettél. Szerintem eleve hülyeség azt állítani,hogy minden kínai cucc gagyi, mert ez nem igaz, több szempontól is.
Ha gagyit gyártanak akkor megszűnik a felvevő piac és nem lesz munkájuk. Másrészt, igen nagy Kínában a munkanélküliség, szegény örül ha dolgozhat még akár egy marék rízsért is és odafigyel mit csinál, mert ha rosszat akkor kirúgják és lesz a helyére 10 000000 új jelentkező. -
Radee #37 Az üzemanyagcellás energiaforrásokban tulajdonképpen ugyanaz történik mint minden egyes élő sejt mitokondriumának mátrixában. A hidrogénatom egy protonra és egy elektronra "bontódik" és a belső membrán két külön oldalán felhalmozódnak az ellentétes töltésű részecskék. Végül a az elektronok oxigénatomra kerülnek (légzésből származik), majd ezekkel egyesülnek az említett protonok (hidrogén-ionok). Ezen folyamat közben nagyon nagy mennyiségű energia szabadul fel. -
Radee #36 Az üzemanyagcellás energiaforrásokban tulajdonképpen ugyanaz történik mint minden egyes élő sejt mitokondriumának mátrixában. A hidrogénatom egy protonra és egy elektronra "bontódik" és a belső membrán két külön oldalán felhalmozódnak az ellentétes töltésű részecskék. Végül a az elektronok oxigénatomra kerülnek (légzésből származik), majd ezekkel egyesülnek az említett protonok (hidrogén-ionok). Ezen folyamat közben nagyon nagy mennyiségű energia szabadul fel. -
Dorel0 #35 40%?? az szép lenne, maradjunk inkább 16 nál, a benzineseknél és valamilvel 20% felett a TD knél. -
kvp #34 "Egyébként én meg pont arra számítok, hogy mivel a hibriddé alakítás gyakorlatilag megoldható az indítómotor cseréjével egy aszinkron motorra-generátorra, az ezt hatékonyan vezérlő elektronikák ára pedig az utóbbi pár évben eléggé leesett, így a legtöbb autó mai definíció szerint hibrid lesz 10-20 év múlva.
A Prius hajtórendszere persze nem ilyen egyszerű, ott az elektromos motor a belsőégésűt egy bolygóműves hajtáson keresztül elvileg mindig a legoptimálisabb fordulatszámtartományban tartja, de a gyakorlatban szerintem mára azért kiderült, hogy ami haszna ennek volt, az elveszlett a kézi váltóhoz képest nagyobb veszteségű bolygóműben."
A prius ugyanazt a mechanikat hasznalja, mint a ford t-modell. Belertve a bolygomuves valtot is, csak ez ma mar elektronikus vezerlesu. A t-modellen is lehetett az inditomotorral hajtani a jarmuvet, sok bizonyos esetekben (pl. hegymenetben) csak ez volt a hasznalhato megoldas, mivel az uzemanyagszivattyu hianya miatt olyankor nem mindig folyt eleg uzemanyag a motorba. (alternativa volt meg a hatramenetben torteno hegymaszas)
"A másik alternatíva a Tesla átlal kidolgozott rezonáns energiaátvitel. Amihez nem kellenek kábelek. A hártánya,hogy bárki megcsapolhatja.. Ha esetleg ez következne be akkor folyamatosan állítani kellene a készülék hangolsát. Hiszen Tesla korában a Schumann rezoancia 7.8Hz volt ma olyan 12Hz köürl van, hála a szellemi fejlődésünknek"
Hat 7.8 Hz kornyeken nem lattam sok energiat, viszont magyarorszagon 50 Hz-en rengeteg van. A 12Hz bolondsag, a Fold geometriaja nem valtozott, viszont a felharmonikusok (kb. 8, 14, 20, 26, 32, stb.) kozott ott van az amerikai elektromos halozat 60Hz-e is, tehat ok tenyleg sok energiat tesznek be a rendszerbe. Hazi kiserlettel idaig csak 0.056 voltig sikerult feltornaszni egy hangolatlan diodahidas energiavevot, 1 meteres huzal antennaval. Hangolt vevot erdemesebb 50 Hz-re csinalni, mivel a kornyezetunben talalhato halozat sokkal jobban sugaroz mint a termeszetes rezonanciak. Csokkeno sorrendben: villanykapcsolok szikrai, mobiltelefonok reselesi frekvenciaja, 230-as halozat, tv-k/monitorok teritotekercsei, usb busz. Es ezek csak a 20Khz alatti forrasok. Ma pesten a wifi adokbol es a mobilhalozatbol tobb energiat lehet kinyerni, mint a Fold rezonanciajabol. Persze ha mi is 60Hz-el hajtanank meg tobb kilowattos adokat, akkor az ado kozeleben egy par kilowatt-os hangolt rezgokoros vevo siman meghajtana egy kisebb motort. Viszont a technika mindig sokkal vesztesegesebb marad, mint a kozvetlen drotos atvitel.
Autok eseten szerintem vagy a hidrogenes energiacellas hajtas, vagy az akkumulatorcsere lenne a megoldas. Az ember behajt a kutra es vagy hidrogent tankol, vagy kap egy uj keszlet feltoltott aksit. Az elsohoz olcso hidrogencellak, a masodikhoz szabvanyos aksik kellenenek. A robbanomotorok eseten jo megoldas a digitalisan vezerelt elektronikus befecskendezes, de meg jobb lenne egy kis aramtermelo gazturbina, kombinalva a mai hibrid rendszerekkel. -
Cat #33 Ez a jövő, a hidrogén üzemanyagcella! -
Caro #32 http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery
Ebben pedig érdemes elolvasni a "New technology, new electrodes" részt. -
Caro #31 A Prius-ban NiMH akksi van, ami sokkal jobban bírja. -
tomcat1 #30 Mit nem értesz rajta? -
tomcat1 #29 Most köcsög leszek nagyon:
Törjön be a kinai elektromos autóipar... hamár európa ilyen szűklátókürű. Minden civilizációt egyszer utólérnek... -
kernerster #28 Valaki nem tudna egy linket adni tudatlan fejemnek hogy megérthesse ezt a Tesla-ötleten nyugvó dolgot? néztem a teslamotors lapját de angolul annyira nem tudok(hiába van nyelvvizsgám:) léccciii!!..... -
pip #27 ezt ilyen tomoren leirva meg nem nagyon lattam, a hidrogen - mint energiahordozo - minden fontosabb problemajat tartalmazza :) Meg hozzatennem egy hidrogeneloszto-rendszer megepitesenek nehezsegeit es koltsegeit, hogy teljes legyen a kep.
-
BlackRose #26 http://www.teslamotors.com/index.php -
snorbi #25 "jah és mégegy a vízgőz ugyanúgy üvegházhatást okozó gáz mint a CO2 :))"
Ez igaz, de azért nem mindegy.
Ha kiveszed a vízbül a hidrogént, majd elégetve újra vizet kapsz belőle, akkor egyfajta körforgás valósulhat meg.
Míg a szénhidrogének elégetésekor "új" CO2 kerül a levegőbe, itt már esély sincs körforgásra (pláne, hogy az erdőket milyen ütemben irtják). -
GreaT #24 Áltaklában így számolnak: 36% veszetség a hűtőrendszerben, 38% a kipufogórednszerben, a maradék 6% pedig elmegy a súrlódásra.. -
GreaT #23 Hát a 40% nagyon jó lenne. A priusnál is optimális vezetési stílissal is max 37%... A sima belsőégésű motoroknál 17 max 20%. -
zseko #22 Arra nincs rákényszerítve senki, hogy az olcsóbbat vegye. Max nem tudja megfizetni a drágábbat... De attól hogy drágább valami, még nem biztos hogy minőségi. A márkát kell megfizetni néhol nagyon, nem a terméket. A hipermarketek meg a "legolcsóbb" és "akciós" feliratokkal úgy verik át a bamba tömeget, ahogy akarják. Néha olcsóbb külön-külön megvenni valamit, mint egybecsomagolva (lásd: "együtt olcsóbb") Találkoztam már olyannal, hogy egy kb 2 hete vett tévét láttam "akciósan leárazva" kb 1.5-2x annyiért kitéve, mint amennyiért előtte megvették a rokonok. Ők vették 42e-ért, "akciósan" meg le volt árazva 150e-ről 65e-re... Sok ember csak azt nézi, hogy mi akciós, azt nem hogy mennyibe is kerül. -
JTBM #21 A hidrogén meghajtású autók hatásfoka kb. 20%. A hagyományos belsőégésű motorok hatásfoka kb. 40%. Tehát ha valaki hidrogén üzemű autót használ, akkor kétszer jobban szennyezi a környezetet, mint aki hagyományost. (Kivéve, ha a hidrogént megújuló energiaforrás segítségével állították elő.)
A hibrid autók legnagyobb problémája az, hogy lítium-os akkumlátort használnak. Ezeknek a maximális kapacítása folyamatosan csökken, átlagosan évente 20%-ot. A csökkenés üteme nem a feltöltések, lemerítések számától függ, hanem a hőmérséklettől. Pl. 70 fokon, ami könnyen lehet nyáron egy kocsiban, már évi 50% körüli a kapacítás csökkenés.
Tehát egy 5 éves priuszban már jó eséllyel egy döglött aksi van...
Léteznek úgynevezett super kondenzátorok is, de ezek szerintem nagyon drágák. De pl. kínában vannak olyan városi buszok, amiket ezek hajtanak. Minden megállóban feltöltik őket. Ezek 100%-ban elektromos árammal mennek. Ráadásul ezek kapacításcsökkenése elhanyagolható. -
JL666 #20 China Vs. German. Nézzétek meg a Brilliance és BMW töréstesztjét. Elég durva.
http://www.leftlanenews.com/chinese-sedan-flunks-german-crash-test-with-video.html -
GreaT #19 A töltés többé nem akadály. Hála egy magyar találmánynak, amit a Rozsnyaiék http://www.gctspace.com/main.html fejleszettek ki. Már elég régen le is van védve. Ezzel a metódussal elvileg 10perc alatt bármilyen kapacitású akkumulátor feltölthető. Az szabadalom kicsit a Tesla switch-re hasonlít.. Először leméri az akkumulátor rezonancia frekijét, majd ezen a frekvencián törtéi a rezonáns töltés., ami igen gyors én nem jár azzal, hogy szétforr a cella.
További probléma a tömeg és az akkuk önkisülése. Ha a priust 2 hónapig nem indítod be megnézheted magad... Lehet új akkupakkot venni, azthiszem olyan 600.000-700.000 ft.
-
GreaT #18 Igen ezért az (utópisztikus) jövő a teljesen elektromos autóké. Ahol on-board termel(nék) meg a hajtáshoz szükséges energiát. Ami persze csak ábránd... Kinek lenne ez jó? :)
A másik alternatíva a Tesla átlal kidolgozott rezonáns energiaátvitel. Amihez nem kellenek kábelek. A hártánya,hogy bárki megcsapolhatja.. Ha esetleg ez következne be akkor folyamatosan állítani kellene a készülék hangolsát. Hiszen Tesla korában a Schumann rezoancia 7.8Hz volt ma olyan 12Hz köürl van, hála a szellemi fejlődésünknek.
-
MuldR #17 Majd jon Tata levegos autoja, oszt lenyom mindent.
Csak gurcsanyek ne tegyenek ra 500 000 000 000 000 millas regisztracios adot, mert ugye a MOL bevetel kieseset sajat zsebbe potolni kell :P -
GreaT #16 HIdd el tudom miről beszélek. :) Főleg nem hülyeséget...
Az üzemenyagcella hidrogéneből és oxigéneből generál elektromos áramot igen kaka hatásfokkal. Na most ugye a hidrogént tárolni kell. Ami ugy csak nagy nyomáson és hogy valamennyire biztonságos legyen porózus falú tartályban. Pl. nanocsöves bélésben. Az említett találmányok valós időben állítják elő a hidrogént ami miatt nem kell tárolni és közvetlenül mehet a belsőégésű motorba. Nem kell a nyamvadt üa. cella.
Az állam oldaláról a fenti beredezésekkel valós időben állítják elő a gázt amit majd nagy nyomáson tárolnak.. Mi pedig már vásárolhatunk is belőle. Duplán jó, mert otthon csak nagyon drágán állítható elő, másrészt H2 cseppfolyóssá tétele igen nehezen oldahtó meg konyhai kürülményke között.
A konklúzió: Ki vagy rekesztve az otthoni vegyészkedésből.. -
petruszvaldesz #15 H2 előállítás ugynézki megvan oldava mivel egyes algafajok képesek Hidrogént előállítani (persze az hogy milyen mértékben azmég kérdéses...)
jah és mégegy a vízgőz ugyanúgy üvegházhatást okozó gáz mint a CO2 :)) -
Gauge #14 "az ártámogatásuk: Magyarországon például a hibrid autók regisztrációs adója egységesen 190 ezer forint, míg egy - a Toyota Pirusnál használt 1500 köbcentishez hasonló - motorral felszerelt autóé környezetvédelmi besorolástól függően 478 ezer forint is lehet.
Miért költi az állam az én adóforintjaimat (is) luxusautók támogatására? Egy 4-5 milliós verdánál már az a 3K regadó-különbség nem tétel, aki megengedheti magának hogy ilyen kategóriájú kocsija legyen, az nem fog azért hibridállami pénzkidobás (persze nyilvánvalóan ez valakiknek jó biznisz)."
Gerygrey:
Ennyire ne legyél sötét! Az állam nem támogatja ezeket az autókat, hanem kevesebb adót szed be utánuk.
-
petruszvaldesz #13 igen mert az emberek egyrésze sznob!!! Vagyis csak azt veszi meg aminek neve van!
a másik része meg csak olyan termékeket (jelen esetben autókat vesz) miről már hallott valami jót vagy kipróbálta... és marad a maradék akinek tök mind1 hogy mia márka a lényeg,hogy 4kereke legyen és menjen!!! -
sgbo #12 Elektromos autónak két óriási rákfenéje van :
tölteni kell (amíg nem oldkják meg hogy 5 perc alatt fel lehessen tölteni nincs esélye)
akkumlátorok : súlya és szintén környezetszennyező volta(ha kidöglenek)
-
mcganyol #11 petys:
Nem megoldott a hidrogén biztonságos, elegendően nagy energiasűrűségű, gazdaságos tárolása, valamint a kimerült tárolóegységek újratöltése. Mindkettő főként biztonsági kérdéseket vet fel, de nem elhanyagolható a nagynyomású rendszer járulékos tömegeinek hatása sem. -
sgbo #10 Gyakoirlatilag te az üzemanyagcelláról beszélsz : lényege hogy hidrogénből és oxigénből víz lesz (a másik része hülyeség : vízből így nem lehet energiát nyerni)
A probléma hogy a hidrogént is elő kell állítani (nem a tárolás a gond), méghozzá nyílván vízbontással. Amihez meg áram kell ami nagy részét ma is fosszilis tüzelőanyagokkal állítjuk elő (magyarul ott vagyunk ahol a part szakad esete). Persze felhúznánk rengeteg új atomerőművet (vagy ha fúzió révbe egyszer majd soká), akkor megoldodna.
Csakhát manapság atomerőművet sem lehet felhúzni mivel pár hippi azonnal odaláncolja magát... -
GreaT #9 Sajnos itthona hibrid hajtásnak sincs igazán előnye, ugyanis Fletóék semmiféle kedvezményt nem nyújtanak annak a jószándékú embernek aki mondjuk egy Toyota Priust szeretne vásárolni. Nem úgy mitn amerikában szinte sorban állnak a hibridekért. A kormány szempontjából érthető is a dolog, hiszen az elektromos áramba nem tudnak egyelőre jövedéki adót tenni... Ezért a hibrid főleg városi használat esetén nem termel pénzt az államkasszába. Ekkor még nem is beszéltem a plug-in hibridekről... Az már egyenesen ellenség... Mi az hogy környezetvédelem? Fletóék nem igazán hallottak még róla.
Más... Nagyon erőltetik az üzemanyagcellás járműveket. De miért? A hatásfokuk **ar, csak ezt nem nagyon szellőzetik. Sokkal jobban jár az ember, ha simán elektromos motorral hajtott autóval közlekedik és nem egy hidrogénnel töltött Hindenburgban. Az ok: Köztudott, hogy az elektrolízissel előállított hidrogén nagyon drága. Na most a kedves kormányaink az elkobzott találmányokból (Meyer, Horvath, stb...) gazdaságosan és igen jó hatásfokkal tudják előállítani a hidrogént. Amit majd eladnak nekünk mint üzemanyagot és ezzel milyen jót tesznek nekünk és a környezetnek. Mert az embereket szipolyozni kell.... -
mcganyol #8 egy új termék csak addig lényegesen olcsóbb egy régi márkás terméknél ameddig el nem fogadják. valószínű egy Porsche áráért soha senki nem venne Geely-t még ha a paraméterei hasonlóak is.
szóval nem kell aggódni, ha jó lesz a cucc, akkor nem fogják másfél millióért adni. max eleinte, hogy nevet szerezzen magának. utána szépen be fogják lőni az árát a nyugateurópai/japán autókéhoz. max több nyereségük lesz, mert a kínai munkásnak kevesebbet kell fizetni. de idővel majd ott is kúsznak felfelé a bérek.
ezen logika mentén magyarország is tönkretehette volna az egész nyugat-európai autóipart az olcsó esztergomi suzukival... (suzukiból sem csak null felszereltségű swift létezik, hanem vannak jók is, olcsóbbak mint más márkák hasonló kaliberű autói, mégse nagyon veszik)
-
Petys #7 valaki kisegíthetne, mert mindig azon gondolkoztam, h altenatívaként miért nem a hidrogén használjuk?
ha a hidrogént elégetjuk, akkor elvileg nagy energia, víz szabadul fel égéstemékként...
ráadásul ha sikerül ezt a vizet összegyűjteni, akkor vízbontással ismét hidrogénná és oxigénné bonthatjuk, a hidrogént pedig elégetjük az oxigénban és ismét vizet kapunk... így vízhajtású autónk lehetne...
nah tom h ez nem valósulhat meg soha az életben, már csak azt szeretném tudni h miért?
hallottam már olyan teóriát, h a nagy olajcégek megvették a koncepcíót, meg asszem olyat is h, a hidrogén mivel nagyon instalbil anyag, nehezen tárolható biztonságban, főleg autókban.
előre is köszi -
xk #6 Olvasás közben olyan érzésem támadt, mintha a cikkíró szerint a hibrid hajtású járművek nem lennének alapvetően belsőégésű motorral hajtottak:
"Emellett az is fékezi a hibridek előrenyomulását, hogy a belsőégésű motor még nem adta fel a harcot"
"Ugyanakkor ez a technológia valószínűleg nem fogja leváltani a belsőégésű motorokat, csak kiegészíti azokat"
Remélem ez nem kavart meg sokakat, így is hallottam már "érdekes" dolgokat a hibridhajtásról.
"mert az akkumulátorok gyengesége miatt nem lehet átütően nagy energiamegtakarítást, a jelenlegihez képest gyökeresen más károsanyag-kibocsátást - például zéró emissziót - elérni velük"
Hagy írjam le egyszer (aztán úgyis jönnek majd a tizenéves okoskodók). Nem, nem az akkumulátorok kis tárolóképessége miatt nem lehet velük zéró emissziót elérni - hanem azért, mert egy hibrid hajtású autónak gyakorlatilag annyi az előnye, hogy fékezés-gyorsításnál a fékezéskor visszanyer valamennyit a gyorsításhoz használt energiából. Ez városban mérhető megtakarítást jelent, de folyamatos országúti haladásál nem jelent igazi előnyt.
Egyébként én meg pont arra számítok, hogy mivel a hibriddé alakítás gyakorlatilag megoldható az indítómotor cseréjével egy aszinkron motorra-generátorra, az ezt hatékonyan vezérlő elektronikák ára pedig az utóbbi pár évben eléggé leesett, így a legtöbb autó mai definíció szerint hibrid lesz 10-20 év múlva.
A Prius hajtórendszere persze nem ilyen egyszerű, ott az elektromos motor a belsőégésűt egy bolygóműves hajtáson keresztül elvileg mindig a legoptimálisabb fordulatszámtartományban tartja, de a gyakorlatban szerintem mára azért kiderült, hogy ami haszna ennek volt, az elveszlett a kézi váltóhoz képest nagyobb veszteségű bolygóműben. -
1hengeresVmotor #5 KÍNAI AUTÓ OLCSÓBB ROSZABB :::
VEDD PÉLDÁNAK A KÍNAI "RUHÁZATOT" MEGVESZED EGYBŐL TÖNKREMEGY
sajnos szegény országban élünk ahol nem mindenki tugya megvenni a drága minőségi japán és német stb autókat
sokan fognak ilyet venni és igaz ezzel saját maga alatt fogja vágni a fát.... -
#4 az ártámogatásuk: Magyarországon például a hibrid autók regisztrációs adója egységesen 190 ezer forint, míg egy - a Toyota Pirusnál használt 1500 köbcentishez hasonló - motorral felszerelt autóé környezetvédelmi besorolástól függően 478 ezer forint is lehet.
Miért költi az állam az én adóforintjaimat (is) luxusautók támogatására? Egy 4-5 milliós verdánál már az a 3K regadó-különbség nem tétel, aki megengedheti magának hogy ilyen kategóriájú kocsija legyen, az nem fog azért hibridállami pénzkidobás (persze nyilvánvalóan ez valakiknek jó biznisz).
dehát rá van kényszerítve az ember hogy azt vegye ami olcsóbb...
Miért lenne, ki kényszerít rá? Én például ha nagy ritkán hipermarketbe tévedek, élből kerülöm a "legolcsóbb", "gazdaságos" feliratú élelmiszeripari melléktermékeket. Nem kell minden szart megvenni csak mert olcsó és/vagy akciós. Inkább az a szomorú, hogy a minőségi(nek csúfolt) cuccokat is kínában gyártják már, ezért is vicces például egy "iPod vs. kínai MP3 lejátszó" vita, mert lehet hogy egy szalagon, ugyanazokból az alkatrészekből készültek :)
Az átlag userek miért nem vesznek készre szerelt HP, vagy IBM pc-t???
Én például azért, mert nem szeretem a készre szerelt gépet. Egyrészt nekem például egy élmény összerakni az új vasat az első használat előtt, másrészt nem szeretem ha nem nyithatom ki a házat garanciavesztés nélkül. Inkább megveszek külön mindent (persze ugyanúgy minőségi, márkás cuccokat teszek bele, mint egy OEM gyártó) külön garanciajeggyel, és ha hibás lesz a vinyó, nem kell az egész tornyot végigcipelnem a városon és napokig nélkülözni azt. Autót meg azért nem veszek, mert üldögéljen a körúti dugóban és vigye a kiváló minőségű pesti utakon megdöglött futómű miatt félévente szervízbe a halál. Ha már kaptam munkábajárásra szép új sárga sportvillamost Demszky papától ami szintén a mi pénzünkből van, akkor használom azt :D -
Cefet #3 De nem óvott meg a Gyurcsány féle sz@roktól! Sajnos a mult árnyai még most is kisértenek. Hazudnak, félrevezetnek, lopnak, saját hasznukra eladják a nemzet vagyonát. Majd egymás vállát veregetve a képünkbe röhögnek. Szocializmus... soha nem lesz ilyen. Csak egy idétlen álom volt. Az ember nem ilyen. Amúgy meg már most minden kínai, ami nem az hamisítvány!
Az előzőre meg annyit, hogy azért mert nincs pénzem megvenni a bömbit, vagy a merdzsót, még nem biztos, hogy paraszt vagyok... Ha ugyan olyan jó, biztonságos, megbízható, gazdaságos a Geely, akkor miért ne venné meg akárki?
Az átlag userek miért nem vesznek készre szerelt HP, vagy IBM pc-t???
Mert fele pénzből összeraknak jobbat. -
BaltásRém #2 én is félek a következményeitől hogy minden kínai lesz...dehát rá van kényszerítve az ember hogy azt vegye ami olcsóbb...
akárhogyis, a szocializmus azért megóvott minket ettől...
-
Ronny #1 "És ettől nem akkor fáj majd az átlagvevő feje, amikor olcsóbb autót vesz, hanem amikor az itteni gyártók és beszállítóik bajba kerülnek az új konkurencia miatt, és elkezdik leépíteni gyáraikat, elküldeni alkalmazottaikat."
Az átlag parasztot ez nem érdekel. Legyen meg az ócsó Geely hitelre, mert már a szomszéd Józsibának is új ótója van.