19
  • nydrian
    #19
    A House is csak akkor robbantott nagyot, amikor az első évedot újra játszották, minden nap egy részt nyomtak le délután, és rögtön utána a második évadot főműsoridőben. Amíg a Született feleségek után volt (a S1 első vetítésekor) nálunk is alul maradt a nézettsége.
  • menpe
    #18
    Én meg akkor lepődtem meg, mikor egyik torrentportálon a PB valamelyik része (saccra a s02e11) már több, mint 500k letöltésnél járt 2 nap alatt. Eltörpül ez a nézettségi adatok mellett, de figyelemre méltó. Igaz, én is lewarezoltam magamnak mindkét évadot, de tvben is néztem, amikor lehetőség akadt rá.
  • Wittgen
    #17
    ...most igazad van...
  • winnie
    #16
    "Bizonyára azért bukott akkorát mert akit éredekelt már rég letöltötte és megnézte."

    :D gondolom csak poén volt, de annak jó.

    ha nem, akkor persze döbbenek. erősen felülbecsülöd a letöltéseket. nyilván ezzel magyarázható, hogy a többi rég letölthető sorozat vagy a prison breakkel egyszerre menő gyilkos számok meg siker.

    most jön a heroes premiere az rtl II-n. sima siker lesz minde warez ellenére. nem is értem, mikor szólt bele a warez a nézettségbe? pár sorozatkocka a gép előtt vs a "nép", aki azt sem tudja mi az az email.
  • adamboro
    #15
    Bizonyára azért bukott akkorát mert akit éredekelt már rég letöltötte és megnézte. Mit is várt az rtl, hogy tolongani fognak a nézők a tv elött, egy az usa-ban közel 2 éve lement sorozaton?
  • winnie
    #14
    kernerster: az 1. évad 22.30 fele.
  • Baggio73
    #13
    Hát nem tudom, én úgy néztem meg a PB 2. szériáját, hogy az elsőt nem is láttam.
    Szerintem rohadt jó a 2. évad, de mivel sokszor utaltak az 1 évadra ezért megnéztem azt is.
    Ezek után a véleményem az, hogy az 1. évad messze elmarad a 2. évadtól, mind izgalomban és főleg akcióban.
  • kernerster
    #12
    A House mikor kezdődött 10kor? csak érdeklődőm mert ekkor lehet hogy romániába élek csak nem tudok róla. Azér télleg durva ez a Trianon.
  • winnie
    #11
    a 10 órás kezdés nem jelent halált. ld nálunk is: house, dr. csont, grace klinika. a halál nem a kezdéstől függ, hanem attól, hogy mennyire érdekli az ember, ld. a 23.30-as ments meg vagy a kemény zsaruk sikere.
  • bm823
    #10
    Köszi! Sosem láttam még ezt a szóhasználatot.

    A sororzat a többihez viszonyítva szerintem nagyon jó.
    Kár, hogy halálra ítélték egyből azzal a 10 órai kezdéssel.
  • winnie
    #9
    mármint az első rész volt rossz?:) vagy végignyomtad azért az 1. évadot?
  • immovable
    #8
    Hát szar egy sorozat az biztos. szigorúan szvsz!
  • Tinman #7
    Saga

    Nem tévesztendő össze az alábbival: Saga (város). – Japán város

    A saga (ejtsd: szága) prózai formában szájhagyományosan őrzött, a 12. századtól kezdve pergamenre írt elbeszélés, amelyet helyenként verses betétek szakítanak meg. A saga műfaja az izlandi irodalomban volt elterjedt a 9-14. században. A saga skandináv szó, a jelentése "történet", (az izlandiban)"történelem" is . A sagákat Izlandon írták, a műfaj nem terjedt el más skandináv területeken. A sagák írói, lejegyzői szinte kivétel nélkül névtelenek, közülük a politikusként és történetíróként kiemelkedő izlandi Snorri Sturlusont 1179-1241tartják a legnevesebbnek.

    Tartalomjegyzék

    * 1 Saga műfajok
    * 2 A sagák jellemzői
    * 3 A leghíresebb sagák
    * 4 A sagák világirodalmi párhuzamai
    * 5 Bibliográfia
    * 6 Külső hivatkozások

    Saga műfajok

    A világirodalmilag és esztétikailag legértékesebb, leginkább olvasott műfajhoz tartoznak az ún nemzetségi sagák ["Íslendinga sögur"], melyek elsőrendűen a 9-10. századi Izlandra települő nemzetségek és leszármazottaik nevezetes történeteiről szólnak. A második legismertebb saga-műfaj: a királysagák (konungasögur), tartalmi jellemzőjük, hogy 8-13. századi norvégiai -- igen ritka esetben: dán -- királyok élettörténetét, uralkodásuk epizódjait árázolják. Szerzőik már többnyire nem névtelen izlandiak. A műfaj csúcspontja Snorri Sturluson [sztürtlüszon] A földkerekség (Heimskringla) c. gyűjteményes műve 1230 k. Nagyon nevezetes saga-műfaj: a hajdankori sagák (fornaldarsögur), melyek leginkább 1250-1325 között, az izlandi honfoglalás előtti korok, így a germán népvándorlás, majd a vikingkor idejéből vett történeteket dolgoznak fel, a szájhagyományozási periódus hosszúságától olykor fantáziadúsabb, kalandosabb, mesésebb stílusban. A fenti három, szépirodalmilag fikciós műfaj mellett igen fontosak az ún. jelenkori sagák, melyeknél a történés és a megírás között csak néhány évtized telt el, ennél fogva már inkább dokumentárisabbak, jegyzőkönyvszerűek, realisták. Idetartoznak az ún. Sturlunga sagák (Sturlunga sögur) és a püspök sagák (biskupa sögur).

    A sagák jellemzői

    A sagák egy-egy régebbi korban élt hős (pl. viking király, illetve izlandi nemzetségfő) vagy egy kortárs személy valamely nevezetes tettét mesélik el eleinte aprólékosan részletezve, majd az események drámaivá válásakor balladai stílusra váltva. A keresztény korban az európai szentekről és a skandináviai vértanú püspökökről is születtek sagák.

    A sagák egyik érdekessége a mai szemmel is modernnek tűnő távoli, tárgyilagos nézőpont. A főhősök között egyaránt vannak jók és gonoszak, de az előadó sohasem foglal állást, miközben aprólékosan előadja hőse tetteit. A drámai hatás részben ebből a közömbösnek tűnő előadásmódból is fakad, hiszen az események a legtöbbször megdöbbentő, néha véresen kegyetlen végkifejlethez vezetnek. Mégha a hősökkel sokszor nem tudunk is azonosulni (az egyik fő téma például a gondosan kivitelezett vérbosszú), a szereplők viselkedése megkapóan emberi. A sagákban soha nem kérdezi senki az okokat, a cselekmény irányítója a sors, amivel szemben az ember, még az uralkodó is tehetetlen.

    Minden saga egyforma bevezető szavakkal (Volt egyszer egy ember, akit úgy hívtak, hogy...), majd rövid családfával és a hősnek a többi szereplőhöz való viszonyának vázolásával kezdődik. A szereplők igazi tulajdonságait nem az elbeszélőtől, hanem magukból az eseményekből ismerjük meg, a cselekmény előrehaladása során. A sagák kulcsfogalmai a becsület, az erkölcs, a szerencse, a büszkeség, a bosszú és a sors, a történetekben végül is minden ezek körül forog. A főhős mindig tudja, hogy mit diktál a kötelessége, és ez a korabeli hallgató számára sem volt kérdéses.

    A korabeli európai középkor mesés, misztikus világához képest a sagák világa rendkívül egyszerű és realista, itt soha nincsenek homályos allegóriák, vagy fantasztikus lények, sárkányok, óriások és varázslók. A sagákban csak hétköznapi tájakat és figurákat, egyszerű, kiszámítható gondolkodású embereket találunk.

    A leghíresebb sagák

    * Heimskringla ("Földkerekség")
    * Völsunga saga
    * Egill története
    * Gísla története
    * Hrafnkel története
    * Njál története
    * Bandamanna saga
    * Vörös Erik sagája
    * A grönlandiak sagája
    * Feröeriek sagája

    A sagák világirodalmi párhuzamai

    A sagákkal rokon irodalmi alkotások, műfajok:

    * A Biblia és a Bhagavad Gita bizonyos elbeszélései.
    * A középkori francia Roland-ének.
    * A középkori angol Beowulf és a Gawain és a zöld lovag.
    * A japán irodalomból ismert szamurájtörténetek.
    * Balladai stílusú modern realista elbeszélések. Például Móricz Zsigmond: Barbárok.
    * A 20. századi Western. Például a Volt egyszer egy vadnyugat szinte egy-az-egyben vérbosszú-sagának nevezhető. Néhány amerikai western-filmhez pedig fel is használták a középkori izlandi sagákat.
    * J. R. R. Tolkien műve, a Gyűrűk ura, valamint ennek a fantasy irodalmába tartozó számos követője.
    * A scifin belül az űropera-történetek.
  • bm823
    #6
    Bocsássátok meg tudatlanságomat, de mi az a -saga? (Scofield-saga)

  • PrisonMan
    #5
    Ez olyan cím kb., mint "Folytatódik a Szíves szállodája"
    Már azt hitten, hogy feltámad a cancelből, nem pedig a Viasat folytatja...
  • winters123
    #4
    nekem valahogy mégis egyértelmű volt...
  • Dakkon
    #3
    totál erre gondoltam én is. azt hittem a németek gyártottak maguknak egy Pb-t és az bukott. mint a német betti a csúnyalány-os filmjük. csak az (sajnos) nem bukott :P
  • Tinman #2
    "Nagyot bukott a német Prison Break"

    Erősen félreérthető a cím, sőt szvsz helytelen. Német PB alatt én egy saját gyártású PB-szerű sorozatra asszociálnék elsőre, de másodikra is.

    Helyesebben:

    Bukott a PB a németeknél
  • juharfalvi
    #1
    A hír akkor érne valamit, ha a 13,5% mellett ott lenne a másik kettő eredménye is, azok mennyit mutatnak fel? Nem mindegy, hogy mondjuk 27%-ot, vagy csak 14%-ot.

    Nem ismerem a német tévénézési szokásokat, de ha nálunk adták volna 22 órakor, én biztos nem néztem volna.