230
A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét.

A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki - fejtette ki a szocialista képviselő hozzátéve, hogy a beavatkozás - amely az x és az y kromoszómák sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszi figyelembe - garantálná, hogy a születendő gyermek egészséges lesz.


Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek.
 • grizzlyisback
  #230
  nem tudom mi bajod azzal hogy egy szakmabeli orvos véleményét valaki beidézte, pont te vagy aki a racionalitással jössz, akkor az ilyen emberek véleményére kellene a legtöbbet adnod.

  hát igen, de ennyi erővel az egész topikot a kategoriájával együtt lehetne törölni, senki nem itt fogja megváltani a világot.
 • Adam II
  #229
  Valóban nem tudhatom mit érez ,csak következtetni tudok mert már sok emberrel találkoztam akik valamit vakon elleneznek és hiába próbálja több ember logikával meggyőzni őket vagy legalább toleranciára biztatni inkább befogják a fülüket és ha találnak valaki mást aki jobban ért a témához vagy egy híres személy és azonos véleményen van velük akkor azonnal reklámozni kezdik és győzelemként fogják fel a dolgot azok felett akik nem értenek egyet velük. Persze ez csak általánosítás ami nem szép dolog nem kellett volna ilyet írnom.

  Igazság szerint felesleges itt koptatni a billentyűinket mert egymást nem fogjuk tudni meggyőzni és nem tehetünk semmit az ellen ha bevezetik ezt az eljárást.
 • grizzlyisback
  #228
  "érezhető ,hogy olyan "na ugye megmondtam" érzés fogott el és örülsz a dolognak."

  "Én csak azért írtam ide mert nem szeretem amikor valaki logikát és racionális gondolkodást mellőzve szentimentális fanatizmust tanúsít bármilyen témával kapcsolatban."

  Akkor most ki az aki racionálisan gondolkozik, és ki az aki az érzéseire hagyatkozik?:))
 • Laox
  #227
  Ezek beteg emberek, törvényben akármikor le lehet szabályozni. Mondjuk csak azok az emberek választhassanak így gyermeket, akik előtte megfelelő vizsgálaton átestek (pszichiátriai, stb).

  A benzin feltalálásánál is lehetett volna mondani, hogy ne találjuk fel, mert lesz, aki a másikat vagy saját magát önti le és gyújtja fel... De ezek száma elenyésző. A gyerekekes témánál pedig ezt a hajlamot ki lehet szűrni a vizsgálattal.

  A doki nyilatkozatához annyit hozzáfűznék, hogy lehet tagadni, lehet cáfolni. Biztosan nem hisz benne, ezért vázolta így fel. 100%, hogy pár éven belül - mint a klónozást, amit még ennél is jobban lehetetlennek tartottak a dokik - valaki meg fogja csinálni a nemválasztást.
 • Adam II
  #226
  Itt rajtunk kívül vagy tizen leírták már a véleményüket szóval nem vagyok a szónokuk ezt nemtom honnan veszed.

  "Remélem néztétek az M1-et most. Nyilatkozott egy genetikus prof erről a témáról.

  Hát el kell, hogy szomorítsalak titeket, de kinevette a sztorit."

  Igaz nem úgy írtad le ,hogy "Háhá én győztem" de azért érezhető ,hogy olyan "na ugye megmondtam" érzés fogott el és örülsz a dolognak.

  Nem verseny valóban nem is úgy fogom fel.
 • JAG1
  #225
  Ha valakinek más a véleménye, leírja, vagy te vagy a szónokuk?
  Sztem te beteg vagy, hol láttad, hogy én győzelemről, meg kiröhögésről beszélek?

  Egyébként is miről beszélsz? Ez nem verseny, vagy mittomén' mi, hogy győzni kell...
 • Adam II
  #224
  Nem menekülök már az elején is leírtam valahol ,hogy igazából hidegen hagy mi lesz csak ha lesz nem ítélem el. Ha bevezetik valószínűleg úgyse fogom alkalmazni mert nekem mindegy milyen nemű gyerekeim lesznek.
  De azért mert nekem mindegy másnak lehet nem az.
  És mint említettem te ezt most elégtételnek veszed és most örömtáncot jársz holott attól most nem érzem rosszabbul magam ,hogy az a genetikus hülyeségnek találja. Ha én látnék valami műsorban egy másik professzort aki viszont mellette áll és az én véleményemen van tuti nem jöttem volna ide ,hogy leírjam HÁHÁ én győztem :P Mondjuk tőled mást nem is vártam.
  Persze ha az eljárás nem biztonságos akkor ne vezessék be amíg nem tökéletesítik.
 • JAG1
  #223
  Mizu testvírem? Ha rajtunk kívül egy hozzáértő is a mi véleményünkön van, már menekülsz?
  Rögtön nem érdekel a téma?
  Mondjuk tőled mást nem is vártam.

  Azt, hogy én mit, minek veszek te nem tudhatod és jó lenne, ha nem is magyaráznál bele semmit.
 • Adam II
  #222
  Hűha most akkor megyek sírni a sarokba.
  Engem az se keserítene el ha nem vezetnék be ezt az eljárást mert marhára nem érdekel és szerintem ezzel sokan így vannak itt akik kiálltak mellette.
  Az a baj ,hogy te azt a műsort egy elégtételnek egy győzelemnek veszed felettünk és ettől most baromi jól érzed magad mert azt hiszed ,hogy minket elszomorít. Ez beteges.
  Én csak azért írtam ide mert nem szeretem amikor valaki logikát és racionális gondolkodást mellőzve szentimentális fanatizmust tanúsít bármilyen témával kapcsolatban.
 • JAG1
  #221
  Olvasol is, vagy csak hajtogatod a vélt igazad?
  Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a "kiválasztáskor" sérül, genetikai hiba keletkezik, mint, hogy a születendő gyerek örökli a betegséget...
 • Mirk
  #220
  azért nem ugyanaz, hogy kéz és láb nélküli gyereket akarok vagy lány helyett fiút. érzed a különbséget?
  nyilván nincs joga senkinek ahhoz hogy megnyomorítsa a gyerekét, mint ahogy ahoz sincs jogod hogy megöld a szomszédodat.
  a gyerek nemének kiválasztása azonban semmiképp sem károsítja őt, kivéve ha valaki a női vagy férfi nemet fogyatékosságnak tartja
 • JAG1
  #219
  Most had ne linkelgessek, mikor arról ment a vita, hogy ugyanaz az ember lenne e, meg mi baja lesz, stb...
 • JAG1
  #218
  Ezt próbáltam én is vázolni, de mindenki csak azt hajtogatta, hogy a választás lehetősége, meg hogy miért ne, nem lenne semmi baja az utódnak.

  Egyszerűen nem bírják ki, hogy valami az akaratukon kívül történik.
  Ahelyett, hogy a kezüket összetennék, hogy lehet gyerekük, akár több is és el is tudják tartani, felnevelni. Neeem...semmi nem elég...

  Maximálisan egyetértek. Az emberek sajnos, kevés kivétellel, egyszerűen betegek. Olyan dolgokra képesek, hajlamosak, hogy az embertelen.
  És itt jön be az a tényező, hogy a lehetőség sajnos nem IQ-hoz és elmeállapothoz kötött. A Visszaélésekről már ne is beszéljünk.
 • Mirk
  #217
  itt sosem arról folyt ám a vita, hogy vajon lehetséges-e ez az egész, hanem arról, hogy ha lehetséges, élnénk-e a lehetőségel vagy sem.
 • Botond #216
  A társadalom.
 • ZilogR
  #215
  az emberek igen különösek:

  A NatGeo-n volt erről a témáról egy film, ahol egy néma házaspár arra hivatkozva, hogy ha a szülők eldönthetik, hogy a gyermekeik ne szenvedjenek örökletes betegségekben, akkor nekik is legyen joguk siketnéma gyermeket nemzeniük genetikai beavatkozás segítségével.

  És ennél sokkal keményebb dolgok is várhatóak - van pl. olyan pszichiátriai megbetegedés, hogy az egészséges emberek arra vágynak, hogy a testük csonkolt legyen és ilyen beavatkozást kérnek a kezelőorvosaiktól. Mi van, ha ők csonkolt gyermekeket akarnak? KI DÖNTHETI el, hogy ehhez NINCS joguk???
 • ZilogR
  #214
  ha érdekel vkit egy kétgyerekes (1 lány, 1 fiú) családapa véleménye:

  egy ilyen beavatkozásnak helyettesítenie kell azt a természetes folyamatot, ami a többmillió nem feltétlenül életképes és életrevaló spermiumomból kiválasztja azt az 1(!!!) sikeres, legrátermettebb, legjobban küzdőt, amely a gyermekemet fogja nemzeni. Ha egészséges vagyok, a felelősség nem csak a beavatkozás egésze miatt, hanem a spermium kiválasztása miatt is a beavatkozást végző orvost terheli - lehet nem véletlen, hogy vannak terméketlen egészséges párok: elképzelhető, hogy természetes folyamat, hogy ők nem nemzhetnek gyermeket.

  Ha ezt garantálja valaki, akkor beszélhetünk a dologról, ellenben nem.

  -----------------
  kicsit off: tudja valaki, hogyan szól a javak (vagyon) öröklésről szóló törvény? Ha a genetikai utód elegendő, egy jó ügyvéddel az oldalamon bármilyen híresség klónozott gyermekét örökösnek állíthatom, elég pl.: egy koncerten a nézők közé bedobott törölköző.
 • Botond #213
  Konkrét esetben a módszer kitökéletesedhet 1 héten 1 éven vagy 1 évtizeden belül, de már most el kéne dönteni, hogy ha adott lesz a lehetőség élhessünk e vele avagy sem.
 • Botond #212
  Az elv a lényeg. :-) Olyan ez, mint az esélyegyenlőség. Azt is lehetetlen elérni, mert aki hülyének születik vagy 1 kezünek az sose lesz olyan esélyek birtokában, hogy egy nem sérült emberrel felvegye a versenyt. Ebből ugye levonhatnánk a következtetést, hogy nem kell semmit akadálymentesíteni, mert aki tolókocsis az ígyis úgyis szív a középületekben, akkor meg nem tökmind1? Hát nem.
 • scorpeeon
  #211
  hát persze hogy az,
  most lennék kiváncsi Borg-nak és az acsarkodó bandájának a véleményére:))) szánalmas.

  Most majdnem azt mondtam, hogy ezek után aki önnön önző érdekeiből megkockáztatja ezt az meg is érdemli hogy genetikailag sérült legyen a gyereke, de NEM, mert a gyerekről van szó.

  azt hiszem ezzel le is zárhatjuk a vitát, és elgondolkozhatnak azok akik mindidáig kiálltak a nyilvánvaló ostobaság mellett.
 • JAG1
  #210
  Remélem néztétek az M1-et most. Nyilatkozott egy genetikus prof erről a témáról.

  Hát el kell, hogy szomorítsalak titeket, de kinevette a sztorit.
  Eleve lehetettlen a történet, mert nincs metódus, hogy a szavaival éljek.
  Növelni lehet az esélyét, de csak 60/40 arányban.

  Egyértelműen ellenezte, annyit emelt ki, hogy örökletes betegségek megakadályozásánál lenne értelme, de nem működik.
  Elmondta, hogy a dúsításhoz, mert maxium ennyit tudnak tenni, olyan folyamatokon keresztül kell esnie az ondónak, hogy nagyobb az esélye, hogy akkor szenved károsodást a sejt és attól lesz genetikailag sérült, mint, hogy örökletes betegséget elkerüljék.

  Többször is elmondta, hogy blöff az egész...
 • Ronny
  #209
  a kommunizmus ennél sokkal többet jelent, nem véletlenűl írt Marx olyan vastag könyveket.
 • Z
  #208
  Botondnak igaza van két dologban is. Egyfelől, hogy milyen rendszer lesz a leginkább életképes az emberiség jövőjében, és hogy eltértünk a témától! :DDD

  "Tudom, őrültségnek hangzik, de szerintem ez lesz a jövő..." --- egyáltalán nem hangzik őrültségnek. A történelemben már számos őrültségből valóság lett...
 • Z
  #207
  Az az alapvető probléma, hogy te idegességedben össze-vissza írsz. Szerintem nem is érdekel az, hogy esetleg pozitív oldala is lehet az egésznek. Még egyszer nem kopizom ide az első gyermekre vonatkozó lehetőséget.

  Viszont az egésznek a megtiltása pontosan az, ami ellen korábban kardoskodtál...parancsolás, uralkodás. A tiltás az ezeknek az egyik intézménye.

  "Miért nem arra adnak lehetőséget, hogy a betegségeket kiküszöböljük?" --- hát ugye Borg szerint már ott tart a tudomány, csak morális és gazdaságossági okok miatt nem csinálják. Én bevallom, szerintem azért, mert még nem tart itt a tudomány. :)

  "Vagy miért nem arra adnak garanciát, hogy nem lesz egy keze, vagy nem nő össze az ikertestvérével?" --- hát garancia még nincs, de ha jól tudom, jó eséllyel meg tudják állapítani, hogy lesz-e ujja, és keze, vagy sem a kisbabának. Ezt talán még Cat is írta a topik elején.

  "És hol lesz a határ? A nemét megmondhatod, de azt, hogy mennyi pattanása legyen azt nem? Vagy ne legyen szívbeteg?" --- ez egy olyan dolog, amiben egyetértünk, a határ sajnos nagyon érzékeny téma. De ez a kérdés kapcsolható az első kérdésedhez, és annak válaszához. Szóval (szerintem) jelenleg még nem áll ott a tudomány, hogy ezen kéne izgulnunk, később gond lehet.
 • AranyKéz
  #206
  // visszafogja magát hogy ne üsse agyon a sok komcsit
 • Sadist
  #205
  Mert ezek nem mindegyikére képes még az orvostudomány, viszont egy csak fiúknál vagy csak lányoknál előforduló öröklődő genetikai betegséget megelőzhetnek.
 • Laox
  #204
  Ezt fogják csinálni... És nem értem, hogy miért lenne ez rossz. Az ember önmagát tökéletesítené, nem lennének betegségek, stb. Nyílván lesz jópár ember, aki ezzel vissza fog élni, de az alapötlet szerintem nagyon is helyénvaló.
 • Laox
  #203
  Annyit hozzátennék, hogy az "ilyen gondolkodású" kifejezésnek nem a pejoratív értelmét értettem, hanem a konzervatív gondolkodást. Vagyis az enyém szöges ellentétét...
 • Laox
  #202
  A kommunizmus, mint eszme, szerintem jó dolog, hisz' minden ember egyenlő, ugyanolyan gazdag, ugyanannyit ér. Azonban ezt pont az emberek miatt nem lehet megvalósítani, mivel az egyik lusta, a másik szorgalmas, az egyik hazug, a másik becsületes, stb... Ugyanez lesz a helyzet ezzel a kérdéssel is. Az emberek miatt nem lehet megcsinálni, mert sok olyan van, aki rögtön összeesküvés-elméleteket gyárt, a rosszindulatát fejezi ki ebben is, mint minden másban. Nem is kell messzire menni, itt van Jag beszólása, hogy burkoltan ki van adva, hogy milyen gyereket csinálj... Amíg ilyen gondolkodású emberek vannak, nem lehet olyan kérdésekben dönteni, ami az egész emberiséget vinné előre. Én nem tartom elképzelhetetlennek azt sem, ha a törékeny emberi részeket helyettesítenék, különféle anyagokkal, így nem mennénk tönkre, nem öregednénk... Erre is rögtön rávágná Jag, hogy azok már robotok, de miért lennének azok? A csillagok is ugyanolyan anyagból vannak, mint én, akárcsak a titánium pl., amivel sokkal ellenállóbbá lehetne tenni az embert... Persze ez csak fikció, de higyjétek el, nemsokára ez is meglesz. Egyáltalán nem tartom valószínűtlennek, hogy 100-200, vagy a fene tudja hány év múlva a Terminátorból ismerős emberek fognak járkálni: "élő szövet a fémvázon".

  Tudom, őrültségnek hangzik, de szerintem ez lesz a jövő...

  Röviden visszatérve a témára, én abszolut helyeslem, személy szerint én is egy fiút és egy lányt szeretnék majd, és örülnék, ha biztosra tudnám, hogy így lesz.
 • JAG1
  #201
  Sztem teljesen jó felé kapizsgálsz.
  A lényeg a burkolt irányítás. Csöpögtetik az infót, lehetőséget.
  Egyébként mint rendszer, a kommunizmus a leg életképesebb forma, csak sok a visszaélési lehetőség, amit ugye mint ember, nem tud kihagyni.
 • Botond #200
  Globálisan nem lehet kezelni a kérdést, ahhoz túlságosan sokszínű az emberiség. Regionálisan is nehezen, lásd az EU nyüglődését, de az még szerintem reális cél. És mivel a mi régiónkban erősen kihalófélben van a lakosság itt a népesség szaporulatot kell megnyomni erősen, nem visszafogni.

  Abban viszont, ha jól érzem egyetértünk, hogy hosszútávon csak egy a forrásokat központila tervszerűen és nagyjából igazságosan elosztó rendszer működhet. Ez maga a kommunizmus egyébként, csak a bevezetési módszer más, mint a múltkor. Ha jobban megnézzük az EU ezt próbálja kiépíteni.

  Na de nagyon messzire haladtunk a témától.
 • JAG1
  #199
  Fordítsuk meg a dolgot, hamár ennyire bele akarunk ugatni a nagy tudásunkal mindenbe.

  Miért nem arra adnak lehetőséget, hogy a betegségeket kiküszöböljük?
  Vagy miért nem arra adnak garanciát, hogy nem lesz egy keze, vagy nem nő össze az ikertestvérével?
  És hol lesz a határ? A nemét megmondhatod, de azt, hogy mennyi pattanása legyen azt nem? Vagy ne legyen szívbeteg?
  Vagy Főorvos Úr, itteneza Mercídesz, tele extráva, meg itten ez a fux, legyen Banderasz kinézetű oszt jóvan...

  Nincs ez így jól...
 • Z
  #198
  Dehogy van kiadva. Kár, hogy csak a rosszat látod a dologban. Nem most probléma, (bár mintha a görögöknél anno gond lett volna abból, hogy csak a fiúgyermek az igazán jó, mert abból lehet katona), mert akkor a háborúk idején mekkora gond lett volna, hogy millió számra halnak meg a férfiak, de vegyük már a jó oldalát is a dolognak. Ha egyszer anyai/apai ágon örökölhet valami betegséget egy kisfiú, akkor hadd ne kelljen már a sorsra bíznom, hogy beteg utódom lesz-e. Mert ha megfogan, és teszem azt, fiú, és még beteg is, akkor élje le az egész életét úgy, hogy beteg? És nem önzésből mondom, mondhatnám önzésből is...viszont a gyermek milyen kínokat fog átélni, ha egyszer tudatosul benne, hogy az ő betegsége miatt áldoz fel mindent mindenki a környezetében.

  Hát lehet, hogy jól látod azt a dolgot, hogy egyes emberek szeretnek uralkodni, de az nem igaz, minden ember ilyen. Vannak erősebb karakterek, és vannak kevésbé erősek. Ha két erősebb találkozik, ott konfliktus lesz. De attól még, hogy meg szeretné választani valaki a második/harmadik/negyedik/ötödik/sokadik (vagy akinél "az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki", de első) gyermekének a nemét, még nem azt jelenti, hogy türannoszként viselkedik otthon a gyermekével, vagy bárhol máshol. Itt nincs összefüggés.

  Nagyon sokan tartanak macskát. És ugye nem tudnak nekik parancsolni. Sokan csinálnak olyan dolgot, ahol nem ők parancsolnak. De attól még szeretik. A párkapcsolatokban sem lehet (jó esetben) parancsolni a másiknak. Akkor miért vannak mégis együtt? Mert nem ez a lényeg. A szülők szeretnek parancsolni a gyermekeiknek. De nem mindig azért, hogy a saját képükre formálják a gyermeket. Hanem gyakran azért, hogy NE olyan legyen, mint ő. Persze, hagyni kell valamekkora mozgásteret, hogy érvényesülhessen, szárba szökhessen a gyermek önbizalma, de bizonyos dolgokban szerintem nem árt a szigor a gyermeknevelésben. És most ne jöjjön senki azzal, hogy nincs is gyerekem, honnan tudhatom. Ezt első kézből hallottam, olyan családapáktól, családanyáktól, akiknek 3-15 éves gyermekeik vannak. Engem pl lehurrogtak, mikor azt mondtam, hogy nem szabad verni a kisgyereket, még akkor sem, ha nagyon rossz.

  Viszont ha a tudomány állása szerint van rá lehetőség, akkor nem kéne parancsba adni, hogy márpedig ne határozhassák meg az ikszedik születendő gyermek nemét. Mert ez is pontosan az, ami ellen most felszólaltál. Uralkodás, parancsolás. Nem?
 • Adam II
  #197
  "Tehát burkoltan ki van adva az ukász, hogy ha 3 fiad van, akkor csináltass negyediknek lányt, mert borul a nemek aránya?"

  Te paranoiás vagy? Senki nem akarja kötelezni azokat a szülőket akiknek 3 fiuk van ,hogy negyediket csináltassák lányra. HA ők szabad akaratukból úgy döntenek ,hogy biztosan lányt akarnak akkor élhetnek ezzel a LEHETŐSÉGGEL. De ha NEM élnek vele mert nem érdekli őket ,hogy milyen nemű lesz akkor NEM kényszeríti őket rá senki és születhet nekik egy negyedik fiuk.
 • JAG1
  #196
  Tehát burkoltan ki van adva az ukász, hogy ha 3 fiad van, akkor csináltass negyediknek lányt, mert borul a nemek aránya?
  És ez évezredek óta nem probléma, csak most?

  A kutya-macska párhuzamra nem a macska egyéniségére volt kihegyezve, hanem hogy az ember olyan, hogy az nem tetszik neki, akinek/aminek nem lehet az ura, parancsolója. A sok marha, meg ugrik rá, mert van lehetősége megmondani, hogy milyen legyen. Az ilyen emberek nem bírják, ha valami csak úgy van, neki kell eldöntenie hamár a lehetőség adott.

  De ez igaz az ilyen emberekre minden téren...
 • Z
  #195
  "A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki" --- ez szerintem azért egy fontos pontja lehet az egész történetnek.

  Néhány reakció az alább elhangzottakra:

  "És a 4. miért nem lehet fiú?" --- korábban a nemek arányának felborulását hozta fel valaki. Na mivel egy témában van a két hozzászólás, ilyenkor pontosan javíthatnának a nemek arányán...méghozzá azért, mert ha a 4. lehet lány, akkor kevésbé borul fel a nemek aránya.

  "Durva hasonlat, de ez olyan, mint, hogy nem szeretik sokan a macskákat, mert nem lehet neki megmondani, hogy gyere ide, meg feküdj. Az szarik rád. Van egyénisége és ez nem tetszik az embereknek. Szeretnek uralkodni, szeretik azt, hogy az legyen, amit ők akarnak." --- kicsit ferde a párhuztam. Azért szerintem minden embernek van egyénisége, kinek erősebb, kinek gyengébb. Attól, hogy eleve elrendeltetett, hogy lány/fiú legyen, még lehet bármilyen egyénisége. Nekünk van macskánk is, kutyánk is. A macska tényleg [email protected] az emberre, hovatovább a gazdájára! Olyanok, mint az elkényeztetett kis ribik. Éhes, kaja kell, odajön dörgölőzni, aranyos, bújik, megkapja, amit akart, simogatnám, de elhúz. Ez egyéniség! Fogadja gratulációmat...De ettől még szeretem a macskákat. Született nálunk vagy 6-7 alom. Viszont meg lehet tanítani őket is pár dologra. Pl. hogy az asztalra ne menjenek fel. Egy pár csepp víz csodákra képes. Nem kell nyakonönteni egy liternyivel. :D

  Gondolom a kutya vs. macska dolog kapcsán hozakodtál elő a macskákkal, és az egyéniséggel. Viszont attól még a kutyának is van egyénisége, hogy megtesz egy csomó mindent a gazdájáért. A kutya annak is örül, hogy VAN gazdája. Ezért ne lenne egyéniség? Vagy azért ne lenne egyénisége, mert egy csomó olyan dologra képes, amire más állatok nem? Vannak makacs kutyák, a miénk is az. De némely esetben szeretem, ha azt teszi, amit mondok neki. Pl ne menjen le a járdáról az autók közé. Vagy ne rohanjon el a tüzelő szukák után. De önkényesen nem ugráltatom semmiért. Azért a kutyások többsége akkor ülteti, fekteti, ugratja, stb a kutyáját, ha annak valami oka van. Pl a kutya játszik, társaságban van, stb. És itt a nevelésről van szó. A kutya valamilyen szinten szocializálódik. Egy macska nem. Az embereknek is szocializálódniuk kell. És attól, hogy beilleszkedik a többiek közé, még lehet egyénisége! Annak okán, hogy eldöntik, lány/fiú legyen-e, még semmilyen káros hatás nem éri. A káros hatások úgyis később jönnek majd. Aztán attól függően tud majd többé-kevésbé beilleszkedni a társadalomba, hogy hogyan nevelik, milyen hatások érik, és mindezt hogyan tudja feldolgozni. Nem a nemétől fognak ezek a dolgok függni.

  Jah, és az, hogy egy egészséges, intelligens felnőtt ember azért nem szeretné a gyermekét, mert fiú, vagy mert lány, szerintem abszurd. Ha nem szereti a gyermekét, akkor nem a neme miatt nem szeretné. Hanem mert például két yy kromoszómás (genetikailag kódol gyilkos természetű), de lehet, hogy még akkor is szeretné.

  De tényleg nem ezek a nagy gondok, hanem amiket SQJ is vázolt.

  A Gattaca nagyon érdekes film. Félelmetes. Egyben jó, és rossz dolgokat is előrevetíthet. A "hibátlan" emberek nagyon nagy mértékben előre tudnák lendíteni a világot. Ha az emberi szervezet nem merülne ki mindenféle ostoba betegségből való lábadozásban. Immunrendszerünk sokszorosa lenne a mostaniénak. Nem lennének pl. Alzheimer-, Dawn-, meg a sok többi hasonló nevű kórban szenvedő emberek, mert genetikailag módosítva vannak. Még 80-90-100-120 éves korában is viszonylag fittek lehetnének az emberek, tehát képesek lennének bőven dolgozni. Ezek nem lennének rossz dolgok. Viszont annak nagyon nem örülnék, ha mondjuk nem mindenkinek adatna meg a lehetőség. Mert manapság elvileg minden ember egyenlőnek születik. (ez persze nem minden szempontból igaz, de azért nagyjából megállja a helyét) Akkor lenne gáz, ha valaki normál módon születne, és pl elmegy sportolónak, de a szervezete sokkal gyengébb, mint a másiké. Vagy ha hajlamos valami betegségre, ami már viszonylag korán kihatással van a szellemi képességeire. Mint Michael J Fox esetén. Akkor a normál emberek pont úgy, mint a Gattaca-ban hihetetlen hátrányban lennének.

  De előbb-utóbb úgyis eljön a cyberpunk korszak. :D

  Maximus: Te pedig fogadd gratulációmat a lányodhoz! Ja, és ha nem is foci, de sportolhatsz még "vele"...majd 15 év múlva bokszolhatsz a rá hajtó pasikkal! Úgyse neked fog szurkolni!
 • Adam II
  #194
  Én hermafroditát akarok akinek zöld az egyik szeme a másik világoskék és az egyik oldalon szőke a másik oldalon fekete haja van
 • Sir Quno Jedi
  #193
  Metrószexuális traszvesztita emós, meg akkor már legyen szinténzenész
 • JAG1
  #192
  Az lett volna a furcsa, ha nem tranyó, vagy emos kölköt akarsz....
 • VRSDM
  #191
  én transzfesztitát szeretnék majd. de gondolkozok a kétneműben is. még alszom rá párat. :C