13
  • UnnameD
    #13
    Nekem volt egy panasonic LS-1 -em, nagyon meg voltam elégedve vele, hátránya, hogy iso 100 felett irtózatosan zajos. Most az S5600-ammal meg vagyok elégedve :) Ha már ennél többet akarnék akkor csakis DSLR. Én amikor gépet veszek akkor elsősorban a képminőséget és zajt nézek. Na meg árat :D
  • Zocsi
    #12
    Persze, nem az 12Mp miatt venném. Egyszerűen csak végignéztem a szóba jöhető és legszimpibb kompakt pana gépeket és pl. a hivatalos oldalon található sample fotókról egyből lejött, hogy a fx100-as szebb képeket csinál, mint a tz3-as.
    http://www.fotomarket.hu/compare.php
    (nem tudom betölti-e az összehasonlítást)
    Szal, oké hogy szebb képeket csinál, de ez vajon a majd 5Mp felbontás különbségnek tudható be, vagy csiszoltak valamit a hardwaren/softwaren?
    Jó lenne, ha már 100K-t kiadok egy ilyen szappanért, amivel még fürödni se tudok, akkor legalább az optikája és a képealkotó mechanizmusa legyen jó. Pl, ha jól tudom a Fuji bridge gépek szebb képet csinálnak a hasonló bár picit drágább panáknál? Reális félelem ez, vagy igazából tök mindegy? Oké, hogy sokan közületek inkább a félprofi vagy a tükörreflexes gépek mellett teszitek le a voksotokat (én is jobban szeretem őket... szebb kép, jobb beállítási lehetőségek, etc.), de most más tényezők dominálnak a választásnál. Kérdés, van-e most a piacon olyan kompakt, amiért érdemes pénzt adni, mert képes kategórián belül igencsak jó képeket csinálni???
  • babajaga
    #11
    A Panasonic FZ20 egy legendásan jól sikerült gép volt ezért arra nehéz alapítani mert ilyen gépet nem terveznek minden évben. Csak a 12 Mp miatt ne vegyél meg egy gépet. Stabilizátor minden Pana gépben van.Mivel az alak és nagyságot csak te tudod neked kell kiválasztani.
  • Zocsi
    #10
    Sziasztok!
    Tervezem, hogy veszek egy kompakt gépet, csak nem tudom milyet, mert nem vagyok túlontúl jártas a mai digicam világban. Hogy miért kompaktot? Mert a szakmámhoz, meg az életvitelemhez inkább ez passzol, hogy zsebre tudom vágni és nem kell egy kisebb táskát cipelni magammal.
    Fontos lenne a jó képminőség és a szép makró fotók. Képstabi jól jönne. Olvastam korábbi híreket itt az SG-n, meg máshol is a megapixel dilemmáról. Igazából körbeszaglásztam pl. a pana dmc-fx100-sát merthogy hangzatos 12Mp-t ígér... nem tudom, hogy megéri-e... 6-7 elég nem egy átlagos felhasználónak? Hogy miért pana? Mert az egyik ismerősömnek fz20-a van és szereti... Persze tudom, hogy azóta a panasonic lejebb csúszott minőségben, mert nyomja a sokmegás, nagy optikaizoomos cuccait... egyébb tipp?
    Tudtok-e olyan kompaktról, ami nem a full hülyéknek készült, tehát vannak benne kézi beállítási lehetőségek, és nem csak az alap gyári beállításokat tudja? Egyelőre ennyi... ha tud valaki, plz segítsen! THX
  • UnnameD
    #9
    Így van, én még a képzaj eltüntetését emelném ki, ha az embernek a gépe zajos képet csinál, akkor előbb blur, majd a képet át kell méretezni a felére, és eltűnik a képzaj. A probléma akkor van, ha még ebből a képből is ki kell vágni, akkor elég kicsi lesz, ezért jobb a nagyobb felbontás.
  • Möci
    #8



    A nagyobb pixelszám (amatőr kategoriában is) akkor fontos, hogyha utána még szerkeszted a képet. Magyarul, ha kattintáskor nem úgy örökítetted meg a témát, ahogy azt elképzelted, akor tudsz belőle vágni. Nagyobb pixelszámu képet "retusálni" is könnyebb. Arról nem beszélve, hogyha mondjuk 8-10-12 méterről készítesz egy csoportképet, akkor az egyes arcokat (mimikákat) külön képben ki tudod emelni úgy, hogy az így kapott anyag még nyomtatható és élvezhető.
    Ehhez elég 6 mega, igazándiból az objektiven múlik minden. (Nomeg persze azon aki a képet készíti.


    )
  • Möci
    #7


    "a legtöbb helyzetben nem annyira a minőség a fontos, csak az, h megörökítsük a témát."...pl: a rendőrségen, amikor a tanuvallomásodat csak aláirattatják veled, de másolatot nem hajlandók adni belőle.

  • szabadnick
    #6
    Nemrég cseréltem telót és már csak olyat lehet kapni, amiben ott a kamera.
    kipróbáltam és kellemesen csalódtam. (SE-K610i). nyilván nem profi minőség, de általános körülmények között (szórt fény, nem túl sötét, nem vakító nap) már csinál olyan 2 MPixeles képet, amin azért látszik a téma. mókábóé hivattam elő képeket is róla, és ha jól van fotózva, élveztehő a kép. nem mondom, h egy esküvőre is ezzel mennék, de hatalmas elpnye, h ez mindig ott van nálam.

    a legtöbb helyzetben nem annyira a minőség a fontos, csak az, h megörökítsük a témát.
  • kogasom
    #5
    6 Mpixel gyakran hasznos lehet. Annál több viszont tényleg nem kell. A mobilba rakott kamerákat én nem számolnem sehova, mert kritikán aluli képeket készítenek. Egyébiránt a marketing csak a félprofi alatt működik. D40 fölötti szinteken már kihalóban van.
  • Drawain
    #4
    6Mpixel?? 3Mpixel nem elég? Sztem bőven sok is...
  • hiftu
    #3
    Magas pixelszámú érzékelőhöz jó minőségű és fényerejű objektív is dukál. Ez sok esetben kicsit karcsúnak tűnik, ha a 7-10 Mpixeles kompaktokat nézzük.
    6 Mpixel bőven elég amatör fotózásra. Akkor miért dobnak ugyanakkor területre többet, ha növeli a zajt, meg a fájl méretét???
    Örök harc ez a marketing és a intelligencia között. Sajnos most a marketing áll nyerésre...
  • waterman
    #2
    valóban leállhatnának a megapixel mániával a gyártók. én 2 megapixelen tökéletesen elvagyok, mivel egy átlagos fotótémának nem kell több. viszont a szolgáltatások minősége javulhatna. az alsóbb szegmensben is.
  • PíszLávJuniti
    #1
    már nők is tudják kezelni?!
    :C