VST-hangszerek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekem úgy lenne jó, ha a cubase progin belül dobná ki wavokban.
Tuti én cseszem el, még nagyon nem vágom ezt az egészet...
MIDI:
Kimeneti jelszintet a midi channelen 120-ra állítom. 127 a max ugye, de 120 elég.
Foundry tuning: fõleg a pergõn érdemes ezt eljátszani, a layerek számát növelni. Ha elég ramod van, akkor érdemes az összeset "clear"-ra tenni. /presets - layer limits/
Nálam a kiegészített dobkészlet, clearben 1669MB ramot emészt fel.
Velocity:
Fontos! Pergõnél 113 és 114-es velocity között durva a különbség. Gyakorlatilag ott a határvonal normál és kávás ütés között, szal a dinamizálásnál erre figyelni kell!
Sajnos a dinamikát kézzel kell megcsinálni a gépiesség elkerülése végett, ütésenként. Humanizer nem elég. Kisérõ hangszerek /lábcin és ride/ esetében kötelezõ! Többinél nem lényeg, de ezeknél mindenképpen! Olyan helyeken, ahol erõsebben üt a dobos /pl amikor lábcin egyszerre szól pergõvel/ velocity 115 körül, egyéb helyeken 95. Én e 2 érték között mozgok, ride-nál még lejjebb is megyek.
Link:
http://www.elender.hu/~safi/HH-closed.JPG
http://www.elender.hu/~safi/ride.JPG
Humanize: alternate-t kivéve minden bekapcsolva, kivéve a ride-ot, ott azt is bekapcsolom.
Ha kész a dob, mixdown.
Ha más progival akarod a mixelést illetve effektezést csinálni, akkor stereo out helyett a VST Instruments Channelst kell kiválasztani, Channel Batch Export bepipál, és így a Cubase5 szépen kiteszi neked a Foundry mixerén használt channelek szerint sávonként a wavokat.
Nálam így néz ki:
BD - S2-1 - Foundy mixer Out-1
SN - S2-2 - Foundy mixer Out-2
HH - S2-3 - Foundy mixer Out-3
Toms - S2-4 - Foundy mixer Out-4
OH - S2-5 - Foundy mixer Out-5
Room - S2-6 - Foundy mixer Out-6
A Metal Foundry hangmintáit 24bit 48kHz-en rögzítették tudtommal. Ezért érdemes ugyanezekkel a jellemzõkkel csinálni a mixdown-t. Ha ennél többel csinálod, jobb nem igazán lesz, csak több erõforrást fog igényelni a mûvelet.
A kész anyagot -6 dB körül renderelem, majd mastering során lesz belõle nullás szint. Mastert T-rackS 2.0-val csinálom.
Egyelõre ennyi jutott eszembe, remélem hasznos lesz ez a pár tipp...
RME Hammerfall DSP9632
RME Hammerfall DSP9632
Core 2 Duo 2,8 Ghz E7400 FSB 1066 Mhz L2 Cache 3MB / 2 Gb DDRII / Ati Radeon 512MB HD4350 PCi
RME Hammerfall DSP9632
Core 2 Duo 2,8 Ghz E7400 FSB 1066 Mhz L2 Cache 3MB / 2 Gb DDRII / Ati Radeon 512MB HD4350 PCi
RME Hammerfall DSP9632
Milyen zened jelent meg bakeliten, ha szabad kerdeznem? Es mennyi volt a peldanyszam?
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
RME Hammerfall DSP9632
RME Hammerfall DSP9632
A CD az alapanyagtol fuggoen, a levegotol, a melle rakott papirtol, fenytol v ugy onmagaban vegyi bomlas soran ugyancsak 10-20 ev alatt tonkremegy, egyre tobb hibas pit-land sorozat lesz a PCM jelben, amit a CIRC mar nem tud kijavitani.. A DVD es Blu-Ray Disc hasonlo evet "birnak", alapanyagtol fuggoen.
Erdekesseg: a CD-t es a DVD-t, sot azt hiszem a BD-t is, soxorositas kozben nem lezerrel égetik a kis (nagyon kis!!) lyukakat (piteket) hanem préselik egy arany, negativ mesterlemezrol!! Ezek a nyomottak tovabb birjak mint az irottak altalaban de pl egy Tayo Yuden azert odabasz nekik a kb 30 evevel.
A bakelit v hanglemez, ha vigyaz ra az ember, akar 100 evig is megorzi a rogzitett hangot minimalis minosegromlassal.
Egy biztos, a komoly rendszernek komoly ara van, sajna, barmi is a forras.
A nyomott CD gyakorlatilag bármeddig eláll véleményem szerint. Az írott CD-k meg max 10 évig. Az adat hordozó felületén roncsolódnak az adatok és lejátszáskor az olvasófej nem tökéletesen tudja leolvasni, illetve javítani(folyamatos hibajavítás zajlik olvasás közben minden esetben) és hallható a hangminõség romlás. Elvileg be lehet grabbelni majdnem eredeti állapotában. Szerintem egy idõ után az írott lemezekrõl teljesen elmúlnak az adatok. Egy csomó lemezem már tönkre ment (napfény, meleg, hideg... stb hatására) A gyárik persze bírják.. mivel az adat a mûanyagba van nyomva.
RME Hammerfall DSP9632
Én használtam régen kazettát sõt decknek nem mondható magnóm is volt de asszem fateromnak volt aiwa deck meg még van egy tesla echóm is; ez nemtom mire jó de sztem szallagos késleltetõ nem sok mindenre. Na mindegy én próbáltam a digitalizálást ment, de ezt a minõségjavító szallagos megoldást is mindenképpen kipróbálom.
Én bevallom õszintén nagyon szerettem a kazikat és most is szeretem.
1986-tól metal, chromdioxidos kaziaim megfelelõ helyen tárolva kifogástalanul szólnak. Nemtom CD-n tárolt zene ki e birna ennyit?
Viszont elég drágák a CD-vel szemben eggyes kazi fajok pl: metal. A kedvenc márkám a BASF meg a TDK volt sajna a BASF már nincs.

Cubase: Pioneer CT506 : )
A másik, hogy ha veszek egy ilyen kártyát, vagy akármilyen mást, amit zenélésre terveztek, megszabadulok-e az Asio4all kényszermegoldásától? És tudok-e az audió kimenetbõl felvételt csinálni késés nélkül? Win7-en az elõbbi instabil, utóbbi nincs nálam egyelõre (pedig az XP-nél volt).
Köszi
LZ forever
Nekem sajna csak valami demo fos van, minden 5. mp-ben kapok ajándékba egy fehér zajt..<#gun>#gun>
92 ben hasonló Revox deckrõl diszkóztunk egyik barátommal. Volt neki 2... a hülye meg eladta miután megszakad a kapcsolatunk, utólag tudtam meg. Majdnem sírva fakadtam... pedig az egyiket bevállaltam volna 😊 Ezek a modern pionner meg mittomén forgófejes kétkazettás dolby a,b,c szûrõs, meg érintõ gombos, motoros ajtajú, cuccok már sehol nincsenek hangminõségre.
RME Hammerfall DSP9632
Vas és VST közt is elég durva különbség van... ez is tény. De a hangminta alapú VST-k (pl Omnisphere, Trilian) a 24 bites hangszerparkjával eléggé megközelítik már a valóságot, mint modellezésben mint hangzásban. Ezeknek a VST-knek nem kell analóg cucc beavatkozása. Önmagukban digitálisan is megállják a helyüket. És persze azzal is egyet értek, hogy nem minden esetben követeli meg a zenei mûfaj az efféle beavatkozásokat.
Az a gáz, hogy órákat lehetne gépelgetni a témáról... lehet kéne nyitni egy "Master" topikot 😊)))
üdv
RME Hammerfall DSP9632
ad 2. az altalad linkelt cucc, qrvajo meg minden, de max 72dB dinamikat tud.. ami kiadasra szant zenenel edeskeves. A nagy headroom miatt persze, hogy fasza analog kompresszalast hallunk, de a dinamika hatalmasat csokken.
Minden rendszernek van elonye es hatranya, analog vs digitalis eseten is.
Az analogon ateresztes bizonyos szempontbol tenyleg "javitja" a hangzast, hiszen nem az addig megszokott digitalis burok, digitalis hibakkal, digit zajokkal, digit sajatossagokkal; hanem analog hibakkal, zajokkal, sajatossagokkal. Bizonyos esetben az egyik jobb, bizonyos esetben a masik.
Az "analog hangzasert" felelos eszkoz, lehet erosito, kompresszor, szalagos felvevo, csoves torzito, analog szuro, esetleg chanel strip.. mindnek van jellegzetessege, vagyis az elmeleti tokeletestol valo elterese, ez adja a melegseget, az unikomot a hangba, de ez nem minden esetben szukseges ill jo.
Sok esetben nem is kell a zenebe, pl ha a hangmernok, v a producer elkepzelese mas, ugye.. neha pedig mar nem kell melegseg, elmosas a keszulo zenebe, hanem epp az ellenkezoje, preciz pontos digit kiszamolasok 😊
Es elofordulhat az is, hogy a zenen bizony nem segit az, hogy "atkuldom analogon", mert lehet, hogy inkabb a VSTi-ket kene lecserelni mondjuk "vasakra", ami adott esetben komolyabb lepes lehet (penztarca es minoseg szempontbol is😊..
Vegleges felhasznalas? Vagyis, hogy azon hallgatod? Szoval a high-end muelvezetrol lenne szo?? Mert az teljesen mas, ahhoz egy uj topik kene..
A pop es rock-zene hallgatasahoz talan eleg a kazetta dinamikaja, de egy jazz v klasszikus v akar egy techno dalt mar durvan osszehuzna (komprimalna), szerintem es ok, hogy a zajban is van meg hasznos jel, de az is keves..
Csak hogy tisztázzuk a kazettás deck fogalmát : Ilyesmire gondoltam
RME Hammerfall DSP9632
A legújabb verzió (amirõl tudok):
Spectrasonics - Trilian (VSTi AU RTAS) v1.2.0n UPDATE
Akkor ami nekem van 1.1.4c...(19Gb tömörítve) az a legújabb verzió lehet?
A DVD1 7 giga körül van, igen. Én audionews-rõl szedtem le. Ha nincs regisztrációd, akkor nehéz lesz, mert zárt torrent.
Még annyi,hogy ami linket adtál,abban van egy 7 GB-os mappa...na most ez mi? Maga a frissítés? vagy az alap progi..de ahhoz meg kicsi...
Jah..és honnan szedjem le? torrenten nincs használható találat 😞
Amúgy nekem lent van már az 1.1.4c verzió....arra is kell frissítés?
THX
Ezt szedd le, ebben ott a frissítés is.
Triliannal kapcsolatban kérdezném,hogy simán az alap progit( tehát frissítés nélkülit) érdemes-e használni,meg hogy egyáltalán lehet-e,...vagy mindenképpen kéne rá a legutolsó frissítés?
THX
Átolvasgattam a hozzászólásokat ezzel a masterelési témával kapcsolatosan... Sok igazság van a több hozzáázólásban. A segítségetekre az eddigi saját tapasztalataimat írom le. A "masterelés" már az elsõ hang importálásánál elkezdõdött. A olyan dobot használsz ami önmagában szarul szól.. már megette a fene az egészet. Ha sikerül beszereznünk ütés hangmintákat (nem árt ha 24 bitesek)azokkal már lehet mit kezdeni. A mások része a basszus hangszín megválasztása. Ha eleve olyan basszushangszín szól ami alapból szarul szól és a ritmikája bekavar a dob dinamikájának, illetve hasonló frekvenciatartományba szól mint a dob... rakhatsz rá izotópot meg tírekszet is.... esélytelen. Ha összhangban van a dob és a bass akkor gyakorlatilag bármelyik plugint alkalmazhatsz. Persze ez az összhangzás érvényes a közép és a magas tartományokra is (szintik ütõshangszerek stb). VISZONT!!!! ahhoz hogy a végeredmény ütõs legyen tökéletesen tisztában kell lenni a compresszorok és limeterek mûködési elméletével. Ha 5 paraméterbõl már 2 nem tudjuk hogy mi az.... szal akkor jobb ha olyan ember csinálja meg aki ért hozzá. Nem árt ha a végén lefuttatunk egy analizátort... megnézni a DC offset mértékét, RMS teljesítményét... stb. Nem árt egy spectrum analizátort rárakni, hogy a frekvenciák hogyan alakulnak a dalban.
Természetesen minden analóg cuccon rögzített digitális jel jobb minõséggel bír (ha van valakinek otthon egy régi kazettás DECK.. meg egy krómos vagy metál kazetta. +3 dB meghajtva vegyen fel CD-rõl... csodálkozni fog a minõség javuláson.) A profi stúdiókban 8 mm-es szalagra rögzítenek és azt digitalizálják 24 biten. Vagy milliós csöves kompresszoron áttolják. Ami "olcsó" megoldás pl kiexprotálod sávjaidat és mondjuk a tom-tom stúdióba beviszed és megmondod vegyék át szalagra majd vissza digitalizálják. (értelem szerûen minél több sáv annál drágább) Össze lehet csoportosítani 6-7 sávra ezt megcsinálják 1 max 2 óra alatt kb 10-15e ért. Aztán hazamész és rárakod a végére a kis pluginünket egy minimális beállítással. De lehet vásárolni ILYET ausztriába lehet hozzá vásárolni legközelebb hangszalagot és lehet ontani az európai szintû mastereket.
100 szónak is egy a vége. Amibõl felépíted a zenét azok a hangminták szóljanak szépen....
bocs a hosszú addért
RME Hammerfall DSP9632
A master valóban kényes téma, ki erre esküszik ki arra.
Tény, hogy egy profi stúdióval nem lehet versenyezni hobbi szinten, viszont hallani remek felvételeket, amelyek otthoni körülmények között lettek maszterelve. A mai spacesynth stílus elõadóinak zöme pld. otthon készít és maszterel és nem kell semmi csúcs technikára gondolni ám.
Mégis marha jól szólnak a felvételek de persze ugyanez vonatkozik egyéb stílusokra is, tehát nem minden fénylik, ami arany.
A magánvéleményem, hogy 2 jó fül és 2 jó monitor hangfallal már lehet mit kezdeni. Persze nem árt érteni is egy master progihoz!
Valahol olvastam egy cikkben, hogy az amatõr zenészek már annyira túl effektezik a sávjaikat, hogy némely frekvenciák "összeugranak" vagy éppen kioltják egymást és ezen már semmilyen master progi nem tud segíteni. Szóval már az alapoknál érdemes figyelni és alkalmazni a "néha a kevesebb a több" eljárást.<#email>#email>
De hogy a programokról is pofázzak, az Ozone és a T-Racks3 mindenképpen vezetõ pozícióban van de bizonyára vannak még egyéb szuper progik is.
A T-Racks3 a nyerõ nálam, nekem jobban átlátható, kezelhetõbb.
Izotope Alloy is megér egy misét!<#eljen>#eljen>
<#csodalk>#csodalk>Persze.De úgy lenne az igazi.Vini koncepciója jónak tûnik,izotope cuccot nézegettem már.Nekem a t-racks jobbnak tünt azért arra álltam rá anno.A témához még annyi :véletlenül van nálam kölcsön egy fostex vf16 hard disc recorder.Ha beküldöm ebbe a mixet és a hd-t erõsítem a szokásos konfiggal(erõsítõ-hangfalak)feltûnõen jobban teltebben,vastagabban szól.A mélyeket is menyomja picit meg sokkal szellõsebb az egész.Szóval érdekes.Van ebben az analóg átjátszás dologban valami.....Csõ
sün is süning. PSN: xXRawrrSe7enXx BC13 motherfucker\'Z.
Hát sztem nem kell a mai electronikus zenének olyan nagy master ,mert ha körülnéztek akkor beatporton és egyéb digitális áruházakban bizony vannak olyan zenék amiknek a mastere még füllel is észrevehetö olyan hanyag és még hozzám is eljut sött a klubbokba is. Viszont hallani eggyes zenéknél a jó minöséget is pl: ViniSoundZ-nak a zenéi is példaértéküek masterileg tekintve vagy Martin juha trance alkotásai is élvezhetöek aki fl-el dolgozik és hoston belül Izotopeval végez minden master munkát. hoston kívül már semmi különöset.
EQ-ra én Ableton saját eq-ját használom. Már annyi seq. progit kipróbáltam, hogy saját magamat szivatm meg, ha kell egy régi zene sávjai, mert 1ik nuenod-s másik cubase, reason, akkor 2 keveréke rewire-n keresztül.
Most már megmaradok az abletonnál, mert számomra minden benne van mi csak kell. A beépített effektjei, pluginjei nagyon tetszeenk és a vst-k is mûködnek frankón.
Amit még masterre érdemes kipróbálni, az az image line maximus pluginje. Elég sokat emel a zenén, de széjjel is küldheted ha eltúlzod és csak liheg majd tõle a muzsikád.
Ha UAD2 plug-inek nem ernek, akkor talan a Waves ami altalanosan jo, de kivancsi vok, mit hasznaltok EQra ill brutalisabb filterezesre? Ohm Force termekekrol mi a velemeny ill alternativa?
Ha vegre osszeall egy albumnyi teljes szam, akkor bizony a zsebembe kell nyulnom. Ez van.
Ha te mast gondolsz, ok, tisztelem a velemenyed, csak nem ertek vele 1et. 😉
Én izotope4-et használom. Ez az izotope cucc a legkeményebb még mindig amivel még érdemes foglalkozni olcsóbb sw-k között.
AMúgy én úgy teszem hangosabbá, hogy hazsnálok a masterre egy izotope-ot, egy psp mixsaturatort és egy L2 waves limitert. Ennyi a dolog. Ennél egyszerûbb, jobb megoldást még nem nagyon láttam. A lényeg, hogy a sávjaid szépen egészítség ki egymást. Arra gondolok, ha szépen ki van eq-zva, nincs galiba a frekikkel, nem üti egyik a másikat, akkor onnantól kezdve már nagyon egyszerû dolgod van.
De j9hetnek még ötletek ki, mit, miért használ.
A masztering kulon hangmernoki szakma. Minimum egy studio kell hozza. 😊
Persze lehet otthon probalkozni, mindenfele plug-inekkel, de az inkabb vicc kategoria.