Atomcsapda kvantum­számító­gépekhez
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hacsak nem úgy, hogy ez lesz a szerver amihez 10 millió ember csatlakozik buta terminálokkal. :)
Bár egy szupergépet általában szuper mennyiségû (és pontosságú) adattal sem árt tömni, mert minden számítás annyit ér, amennyit a bemenõ adatok:-)
Kíváncsi vagyok, mi lesz.
Bezzeg mikor tüdõszûrõn állnak a röntgen gép elõtt, akkor nem jajveszékelnek, hogy mekkora sugárzás éri habtestüket.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Sebaj, majd a Billy bácsiék írnak olyan szuper oprendszert, hogy egy Cray-1 se lesz elég a word 2020 futtatására
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
vagy máshogyan mûködik, csak nem akarják elmagyarázni hogyan.
A számítógép apró elemei nem egészen a kvantummechanika alapelveinek az analógiájára mûködnek. A számítógépben a biteknek NEM valószínû tartalmuk van, ami aztán az alagút effektus segítségével vagy megváltozik, vagy nem... bizonyos idõ alatt bizonyos valószínûséggel.
Attól hogy egy számítógép nem 2-es hanem 24-es számrendszerben mûködik, nos attól semmi lényeges tulajdonsága nem fog megváltozni. Az eddigi számítógépeket is fel lehetne úgy építeni hogy akár 64-es számrendszerben mûködjenek, de minek?
Az nyilvánvaló, hogy a számítógépek teljesítménye a mai alapokon nem fokozható egy határon túl. Manapság is épp egy megtorpanási idõszak van, nem csoda hogy gõzerõvel keresik az új mûködési alapelveket.
A "kvantumszámítógép" elnevezés szerintem parasztvakítás. Ahogy az elemi egységek méretével egyre lejjebb mennek, persze hogy egyre nyilvánvalóbbak lesznek a kvantummechanikával leírható jelenségek.
Valószínûnek tartom, hogy a fény mint a leggyorsabb adatátviteli eszköz lebeg sok fejlesztõ és álmodozó szeme elõtt. "Csak" az adatok igen gyors egymásra hatását valamint a megbízható adattárolást kell valahogyan megoldani, és kész az új mûködési alapelv.
Egyébként a PC helyett nyugodtan írhatsz mai szuperszámítógépet is. Egy 64 qubites géphez képest a legnagyobb mai szupergép is ócska kacat lesz. :D Legalábbis ha "bárkinek" lehet majd kvantumszámítógépe. De lehet, hogy ez is olyan lesz, mint az atombomba. (Csak nem robban. :D)
Mind a 8 db atom széthasad, és a robbanás eltünik egy légy fingásában?
Egyébként már eleve az ötlet is képtelen. Nem úgy manipulálják az atomokat, hogy bármi ilyemi bekövetkezhetne.
Szóval, hogy a hétköznapokhoz közelítsük a dolgokat, kb. olyanok a qubitekbõl fölépülõ változók (a számítások számokat tartalmazó elemei), mintha minden pillanatban végiglépkednének az összes variáción, ami kijöhet belõlük. És ha több ilyen összerakunk, akkor annak az összes variációja is. (De valójában nem futnak végig, hanem egy idõben léteznek.) És az egész úgy lesz megszerkesztve, hogy a helyes eredményt kiválasztva visszaesnek a hagyományos 0 v. 1 állapotba a qubitek, amit már csak le kell olvasni, mint eredmény. Tehát "varázslatosan" ott terem az eredmény.
Azért csak nagyjából, mert egy atom(elektron, molekula, foton,stb - csak az atomok buzerálása tûnik jelenleg a legkönnyebb útnak) nem csak 1 v. 0 állapotban van, hanem mindekettõben, ezt csak a kiolvasása során tudják eldönteni. De ha van pl. 8 atomod - kapcsolt állapotban- akkor ha az egyik atom állapota megváltozik, akkor az hatással lesz a maradék 7-re is. Tehát ha el kívánsz végezni egy mûveletet ezen a 8 qbites 'számítógépen', akkor a mûvelet összes lehetséges eredménye egyidõben jelenik meg, mondhatni hogy csak a leolvasással kell törõdni.
Remélem érthetõ voltam...
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Nem csak annyi, hogy egy logikai egység 2 helyett x (x>2 de egy konkrét véges szám) értéket vehet fel. Ez csak annyit jelentene, hogy kettes helyett mondjuk 24-es számrendszerben mûködnének a számítógépek (x=24 esetén).
Ez még mindig simán valós (sõt egész) számokkal jellemezhetõ valami.
A kvantumsszámítógépek mûködése azonban mint mondtam csak hullámfüggvényekkel illetve komplex számokkal írható le.
Ennél jobban sajnos nem tudom elmondani, fõként, mert én sem értem teljesen.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Valami olyasmirõl van szó, hogy a qubitek értékei nem csak konkrét értékek (pl egyesek és nullák) lehetnek hanem ezek szuperpozíciói is. És egy n kubitbõl álló regiszter értéke ezért nem csak 2^n különbözõ érték valamelyike lehet, hanem valamiféle bonyolult hullámegyenlettel leírható érték... Wiki - Quantum computer
EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash
nem szabad azt hinni, hogy a bolygónk készletei kimeríthetetlenek! ;)
De azért még nem tudom elképzelni az asztalomon... :D