Antivirus & Antispyware (Vírusvédelem)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.
A károk - kissé talán meglepõ módon - jelentõsek. Fotóstúdiók képarchívumai, rádióállomások többévi zenei anyagai vesztek el - hacsak mentés nem készült róluk. Érdekes volt az az eset például, amelyik egy norvég fotóstúdióval történt: 660 ezer fotójukat tette tönkre a vírus. Volt mentésük, ám abból mindössze 600 ezer képet tudtak visszaállítani, és nem sikerült megállapítaniuk azt, hogy melyik 60 ezer kép hiányzik…
A bekövetkezett erkölcsi kár is jelentõs: jónéhány vírusvédõ és adatbiztonsági cég alkalmazottai is küldtek ki fertõzött leveleket (gyakran levelezési listákra), más nagyvállalatok pedig a túlterhelés miatt, illetve a terjesztés megakadályozására le kellett, hogy állítsák levelezõ szervereiket.
Ki a felelõs?
Ennek a vírusnak az elterjedése számos vitát váltott ki, és kérdést vetett fel. Mindjárt az elsõ az volt, hogy milyen mértékben felelõs a Microsoft (merthogy a vírus csakis Microsoft programok képességeit kihasználva képes mûködni), a felhasználó, illetve a vírus kiagyalója után is hajtóvadászat indult.
A Microsoftot felelõssé tevõk azzal érveltek, hogy a levelezõ programban biztonsági lyukak vannak: a programozói felület, amelyet a levelezõ program biztosít, túlságosan sok szolgáltatást nyújt: nem kellene hagynia, hogy a felhasználó közvetlenül az e-mailbõl indíthasson el Visual Basic Script (VBS) programokat, illetve, ha már elindíthat ilyeneket, akkor legalább az e-mail címlistához ne férhessenek hozzá ezek a programok.
A Microsoft a kérdéskörben - némi habozás után - azt a diplomatikus álláspontot képviselte, hogy õk a felhasználók érdekeit nézik a fejlesztések során, és azért építenek be szkriptezési lehetõséget az e-mail programba, mert a felhasználók az alkalmazásaik kifejlesztéséhez igénylik ezeket a funkciókat. Ennek viszont ellentmond némileg, hogy a Microsoft azóta is igyekszik betömni ezt a rést a levelezõben, újra és újra elhalasztja a javítás kibocsátásának dátumát, és várhatóan drasztikus megoldást választ majd.
Profi VBS programozók állítják azonban, hogy a veszélyes funkciók kihagyásával is pontosan ugyanolyan jó applikációkat lehet készíteni, így azután teljesen felesleges a rendszerbe ilyen biztonsági problémákat okozó lehetõségeket építeni. Állításuk szerint a VBS mûködését nem jelentõsen befolyásoló változtatásokkal elejét lehetne venni ilyen eseményeknek, példaként pedig a WordPerfect rendszert említik, amelyben pontosan addig a mértékig korlátozták a programozói felület képességeit, amely még nem zavaró a programozók számára, ám a hasonló vírusok megjelenését képes megakadályozni.
A történet mellékvonala az az üldözés, amelynek során az Internet nyomozói, detektívjei a számítógépes lábnyomokat követve megpróbálták - több-kevesebb sikerrel - felderíteni a vírus származási helyét és szerzõjét. Végül - habár egyértelmû bizonyítást lapzártánkig még nem nyert - egy manilai diákot vádolnak a vírus készítésével. Az egyetemi hallgató diplomamunkája éppen arról szólt, hogy e-mailben, féregszerûen terjedõ programokkal hogyan lehet a gyanútlan Internetezõktõl felhasználói neveket és jelszavakat begyûjteni. A diplomamunkát azonban az egyetem nem fogadta el, így a fiatalember nem kapott diplomát. Érdekes egybeesés, hogy a diplomamunkát éppen a vírusjárvány kitörését megelõzõ napon utasították el. A hallgató azt vallotta, nem biztos benne, de lehetséges, hogy õ a vírusjárvány okozója, ám még ha így is van, az csupán szerencsétlen véletlen.
Az egész történet legérdekesebb és legtanulságosabb része a vírusvédelmi cégek reagálása. Amint kiderült, hogy milyen sebességgel terjed a vírus, azonnal minden nagyobb cég sajtóközlemények kiadásába fogott, melyekben tudatják, hogy egy veszélyes és gyorsan terjedõ vírus kering az Interneten, és senki ne nyisson meg "ILOVEYOU" tárgyú e-mailt, legfõképpen a mellékletet ne. A vírus felismeréséhez és eltávolításához szükséges frissítések azonban csak órákkal a sajtóközlemények után jelentek meg - elsõként az orosz Kaspersky Labs cég AVP programjához, majd sorban a többi nagyobb víruskeresõhöz is. Ez annál is különösebb, mivel a vírus kinyomtatva sem több 5 A4-es oldalnál, a Visual Basic nyelv pedig, amelyen íródott, igazán könnyen érthetõ, így az analizálás és a védelem kifejlesztése nem kellett volna, hogy ilyen sok idõt emésszen fel.
A vírusíróknak persze nem kellett ennyi idõ a vírus megértéséhez és átírásához: az elsõ nap 7 új variáns született, az elsõ hét végére pedig a számuk a 30-at is meghaladta. Ezek apróbb jegyekben tértek el az eredetitõl: volt, amelyik kifejezetten az ILOVEYOU vírus ellenszerének adta ki magát, mások pedig ártalmatlan programoknak tüntették fel magukat.
Az egész eseménysorozat azonban komoly kérdéseket vetett fel a vírusvédelmi iparág egészére nézve. A jelenlegi vírusvédelmi rendszerek ugyanis fõleg azon alapszanak, hogy egy vírus elsõ megjelenése és szélesebb körû elterjedése között annyi idõ telik el, amennyi alatt a vírusvédõk felkészülhetnek, és felkészíthetik ügyfeleiket is. Ez az 1999-es Melissa-támadás esetén még éppen, hogy alkalmazható volt (a fertõzés Amerikában a hét végére esett, így 3-4 nap is a fejlesztõk rendelkezésére állt), az ILOVEYOU azonban teljesen felborította a rendet. A vírus olyan hamar terjedt el, hogy a védekezésre koncentráló cégeknek még felocsúdni sem volt idejük, pláne védekezni. Csak a fertõzés megtörténte utáni tûzoltás maradt, illetve a károk helyreállítása.
A jövõben egyértelmûen számolni kell majd azzal, hogy ilyen széles körben és gyorsan terjedõ vírusok is megjelennek majd, és az ellenük való védekezésre is alaposan fel kell készülni. Mivel ez a mai vírusvédõ rendszerekben csak körülményesen és nehézkesen, manuális frissítésekkel oldható csak meg, ezért az elkövetkezõkben - a közeli, vagy kicsit távolabbi jövõben - teljes paradigmaváltásra számíthatunk a vírusvédelmi, és általánosabban az adatvédelmi rendszerek terén, amely lehetõvé teszi majd az Internet képességeit kihasználó, óriási sebességgel terjedõ veszélyek felismerését, megállítását és leküzdését is.
komolyra fordítva, télleg nem kéne a vírusírtók hogy készülnek fel a kivédésre, és a vírusok terjedésén vitázni. avasika-nak volt most igaza.
És most megyek irok egy levelet Mr.Kaspersky-nak ...aszthiszem beperelem õket!
"A vírusokat jó eséllyel a vírusirtókat gyártó cégek gyártják, hiszen különben nem menne a termékük."
Hozzá se tudok szólni 😄
Ha ez lenne szét...ba..szták volna már a szájukat a vírusírtó cégeknek...Mint mondtam, ne ilyen pihenagyú elméletekkel gyere ide szórakozni. Mert csak flame fog kitörni.
http://www.zeitgeistmovie.com/ - NAGYON JÓ FILM!!! mindenkinek ajánlom letölteni, a hivatalos oldalról (alul van a downloads) és torrenten letölthető.
A vírusokat jó eséllyel a vírusirtókat gyártó cégek gyártják, hiszen különben nem menne a termékük. Bebizonyítani lehetetlen. A haszonszerzési cél kizárhatatlan.
"Lehet van ilyen is hogy lappang egy virus.Bár szerintem ha valaki megir egy virust és azt szétkûldi a nagyvilágba akkor azzal nem az a célja hogy az éppen aktuális gépen lappangjon hanem hogy ha bekerûlt a rendszerbe akkor egybõl mûködésbe lépjen,adatot továbbitson vagy csak esetleg tegye tönkre a gépet!" - Már hogyne lappanghatna? A valódi vírusok elsõdleges feladata az õrájuk vadászó vírusirtó kiiktatása. De ha az adatbázisa nem ismeri, simán eltelhet akár egy hét is, mire megcsinálják az ellenszert. Ha a letöltött cuccot nem piszkálod, még nagyobb rá az esély. Pl leszedsz egy régóta kajtatott filmet és seedeled vissza. Ha pl. nincs idõd megnézni simán ott figyelhet a cucc.
"Az hogy meg valamire feleslegesen riasszon?Persze ebben igazad lehet,inkább riasszon mint ne riasszon.Viszont szerintem az se jó ha sokszor ok nélkûl riaszt feleslegesen.Ebbõl én csak azt vonnám le hogy igazából szegény kis virusirtó sajna nem tudja hogy mi a valodi fenyegetés és mi az ami ártalmatlan.És egy idõ után idegesitõ is.
" - a jelensére felfigyelhet. Lehet, hogy még ismeretlen a vírus, de a végeredmény egy keresõ számára nyilvánvaló lehet.
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
http://www.zeitgeistmovie.com/ - NAGYON JÓ FILM!!! mindenkinek ajánlom letölteni, a hivatalos oldalról (alul van a downloads) és torrenten letölthető.
"Vissza térve az I Love You vírusra. Nehéz egy új dolgot felismerni, ha nem is tudjuk, hogy mit keressünk. Mond el nekem, hogy Õk honnan tudták?"--Hogy hogyan csinálják?Hát a pontos választ kérdezd meg inkább tõlük.De ha az én véleményemre vagy kiváncsi,valószinüleg tudták hogy mit kell keresni.Valószinû hamarabb rájöttek a virus müködésére mint a többi virusirtó cég,megirták rá az ellenszert és kész.Az hogy mindenki más számára ez ismeretlen volt az egy dolog.De hangsulyozom lehet hogy õk maguk irták a virust majd megirták hozzá az ellenszert.És ime egy "reklám" ami nem kerûl pénzbe.Ha igy is volt az kit zavar??Mindenesetre jobb reklámfogás mint az hogy a NOD ott lóg a BKV busz hátulján....oda való!!!
"egy rossz idulatú program lehet hogy hetekig lappang a gépen és az überfasza KIS sem véli felfedezni."
Lehet van ilyen is hogy lappang egy virus.Bár szerintem ha valaki megir egy virust és azt szétkûldi a nagyvilágba akkor azzal nem az a célja hogy az éppen aktuális gépen lappangjon hanem hogy ha bekerûlt a rendszerbe akkor egybõl mûködésbe lépjen,adatot továbbitson vagy csak esetleg tegye tönkre a gépet!Ma már a virusirtók ott tartanak hogy ha egy adott virus bekerûl a rendszerbe de az éppen aktuális virusirtó esetleg nem ismeri,akkor is észleli hogy a géped egy kicsit furcsán mûködik hogy valami rendellenes dolog van a gépeden,vagy a háttérben éppen el akar indulni valami folymat.Persze az hogy észlelei az még ugye nem jelenti azt hogy ki is tudja irtani.
Nem vagyok elfogult még csak nem is a KIS-t használom,ha figyeltél volna akkor láttad volna hogy csak példának hoztam fel a KIS-t.Most mást használok.De ettõl függetlenûl egy nagyon jó virusirtónak tartom.
Az hogy meg valamire feleslegesen riasszon?Persze ebben igazad lehet,inkább riasszon mint ne riasszon.Viszont szerintem az se jó ha sokszor ok nélkûl riaszt feleslegesen.Ebbõl én csak azt vonnám le hogy igazából szegény kis virusirtó sajna nem tudja hogy mi a valodi fenyegetés és mi az ami ártalmatlan.És egy idõ után idegesitõ is.
A bizonyitásrol meg már mondtam,probáld ki élesbe!!!Én nem fogok neked diagrammokat meg statisztikai adatokat mutogatni.Mert ezeknek nem hiszek!!Ez van!Inkább letesztelem én a virusirtót és meggyõzõdök róla mennyire jó,ami eltarthat hetekig is,mintsem hogy diagrammokat meg kûlömbözõ független teszteket olvasgassak!!!.....Ja független tesztek,hát errõl is vany egy véleményem da azt majd máskor.
1) ez valami viragokat tesz ki az asztalra, csak jatekprogram
2) es valamilyen internet ......
3) de ez mar veszelyesebb
En most nem azt akarom mondani, hogy nem jo a KIS (meg nem teszteltem, legkozelebb, ha szukseg lesz, akkor felteszem), de csak van egy par dolog, ami kiszur vele, mint akarmilyen mas antivirussal. Persze, hogy a legjobb IS koze tartozik.
Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
De azért mindig van segítség is ha éppen kell. Itt azt is kapsz ha kell.
Az EREDET Könyve; idézetek: „Áldott legyen az Ory. Az Ory hatalmas.” „Ne félj az Orytól és hidd az Ory igazságát.
+fav ár most reá ! nodnál biztos jobb lesz 😄
Mutass nekem egy, azaz egyetlen egy diagrammot, ahol a felsoroltak közül egy sem közelíti meg. Értem én, hogy a KIS 99.999999%-os, de az írásod alapján a többi jó ha 70-80%-os. Ekkora különbséget pedig nehéz lesz bemutatnod. Vissza térve az I Love You vírusra. Nehéz egy új dolgot felismerni, ha nem is tudjuk, hogy mit keressünk. Mond el nekem, hogy Õk honnan tudták? Hogyan írtak védelmet egy mindenki más számára ismeretlen dologra? Az Osama féle létezõ/nem létezõ emberkéket meg szerintem hagyjuk ki a buliból, akár csak a Fülöp szigeteki barátunkat. A bizonyítás pedig bármily sok idõt is vesz igénybe, szeretném ha elkezdenéd, mert egy rossz idulatú program lehet hogy hetekig lappang a gépen és az überfasza KIS sem véli felfedezni. Majd ha írnak rá kifejezett antibiotikumot, akkor detektálja, esetleg irtja is. De nem fognak nagymellényeskedni, ha valaki jelzi, hogy az adott progi 2 hete a gépén van. Ha már a megjelenés pillanatában ismeri, akkor feltevödik a kérdés, honnan? Tehát a tapasztalatod, az, hogy ELÕBB vagy UTÓBB, de megfogja. És ez reálisabban hangzik, mint a nagyotmondásod és az egekig magasztalásod. Elfogult vagy. Én Avastot használok 2 éve. Én is esküdhetnék erre, pedig egy ingyenes kis szar a nagy KIS-hez képest. 2 év alatt inkább riasztott feleslegesen mint hogy ne riasszon. De azért mert hiszem, hogy soha nem volt semmi a gépen, attól még nem biztos ám az. Te is max ennyit mondhatsz el a KIS-rõl, de nem azt, hogy a többi meg se közelíti.
Leszek ideges, simogatlak meg fejszével! Az emberiség megérett a teljes resetre.
De írok ide egy érdekes dolgot:
Én kb 9 éve netezek. Ez idõ alatt kipróbáltam szinte az összes ismertebb vírusirtót, spywareirtót meg tûzfalat. Általában nem azért mert nem voltam elégedett azzal ami volt, hanem mert ez szórakoztat. Hozzáteszem hogy ezeket általában új windowsokra raktam fel. A legjobb tudomásom szerint egyik mellett sem volt aktív vírusom. Persze lehet hogy szerencsém volt - vagy nem vettem észre a vírust. Pedig járok ám warez és xxx oldalakra is. Igaz csak Firefox-ot /esetleg Operát/ használok.
De teljesen természetes már hogy ilyen iloveyou.exe vagy new_fotos.exe-ket soha nem nyitok meg. Vagy ha egy új crack-et leszedek, elõször megnézem a virustotal.com -on. Vagy pl. nem használok MSN-t, mert szerintem az is egy spyware-mágnes és sok baj okozója. Meg még sok apró dolog amik az évek során a tapasztalati úton alakultak ki.
Így szerintem majdnem mindegy hogy Avast, Avira, NOD, Kaspersky stb. - általában a dolgok nem ezen múlnak hanem a józan észen.
Most pl. próbából kb. 2 hónapja a CIS van fenn. És semmi, tökéletesen gyors, stabil windows. Bármilyen ellenörzést lefuttatok, max pár cookie aztán kész. Pedig a CIS tényleg nem egy öreg, kiforrt védelem.
Hozzáteszem még hogy van még egy program ami a legjobb vírusvédelem és teljes biztonságérzetet nyújt nekem, évek óta használom. Ez a Symantec Ghost. De ez már egy másik téma.
"maga az ember"
A Kaspersky irta?Hmm.Kétlem.Nincs bizonyitva az se hogy õ irta de az se hogy nem õ.Mellesleg úgy tudom egy kis fülöp szigeteki emberke irta,biróság elé is állitották de nem itélték el.
"Egyébként meséld el, hogy hogyan bizonyit egy virusirtó?"
Az túl sokáig tartana...de tudod mit?Tapasztalatból rájössz!
Egyébként meséld el, hogy hogyan bizonyít egy vírusirtó?
Mibõl fogsz rájönni, hogy 100%-os a védelmed, amikor egyik sem tud ennyit nyújtani?
A KIS pl már bizonyitott,nem is kell mellé más.Simán azt mondom hogy veri az összest AVG,Avira,Avast!,NOD,stb.Ezek meg se közelitik.Na mindegy,már igy is ezzel az irással sok ember nem fog szeretni.
Mellesleg a Kaspersky volt az(-ha jól tudom-)ami a hires "I Love You" virust ami aszthiszem 2003-ban végigsöpört a Fülöp szigetekrõl a világon..megfogta.A többi csõdöt mondott.