32
  • BiroAndras
    #32
    "Sohasem értettem, hogy ha valakinek van 4 milliárd dollárja, akkor az miért fekteti be, forgatja, sz*patja be a többi embert"

    Mert nem a pénz számít neki, hanem a siker.
  • Tetsuo
    #31
    És csak úgy nyerhetsz, ha mindenkit lesöpörsz a színről. Olyan nincs h békességben 1más mellett üzletel a kis és nagybefektető. ;)
  • szivar
    #30
    Sohasem értettem, hogy ha valakinek van 4 milliárd dollárja, akkor az miért fekteti be, forgatja, sz*patja be a többi embert azért, hogy legyen 100 milliárdja? Mert azt a 4 milliárdot is eléggé be tudná osztani élete végéig, úgy hogy még az unokáinak is maradna belőle - nem is kevés. Szerintem ez nem kapitalizmus, hanem harácsolás.

    A jelenlegi rendszer legjobb modellje a monopoly nevezetű játék. Ha már minden pénz nálad van, ha már minden ingatlan a tiéd, akkor sem lehet kiszálni, muszály folytatni...
  • rigidus
    #29
    > (mert tobbnyire buta tuskok az ilyenek es amugy semmire sem jok, de ugye nem veletlenul mondjak hogy a penz penzt fial)

    Spekulansok. Amikor egy epeszu ember arra gondol, hogy hogyan lehet valamit megoldani szabalyok szerint, addig ezeknek rogton az az elso gondolata, hogy hogyan lehet megkerulni a szabalyokat, a masodik, hogy hogyan lehet kibujni a felelosseg alol, a harmadik pedig, hogy a jatekszabalyokat hogyan lehetne ugy modositani, hogy az az eloskodoket szolgalja.

    > es kiba modon nem erdekli az ilyent az, hogy esetleg nehany milliard ember esik aldozatul az o hulyesegenek *itt a termeszet visszafordithatatlan folyamataira gondolok*, meg akkor sem, ha a sajat kolkerol van szo, vagy unokajarol.

    Ez a legnyilvanvalobb tukorkepe az alacsony intelligenciaszintjuknek. Ebbol is latszik, hogy primitivek mint a legtobb parazita: kepesek elpusztitani az anyaallatot, vele egyutt pedig sajat magukat is.

    Mondok megrosszabbat: ezek az elmebeteg jatekfuggo parazitak iranyitjak a vilagot es nem csak kozvetetten, de kozvetlenul bennunket is.
  • Tetsuo
    #28
    A gőzgép gyártás nem szűnt meg. ;)

    A másik, 1 fejlettebb világban nem kell mindenkinek dolgoznia. Ha tényleg fejlődik a társadalmunk, akkor elvileg kevesebb ember is megtermelheti azokat a javakat, ami az összes ember szükséglete.. persze vissza lehet (sőt) élni vele, meg nem úgy néz ki, h fejlődünk 1általán, de a munka hatékonysága nő, a környzetből pedig 1re több energiát tudunk kinyerni, 1re olcsóbban. (A szennyezzés már megint 1 más téma.)
    Kicsit össze-vissza írtam, a lényeg, h bár az igényeink nőnek, okosan vezetve társadalmunkat mégis kevesebb (emberi)munkára van szükség. Legalábbis van 1 ilyen nézőpont is.
  • BiroAndras
    #27
    "Tételezük fel, hogy van megoldás az összes közvetítő jelegű szerep minimalizálásra szinte minden területen.
    Mekkora munkanélküliséget eredményezne ?"

    Van bőven más munka is. Ha minden állás megszűnése 1 db munkanélkülit eredményezne, akkor most kb. 99%-os lenne a munkanélküliség. A technika fejlődésének egyik mellékhatása, hogy egyes foglalkozások a háttérbe szorulnak (mezőgazdaság), vagy telejsen megszűnnek (gőzgép gyártás), de ezzel egyidőben új foglalkozások keletkeznek (programozó).
  • Tetsuo
    #26
    Azért h ne legyen munkanélküliség, nem éri meg látszatmunkahelyeket fenntartani, soha nem is érte meg.. kicsit gondolkozz melyik a kifizetődőbb?
    1.) Józsinak adunk munkát, hétfőn ellapátolja a kavicsot, kedden meg vissza, ezért kapja a bért és kompenzálni kell Józsi utazását, szerszámamortizációt, stb.
    2.) Józsinak adunk (bérnyi) segélyt úgy, h nem kell lapátolnia és nincs 1éb költség. Jobb mint az előző, de nem az igazi. ;)
    3.) Józsinak adunk (bérnyi) segélyt, de csak akkor ha átképzi magát 1 jelenleg keresett szakemberré.. felmerülő költség az oktatás, de hosszútávon ez a legnyereségesebb lépés a társadalom és Józsi számára.
  • Tetsuo
    #25
    Ácsi! 1értelmű, h amikor létrejöttek az első tőzsdék, bankok, biztosítók, nagyon is hasznos volt a tevékenységük!
    Viszont ma, a nem kellően szabályzott gazdaságban ők a királyok, amivel 1értelműen visszaélnek olyan szinten h közvetve a kormányt ill a törvénykezést befolyásolják.
    A kezelési költségek és 1éb jutalékok, így a haszon, aránytalanul magas.
    Picit utána nézhetnél a "József fillér" kifejezésnek, mindjárt világos lesz miről beszélek neked.
    Most, h 1 külön nép, v tudatos földalatti összeesküvő csoport, v csak a sok pénzéhes önös érdeke irányítja a folyamatot, teljesen mind1. Már nem lehet megállítani. A multicégeknek nagyobb hatalmuk, befolyásuk van mint bármely aktuális kormánynak! Ez tény.
  • Epikurosz
    #24
    Nem épp így van. Az őskőkorban nem volt követítő jellegű tev. és mindenkinek volt munkája, élete végéig.
    Nem kell arra a műszaki és társadalmi szintre visszatérni, hogy megint megvalósítsuk a teljes foglalkoztatást. Mindenekelőtt politikai elhatározás kérdése: Aki nem dolgozik, ne is egyék!
  • turul16
    #23
    Tételezük fel, hogy van megoldás az összes közvetítő jelegű szerep minimalizálásra szinte minden területen.

    Mekkora munkanélküliséget eredményezne ?

    "közvetítő jelegű"-be beleszámít marketing, hivatali akta tologatás is és még mások
  • mcganyol
    #22
    a kereskedés egyáltalán nem "semmi". A brókereknek, egyáltalán a tőzsdének megvan a maga értelme. Persze lehet irigységből utálni őket, de nem sok teteje van.
    vegyünk egy sokkal kézzelfoghatóbb példát. egy nagyvárosban valaki ki akarja adni örökségét, egy belvárosi lakást. valaki szeretne a belvárosban egy irodát bérelni, mert szüksége van irodára a profit termeléshez.
    Ez a két ember
    a, nem találkozik, így mindenki veszít
    b, egy ingatlan közvetítő ügynök segítségével találkozik, akik szemérmetlenül nagy pénzt (mondjuk 300e Ft-ot) tesz zsebre, max. 2napi, "semmit sem termelő" munkával.

    És a gazdaság egésze szempontjából még mindíg b, megoldás az előnyösebb.

    Egy hatékonyabb világban nem volna szükség közvetítőkre, de a valóság az, hogy ez a dolog így működik per pillanat mindenki számára a leghatékonyabban.
    Természetesen az ingatlan közvetítés és a tőzsde egész másként működik, a fenti példa csak a terminológia szemléltetését szolgálta.
  • fade2black
    #21
    kereskednek. az meg egy olyan dolog, hogy egy nagy büdsöt termelik de ha jokor vettek jot és jokor adták el jol akkor nyertek rajta. Ha nem nem.
  • ssdb
    #20
    Gépek mindenhol, ez jó is rossz is... hosszutávon biztos, h nem lesz kellemes mert amit megláttál és rájöttél vna már mire csálnál valamit lecsaptak rá....
  • RealPhoenixx
    #19
    Rigidus: tudod sok az olyan tokfej, aki nem tudja, hogy mindennek van ara, es ahol bevetel van, az valahonnan kivetelt jelent.

    Szval mig valaki kizsakmanyol, azt a masik valaki esetleg olyan szinten erzi, hogy az eletevel fizet az adott tranzakcioert.

    Legjobb pelda: a tokeseket a mai vilagban kiba modon nem erdeklik, hogy mennyire zsakmanyoljak ki a termeszetet masok rovasara, es hogyha valahonnan valamit valamilyen mertekben kiveszunk, akkor azt valahogy illik potolni, o megteremteti masok penzen es masok tudasan (mert tobbnyire buta tuskok az ilyenek es amugy semmire sem jok, de ugye nem veletlenul mondjak hogy a penz penzt fial) a sajat kis okoszisztemat, ahol vigan elel mint hal a vizben, es kiba modon nem erdekli az ilyent az, hogy esetleg nehany milliard ember esik aldozatul az o hulyesegenek *itt a termeszet visszafordithatatlan folyamataira gondolok*, meg akkor sem, ha a sajat kolkerol van szo, vagy unokajarol.
  • Szefmester
    #18
    és? egy belsős nem tudja elintézni a dolgot? :S
  • Molnibalage
    #17
    Az utolsó mondat az amiért utálom az EGÉSZ pénzvilgot. A nagy büdös semmit termelik és mégis pénz lesz a vége, ráadásul milliók életével szórakoznak a tőzsdén keresztül, ha valamit elbasznak cégek rúgnak ki embereket a PROFIT miatt. Undorító az egész szerintem. Ráadásul most, hogy gépek is csinálnak tranzakciókat egy tőzsdeosszeomlás nem napok vagy nap alatt történik meg, hanem sokkal gyorsabban. Remek.... Előre a profitért szemét kis brókerek.
  • Tetsuo
    #16
    A tőzsde hosszú távon is el van szakadva a valós értékektől.
    A különbség végül a lufi durranásával (estleg krach-hal) tűnik el, ill fordul meg.
    A világ pénzforgalmának ~90%a virtuális pénz és nincs mögötte valós érték. Egy nagyobb bank, ha nem kockáztat névlegesen, hosszútávon a legjobb biznisz a világon. A tőzsdék hasonlóan jövedelmezőek bizonyos köröknek. Míg mások igazi produktív munka mellett éheznek.. na mind1 ez most nem tartozik ide. :)
  • Tetsuo
    #15
    Az azonnali v a daytrade kereskedelemben frankón működnek a gépek, de hosszabb távon semmit sem érnek. Hosszabb távon nem 60 paramétert kell figyelembe venni, hanem trilliónyit -sőt addig ismeretlen paraméterek is felbukkannak- és real súlyozni, amire csak ember képes (1enlőre). Pl a híreket elemezve rájönni a következő politikai lépésekre és azok következményeire..
  • Tetsuo
    #14
    Már legalább 30éve vannak online, prompt tőzsdefigyelő rendszerek (pl a Bloomberg féle), amiket ha feltörnének hasonló haszonhoz jutnának. De nem sikerült.
    Ezek a részvénypiaci algoritmusos rendszerek az internettől teljesen külön álló hálózaton működnek. Jól védve a tulajdonos (a tőzsde, v befektetési alap) által.
    Jobban védik, mint a NASA szerverparkját, az biztos. ;)
  • Cat #13
    A tőzsde rövidtávon teljesen el van szakadva a cégek valós piaci értékétől. Lásd olajár, ahol a kitermelés és a fogyasztás stabilan tervezhető, de az olaj ára mégis hektikusan változik: már egy esetleges venezuelai sztrájk híre vagy egy hurrikán irányváltozása borítja az asztalt. Nem történik semmi, a kereslet kínálat változatlan, mégis milliárdokat kaszálnak egyesek.
  • GYGERI
    #12
    na ezekkel meg mivan má, a kóserok már erre is lusták hogy legalább ennyit mozdítsanak a pénzért vagy netalán ez 9ftal olcsóbb megoldás???????????
  • rigidus
    #11
    Ha jobbak, akkor tobb penzt is kifacsarnak a gazdaiknak mint eddig a brokerek. A kerdes csak az, hogy a penz fedezetet (effektiv munkat) kitermelok mennyire erzik majd a borukon, hogy naprol-napra szegenyebbek lesznek.
  • metaljesus
    #10
    egy ember magától is képes ilyesmire :)
    egyszer olvastam/hallottam valahol hogy egy japán cég brókere 1 darab részvényt akart eladni 670.000 $-ért (gondolom vagy spéci részvény volt vagy spekulált), de hülye volt, rosszul ütötte be a gépbe, és 670.000 darab részvényt adott el 1 $-ért. szóval nem kell ide vírus, emberek maguktól is alkotnak érdekes dolgokat :)
    a cég meg valami háromszáznemtomhánymilliót bukott
  • concrete
    #9
    wow, a skynet megjelenése után már tán csodálkozni sem kéne, hogy gépek irányítják a gazdaság egy - fokozatosan növekvő - hányadát
  • kernerster
    #8
    Előbb utóbb lesz valaki aki ezeket feltöri és pár perc alatt milliókat keres. Legyen akármekkora is a feladat nehézsége, a kecsegtető haszon megéri. Ez ugyan nem Darwin, de Charles Dawkins.
  • Tetsuo
    #7
    ezek internettől független rendszerek ;)
  • Szefmester
    #6
    dobjunk be nekik egy vírust hogy hirtelen áron alul adjon el nagy cégek papírjait, vagy esetleg pont a saját cég papírját tudják jóval áron felül eladni.. egy emberrel ezt nehezebben lehet megcsinálni..
  • Xantia
    #5
    Budapesti értéktőzsdén akkor nem nagyon működne az algoritmus.
    Itt kb. 5-6 részvény van, amelyik statisztikai alapú mennyiséget produkál.
  • adamboro
    #4
    Jó kis cikk.
  • adamboro
    #3
    Felváltja a gép intuíciója. ;)
  • uniu
    #2
    azokat majd arra lehet használni, hogy kijátszuk a másik tőzsdekompjúterét!:)
  • dawinD
    #1
    és mivan az emberi megérzésekkel ?:)