47
  • narumon
    ""a VHS képe siralmasan gyenge a DVD-hez képest" -- igen, az 5. másolatnak. A VHS és a DVD felbontása igazából közel áll egymáshoz, az utóbbi előnye a kényelem mellett a digitálisság, ami által pl. minőségveszteség nélkül másolható."

Már megbocsáss de a VHS kazetta felbontása éppen fele a dvd lemezének. Ami azért nem áll közel egymáshoz. A nagyon spéci utolsó szériás videok tudtak 400 sort rápaszirozni ami még mindig odébb van a dvdtől.-
  • BiroAndras
    "Amúgy meg ha egy HD filmet tömörytesz szerintem pont azt veszted el amire kitalálták."

1. A filmek eleve tömörítve vannak.
    2. Lehet olyanokat is letölteni, amik nincsennek újratömörítve (csak győzd hellyel). Akár image-ként is, ami bitre megegyezik az eredeti lemezzel.
  • dez
    Erről még nem hallottam, és találni sem találtam. Egészen véletlenül nem arról van szó, hogy az egyik single layeres, a másik meg dual, amin 2x-es a bitráta, ezért jobb a kép?
  • vax
    Nagyrésze igy is van, de az újabbak közül már ennél jobb formában vannak rögzítve. Nekem is van egy kettő még a korábbi és az újjabb rögzítéssel. Hát ég és föld a különbség még normál crt tv-n is.
  • dez
    Tudtommal minden DVD úgy van rögzítve (különben nem lehetne lejátszani őket egy sima lejátszóval, sima tévén), csak a mozifilmek esetén a két félkép egyazon forrás frame-hez tartozik (adásban is), és ezt felismerve, és megfelelően kezelve a progresszív üzemmódra képes lejátszók progresszívban nyomják ki. (Mindkét fieldet beolvassák, és kombinálva, soronként küldik ki.) Tehát a felbontás ettől nem változik.
  • qwas
    Torrent.
    Mondjuk apámat nehezen képzelem el amint torrent oldalakat böngészik majd megpróbálja megérteni hogy a torrentnevekben levő kismillió rövidítés mit is jelent meg hogy ha már letöltötte megpróbálja majd a nemlétező számítógépét ami alkalmad a lejjátszásra összehozni a Tv-vel. A torrent szerintem csak nagyon szűk rétegnek jelent megoldást. Amúgy meg ha egy HD filmet tömörytesz szerintem pont azt veszted el amire kitalálták. Szóvál marad az hogy majd ha olcsóbb lesz akkor megvenni meg a filmet is hozzá aztán jöhet a vizuális élvezet.
  • vax
    Ezért vannak azért árkülönbségek a DVD lejátszók között is.
  • vax
    Ez is igaz abban az esetben ha az "általános" PAL esetén 576 soros, váltott soros eljárással rögzített DVD-re gondolsz. Ennél azért vannak már jobbak is, főleg a gyártás technológia, tömörítési technika és a DVD lejátszókban alkalmazott video processzorok fejlődésének köszönhetően.
  • BiroAndras
    "de amíg nálunk 250-nél kezdődnek az HD/BR DVD lejárszó árak, addig felejtős."

Megoldás : torrent.
  • dez
    "a VHS képe siralmasan gyenge a DVD-hez képest" -- igen, az 5. másolatnak. A VHS és a DVD felbontása igazából közel áll egymáshoz, az utóbbi előnye a kényelem mellett a digitálisság, ami által pl. minőségveszteség nélkül másolható.
  • Atyus
    A HD felbontású filmeket leginkább projektorral vagy legalább 1 méteres átlóval rendelkező TV-n érdemes nézni, mert ott látszik a bődületes különbség, ezért aztán ez is az első célcsoport, de amíg nálunk 250-nél kezdődnek az HD/BR DVD lejárszó árak, addig felejtős.
    Mint ahogy a tengeren túlon az 56 ezres HD DVD lejátszó már az árbumm része, a BR sem fog sokáig elmaradni, s lassan nálunk is megfizethető lesz a jelátszó. Onnantól már nincs megállás.
    a VHS képe siralmasan gyenge a DVD-hez képest, viszont egy DVD filmet XGA-s projektoron nézve is elég szép, ezért aztán sokunk nem hajlandó legalább 400-500 ezret költeni a HD-s moziélmányért !
  • vax
    Úgy látom ez a fórum már a én és Te magán eszmecserénkké vált. :)
    Bevallom ősszintém egy 72cm 100Hz S..y tv-t részben "váltott" le az új lcd tv.
    Az az igazság, hogy általában nagyrészt az utóbbi időben már gyári kazikat vettünk. Később pedig átáltunk a DVD-re. Igen ritkán veszek fel a tv-ből. Ha igen az számítógépre tuner kártyán keresztűl. Az SVHS és a később kijött DVHS nagyon jó sőt ahogy írtad is DVD szinvonalú vagy még jobb is volt.

Ez is igaz. Tényleg gyönyörűek az HD-s tartalmak. Néhány müholdas adás pedig így jön be. Főleg a természet és tudományos műsorok nagyon kírályak.
    Hát ez is igaz főleg a tengeren túlon sokkal kedvezőbbek az árai.
  • dez
    Jólvan, akkor szerintem neked nem volt normálisan másolt videokazid.
    Amikor bejött a DVD, még nem volt túl elterjedt a 100Hz-es tévé.
    Egybként nekem olyanom van, nem is akármilyen darab, de máig VHS-re veszünk fel műsorokat, egy viszonylag jó, de még csak nem is SVHS videóval, mert így is elég jó (számomra is meglepően), így nem voltam túlzottan motiválva DVD-Recordert venni (tudom, ma már van olcsobb is, de ha már veszek, akkor egy jobbat).

A HD-s filmeket szerintem jóval többször meg lehet nézni, mint a DVD-t, mert a több részlet által több információt tartalmaz a kép (és a szemnek is jobb), így akkor is jó újranézni, ha a történetet már kívülről tudod.

Mellesleg komikus módon kint olcsóbbak a filmek, mint itthon...
  • vax
    Azért volt különbség nem is kevés. Főleg egy 72 cm-es 100 hz-es Tv-n. Na mindegy.
    Én nem azt mondtam, hogy nem látom értelmét. Sőt. Csak még a kezdeteknél tartunk. Itt félre értettük egymást. Mindenképpen előre lépés és haladás a HD. Csak jelenleg szűk a választék és maga az alapanyag drága bele. Főleg ha arra gondolsz hogy melyik az a film amit 2x-3x megnézel az életed során. Ha a sima DVD árakhoz hasonlítom akkor bizony kicsit húzosnak tartom a 8-10 eFt-os árakat figyelembe véve a fentieket is.
  • dez
    Amikor bejött a DVD, kb. mindenki max. 72cm-es tévén nézte, mint előtte a VHS-t, így nem volt túl nagy a különbség képminőségben, mégis átálltak a DVD-re. Ebben persze a kényelem legalább fele részben felelős volt.

Most akkor azt akarod mondani, hogy egy 47"-es, full HD-s tévéd van, de azért flancos luxusról beszélsz, és nem látod sok értelmét a HD-s filmeknek?
  • vax
    A jobb "másoloknál" a fejről leszedett közvetlen jelet viszi át a felvevő készülékre az un. mester kópiáról. Az utóbbi időben már igy történt a gyári kazik gyártása. Természetesen gyári jó minőségben felvett és jó minőségű alapanyagra felvettekre gondoltam. Természetesen nem lesz, hiszen az a képessége adott, de egy normál tv készüléken, analóg jelen nem is jön ki hogy mit tud egy jó minőségű dvd felvétel. Egyébként ezt tapasztalatból mondom mivel ezt a saját nappalimban tapasztaltam meg egy full hd-s 47" lcd tv és egy normál 32"os CRT tv között. Egy ideig egymás mellett voltak és sokat elbíbelődtem velük.
  • dez
    Attól függ, mit nevezel normál VHS-nek. Az 5x másolt kazikat? A kölcsönzői sem sokkal jobb. Oké, itt analóg módon megy a másolás (legtöbbször RF-en, mert ugye a hozzáértés mindenhol megvan), stb. De ezt inkább az 1 CD-s divx-hez hasonlítsuk akkor már.

A DVD-nek nem lesz nagyobb attól a felbontása, ha HDMI-n megy, sőt a tömörítési hibák még jobban kijönnek.
  • dez
    Itt a logikus magyarázatod: a 385 és 345 (összesen 730) az nálam többszáz. Nálad? :)
    Az 50-100-at összesítve értettem. Ha link kell, itt van.

Az igaz, hogy ez kevés az összes DVD-n megjelent film számához képest, de azért van mit nézni, még ha igényesebb vagy is.
  • Acheron
    Nem értem miért nem fogy,pedig a reklámozó csaj nem rossz :)
  • qwas
    Ezta a VHS-ről DVD-re meg DVD-ről HD-re párhuzamot mindíg fel kell hozza valaki.

Amúgy szerintem 30 euró nem sok egy ilyen filmért tekintve hogy 9 euró egy mozijegy. És nem tudom miért de a mozikultúra nyugaton csapnivaló.
  • vax
    Nem akarok vitatkozni, de egy jól "elkészített" DVD sokkal jobb minőségben mint egy normál VHS. Persze az SVHS-n, DVHS-n Digital5-8-n vagy ne addj isten a DV-n lehet vitatkozni.
    Igen ez is igaz, menű, egyszerűbb másolni, kisebb, közvetlen elérés stb.
    Mivel ma már minden bevásárló központban kivannak rakva ennél ráadásul még sokkal nagyobbak is. A BD/HD lejátszókon itthon és külföldön mennek rajta a filmek és a promóciós anyagok igy rajtam kívül még nagyon sokan látnak ilyet. Tehát van összehasonlítási alap. Szép nem is ezt mondom. De azért elmondom, hogy egy sima DVD is nagyon klasszul tud kinézni kompozit, DVI vagy HDMI bemeneten. Láttál már ilyet? :)
    Ja az lehet, hogy több száz film van de az ára mennyi? Másrészt nálunk is meg tölünk nyugatabbra is ebből az általad említett több százból csak gyér számú elérhető.

• cateran
    Hát dez, biztos igazad van, de azért ha adnál vmi logikus magyarázatot, hogy pl. az amazon.com-on(ami azért nem kicsi oldal...) miért csak 385 Blu-ray és 345 hd-dvd film van? És ebböl jópár pre-order..... Már megbocsáss,de ez csepp a híg fos tengerében.....és ez eléggé ellentmond a havi 50-100 megjelenésnek is (meg pl. a blu-ray.com szerint átlagban 3-4 film jelenik meg hetente!)...:S Szóval vmi linket please!
    Coming soon movies-blu-ray
  • dez
    (Havi 50-100 film jelenik meg.)
  • dez
    És még sokkal több elérhető HD-s tévéadásból.
  • dez
    Alig jelentek meg filmek? Többszáz film van mindkettőre. Köztük az IMDB Top100 nagy része.
  • Atisz #22
    Nos tudni kéne más cégek mennyi HD DVD lejátszót adtak el és hány BR DVD lejátszó kelt el. Figyelembe véve azt a tényt hogy mind2 formátumra alig jelentek meg filmek, ezt akár a fogyasztói kultúra fejlődésének is fel lehetne fogni...
  • cateran
    Mikor a Sony kijött a ps2-vel 2000-ben, már több mint 10000 film volt elérhető dvd-n az U.S.A.-ban......Ráadásul az elején hullottak a gépek, mint a legyek..optikai meghajtó problémákkal...nem akarom vitatni a ps2 érdemeit (nekem is van egy slim), de azért nem hinném, hogy tényleg olyan nagy lett volna az a lökés.....
  • cateran
    Sajnos nekem pont az a bajom, amit te "elönyként" említesz..a filmek! Szépek, szépek, de az egy kezemen meg tudom számolni hány olyan hd film van, amit szívesen megnéznék AKÁRMILYEN formátumban...a többi? Köszönöm, de vhs kazin SE! 4-5 filmért pedig valahogy nem érzem szükségét egy hd tv és lejátszó beszerzésének MOST...majd 2-3 év múlva......
  • dez
    Nem értek ezzel egyet. A DVD felbontása alig nagyobb, mint egy minőségi, gyári videokazettáé (sajnos itthon sokszor nagyon amatőr módon sokszorosítottak). Csak jóval kényelmesebb a dolog, van menü, kisebb helyet foglal. Ehhez képest a HD-s cuccok felbontása 4-6x akkora, mint a DVD (16:9 aránynál), és mellesleg fejlettebb a menürendszer, lehetnek alternatív jelenetek, szálak, stb.

Láttál te már másfél méteres, full HD-s, jófajta megjelenítőn jó minőségű, full HD-s filmet? Hát ez az igazi házimozi, az igazi mozi-hatás. Egészen új élmény így újranézni régen/korábban látott filmeket. Ehhez képest a DVD kissé ósdi dolognak tűnik. (És még a 60 éves apám is elismerően nézi.) Csak hát ma még túl drága. De egy ~1m-es, 720p-s képen nézve sem éppen rossz... És az már az itthon is megfizethető kategória kezd lenni.
  • NEXUS6
    Azért úgy tűnik, a Sony megint el tudta jáccani azt, amit a PS2 bevezetésekor, akkor hatalmas lökést adott a DVD piacnak. Az asztali HD lejátszók és a konzolok eladásai egyelőre nagyságrendileg eltérnek egymástól, márpedig már most több millió BD lejátszására alkalmas PS3-at adtak el.

Jelenleg aki HD tartalom nézegetésében gondolkodik az hülye lenne nem PS3-at venni. Lehet hogy nem a legjobb vétel konzolnak, de BD lejtszónak már annál jobb. És konzol + HD lejátszó kérdésében pedig űber.
  • vax
    Alapvetően szerintem nemcsak a készülékek áraival van a gond hanem maga a belevaló anyaggal. Azért 8-10eFt egy BD vagy akár HD filmért hát valljuk be ősszintén drága és ez nem csak "nekünk" hanem tőlünk nyugatabbra élőknek is. Ezen az áron nem "tömeg" termék még, hanem inkább "flancos" luxus cikk. Főleg ha azt számolom, hogy ezeket már normál DVD-n 1-2 eFt-ért meg lehet kapni. Ráadásul ez nem akkora előre lépés az "átlag" nem hozzáértő ember számára mint annó a VHS-ről DVD-re állás volt. Lehet hogy egyik sem lesz sikeres mert az utódjaik már születésük után lesöprik a porondról őket, mint annó a képlemezt, digital compact cassettát, vagy a müholdas telefont....

• Aramir
    Hm...
    http://www.hwsw.hu/hirek/33589/HD_DVD_lejatszok_arcsokkentes_hatasa.html
  • scorpeeon
    Csak simán BD :) Aztán azon belül BD-R/RW
  • dez
    Végülis hasonló, csak fejjel lefelé - és ezáltal alapvetően más. :)
  • Sanyix
    Most idézek egy filmből "Mi röhögni való van ezen?" :)
  • Inquisitor
    Legalább is jelenleg a legbiztosabb. (Sajnos. Ez nem vígasztalja azokat, akiknek írt CD-ről vagy DVD-ről eltűnnek az adatai.) Cserébe drágább is!
    Mondjuk egy jó meghajtóval bevállalnék pár 12-16x-ost belőle ;)
  • dez
    Nem feltétlenül drágább és sérülékenyebb a Blu-ray. A HD_DVD a DVD-hez hasonlóan 2 lemezből van összeragasztva, ami egy idő után elengedhet, és sokszor addig sem tökéletes, beengedi a levegőt és párát, ami oxidálja a lemezt. Plusz a normál, nem karcolásálló, előregedve magától is berepedező és elhomályosuló anyagból van. Ezzel szemben a Blu-ray alapja lehet akármilyen átlátszatlan anyagból is, arra megy 1-2 adathordozó réteg, majd 1-2 erős, teljesen lég- és vízhatlan védőréteg, és már kész is.
  • dez
    "sőt az meg a cd tuningolása"

LOL. :)
  • Caro
    Miért, mit szeretnél, holodisk-et? ;)
    Szerintem a jelenleg kaphatók közül a DVD-RAM a legjobb.
    Mikor a DVD-ről olvastam annó '96-'97 környékén, és megnéztem a spec.-eket, akkor is ezt mondtam, most is ezt mondom.
  • zzebi
    Well well... Ezen az alapon akar a HD-DVD is maradhatna, mivel az is ugyanolyan kek lezert hasznal.
    A kulonbseg nem a lezer hullamhosszaban van, hanem a lemezben. A HD-DVD majdnem ugyanolyan lemezt hasznal, mint a DVD. Ugyanakkor a Blu-ray lemezben az adattarolo reteg kozelebb van a felszinhez, igy vekonyabb a vedoreteg rajta. Ahhoz, hogy a vekony vedoreteg miatt ne legyen serulekenyebb, sokkal dragabb anyagot kellett hasznalniuk. Emiatt a BR lemezeket nem lehet a DVD gyartosorokon eloallitani es egy BR lemez dragabb, mint a HD-DVD lemez.
    Ennyi a kulonbseg.