30
  • Riddick
    #30
    Nagy jó dolog lesz. Főiskolába is veszünk sokan.
  • kvp
    #29
    "Ellenkezőleg, én nem bírok 1280x800-ban dolgozni, főleg, hogy az asztalin megszoktam az 1280x1024-et."

    Ez talan azert van, mert a 1280x1024 wide screen megfeleloje az 1820x1024 lenne. A 1280x800 4:3-as parja pedig a 1024x768. A 21 inches 4:3-as monitor meretbeli parja a 24 inches wide, nem a 21-es. Ez az asus laptop pedig valoszinuleg a 640x480-as vga wide valtozatat, a 800x480-at kapja. Pont illik a beepitett vga kamerahoz es a filmnezeshez. (a dvd-k ugyanis 720x480-asak) A regi 486-os laptopom is ilyen felbontasu es meretu, csak 4:3-as (640x480) kijelzot kapott, az egesz pont befer az ember mappajaba. Az altalam hasznalt thinkpad-ekrol ez mar nem mondhato el (pont akkorak mint egy mappa, tehat osszefogni meg lehet oket). Az eddig elerheto anyagok alapjan nagyon kellemes kis gepnek tunik. A kijelzo pedig egy 15x10-es foto meretenek tunik, ami pont egy a6-os papirlap (a4-es ketszer felbehajtva) meretenek felel meg. Adhatnak akkora kijelzovel, mint a fekete keret, de az a valtozat csak jovore varhato.

    "az h az rtlkub meg ugy általában a magyar media még mindig 1950-es technologiát használ, kit érdekel? ugysem nézem."

    A discovery-n multkor wide-ban adtak egy musort. Ez normal tv-n nezve olyan osszenyomottan bena volt, mint a 16:9-es tv-ken a szethuzott kep. Az emberek persze lustak a tv-n kapcsolgatni, vagy utaljak a fekete csikokat. Tehat fejlodunk csak lassan. (es nem kereskedelmi tv-k kell nezni, hanem a tematikus csatornakat)

    "Ha az MS is akar ebből a kis laptopból 1 kis pénzt, beleégeti ROM-ba a "jólbevált" Win Mobil 5-öt, így "nem lesz gond" az oprendszerrel."

    Ez egy x86-os azaz pc. Ezekre nincs winme5, csak winxp vagy linux. Remelem a driverek open source-osak lesznek, mert akkor a hivatalos linux-ban is lesz tamogatas, tehat rakhat az ember ra akar debian-t is. (nekem fontos hogy barkacsolhato legyen a gep)

    Ha az a bovito slot tenyleg egy mini express card slot, akkor ebbe eleg sok mindent bele lehet majd pakolni az ssd bovitotol barmilyen pci-express 1-es csatoloval mukodo cuccig. (es akkor megvan a 4 usb port is, az express card ugyanis egy usb-t es egy pcie-1-es portot tartalmaz)

    "Iskolákban el udod ezt a laptopot képzelni? A konnektor meg füstöl az elosztóktól."

    Jobb helyeken van rendes fali csatlakozo minden asztalhoz, de ha nincs akkor sem nehez kiepiteni es ez a gep valoszinuleg nem eszik olyan sokat. Azokban az iskolakban van ertelme ahol a szulok meg tudjak venni. Alapvetoen annyiban van mint ket evnyi tankonyv es kibir legalabb 4 evet. (es akkor mar fenymasolni sem kell a tanarnak, a vga porttal pedig tud vetiteni a sajat geperol, az anyagot pedig az ora utan a diakok megkaphatnak wifi-n) Egyetemeken pedig nem kellene papirra nyomtatni a dolgozatokat, be lehetne adni email-ben. Ahol pedig nincs penz meg aramra sem es a szulok is szegenyek, ott jelenleg ugysem segit mar semmi, valoszinuleg megszuntetik az iskolat.

    Mar csak egy dolog a kerdes: Mikorra varhato? Nekem ugyanis megeri azt a varhatoan 200 eurot amibe itthon fog kerulni. (ja, es van feketeben is, annak aki nem szereti ha latszik a gepen a kosz)
  • Caro
    #28
    Ellenkezőleg, én nem bírok 1280x800-ban dolgozni, főleg, hogy az asztalin megszoktam az 1280x1024-et.
    Egyszerűen túl sok helyet elfoglalnak az eszköztárak, és alig marad hely a lényeges dolgoknak.
    Ezért utálom a widescreent.
    Nem beszélve arról, hogy hiába "wide", az asztali 17"-os monitoromon így is sokkal nagyobb az 1280x800-as tartalom.
  • pzssoft
    #27
    "Iskolákban el udod ezt a laptopot képzelni? A konnektor meg füstöl az elosztóktól."
    nálunk minden szék alatt konnektor van :P
  • Tetsuo
    #26
    Kurbli kéne bele
  • Ulkesh
    #25
    Aki a 4:3-as kijelzőt élteti, az nem igazán használja munkára a gépét, csak játszik vele.. (gondolom én)
    Mivel az összes komolyabb program úszómenüket használ, amiket 4:3-on használni rémálom, mert eltakarják a munkaterületet. Wide-on szépen el lehet osztani mindent és kényelmesen lehet dolgozni..
  • HUmanEmber41st
    #24
    Ha az MS is akar ebből a kis laptopból 1 kis pénzt, beleégeti ROM-ba a "jólbevált" Win Mobil 5-öt, így "nem lesz gond" az oprendszerrel. ( csak szinte mindennap resetelni kell, de ennyi belefér) Azért csak gyártanék hozzá plusszként vásárolható napelemes töltőt, meg lábbal hajthatósat is. Lehetne még bele GPS, érintőképrnyő, akkor sztem mindenki vinné, mint a cukrot. Az se lenne baj, ha ~300$ lenne, a nagyobb képernyő sokkal jobb, mint a pocket megoldásé.
  • Inquisitor
    #23
    Én se értem ezt a wide fújozást, ma melóhelyen is hallottam többektől. éppen tegnap néztem egy olcsó 22"-os wide monitort. Semmi baj nincs vele desktop vagy meló szintjén, videozni meg sokkal jobb, mint a 4:3/%:4 képarányú tesói.
  • arty
    #22
    wide kijelzőt mindenhova ... sokkal természetesebb, jobban betölti a látomezőt... vagy van itt vki, akinek a szemei egymás FÖLÖTT vannak ?

    az h az rtlkub meg ugy általában a magyar media még mindig 1950-es technologiát használ, kit érdekel? ugysem nézem. van olyan, aki egyáltalán szokott "tévézni" mamég ??? (tévézés elvileg=szorakozás=monikashow szorakoztato? a hirado az? a vetélkedők azok? a barátok közt az? a benagyitott, megvágott, reklámokkal felszabdalt, szinkronos, mono, 1983-as, 5.ször ismételt, sárgakarikás C kategoriás Halálos Erőszak 2. szorakoztato? jahogy megszokásbol tévézik vki ... hm ... nem lehet, h a 4:3 is már csak megszokásbol "tetszik" ? ;) )
  • assdf
    #21
    Pont arról szól hogy nem a dzsungelbe megy, hanem a fejlődő városokba. Ahol már van áram meg viz, de ninsc telefonvonal és drága volt eddig a számitógép.
    Vagy tán nem gondolod komolyan hogy egy full primitiv bantu néger törzsnél majd két majomvadászás közben valaki tekeri a kurblit, a gyerek meg hetente egyszer beszalad a városba a könyvtárba, hogy aztán a következő hétre haza is érjen gyalog...
  • kvp
    #20
    Ez egy mas koncepcio, kihagytak a stapabiro boritast, a touchscreen-t, a tablet formara kihajthato kepernyot, viszont ugy nez ki, hogy legalabb elerheto lesz kereskedelmi forgalomban is. Ha szabvanyosak a komponensek akkor barmilyen operacios rendszert lehet ra rakni. Az asus linux es windows xp tamogatast igert hozza.

    Hardver:
    -a cpu egyelore nem ismert, de x86 kompatibilis
    -kijelzo 7 inches, kb. 800x480-as (wvga)
    -kamera 640x480-as (vga)
    -ram 512 Mb
    -flash 2Gb-16Gb
    -audio in/out
    -vga out (!)
    -3 usb
    -valamilyen kartyahely
    -ethernet, modem, wifi

    En szemely szerint a touchpad helyere egy trackpoint-ot raknek 3 gombbal, de ez olcsobb lehetett. A kijelzo azert wide, mert kinaban most ez a legolcsobb a dvd lejatszok miatt. Valoszinuleg lesz belole 10 inches valtozat is. Ha szabad lesz a hardver leirasa es barki rakhat ra sajat oprendszert, akkor biztos befuto. Arra a kerdesre pedig hogy hogy lehet telepiteni ra barmit is ha nincs benne optikai meghajto: usb-s drive-rol vagy halozatrol. Ha van rajta intel fele efi-s bios akkor pedig akar kozvetlenul webszerverrol is. (az utobbi valoszinuleg a cpu tipusaval egyutt fog csak kiderulni)
  • Inquisitor
    #19
    "Egyébként ebből mennyi a winfos ára???"

    Lehet én olvastam félre, de az OCW oldalán azt írták, hogy a gépen Linux van. :)
  • asysoft
    #18
    Ebből is lesz Linuxos változat, gondolom ez annak az ára. Egyébként kíváncsi vagyok, mennyi lesz a 200 dollárból, mire elérkezik hozzánk:)
  • Inquisitor
    #17
    OFF: Végül is a DVD filmek 95%-a wide, de milyen jó úgy nézni filmeket, hogy a két széle lemarad a képnek a 4:3-as TV-n.
    (Tipikus amikor westren filmben egymással szemben áll a két lövésre kész arc, a 4:3-as TV-n meg egy üres utcát látni, vagy jó esetben a két emberből az egyiket.)

    ON: A gép olcsó, persze lehet fikázni a tudásáért ... az aksi érthető, egy erős aksi elvinné az ára felét. De gondoljatok bele, hogy milyet lehet majd kidobni 2-3 évvel késöbbi technológiával!?
  • GulaSoft
    #16
    Pont arról, hogy az olpc az a dzsungelben is megy. Bebuszozik a bantu néger a városba, a könyvtárba rátöltik neki az oktató anyagot a gépére hazamegy és esténként nem gyereket csinál hanem olvas. És ez csak egy példa. Iskolákban el udod ezt a laptopot képzelni? A konnektor meg füstöl az elosztóktól. Én is olvasáshoz várom az olpc-t mert most is egy kézi kütyün olvasok könyvet, de pl azon pdf-et nézni rémálom, ráadásul az is csak akkor megy ha nem felejtem el feltölteni.
  • assdf
    #15
    Igen, de alapvetően pont arról volt szó hogy ezeket nem a dzsungel közepére szánják, szóval lesz áram. Ha meg nincs áram, akkor tulajdonképpen miről beszélünk?
  • GulaSoft
    #14
    Igen, csak az olpc gépét menet közben is tudod tölteni, ezt meg 3 óránként töltögetheted a 220-ról. Ja hogy az nincs mindenhol, nem baj de csak 200 dollár!
    Egyébként ebből mennyi a winfos ára???
  • Godefroy
    #13
    Én sem szeretem őket.

    Most gondolkodom épp 4:3 as nagyobb (20, 21") LCD vásárlásán szerencsére vannak már nemcsak wide-os modellek is.

    TVben is jobban szeretem a normálisat mint a wide-ot főleg, h itthon egy adó sincs ami wide-ban sugározna.
  • assdf
    #12
    Ebben a gépben az tetszik, hogy ennek legalább laptop kinézete van, nem úgy mint a másiknak, ami kb. úgy néz ki mint a két éves keresztfiam 500 forintos gagyi rajzolótáblája.
    Ilyet én is vennék
  • Mice
    #11
    no én meg utálom az összes widescreent:)
    sajnálom hogy eltűnnek:(
  • Gerygrey
    #10
    Én meg nem lennék már meg videscreen nélkül.

    Egyébként ez a gép használhatóbbnak tűnik az OLPC zöldszarjánál :)
  • Caro
    #9
    A widescreen használhatatlan.
  • szombi
    #8
    Na azér kicsit nagyobb annál...

    Én inkább az akksi 3 óráját tartom kevésnek, remélem lesz hozzá hordozható külső akksi,
    amely olyan méretű mint egy táp és vezetékkel lehet rákötni.
  • Frosty01
    #7
    de ha jobban megnézed az a bizonyos "widescreen" alig nagyobb a számológépem kijelzőjénél lol
  • csorfab
    #6
    Hát ez egyértelműen kismilliószor jobb az OLPC-nél, főleg ha azt az idióta sugarguit nézzük
  • Max Damage
    #5
    Azért mert egyértelműen a widescreen a jövő(je a filmeknek) , és mert olcsóbb előállítani a kevesebb alapanyag miatt :P
  • games4ever
    #4
    filmnézéshez:DDDD
  • Dark Angel 666
    #3
    Jó de miért van szükség widescreen monitorra ?
  • Darth Sith
    #2
    nálunk mikor lesz kapható? akarok ilyet. suliba jegyzetelni órán, meg netezni tökély! :D
  • Godefroy
    #1
    Jó olcsó, az biztos!

    Vajon mi is fejlödő országnak számítunk?