50
  • aneurysm
    #50
    Nem hiszem hogy számonként kell árazni, van 2 perces, van 35 perces, nem kerülhet ugyanannyiba.
  • bikers
    #49
    Egy kérdés ki mennyit adna egy cd-ért, vagy egy számért s milyen minőséget seretne ezért kapni?
  • Madve
    #48
    A sony fejlesztésében a super audio cd. én hallgattam annakidején, ha volt hozzá megfelelő hangrendszered, szóval nem az otthoni átlagos mindentjátszó 30*30cm-es jamagoschi csodára gondolok, hanem egy komolyabb erősítőre komolyabb hangfalakkal, akkor elég komoly különbséget vehettél észre a síma meg az sacd között.
  • Tetsuo
    #47
    el vagy tévedve erősen..
    nem értem minek okoskodik az, aki nem vágja a témát??
  • emp
    #46
    hypno!

    Részben rosszúl látod a dolgokat.

    Abban a zenei közegben amiben mozgok és alkotunk így működik egy kiadó:

    1- kiadó vállalja, hogy x összegben legyártat és terjeszt x darab cd-t az adott zenekartól. (bizony, ezt mind a kiadó csinálja)

    2-megállapodnak, hogy db.-onként hány %-ot kap a zenekar. De, ezt csak egy bizonyos eladási szám fölött kapja meg. szóval pl.: 3501.-eladott példánytól kapja meg a zenekar a %-ot. Addig semmit.

    3-A kiadó semmiféle felelőséget nem vállal, nem ad pénzt, nem finanszíroz, hanem megelőlegez. Az első 3500 darab eladott cd-ből minden az ő pénztárcájába megy, abből nyeri vissza a cd-gyártásra, terjesztésre fordított pénzét. Amíg ez nincs meg, addig a zenekar egy vasat sem kap a cd-jéből.

    4-ha jól fogy az anyag, akkor a kiadó befizeti a zenekart egy turnéra, de ezt a pénzt is be kell hoznia a zenekarnak cd-eladásból. (kvázi ez is csak kölcsön)

    5-hogy akkor mit is csinál egy kiadó? Elvégez egy rakat szervezési, bürokratikus feladatot a zenekar helyett. Ennyi.

    6-magyar kiadós szokás: Pl.: 3500 eladott darab a limit, ami után megkapja a százalékát a zenekar. Szokás szerint 3450 db-nál megáll az eladás, kimutatás nem készül el, nem érkeznek be a friss számok, sorry srácok, ez van...

    7-a kiadó kihagyásával nagyon-nagyon sok szervezési feladat hárul az adott zenekarra, de minden marad a kezében, és ő kapja meg a pénzt a produktumáért. (ilyenkor szoktak a nagy neves zenekarok saját 'kiadót' indítani és ezen keresztül csak terjesztőknek adják ki az anyagukat.

    Ha van kérdés, szívesen válaszolok, remélem nagyjából az is érti a rendszert, aki nincs ebben benne. Biztosan van más modell is, mint mondtam, abban a közegben ahol én mozgok, ez a rendszer.
  • emp
    #45
    u.i.: és ez csak azoknak fog fájni akiknek semmi közük a zenekarhoz és a hallgatóságához, csak egy nagy adag lét húznak le róluk.
  • gabeone
    #44
    Egyetértek veled, és elhiszem amit írtál.

    Lehet, hogy több tucat zenekar is van, akik a leírtak szerint készítenek zenét és akarva vagy éppen akaratlanul elkerülik a kiadókat, nem tudom. Mindenesetre őket támogassuk.
  • hypno
    #43
    Valószínűleg én látom rosszul a dolgot, de szerintem

    Először is vannak a zeneszerzők/előadók, akik előállítanak valamit. Ebből nem igazán lehet megélni, hanem a produktumukat el is kell adni. Ezt lehet koncerten, vagy valamilyen konzervben.

    Másodszor vannak a kiadók, akik semmit nem állítanak elő, csak olyan helyzetbe hozták magukat hosszú hosszú évek alatt, hogy a termelők senki másnak nem adhatják el amit csináltak, egyedül nekik.

    Harmadszor vannak a jogvédők, akik sem nem csinálnak semmit, sem el nem adják a más által előállított dolgokat, és mégis megélnek. Ők a legügyesebbek, ez nem is vitás.

    Negyedszer van a fogyasztó, vagyis mi, akik zenét hallgatunk. Vagy beismerjük, vagy nem, de mindannyian úgy gondoljuk, hogy a kultúra nem lehet árucikk, hacsak valaki nem kényszerít arra, hogy fizessünk érte elveink ellenére. Nem akarjuk mi hogy a szerzők éhenhalljanak, de nem is foglalkozunk velük.

    A nagy, gazdag és erős kiadók már megszokták, hogy ők diktálnak és mindennek annyi az ára amennyit akarnak, amennyit nem szégyellnek. Ezen csak akkor hajlandók változtatni, ha rákényszerítik őket.

    A jogvédők a kiadókhoz, mint a legerősebb résztvevőkhöz dörgölőznek, minthogy amúgy senki más nem hajlandó fifanszírozni a működésüket.

    Az egész pontosan olyan, mint a magyar mezőgazdasági piac. A zöldséget, gyümölcsöt csakis a nagykereskedőnek lehet eladni és csakis olcsón. Zöldséget és gyümölcsöt csakis drágán lehet venni és csakis a kereskedőtől.
  • emp
    #42
    gabeone!

    1-Itthon, sőt mindenhol nagyon sok zenekar teszi fel a kész anyagukat a honlapjukra, myspace oldalukra, numberonemusic oldalukra. Ez egyáltalán nem ritka. Kiadó nélküli zenekarok csak így tudják eljuttatni az anyagaikat a hallgatóknak és működik. (saját zenekaromból kiindulva) Szvsz a legtöbb kiadós zenekar is feltolná az anyagukat netre, csak ugye köti a kezüket a szerződés. Hogy Te konkrétan kikre gondoltál nem tudom, legalább 20-at tudnék neked most így kapásból felsorólni.

    2-Megbízható, belső forrásból tudom (akkor sem mondom el kitől hehe, vagy elhiszed hogy igaz vagy nem...) De durván 2007 jan-tól Mo.-n -de biztos vagyok benne, hogy nem csak nálunk- a nagy kiadók zenei cd eladása közel nulla.

    3-továbbra is az a véleményem, hogy kiesnek a láncból az eddig is, csak pénznyelő, diktátor, sok ígéretes zenekart tönkrevágó kiadók a láncból és végre közvetlen lesz a produktum(zene) áramlása az alkotók és hallgatók között és reményeim szerint a díjazás is. És ha mindenki teljesen tisztában lesz azzal, hogy konkrétan az alkotónak ad egy minimális összeget az anyagáért, akkor nem lesz gond ennek az összegnek a befizetésével...
  • t0ma
    #41
    az eddigi 39 kommentben 17-szer szerepel a vitatott kifejezes. 14-szer CD-kent, 3-szor CD lemezkent.

    akkor hogy is van ez a 'mindenki igy hasznalja'?
  • t0ma
    #40
    "ez egy régi probléma és hidd el nagyon jól tudom mit jelent a rövidítés, de magyarul logikusabb így és kész"
    hmm, es ki szerint? akkor ezek szerint bakelit lemez, meg kazettas szalag, csak hogy a hanghordozoknal mardjunk? vagy hilti furo? ne viccelj...

    "másrészt ha olyan korlátolt vagy, hogy nem tudod elolvasni a leadet végig, akkor ne hadonássz itt össze vissza, mert nem fordított, hanem saját anyagról van szó."
    jogos. valoban nem olvastam vegig. a CD lemezig jutottam :)

    "amennyiben valami hasznosat is mondtál volna, akkor esetleg lehetne értékelni a hozzászólásodat, de így látszik, hogy csak és kizárólag a 16 éves szellemi szintű "elbújok a nickem mögé és fikázok bármit"-re vagy képes."
    hat nemtom te hogy vagy vele, de en nem azert irok hsz-t, hogy valaki ertekelje. esetleg te igen? erdekes. es mintha a te nicked sem sejtetne sokat magadrol...

    "Legközelebb írd le egy füzetbe az ilyeneket, ne itt sokkold vele az embereket."
    sokkolas??? max teged zavar, hogy dologztal x orat ezen a cikken, es jee, valami nem tetszik benne valakinek. hat ez pedig mar csak ilyen...
  • gabeone
    #39
    Nem tudom így van-e. Javíts ki, ha tévedek.

    Van olyan magyar zenekar, akik egyből internetre töltötték fel a zeneszámaikat. Ha így van, akkor ők csinálták jól, mert jó zeét csináltak, szimpatikus módon jelentek meg a köztudatban. Ma már azt hiszem rádiók játszák a zeneszámaikat és koncerteznek is sokat. Nem jut eszembe a nevük, de talán valaki kiegészíti a leírtakat.
  • gabeone
    #38
    Ne viccelj! Csak a fontoskodó dj-knek kell lemez. Akik mint a cirkuszban bravúroskodni akarnak. Ma már egy komolyabb zenei programban néhány kattintással lehet különböző zene stílusú számokat csinálni. Kis kreativitás kell csak hozzá, mert a háttér már adott. De egy dj általában nem tehetésges, hanem kreatív és/vagy szerencsés. Zenészekre lesz mindig szükség a világban, em dj-kre.
  • lomha
    #37
    Minden problémára van megoldás. Valami csinos Digital Right Management rendszerrel elérik majd, hogy ne tudj mindent lejátszani. Sőt...

    TCPA
  • emp
    #36
    "az lehet majd fájdalmas, hogy 50 millió eladott lemezen ezen túl nem fognak milliárdokat keresni"

    HÁT EZ MEKKORA SEGGSÉG????

    Arra nem gondolnak, hogy a neten történő kereskedés esetén nem lesz cd gyártási költség, nem lesz nyomdaköltség, kiszállítás, raktározási költségük... Azta!!! Eddig került egy cd mondjuk 4000 pénzbe, ebből átlagban 400-at kap a zenész, zenekar, 2000-et a kiadó és 1600 az előállítási költség +egyéb költségek. Most majd fog keresni a "kiadó" 1 albumon 300 pénzt, de nem lesz semmilyen költsége.

    Innentől a kiadók szinte ismét feleslegessé válnak, mivel csak egy site üzemeltető brigád lesz, az meg lesz kismillió és majd a zenész eldönti, hogy melyik site-on "jelenteti" meg az albumát... Akár saját site-on, honlapon letölthető formában, csak a letöltésért mondjuk tejelni kell egy röhelyes, jelképes összeget, amiért simán megéri majd a több 100-1000 fannak letöltenie otthon a karosszékből, és amely röhelyes összeg egyenesen a zenekarhoz, zenészhez vándorol. Szerintem ez lesz a jövő. A kiadók meg simán elhalnak, mint alkalmazkodni képtelen és felesleges egyedek.

    (egy zenész véleménye)
  • NeoMaN
    #35
    Ez a "pánikolósdi" azért vicc.
    Szvsz csiriárdokat kaszálnak még mindig. Az viszont tény, hogy amelyik nem lép, az pár év múlva kampec.
  • gabber a hun
    #34
    nem okoskodni akarok :D de ezeket a manikat má csak a reklámokból tudják visszahúzni... sztem...
  • braeburn
    #33
    Így múlik el a világ dicsősége. Ma a kiadók omladoznak, holnap más következik. Nem kellett volna iparosítani a zenét, a filmet és úgy általában a művészeteket. Az Internet még kinyír jónéhány iparágat és az kifejezetten jó. Jót tesz mindenkivel, aki a jövőben már nem feltétlenül kell származzon egy kasztból, rasszból, vagy vallási kritériumai kell legyenek egy pálya műveléséhez. Ezt a fejlődési irányt nagyon nem vették figyelembe, akik még hosszú nemzedékeket terveztek élősdi vonalon. Ők tették iparrá, hát most versenyezzenek a mindenkori iparral. Nem lesz könnyű dolguk és még az is megeshet, hogy dolgozniuk kell. A zenészeket egyébként sem kell félteni, az ő műfajuk örök és maximum kevesebben lesznek áldozatai a mindenkori aktuális csábításoknak közülük. Ez is része az evolúciónak, csak későn vették észre, hogy megfordult a szélirány.
  • aaaaa
    #32
    Magáncélra töthetsz le zenét , nem csak 24 órára. Ezért van a matrica a CD-n... De ha nem matricás CD-re írod, vagy csak a vinyón tárolod, ugyanúgy legális.
  • Tetsuo
    #31
    Sajna a DJk sem nyomják örökké bakelitről, ha bejönnek a Blu-Ray-es/flashmemós megoldások, v továbbfejlődik a final-scratch meg a laptopok is "jobbak" lesznek zenéhez és valszeg a live cuccok is előbbre lesznek, akkor már csak néhány különc fog 100 kilónyi bakelitet magával húzkodni..
    Minőségre, már a DVD-Audio is kiválthatja a bakelitet..

    Az más kérdés h én is a különcökhöz tartozom :)
  • Tetsuo
    #30
    Valakinek az is pénz..
  • Gerygrey
    #29
    DJ-knek (legalábbis aki komolyan gondolja) szintén nem kell a CD, az igazi DJ a jó öreg bakelitről nyomja, csakúgy mint a vájtfülű hifirajongók. Ők ezután is a jó öreg analóg technológiát fogják használni, viszont az átlagos felhasználónak tökéletesen megfelel egy jobb bitrátájú MP3.

    A CD "továbfejlesztett változata" tudtommal a DVD audio, ami nem igazán terjedt el, én legalábbis nem láttam (mondjuk igazából lemezboltot sem belülről, úgy 10 éve...)
  • ensomhet
    #28
    Mindezek mellé bejön az is, hogy a CD nem egy praktikus formátum. A kazettához képest előrelépés volt, most jöhet a következő. Pl lehetne akár pici memóriákba égetve árulni a kiadványokat, 96kHz, 24bit formátumban. Ma már nem kell azzal foglalkozi, hogy jajj, melyik zenét vigyem magamra az útra. Berakok 200 albumot, aztán majd válogatok.
  • ensomhet
    #27
    Én a kiadók szerepét leginkább abban láttam, hogy tudták nyomtani a zenekaraikat (minőségtől függetlenül), el tudták érni, hogy a sok reklám miatt sokan megvegyék. Ezen kívül régebben egy-egy úgymond sztár banda lemezfelvétele kurvasok pénzt felemésztett, pl a Korn Untouchables albuma felvétele során minden egybevetve 4 millió dollárt pazaroltak el. Szerintem ez az irreális. Egy zenekar érkezzen felkészülten a stúdióba, nyomja fel az anyagot 2-3 hét alatt, 1 hét keverés, maszter, aztán kész. Ebben is halad a technika, rövidesen - kellő szakértelem mellett - bárhol lehet úgymond profi hangzást kreálni. És akkor még nem is szóltam az elektronikus zenékről, amiket tényleg simán lehet otthon hegeszteni.
    Mindezek mellé jön majd a net még szélesebb körben való elterjedése, s végül valószínűleg eljutunk oda, hogy a kiadó a mostani formában megszűnik, vagyis inkább a zenéhez társuló cuccok (póló, pulcsi, bögre, toll, egyéb szemét), valamint koncertszervezés lesz a feladata. Előbb-utóbb be fogják látni, hogy lemezeladásból egyszerűen nem fognak bevételhez jutni, mert minek megvenni, ha ingyen is egyszerűen hozzá lehet jutni. (Ez alól kivétel az, ha valaki a pénzével tényleg szeretné támogatni, elismerni a számára kedves előadót, formációt.)
  • tmisi
    #26
    A CD lemez csak max az egyszerű végfelhasználó számára halott, azért a nagy mintavételezésű anyagra mindig is szükség lesz (pl. rendezvényeken, dj-knek mixnhez vagy remixhez). Persze ha valakinek számít az eredeti CD, azért nem lenne jó, ha örökre megfosztanánk tőle.
    Ha jól tudom, a CD-nek is van egyébként egy továbbfejlesztett változata (mint a DVD-nek a HD-DVD, meg a Blue-Ray), csak nincs rá igény és nem terjedt.

    Belehallgatni???
    Töltsd le! Én úgy tudom letölteni zenét nem bűn, főleg ha csak pl. 24 óráig tartod a gépen. Így is meg lehet hallgatni. Az már kérdés, hogy lustaságból (meg spórolásból) már a többség inkább kiírja a letöltött cuccot, mint törölné és megvenné...
  • torjoz
    #25
    Nem a zeneipar pánikol, hanem inkább a kiadók! Én az előadóművészek helyében csináltatnék egy olyan honlapot magamnak, ahol meg lehetne venni külön külön a számokat, így kikerülve a kiadókat, és ha már elég összeg folyt be a számlájukra, akkor egy top 15-20 eladott számból csináltatni pl.: a videotonnal egy kb 15-20000-es példányszámú cd-t!
  • Torrent911
    #24
    1000 előadóból jó ha 2 van akinek végig hallgatható az albuma és nem csak a szokásos egy szám tetszik történet van
  • Inquisitor
    #23
    Kb. 3-5 évvel elkéstek a pánikolással. Most akinek van elég esze és mrsze mindent átalakítani, az megmarad, a többiek mennek a levesbe.
  • Jacek
    #22
    Ez sem jo, nekem nem kell cd lemez majd en osszevalogatom amit szeretnek es azt halgatom elegem van azokbol a cd-bol amin van 1 szam ami tetszik:)

    Es meg hajlando is lennek fizetni erte persze emberi aron es minosegi kinalatot..

  • Molnibalage
    #21
    Én eredeti CD-t utoljára 3 éve vettem előtte meg még 3 éve. Meg is bántam mindkettőt, mert egyikbe sem engedtek belehallgatni, csak az előadót ismetem. Számomra a CD-s árusítás halott. Lehessen belehallgatni utána pénzért letöltöm és oda írom ki, ahova nem szégyellem.
  • Gerygrey
    #20
    Igen, ez kétségtelenül fontos, más hasznuk ezenkívül nincs is
  • vaddiszno
    #19
    kiadok igenis kellenek - foleg h jo minosegben kiadjak a screener peldanyokat h meg a premier elott ingyen megszerezzem a filmecskeket !!!!
  • vaddiszno
    #18
    ooooh, nehogyma bepanikoljanak....tenyleg nyakig xarban lennenek...vagy lehet h csak az en barataim egytol egyig szerzik ingyen a netrol a zenet meg filmet egy fillert se fizetve erte ... hmmm ezen igencsak sokat kell gondolkodni. Ha jol emlekszem akkor voltam valamikor a tavaj nyaron a moziban....
  • morden
    #17
    Szerintem a kiadókat úgy ahogy el kellene söpörni , a zenészek megcsinálják a zenét , ha tetszik a népnek akkor letölti (legálisan) azokat a számokat amik tetszenek és elmennek koncertre is (extra bevétel), nem kell ide kiadó ,ami lassan hatóságnak képzeli magát és mindenkire csalót kiállt akinek nete van.
  • morden
    #16
    Virs Lee szívemből szoltál !!!

    OFF:(Mire nem érnek rá az EU-s képviselőink (Lévai Katalin) , jelenleg Magyaroszágon (Eu-s átlaghoz viszonyítva) 75% (!!!!) a szegénység , de a gennyesre hízott kiadók érdekei előbbre valók minden más problémánál )
  • AgentKis
    #15
    "és a kiadók vagy képesek lesznek összeszedni magukat és valamilyen működő rendszert létrehozni, vagy a szerepük erősen megkérdőjeleződik."

    Nekem az a véleményem, hogy már megkérdőjeleződött.
  • WinG
    #14
    Hát egy minőségű lemezért én kiadnék 500 forintnál többet is. Egy Rákóczi nem pénz.
  • virs lee
    #13
    Nem is kifejezetten a modellel van a baj (bár tény hogy elég pazarló, és bőven van kikapcsolható felesleges láncszem), hanem a kapzsisággal. Azt hiszik hogy 1000% profit az nekik jár. És nem veszik figyelembe a piac törvényeit, vagyis: minden annyit ér, amennyit a vásárló hajlandó adni érte. Az hogy kitalálok egy nekem tetsző árat és mindenkit bilinccsel fenyegetek akinek nem tetszik, ez egy kommunista hozzáállás. Ez régen se tetszett az embereknek, meg most se, ebben nincs semmi új. Viszont a régi időkkel ellentétben mostmár itt az alternatíva: az internet. Aki nem akar fizetni luxusprofitot, az nem fog, letölti ingyen. Eddig a vásárlónak kellett benyalni a kiadónak, mostmár viszont fordítva kell pedálozni. Ez van, ez a 21. század.
  • virs lee
    #12
    De 500 ft a minőségi lemez legyen, amin minden szám jó, ne a britniszpírsz meg beksztrítbojsz.
  • virs lee
    #11
    Jóaz, mindenki úgy hívja. Beleköthetek abba is hogy csak simán cd, mert az meg ugye change directory, szal...