25
  • AgentKis
    #25
    "És MO szorja a tengerekbe a rengeteg nukleári hulladékot. Ezen kívül több mérges gázt engedünk ki a levegőbe mint bármelyik másik ország."

    Ha így nem is igaz, de az átlagmagyarra jutó mocskolás, szennyezés azért a világátlag felett van és erre nem nagyon verhetjük a mellünket, hogy: De vannak akik nálunk is jobban!
  • AgentKis
    #24
    "hiszen az újabb processzorok/szerverek nagyobb teljesítménye okán áramfelvételük jóval nagyobb, mint pár évvel ezelőtt."

    Inkább annak okán, hogy az állandó túlhúzásokkal mindíg gyorsabbak legyenek mint a konkurencia gépei. De a technológia megenged kevesebb energiát pazarló dolgokat is. Mondjuk egy laptop beéri 60-100 wattal (15 colos TFT-vel együtt), míg asztali társa ennek 3-4 szeresét is könnyedén lenyelheti. Egy 2 éves asztali gépet teljesítményét vígan hozza egy új laptop, igaz kb. másfélszeres áron. Bár az árban a hordozhatóság is benne van (meg az akksi ára...). Szóval nekem ennek nagyon összeesküvésszaga van. A villanygyárak is járjanak már jól, meg lehessen eladni elég légkondit. Lehessen pazarolni, mert attól pörög jól a fogyasztói társadalmat kiszolgáló gazdaság. A többi leszarandó...
  • A1274815
    #23
    A reaktor blokkok őnellátóak voltak és éppen azt a paracsot kapták, hogy egy olyan vészhelyzetet szimuláljanak, amikor valamilyen oknál fogva leállt a Turbina és úgy kellet volna újra indítani. Na persze a parancs azt tartalmazta, hogy alig legyen e-közben szabályzó rudak kihúzva a reaktorból és csak egy szivattyú menjen. Na ezt sikerült úgy megvalósítani, hogy majnem az összes szabályzó rudat kihúzták (hogy tartsák a hőmérsékletet a két szívattyú miatt) és két szivattyú ment közben (hogy egy mégkorábbi állapot alapján tartsák a hőmérsékletet). Érdekesmódon azonkívűl, hogy egy elég instabil állapotba hozták a reaktort még itt nem történt volna semmi, hanem amikor végre hajtották az előírt vészhelyzet szimulációt a turbinával, akkor kiesett az önellátás miatt a két szivattyú valamint a szabályzó rudakat mozgató eszközök. És mind ezt az éjszakai műszak embereivel végeztették el, akik nem voltak profinak nevezhetőek a nappali műszak szakembereihez képest. Hiába adták ki a reaktor azonnali leállítására a parancsot, amikor nem volt már áram, ami szabályzó rudakat mozgató motorokat meghajtotta volna. A végeredményt mindenki ismeri.
  • Dodo55
    #22
    Meg állítólag még az atomerőművek is elég környezetkímélőek, ha nincs velük gond. Az más dolog, hogyha nagy gond van, akkor képesek kipusztítani egy várost, de alapvetően eddig csak 1-el fordult elő nagy gond, az is azért, mert valaki hirtelen annyi áramot akart csinálni, amennyire nem volt képes az erőmű.
  • chuky123
    #21
    Nem a nagy áramfogyasztással van a baj (persze azzal is föleg a költségek miatt)
    hanem az áram környezetszennyező előállitásának a módja miatt.
    Gondolok itt pl a hőerőművekre. Nem a fogyasztókat kéne csesztetni hanem az áramszolgáltatókat(előállitókat) hogy alternativ Energiaforrásokra térjenek át.
    Pl:szélerőművekre.
  • A1274815
    #20
    "..., helyette lesz 4es metró."

    De optimista vagy. :-)
  • waterman
    #19
    majd eljutunk oda ahová peking:) - a belvárosban aksiról mennek a trolik, amint kiérnek a belvárosból, a troli felett megjelennek a kábelek, a sofőr kiszáll, beakasztja az áramszedőket és míg kinn is megy egy kört, addig feltöltődnek a telepek..
    vagy láttam egy 1.9 literes dieselmotorral hajtott buszt is a spektrumon talán, az egy generátort hajtott és az vitte az elektromotorkat.
    sajnos ilyeneink nem lesznek, helyette lesz 4es metró.
  • floatr
    #18
    Hát a dolog már ott kedz sántikálni, hogy a Sun egyáltalán benne van egy ilyen felmérésben. De legalább beszélnek róluk...
  • turul16
    #17
    Hány személyt szállít az az autóbusz ?
    Hány személy ül átlagosan egy 4+ személye autóban ? (1.3 ?)

    Egy főre jutó szenyezés / km ?
  • turul16
    #16
    Már a csapból is a Sun folyik :)
    OpenSolaris -sal együtt.

    Volt egy pár, érdekes beszólása.
  • Dodo55
    #15
    Talán azért érdektelen, mert a Magyarok már rájöttek, hogy amit környezetvédelemnek neveznek, az arról szól, hogy a kicsit környezetszennyező dolgokkal foglalkozzunk örökké, hogy a nagyon környezetszennyező dolgokat ne vegyük észre.

    És én még az autót is a kicsit környezetszennyező dolgok közé sorolom...
    A tömegközlekedési járművek 1000x szennyezőbbek, itt gondolok konkrétan a 30 éves buszokra, amikből ki van vezetve az egyébként a motorba vezetett cső, amin a dugattyú alatt megmaradó piszkos kipufogógáz megy, tele elégetlen üzemanyaggal. Bizonyára mindez azért, mert kevesebbet fogyaszt a busz, ha tiszta levegőt kap, piszkos gáz nélkül.
  • Torrent911
    #14
    A 2000 wattos tápok korában mit akarnak ezek ? :D
  • alien47
    #13
    Ez az.

    És MO szorja a tengerekbe a rengeteg nukleári hulladékot. Ezen kívül több mérges gázt engedünk ki a levegőbe mint bármelyik másik ország.

    Puszik a hülye külföldieknek
  • roliika
    #11
    Tény, hogy a "zöldség" felé halad a SUN, mert itt-ott újra felhasznált anyagokat alkalmaz, és a forrsztáshoz használt anyagok pl ólommentesek...higanyt ahol csak lehet próbálják mellőzni. De ez nem feltétlen a SUN érdeme, hanem azon cégeké akik legyártják nekik a megrendelt terméket.
  • roliika
    #10
    "A Sun az elmúlt két évben két komoly szabványt, illetve direktívát is magáévá tett," ááááááááááá pont a SUN...elmehet a SUNyiba. Jövő héttől pont olyan helyen fogok melózni ahol SUN szervereket etsztelünk és javítunk, egy ilyen dög fogyasztása mindössze 8000 Watt!
    Igen szép elméleteket lehet gyártani, meg ezt-azt megfogadni, de ahová teljesítmény kell, ott fog termelődni hő is. Legalábbis a jelenlegi technológiával biztosan.
  • kvp
    #9
    "Ezzel a vékonyklienssel már annyiszor jöttek a történelem folyamán, aztán még sosem vált be. Elindit az ember pár alkalmazást (office, firefox, esetleg egy fejlesztői környezet) és máris megzabálta a gépet, nemhogy egy vékony klienst..."

    Az igazi megoldas a szabalyozhato orajelu cpu-k jelentenek, amik fokozatosan le tudnak lassulni vagy akar teljesen meg is tudnak allni ha eppen nincs feladatuk. A problema masik fele az lenne, hogy a programok ne fogyasszanak annyi cpu idot. Sajnos mind a szoftver, mind a hardver ipar ellenerdekelt az utobbiban. (ma egy atlag szovegszerkeszto annyi szamitast igenyel vista alatt mint regen egy atlagos 3d-s jatek) Viszont a mobil rendszerek elterjedesevel meg van esely, ott nem a penz, hanem a kis akkuk jelentik a szuk keresztmetszetet, tehat mindenkeppen sporolni kell az energiaval.

    Egyebkent en mar annak is orulnek, ha a jelenlegi push-pull rendszeru cmos logika helyett tobbet hasznalnak a transmission gate technologiat. Ez analog kapcsoloaramkoroket jelentene, csak minimalisan szukseges erossitessel a jelenlegi minden logikai kaputol minden logikai kapuig torteno jelerossitessel. A technologia hatranya, hogy jobban meg kell tervezni a adott aramkort, viszont az cserebe nagyon keveset eszik es a jelenlegi tranzisztorok toredeke is eleg egy aramkorhoz.

    A maradek hot pedig fel kellene hasznalni aramfejlesztesre, igy nyaron legalabb az energia kozel fele visszanyerheto lenne. Telen eddig is rasegitettek a gepek a futesre.
  • assdf
    #7
    Ezzel a vékonyklienssel már annyiszor jöttek a történelem folyamán, aztán még sosem vált be. Elindit az ember pár alkalmazást (office, firefox, esetleg egy fejlesztői környezet) és máris megzabálta a gépet, nemhogy egy vékony klienst...
  • waterman
    #5
    a suli közbeszerzett vagy 40 pentium D-s konfigot.. amennyit mennek, szerintem két hónap alatt megtérült volna egy az akkori legolcsóbb kétmagos amd-s konfig ára..
  • PíszLávJuniti
    #2
    "pedig még a Kiotói Egyezményt elutasító Bush is kötelezővé tette"

    olálá. igen, valóban Magyarország felelős az üvegházhatást kialakító gázok nagyrészéért. miattunk van az egész globális felmelegedés, csak egy csettintésen múlik, kikapcsoljuk a gépeket és minden helyreáll.
  • GYGERI
    #1
    ez az ország nevetséges én mindig is tudtam, úgy hogy ezekel a hírekkel meg se tudnak már lepni