59
  • Molnibalage
    Nem, ez még valai Nukleáris leszerelés vagy valami ilyesmi volt. 5 éve halgattam. (fúúú, de rég volt már...)
  • Caro
    Nocsak, csak nem a fenntartható fejlődés és atomenergia nevű tárgy? ;)
    Vagy valahonnan máshonnan tudod?
  • Epikurosz
    Chadwick adott a sz.nak egy nagy pofont. Ugyanis az atombomba, minden titkolózása ellenére, megépült. Legfeljebb az atomenergia békés célú felhasználását hátráltatta pár évig.
  • Molnibalage
    Hát ez az info a BME Nukleáris Technika Intézetéből származik, gondolom ők elég jól képben vannak ezzel....

Mellesleg ne légy már ennyire félretájékozott (már bocs, de idióta). 1954 szeptemberében már szolgálalba állt az első nukleáris meghajtású tengerealattjáró a USS Nautilus (SSN 571) amit 18 hónapig építettek, tehát már '52-ben megvolt a rektor hozzá!! (Meg gondolod, hogy 3 év (!) alatt sikerült volna összenyomni akkorára, hogy elféjen egy tengóba és adjon annyi eregiát ami egy városnak elegendő, ha a te állításod lenne igaz??)

Mellesleg akkor a Pu-ot termelő reaktor hőteljesítménéyvel szerinted mit csináltak (ez még a Manhatten-terv alatt volt)??? Nem fejlesztettek vele gőzt?? Nem hajtottak meg vele turbinát, ahogy már csinálták egy jó ideje másmilyen energiaforrás segítségével??? Képesek összerakni egy reaktort, de egy víz-gőz körfolyamat összerakása az meghaladta volna a képességeiket?? Atyaisten....

Gondolkozz már!!!
  • haxy27
    még jó hogy nem került akkor a hadsereg kezébe mert mára már ugy nézne ki a föld mint a mars. Jó hogy van gondolkodó tudos aki nem csak a találmányát látja hanem annak a következményeit.
  • Epikurosz
    Sir JC a CH tagja
  • Epikurosz
    BBC
  • Epikurosz
    Végülis, nem: 1940 az év, és akkor ugye 67 év telt el. A BB cikke itt olvasható.
    Engem már csak az érdekelne, hogy vajon az én eldugott felfedezéseimet mikor nyitják ki. :-)
  • Epikurosz
    Azt is le kelletett volna írni, hogy a tktos doksikat 1937-ben zárták le. Így jön ki a 70 év.

• L3zl13
    Ez a 600MW 43-ban biztosan nem stimmel.
    51-ben sikerült először nukleáris energiával termelt árammal kivilágítani 4 db villanykörtét. (ERB-1 Idaho Falls)
  • L3zl13
    A reaktor nem egyenlő erőművel. A cikkben is csak reaktor szerepelt.
  • Kmarha
    Akkor valahogy mást olvastunk :D

"On June 27, 1954, the world's first nuclear power plant to generate electricity for a power grid started operations at Obninsk, USSR. The reactor produced 5 megawatts (electrical), enough to power 2,000 homes"

Na de biztos elörébb is lesz még valami, a 42-es szám nekem is feltünt valahol :P

42 lehetett amerika, 52 meg orosz?
  • L3zl13
    "Különösen figyelemre méltó, hogy ezek a tudósok csupán 8 évvel a neutron puszta létének felfedezése után már azon dolgoztak, hogyan használják fel azokat a maghasadáshoz és energia előállítására"

Szerintem a legalább ilyen figyelemre méltó, hogy a levél alig egy évvel az első sikeres maghasadási kisérlet után készült. (Otto Hahn 1939)

Valamint közben utánna néztem. Az első reaktornak nevezhető valami a Chicago pile 1942, december 2.-án készült el.
  • Molnibalage
    Emélkeim szerint az első működő reaktor 1942-ben készült a Chicago-ban. Ez csak egy kísérleti berendezés volt, az első plutóniumot is termelő reaktor (valójában áramteremlésre használják, a melléktermék a Pu) az Henforban épült meg 43-ban. 600 MW-os volt.
  • Kmarha
    ha jól olvastam 1954 junius 27.én indult be az első, korai változat. 5 megawattot termelt, mely akkor 2 ezer lakást tudott elláttni egy évig árammal. Azóta kicsit tovább fejlödött a technológia :)

56-ban már kész is volt az első, az árramellátásban is ténylegesen résztvevő erőmű, 50 megawattal a tarsolyában.

(forrást a wikiről)
  • dez
    Elképesztő? Az lehet. De kb. így viszonyul 1-1 igazán tehetséges tudós a többihez.
  • L3zl13
    Nem tudja valaki, az amcsik mikor építették az első atomerőművet?
  • Lacc
    Na ez tényleg döbbenet azért...
  • artschi
    durva...