72
  • kvp
    Irodai felhasznalaskor fontos a kis hotermeles es a kis fogyasztas. Ha egy irodaban van 10 szamitogep, akkor azok 100 wattos procik eseten, 400 wattos tappal. 4000 wattot adnak le tobbnyire ho formajaban, es ez meg a monitorok nelkul, ami mar 6000 wattig is felviheti. Ez 6 kilowatt, csak egy szobaban, ahol 10 ember van. Sokba kerul es meg a legkondit is jaratni kell folyamatosan, mivel 6 kilowatt az 6 atlagos villanykalyha teljesitmenye, tehat pillanatok alatt meleg lesz a gepektol. A speedstep-rol pedig csak annyit, hogy tenyleg vedi a processzort, de ezert a gyartok hajlamosak alulmeretezni a hutest a legtobb irodai barebone-on, ami miatt ugyan elfernek az asztalon de barmilyen kis terhelestol azonnal tulmelegednek. Ez az aktiv hutes felporgese miatt meg zajos is, de a nagyobb gond, hogy ilyenkor egy PII szintjere esik vissza a teljesitmenyuk, tehat mar dolgozni is nehezkesse valik rajtuk.

A P4 celeronok homerseklete pedig sokban alaplap es haz fuggo. Egy 2.4-es sajat es egy 2.8-as ceges P4-es celeront is hasznalok. Mindketto asus alaplapban es rendes atx-es hazban van. A sajat gepen 38-45 fokos a proci, megfelelo hazhutes mellett, a ceges gepben terhelve 60 fokig is felmegy, ami mar rendesen fut. Az elteres a kis sebessegkulonbsegen kivul az alaplap geometriai kialakitasaban es a haz hutesenek megoldasaban van. (hangsulyozottan ugyanannak a gyartonak ket kulobozo termekerol van szo es mindket proci prescott magos)
  • dez
    Beágyazott rendszer != asztali PC, hanem ipari PC-k, amiket éppen vezérlésekhez használnak (ha 1. nem sok tapasztalatuk van az egyéb procikkal, és az azokhoz való fejlesztői környezetekkel, és inkább a szokásos PC platformként fejlesztenek hozzá szoftvert; 2. nagyobb teljesítményre van szükség, mint mással elérhető).
  • dez
    Hát, már mindent eláraszt az x86, ahol eddig különféle egyéb, kisebb teljesítményű, és ehhez mérten keveset fogyasztó egyéb procicsaládok voltak. Csak remélem, nem Windowst fognak rajtuk futtatni. :)

Egyébként megkérdeztek erről egy autógyárost, és azt mondta, az AMD összesen nem gyárt annyi procit, mint amennyi nekik egy típushoz kellene. De valószínű az Intel sem bírná szuflával. De persze lehet, hogy ez majd változik, és beüzemelnek még egy pár gyárat.
  • Dodo55
    De a Sempron 2100+ -t PC-hez csinálják, egy motorvezérlő számítógépnek meg semmi köze a PC platformhoz.
    Meg a többi autóban lévő számítógépek se PC platformúak, az AMD meg tudtommal x86-64 alapú procikat gyárt.
  • LADA Kalina
    aki meg nem tuggya mire lehet jó a sempron 2100+os, az ne üljön olyan autóba, amiben kis központi számítógép vezérli a dolgokat... nah vajon mire lehet jó egy ilyen báz... a gyujtásvezérlésnek, a szelepvezérlésnek, sőt az autó fedélzeti kompjúterének is alapvetően tökéletes, minek beletenni egy feleslegesen nagy és rázkódásra is minden bizonnyal érzékenyebb hagyományos procit, aminek még aktív hűtés is kell????
  • LADA Kalina
    "Konkrétan nem egy embert hallottam arról beszélni, hogy vett egy új CPU hűtőt, és az AMD A64 procija az új hűtővel 65°C helyett 60°C-on megy TERHELETLENÜL."

lehet kevesebbet kellene beszélgetni a "képzeletbeli barátaiddal" mert még megárt, na figyi én néhány hónapja egy szorzómentes athlon xp-ről váltottam Athlon 64 X2-re, a régim 40-50fok között ment, az új 20-30 közt! jahh hagy tegyem hozzá mind2-n 2000forint alatti hűtő volt/van! és mind2 alaplapomnál 60 fokra volt belőve a vészleállítás! edig még 1ik se állt le!!!
  • dez
    Az is csak negyede volt a P4-es párjának, lassabb busszal.
  • neoG
    hehh, még régen mikor bejöttek az első socketA-s athlonok, milyen nagy csinnadrattával demonstrálták, hogy ha lejön róla a hüttő akkor megnyekken.
    Csak azt nem mondták, hogy a bánatba jönne le a hüttő, ha nincs basztatva, és amúgy is néha két emberes meló volt felrakni
  • Dodo55
    Igaz elég kevés példányszámban, de gyártottak 512KB L2 Cache-el is Celeronokat(65nm-es Cedar Mill magosokat).
  • dez
    Csak épp teljesen értelmetlen húzni őket, mert alapból sem tudja elég gyorsan olvasni a ramból a programot és az adatokat, csak pörög ott tétlenül, várva a ramra. A Celeron egy apró L2 cache-sel megáldott Pentium x. Az Intelek számára (Core2 is) pedig létkérdés a nagy cache, mert egy lassú buszon át, a chipseten keresztül éri el csak a ramot.
  • dez
    Meg gondolom a C'n'Q-t is elfelejtette beizzítani (BIOS mellett drivert is fel kell tenni, bár az ma már általában az alaplapi chipset driverrel együtt települ).
    Bár a 60 fok még így is sok.
  • Dodo55
    Viszont a celeronok állítólag rohadtul húzhatóak. Nekem sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni részletesen, mert olyan volt az S478-as alaplapom, amilyen, de pl tudok mesélni egy történetet, igaz az S775-ös celeronról szól.
    Szóval egy barátomnak kellett egy gép, 100-ból. Celeronos(2.8GHz) lett. Az alaplap azonban hibásan ismerte fel a procit, vagy nem tudom, és a lényeg, hogy 200-ra állította az FSB-t, de valami miatt nem vettük észre, asszem bootlogo volt, és amiatt. A lényeg, hogy a windows telepítés leállt mindig valami hibával, 15-20 perc futás után. Erre benézek a Biosba, és látom, hogy 4200MHz-el fut a 2800MHz-es proci. Ja mondom ez a gond. 1400MHz húzás csupán annyi hibát okozott, hogy a köztudottan hibaérzékeny windows telepítő lefagyott 10-20 perc futás után.

Nem mondom, hogy megéri celeront venni, de simán kihozható belőlük egy kis húzással egy azonos órajelű P4 teljesítménye, félárért.
  • BiroAndras
    "Sztem a celeronok szarok"

Mindenki szerint. Legalábbis vásárlás után már mindenki egyetért ezzel. szerintem le kéne lőni azt aki celeront ad el. Ugyanazért az árért lehet normális AMD vagy akár Intel procit is venni.
  • BiroAndras
    "Konkrétan nem egy embert hallottam arról beszélni, hogy vett egy új CPU hűtőt, és az AMD A64 procija az új hűtővel 65°C helyett 60°C-on megy TERHELETLENÜL."

Ott valami nagy gubanc lesz. Vagy rettentő rossz a ház szellőzése, vagy hibás a proci.
  • BiroAndras
    "Persze nem csak játékokra, de ameddig óriási mértékben el van terjedve a PC-n játszás, addig fontos szempont marad, hogy beférjen a házba egy bazi nagy VGA."

Az irodai gépekben pl. integrált VGA van. És ilyenekből több van, mint játékgépekből. Ezt pl. onnan is lehet tudni, hogy a videokártyák piacán az intel toronymagasan vezet az integrált cuccaival.
  • BiroAndras
    "Már csak azt kéne megoldani, hogy hűtő nélkül se lobbanjanak lángra(szó szerint) azonnal az AMD procik"

Megoldották jópár éve. És ezt konkrétan tapasztalatból tudom, ugyanis az előző gépemet (A64 3000+) egyszer véletlenül úgy kapcsoltam be, hogy a procin nem volt rajta a hűtő (persze gyorsan észrevettem, é kikapcsoltam). Azóta is remekül működik. Egyébként meg milyen gyakran fordul elő ilyen helyzet (nálam 20 év alatt 1x)?
  • BiroAndras
    "Nekem most egy AMD-sek által halálra szidott Prescott magos P4-em van, ami érdekes módon nekem nem megy 65°C fölé"

Nekem meg X2 4200+-om van, ami teljesítményben lealázza még egy maggal is a P4-edet. És 40-50 fok közt meg szemtelenül pici gyári hűtéssel. A másig gépemben peidg 2600+-os Sempron van, aminem kég kisebb hűtése van, ráadásul a ventije néhány percenként fordul csak egyet.
  • snorbi
    "Továbbá ha kicsit felvilágosultabban gondolkodsz: A elektromos áram nagy része hőerőműből származik, ami jelentősen szennyezi a környezetet..."
    Pont ezt akartam én is írni. Szomorú, elég keveseknek jut eszébe ez az érv...
  • dez
    "Már csak azt kéne megoldani, hogy hűtő nélkül se lobbanjanak lángra(szó szerint) azonnal az AMD procik, mint ahogy azt teszik, az Intelekkel szemben, amik throttle-znek egyet, és megy tovább minden, kicsit lassabban."

Ez legutóbb 7-8 éve, a legelső Athlonokkal fordulhatott elő, ha az alaplapon nem volt védelem. Később, az AtlonXP-nél már kötelező volt. A64 óta meg már a prociban van a védelem.

A hűtő leesésekori throttlézésről meg annyit, hogy 10 alkalomból egyszer bár nem füstölt el, de tönkrement a híres P4.
  • derwer
    Nem hittem, hogy kommentezni fogok a cikkhez, dehát itt van Dodo55, és... Tömören: Elmosolyodtam. :)
    Az AMD-k általában véve kevesebbet fogyasztanak mint az Intelek ergo kisebb a hőtermelés. Továbbá az AMD sokkal régebb óta alkalmazza a Cool'n' Quit dolgot ami külön csökkenti a fogyasztást és a hőtermelést, mikor nincs kihasználva a CPU.
    Na de ez se rossz: "...hallottam arról beszélni, hogy...." Én is sokmindent hallok, mégse hiszek el mindent. Valószínűleg helytelenül lett felrakva. (nem lett rászorítva, kihagyták a pasztát, a ventillátor nem kapott áramot, stb.) Vagy csak szimplán fölé mér az alaplap. (mint pl az enyém) Egyformán van a kezem alatt AMD-s (S939 3000+ tól 4200+ig) és Inteles (S478 3ghz Prescott) És persze bármylik AMD jóval hűvősebb (alap hűtéssel) mint a Prescott egy 1 kilós réz Zalmannal és 7db ház ventillátorral kiegészítve.

A fogyasztásra kitérve: Egy nagy cégnél, nem 10000Ft-ot jelent csak a dolog. "Kicsit" többet. (Nálunk 4 PC van. Ha azok mind Prescotosak lennének akkor az 5-10ezer Ft pluszt jelentene havonta) Tehát amit megspóroltál 50.000Ft-ot, hogy prescottot vettél, nem C2D-t azt szépen kifizeted az elektromos műveknek, igaz részeletekben mindamellet, hogy kisebb teljesítményt is vettél.
    Továbbá ha kicsit felvilágosultabban gondolkodsz: A elektromos áram nagy része hőerőműből származik, ami jelentősen szennyezi a környezetet... Ja és nem utolsósorban: A Laptopom inkább bírja több ideig, mint, feszíthessek a GHZ-ekkel...

ui.: Ha "véletlen" LGA775-ös az a prescott proci akkor megsúgom, hogy a 65celsius az sok lesz neki. És lesz itt még 40fok is...

Összegezve: Mindamellet, hogy a környezetre (és a szoba hőmérsékletére) való tekintettel sokkal kedvezőbb ajánlat egy kisebb fogyasztású gép, azért látható, hogy anyagilag sem igazán éri meg. Ha más nem is, az utóbbi biztos fontos számodra is.
  • Dodo55
    Nekem is volt Prescott Celeronom, 2.8-as, terheletlenül 35 fok körül volt, terhelve 45-50 körül. Gyári S478 hűtéssel.
  • mikloss
    Sztem a celeronok szarok... nekem az van 2.4 Ghz-es Prescott magos, egyáltalán nincs húzva és így is terhelve 70 fok terheletlenül 60 fok. Ráadásul a gyári hűtő le van cserélve egy tiszta réz primecooler hypercool-ra. Többet se vennék celeront az biztos a közeljövőben úgyis átváltok laptopra.

• Dodo55
    "- LoL, te átaludtad az elmult néhány évet??? mutass egyetlen A64-es processzort, ami ferlobbanna vagy több hőt termelne a vele azonos teljesitményü inteles p4-hez képest légyszives."

Konkrétan nem egy embert hallottam arról beszélni, hogy vett egy új CPU hűtőt, és az AMD A64 procija az új hűtővel 65°C helyett 60°C-on megy TERHELETLENÜL.

"- Igen gyenge a fantáziád emberke, mondok csak egyetlen példát a sok közül ahol kiröhögnének az álláspontoddal együtt, pl. irodai munkára miafenének minimum 100Wos proci, aztán mehetne naphosszat 2%os átlaghasználattal mi (mellesleg ha prohardwaret is olvasgatnál ott volt szó 0.9Wos procikról is, de gondolom fogalmad sincs róla hogy az már mire lenne jó...)"

Jajj de nagy katasztrófa, hogy egy milliomos cégnek(irodai munka alatt nagyrészt munkahelyi irodai munka értendő) 10000 forinttal több villanyszámlát kell fizetnie havonta. Meg átlagos irodai munkára egy 3-4 éves gép is tökéletes.

"- A p4-edreől meg csak annyit, hogy biztos nincs teljesitménygondod vele, csakhogy fele akkora frekvenciás és fogyasztásu c2d vagy azzal egyenértékü x2 megadja ugyanazt a teljesitményt kevesebb hőt termelve, valószinüleg ezért tünnek el az utolsó p4-ek is a boltok polcairól nemsokára."
    Igen, jó a c2d, meg kisebb órajelen is bazi erős, de az olyan, a P4 meg olyan, hogy kell neki a magas órajel. A hőtermelés meg szintén nem érdekel, ameddig húzva is bőven elég a gyári hűtés, addig nem érdekel, hogy 5°C-al melegebb levegőt fúj ki hátul a gépem, mint egy c2d-vel fújna.
    Amúgy meg vehettem volna c2d-t is, amikor ezt vettem, de nem tudok olyan normális alaplapról, ami támogatná a c2d-t, és a DDR(1) ramot is. Ugyanis akkor 50000 lett volna vennem új DDR2 ramokat, és így is alig jött össze a pénz erre is, te meg gondolom nem adtál volna hozzá még 50000-et. Sőt 70000-et, mert akkor még minden c2d kompatibilis alaplap 35 fölött volt.
  • Dodo55
    Persze nem csak játékokra, de ameddig óriási mértékben el van terjedve a PC-n játszás, addig fontos szempont marad, hogy beférjen a házba egy bazi nagy VGA. Meg a komoly munkára használt VGA-k is ugyanakkorák mint a gamer VGA-k, pl az nVidia Quadro kártyák fizikailag szinte azonosak a GeForce-okkal.

Szóval nem tűnnek el itt 10 éven belül a normál ATX gépek az biztos.
  • haxy27
    nekem is kellene egy leptop de az asztalit semmi pnzért nem cserélném el.
  • jzombi
    Kár, hogy ezt a butuska vásárlók nem veszik észre, és egyre több laptopot vesznek. Vagy talán a számítógépeket nem csak a játékokra szokás használni?
  • lee56
    "Már csak azt kéne megoldani, hogy hűtő nélkül se lobbanjanak lángra(szó szerint) azonnal az AMD procik..."

- LoL, te átaludtad az elmult néhány évet??? mutass egyetlen A64-es processzort, ami ferlobbanna vagy több hőt termelne a vele azonos teljesitményü inteles p4-hez képest légyszives.

"Amúgy meg nagyon nem értek egyet ezzel a kis fogyasztás elvvel, mert kit érdekel egy olyan proci, ami csak 9W-ot fogyaszt, de olyan gyenge mint a fene..."

- Igen gyenge a fantáziád emberke, mondok csak egyetlen példát a sok közül ahol kiröhögnének az álláspontoddal együtt, pl. irodai munkára miafenének minimum 100Wos proci, aztán mehetne naphosszat 2%os átlaghasználattal mi (mellesleg ha prohardwaret is olvasgatnál ott volt szó 0.9Wos procikról is, de gondolom fogalmad sincs róla hogy az már mire lenne jó...)

"Nekem most egy AMD-sek által halálra szidott Prescott magos P4-em van, ami érdekes módon nekem nem megy 65°C fölé..."

- A p4-edreől meg csak annyit, hogy biztos nincs teljesitménygondod vele, csakhogy fele akkora frekvenciás és fogyasztásu c2d vagy azzal egyenértékü x2 megadja ugyanazt a teljesitményt kevesebb hőt termelve, valószinüleg ezért tünnek el az utolsó p4-ek is a boltok polcairól nemsokára.

Néha nemárt utánnanézni a dolgoknak és elgondolkodni mielőtt fórumozol, akkor talán jobban képben lennél, és nem állítanál tul nagy marhaságokat legközelebb...
  • asysoft
    "Már csak azt kéne megoldani, hogy hűtő nélkül se lobbanjanak lángra(szó szerint) azonnal az AMD procik"
    Húhú! Várjál, folytatom: a záemdé procik inkompatibilisek, fagynak, meg amúgyis, nem az Intel gyártja őket! És még lassúak is, nomeg ugye nem Intel, tehát jó nem lehet. Azt mondtam már, hogy nem Intel, és ezért nem jó, meg fagy, meg ilyenek?
  • Dodo55
    Tévedsz, a jövő a normál házas PC-ké.
    Legalábbis ameddig azoknak jó a szellőzése, és azokba fér csak bele egy felsőkategóriás VGA, addig az a jövő. Majd ha nem lesznek egyre nagyobbak a VGA-k, akkor talán változhat a helyzet.
  • Dodo55
    "A Sempron 2100+ jelölésű változat akár hűtőventilátor nélkül is tökéletesen üzemel"
    Na, haladás. Már csak azt kéne megoldani, hogy hűtő nélkül se lobbanjanak lángra(szó szerint) azonnal az AMD procik, mint ahogy azt teszik, az Intelekkel szemben, amik throttle-znek egyet, és megy tovább minden, kicsit lassabban.

Amúgy meg nagyon nem értek egyet ezzel a kis fogyasztás elvvel, mert kit érdekel egy olyan proci, ami csak 9W-ot fogyaszt, de olyan gyenge mint a fene. Persze azzal se értek egyet, hogy olyan procikat gyártsanak, amikhez 1000W-os táp kell, de azért túlzásokba nem kell esni, 100W alá teljesen felesleges menni.

Ameddig nem ad a teljesítménynek teljesen szabad utat az AMD, addig biztos maradok az Intelnél.

Nekem most egy AMD-sek által halálra szidott Prescott magos P4-em van, ami érdekes módon nekem nem megy 65°C fölé, még 3.2GHz-ről 3.8-ra húzva sem, gyári hűtővel, persze max terhelés alatt mérve.
    És szerintem még tovább is lehetne húzni, de már így is tűzforró a NorthBridge hűtőm, szóval nem merek ennél feljebb menni. És ameddig elég neki a 450-es Chieftec tápom, 3 winchester, meg egy 7950GT mellett, addig nem érdekel a fogyasztása.
  • Inquisitor
    Mondjuk az a baj, hogy mATX, MiniITX, DTX alaplapból még annyira sem lesz elérhető a Socket S1 verzió, mint anno Inteles oldalon a Soclet 479-es. Bár állítólag lesz ilyen alaplap AMD/ATI 690T chipsettel. Csak ne legyen olyan drága mint fentnevezett Inteles lapok.
  • maestro85
    Most már tudom miből fogok pici PC-t építeni. Hajrá, ez a jövő...