12
  • Zoleeca
    #12
    Nem akartam hozzátenni. Csak felhúztam magam és ennek adtam hangot. Akárcsak te, viszont a #8 egy az egyben igaz rád is. Meg a #12-re is...folytathatjuk...
  • startmenu
    #11
    Ez sajna igaz. Sg-től ne várj sokat, max figyelemfelkeltőnek jó egyes témákban.
  • startmenu
    #10
    A Web2 az volt, én használtam, ebből írtam diplomamunkát, nem buzzword, csak rá kell kényszeríteni pár embert a használatára, és onnan könnyebb lesz a munkájuk...
  • Tetsuo
    #9
    Mikor az Antikrisztus irányítja majd az öntudatra ébredt "szemantikus web"-et, a Sátán bélyegeként beültetett csipeket hordanak az emberek, full kontrol alatt.. az már az Apokalipszis! Közülük csak az igaz kiválasztottak nem égnek örökké kénköves lángok között!!
    /Biblia - Jelenések Könyve/
  • Yv@n
    #8
    Ez a hozzászólásod is kb a használhatatlan semmi. Az előtte levő kettőnek(5, 6) volt értelme. Így nagyjából ugyanannyit tettél a témához, mint az 1#es, akit viszont instant leugattál.
  • Zoleeca
    #7
    Eleget tudok róla ahhoz, hogy ne húzzam le a témát csípőből. Egyébként meg ott a google, keress rá. Az sg-től meg ne várj mély technológiai tartalmú cikket.
  • ozric
    #6
    Ha nem is sok, de valamennyi fogalmam van róla, hogy mi a szemantikus web. Legalábbis, hogy mi akar lenni. Sajna a cikknek 0% a technológiai része, így nem meglepő, ha buzzword-nek látszik. Egy példán keresztül talán kicsit világosabb lesz az egész. Most hogyan nézed meg, hogy mennyibe kerül egy videókártya? Röviden: átnyálazod egyenként az általad ismert boltok árlistáit, mint ahogyan egy könyvet kell (az egész tartalmat látod, és az ablakot görgetve magadnak kell megkeresni az infót). A szemanikus webbel: beírod egy keresőbe pl: "nvidia 8600GT ár<50000 bolt_távolsága_tőlem<20km márka=asus,gigabyte,leadtek memória=512MB" és megkapod az összes találatot, amire szükséged van.

    A háttérben levő technológiáról: a legtöbb mai weboldal csak HTML változatban érhető el, és max. egy RSS kivonata van. A szemantikus web lényege, hogy az adatok és a csoportosítható dolgok egy RDF vagy hasonló adatbázisban vannak, amihez szorosan tartozik egy ontológiai leírás (OWL). Ez utóbbi leírja, hogy mi hogyan van tárolva, és mit lehet tenni vele (W3C Rules). A HTML weboldalak dinamikusan jönnek létre az RDF adatbázisokból a SPARQL/XSL(T) segítségével. Ezzel a módszerrel egy jól karbantartható, a számítógép és az ember által is kiválóan értelmezhető weboldalt kapunk.

    Az egész kulcsa az ontológia, ami nem egy könnyen emészthető fogalom. Akit érdekel, magyarul is elérhetőek a W3C doksiai:

    Alkalmazási esetek
    OWL Áttekintés
  • Dj Faustus #5
    A cikk tényleg nem sokat árul el arról, hogy mi a szemantikus web, de egyrészt ennek utána lehet olvasni, másrészt bár felhasználói szemmel ennek (most) kevés értelme van, de fejlesztői szemmel nézve eléggé fontos szerepet tölt be.

    "A szemantikus web célja a weben fellelhető információk egységbe rendezése, egy olyan hálózat létrehozása, ahol az adatokat nemcsak az ember, hanem az automatizált eszközök is képesek egymással megosztani és feldolgozni. A szemantikus web elgondolásának a lényege, hogy a weben fellelhető adatokat oly módon írjuk le és kapcsoljuk egymáshoz, hogy a különböző információkat a gépek ne pusztán megjeleníteni, hanem automatizált módon kezelni, egységbe rendezni és különféle alkalmazások segítségével újra felhasználni is képesek legyenek. A szemantikus web a weboldalakon található információkhoz leíró címkéket rendel hozzá, és oly módon kapcsolja össze őket, hogy a számítógép hatékonyabban találhassa meg a kívánt adatokat, újfajta asszociációs kapcsolatokat létesítve a különböző információk között. Mindennek eredményeképpen tulajdonképpen egy globálisan elérhető adatbázis jönne létre.

    A szemantikus web működéséhez szükséges technológiai szabványok, például a forrásleíró keretrendszer (Resource Description Framework) vagy a webontológia nyelv (Web Ontology Language) kidolgozása már megtörtént, jelenleg a szemantikusweb-alkalmazások fejlesztése folyik.

    A szemantikus web a mesterséges-intelligencia-projektek, az online fordítóeszközök, közösségszervező hálózatok és más olyan technológiák kialakítását is elősegítheti, amelyekhez a megfelelő működés érdekében óriási mennyiségű leíró adatra van szükség. "

    Forrás: ITTK - Épülőfélben a szemantikus web.

    Nagyon leegyszerűsítve: van egy honlap és azon képek.
    A képek közül ki kell választani azt, amelyen egy elefánt látható.

    Ez az (jól látó) ember számára könnyű, mert könnyedén felismeri az elefántot (mivel látta a mesekönyvben, tanult róla az iskolában, járt az állatkertben, vagy éppenséggel személyesen is kapcsolatban van az elefántokkal).
    Viszont egy számítógép számára ez nehéz feladat. A képfelismerési technológia túl komplikált, viszont a szöveget a gép fel tudja dolgozni. Tehát ha a képhez hozzárendelünk szöveges információkat (például: "Ezen a képen egy afrikai elefánt (Loxodonta africana) látható, amint Tunguluku afrikai faluban a veteményest dézsmálja. A képet készítette: Robert Smith. A kép jogi státusza: Ez a dokumentum szabadon másolható, terjeszthető és/vagy módosítható a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alapján, az 1.2 vagy későbbi, a Free Software Foundation által publikált változat szerint.")
  • Yv@n
    #4
    Rendben, látom te nagyon vágod a témát. Ez esetben légyszíves magyarázd el nekem 5-10 mondatban, hogy mi az a szemantikus web. Számomra ugyanis kb az jött le a cikkből, ami az 1#-es hozzászólásban található. Egy árva konkrétum nem sok, annyi sincs benne. "Intelligens web, szemantikus technológia.". He?

    Szerencsénkre ittvagy Te, aki ottvan a témában, hogy felvilágosíts bennünket :)
  • Zoleeca
    #3
    pfff...biztos nagyon otthon vagy a témában.
    No comment. Még szerencse hogy nem mindenki így áll a dologhoz. Főleg azok akik kutatnak és foglalkoznak új dolgokkal.

    Halálba keresheti magát mi, a te pénzedből volt a konferencia? Akkor mit zavar?
  • WinG
    #2
    Maximálisan egyetértek.
  • Emmegki
    #1
    Ez a szemantikus web megint egy ilyen nagy lóf*sz mint a web2 (=buzzword): aki okosnak akar látszani az mondogatja, valóban semmit sem jelent, csak azt, hogy nem állt meg a fejlődés. Mindenesetre lehet róla konferenciákat, szimpóziumokat meg egyég faxságokat tartani, ahol a "szakértők" halálba kereshetik magukat.

    Az egész cikk tele van semmitmondó általánosságokkal, bizonyítva hogy semmitmondó általános dolgokról szólt az egész konferencia.