28
  • Mr Csé
  • winnie
    nem születik, de lehet, hogy lesz. még nagyon képlékeny.
  • Tyberius
    Mondjuk ami a hírben nincs benne, de már lassacskán tényként kezelendő, hogy a BSG-ből (ami szerintem is az utóbbi évek legjobb sci-fi sorozata) születik majd egy spinoff sorozat is, várhatóan Caprica címmel, amely az első Cylon háború történetén meséli majd el. Én már alig várom. Ronald D. Moore neve a DS9 óta garancia a minőségre. :)
  • bandypappa
    na mondjuk én nagy andromédabuzi vagyok és sajnáltam amikor vége lett. :(
  • winnie
    ez most olyan önellentmondásnak tűnik. nézhetetlen és mégis nézted? kitartó ember:)
  • Paul van Dick
    Végre vége, a 2. és a 3. széria második fele már mind nézhetetlen volt.
  • Lami
    "Kicsit" elkanyarodtatok a témától.

Ez egy vérbeli sci-fi. Sokan fikázzák mert "elszappanoperásodott". Ez egy hallatlan baromság. Beismerem hogy van néhány olyan rész ami kissé lapos, dehát melyik sorozatban nincs?? És az meg külön jó, hogy mesterien ötvözi a mitológiai szálat a sci-fivel. Nállam abszólúte number one a sci-fi műfaj sorozataiban, bár ha jobban meggondolom a többi kategóriábban is. :D
  • Sance231
    Én úgy értettem, hogy a Prison Break pl. egy olyan sorozat, ahol ( a te logikádból kiindulva) nincsen meg fixen a befejezés. A koncepció annyit tesz ki, hogyan jussunk el A-ból B pontba, vagyis: hogyan szökjünk meg. Ez volt az első évad, és az alapkoncepció ezzel ki is merül, ezért lesz érdekes látni, mivel hozakodnak elő a készítők a jövőben. Szal tulajdonképpen hasonlóan gondolkodunk.
    A BSG-ben nem ez a helyzet, ott már a sorozat kezdetétől fogva meg van adva egy távoli végcél (jussunk el a Földre), vagyis nem érvényesül az előző felállás. Részemről ezért örülök annak, hogy befejeződik a sorozat, bár ezt a felépítést bővíthetőbbnek tartom az előzőnél (pl. Star Trek: Voyager, ahol szintén a hazajutás a cél, és el is tartott jópár évadig), így viszont talán egy sokkal minőségibb utolsó évadban lesz részünk.
  • winnie
    Sance231: "Hát, szerintem a Prison Break készítésekor biztosan nem 6 évadra rendezkedett be:D."

persze, hogy nem rendezkedtek be annyira, de egy sorozat sem rendezkedhet be annyira. viszont mindig tudják, hogy hogyan folytassák. minden sorozatbanegy évadra előre lehet gondolkodni. mindig megvan, hogy A-ból B-be kell eljutni, csak az a kérdés, hogy hogyan jut el a premiertől a fináléig a cselekmény.

"Majd meglátjuk hogyan fog muzsikálni a PB a 4. szezonban."

erre én is kíváncsi leszek:)
  • winnie
    kicsizoz: "Azért én emlékszem több olyan sorozatra, ami 1 évadot sem tesz ki"

azok minisorozatok. olyanok, mint a filmek, csak hosszabbak. de ezek sorozatok, eleve hosszabb távra terveznek. 90%, mert kivétel akad. ld. a 4400, ami VALÓBAN 6 részesnek készült, de már a 4. évadot tapossa. ha ezt hozza fel wittgen, egy szót sem szólhatok.

"nincs történet + van történet + előre megírt vezérfonalon megy végig"

nem jó a felosztás, hiszen 1. a friends (szappanelemek) és a csi is (miniature gyilkos) rendelkezik történettel 2. a lost és a pb is tudja, hogy hova vezet. a lost alapból tudja, a pb meg úgy, ahogy a bsg, ugyancsak tudja, hogy hogyan fejeződik be az évad. és, ahogy a bsg-ben tudják, hogy mi lesz a legvége, úgy a pb-ben is tudják: hepiend, a főhős megmenekül. nincs ebben ördöngösség. 3. a bsg-ben van vezérfonál, de a közepe történéseket még ugyanúgy nem tudják előre. ld. eredetileg 13 részre terveznek és 22-es rendelést kapnak. nyilván ki kell találni újabb dolgokat.

"Ja és képzeld el, vannak amcsiban olyan hülye filmesek, hogy csak egy másfél órás filmet csinálnak és utánna éhenhallnak"

ne mosd össze a kettőt. ők nem is tudnak mást csinálni. de a tévés biznisz más. a filmezés 2 hónapos meló, viszont, ha bekerülsz egy sorozat írói stábjába, akkor az napi 10 órás meló éveken át, ameddig siker a sorozat. ha valakinek megszűnik a sorozata, akkor nem egyszerű újra napi melót találni, hihetetlen sokan vannak állás nélkül az írók, akik abból élnek, hogy sorozatoknak próbálnak eladni 1-1 ún. spec-et.
  • Sance231
    Hát, szerintem a Prison Break készítésekor biztosan nem 6 évadra rendezkedett be:D. Vannak rövidebb és hosszabb koncepciók, ebben szerintem mindenki egyetérthet, azért ahhoz, hogy ezt vki észrevegye, nem kell "sorozatszakértőnek" (ha van ilyen egyáltalán, bár az inkább csinálja, mint beszéljen róla:)) lennie. Az már más kérdés, hogy a készítők túl tudnak-e lépni ezen a koncepción siker esetén. Majd meglátjuk hogyan fog muzsikálni a PB a 4. szezonban.
    Egyébként meg sztem senki sem mondta, hogy a BSG 3. szezonja gyengébb lett volna az előzőeknél, szerintem legalábbis egyáltalán nem volt az. Talán a BSG az a sorozat, ami nagy ingadozások nélkül fent tudja tartani az alapszínvonalat. Ami szerintem nézettségileg betett a sorozatnak, az a New Caprica-s szál. Picit kiegyensúlyozatlan volt, a felszínen játszódó cselekmény pedig túl földhöz ragadt, technikailag sincs jól kivitelezve. Vszínűleg ezért pártolt el a nézők jelentős része.
  • kicsizoz
    Közben végiggondolva a rövidebb sorozatok ami eszembejutott, mind európai volt...
  • kicsizoz
    Azért én emlékszem több olyan sorozatra, ami 1 évadot sem tesz ki és teljesen rendben van. Nem ritka a 4 részes sorozat sem (persze lehet ez már nem nevezhető sorozatnak). Tehát inkább 3 részre kell osztani a sorozatokat:
    1) nincs történet: pl.: helyszinelők, jóbarátok
    2) van történet, de fogalmuk sincs hova vezet: Lost, pb
    3) előre megírt vezérfonalon megy végig. (eleje, közepe, vége)

Én abban reménykedtem, és örülök neki, hogy ezek szerint nem a második, hanem a 3. kategóriába tartozik.

Ja és képzeld el, vannak amcsiban olyan hülye filmesek, hogy csak egy másfél órás filmet csinálnak és utánna éhenhallnak, tisztára maguk ellenségei, mert még nem olvasták amit írtál... :)
    Bár a karib tenger kalózait készítő stáb már kezd zűrös lenni a 6 részes tervükkel.. :) Igaz az is Jerry Bruckheimer gyártmány...
  • winnie
    wittgen: "Az a jó, ha egy sorozat úgy készül el, ahogyan eredetileg is tervezték,"

ööö, ez nagy butaság, no offense. miért jó, ha valamit valaki eltervez rosszul és jön valaki, aki sokkal jobb ötletekkel áll elő? sok-sok sorozat halt volna be, ha úgy megy végig, ahogy eltervezték, bajban is lenne a tévézés, ha igazad lenne. (kezdjük rögtön az idei üdvöskével a heroes-zal. milyen sokat alakult az eltervezetthez képest! mellékszereplőből főszereplő, egyik szál helyett másik, stb.)

amúgy természetesen sorozatot alapból nem terveznek "eredetileg", csak van egy pitchötletük, amiben OLYKOR benne van a kezdet és a vég terve. de az út sosincs eltervezve, az közben alakul ki. (kitalálnak egy ötletet, felvázolják a csatornának, hogy mi lenne egy epizód koncepciója és hogy nézne ki esetlegesen egy 2-3. évad, ennyi)

"Semmi értelme egy olyan dolognak (pl prison break), amit 2 évadosra terveztek, ekkora sztorija is van, de mivel nagy a nézettsége elkezdik toldozni-foltozni, hogy nyújtsák, mint a rétest."

1. bocs, de amerikában nincsenek olyan mamlasz sorozatkészítők, akik 2 évadra terveznek. mekkora butaság lenne már... már, maga a felvetés is abszurd. egy sorozat évekre terveznek. aztán persze közben kialakul, hogy mennyi lehetőséget látnak kreativan benne, de előre nincs olyan, aki azt mondja, hogy "csak 2 evig akarok dolgozni aztán inkább munkanélküli leszek. ja, és ti, írói stáb, gyertek dolgozni velem, de ha sikerünk lesz, akkor is csak két évre jöttök, utána mehettek isten hírével."

furcsa, nem is tudom, hogy honnan veszik egyesek, hogy a pb-t 2(!) évre tervezték. ennyire nem ellensége egyetlen sorozatkészítő sem magának... (ez hihetetlenül nagy abszurdum. kezdő sorozatkészítő vagyok, örülök, hogy végre kapok fix fizetést, és csak 2(!!!) évre tervezek egy sorozatot, aminek a nevében is benne van, hogy SOROZAT:)

2. a pb-nek nagy nézettsége van? ezt most olvsom először.
  • Wittgen
    Az a jó, ha egy sorozat úgy készül el, ahogyan eredetileg is tervezték, mint pl itt. Semmi értelme egy olyan dolognak (pl prison break), amit 2 évadosra terveztek, ekkora sztorija is van, de mivel nagy a nézettsége elkezdik toldozni-foltozni, hogy nyújtsák, mint a rétest.
  • mrzed001
    A sorozat azért kezdett el laposodni, mert hülye(k) az író(k) és a kreatív stáb. Felét kirugni, új zseniket felvenni
    A színészek és a stáb többi tagja továbbra is kiváló.

számos példa volt már arra, hogy egy gyenge 2. évadot, királyságos 3. követett.
    És ebben 100%-ig egyet kell hogy értsek veled :)
  • HaDes007
    azért gondolja, mert már elveszti a hitét a készítőkben. nem bízik bennük.
    persze lehet optimistán állni a dologhoz, de nem könnyű.
    jaj winnie, nem kell mindig leoltani valaki, csak hogy leolthass valakit :)
  • winnie
    "hál'istennek.
    valahogy kezdett nagyon ellaposodni az egész sorozat.."

az egy dolog, de miért gondolja valaki, hogy a sorozatkészítés az így működik. vagyis egy rosszabb évad után csak még rosszabb jöhet? számos példa volt már arra, hogy egy gyenge 2. évadot, királyságos 3. követett.
  • fank70
    Jobb lett volna, ha hamarabb teszik meg. Az egészből - ami egy nagyon nagy ötlet volt - egy igazi szappanopera lett, ami az űrben játszódik,és amiből hiányoztak az igazi karakterek. Szerintem a második után be kellett volna fejezni.
  • Prof William
    Detto. és legalább nem úgy fejezik be hogy jön a szezonzáó cliffhanger aztán "Bocs de nem folytatjuk."

Egy jó sorozatnak van vége is .:)
  • HaDes007
    hál'istennek.
    valahogy kezdett nagyon ellaposodni az egész sorozat..
  • gplay
    Ez tetszik.
  • Kmarha
  • Wittgen
    spoiler: a cylonok követik őket a Földhöz, de ott egy borzasztó nagy csata után mindenki odavézs. Csak egy cylon-torzó marad meg, ami a Föld felszínére esik...évekkel később egy nyaraló tudós megtalálja a fémvázat....felsejlik a Skynet baljós árnya...
  • Kmarha
    Kedvenc sorozatom nekem is. És örülök a hírnek. Legyen méltó befejezése inkább mint hogy évekig húzzák szarabbnál szarabb történettel.
  • kicsizoz
    Kedvenc sorozatom, de hála istennek, hogy végre egy rendes sorozatot csinálnak:
    eleje, vége közepe. Kezd elegem lenni az olyan sorozatokból, ahol van folyamatos történet, de nem tudják merre tart, és hamár nem nézik, anélkül van vége, hogy befejeznék... Komolyan féltem, hogy a BG-val is ez lesz, de szerencsére nem!

Fejezzék be rendesen, és kedzjenek bele egy másik hasonlóan felépített történetbe!
  • Sance231
    Kedvenc sorozatom, de jó lesz ez így, legalább nem romlik majd a minősége sok évad elteltével, és normális vége is lesz.
  • Nenrandil
    NEEEEEEEEEEEEEEE!!! De végülis...Ami egyszer elkezdődik, az egyszer véget is... ér...