48
  • Polemius
    #48
    Mike: van könyv digitalizálás projectjük. Az meg tökmidegy, ők maguk csinálták-e, a kutya nem tudja megmondani a kész szövegről, ki digizte. :)
    A szerző már nem jogdíjas, a magyar fordítók meg hozzájárultak volna (90%) a közzétételhez.
  • Mike
    #47
    miért nem kéne?
    a tankönyvírás pedig ma már nem állami monopólium
  • Lame
    #46
    Egyebkent rohely, hogy nem csinalnak valamit ezzel a rendszerrel.
    A tanitas ingyenes, allamilag finanszirozott.
    A tankonyveket miert nem az allam megizasabol keszitik.
    Megfizetnek par tankonyvirot, hogy irajk meg a tankonyveket es kesz. Ez egy par filleres tetel. Ezutan nem kene minden evben megfizetni a szerzoi jogdijakat vasarlaskor.
  • sathinel
    #45
    tudást a népnek) a könyvtár erre lenne jó. Látam már olyan könyvtárat, ahol a számítógépteremben folyamatosan vannak, és páran nézegetik a könyveket csak. Tanulni, jegyzetelni, fontosabb dolgokat, képleteket kigyülyteni sokkal egyszerűbb digitális formában. Az hogy én írom meg kézzel kimásolva valahonnan, vagy bemegyek és megkaphatom, máris fellendítené a könyvtárak látogatottságát. Nem egy iskola melett a fénymásolók megélnek a puskák doksik másolásából))
  • Mike
    #44
    mit kezdjenek vele, de tényleg
    nekik csak legálisan lehet meg
  • Polemius
    #43
    Mike:

    Erről a nyincs rá pénz dologról csak annyit: nekiálltam egy elég nehezen hozzáférhető szöveget bescannelni (hogy ne kelljen folyton vadásznom meg előjegyeztetnem). Nem képként, hanem ocr-be. A könyvtárban mondtam, hogy ha gondolják a végén a kész szöveget odaadom nekik.
    Azt mondták nem kell nekik. Érted, az ingyen munka nem kell..
  • Mike
    #42
    én is úgy látom, hogy egyesek még mindig a kommunizmus álomvilágában élnek :)
  • sathinel
    #41
    Erre jó példa hogy infó szakos fősuli 3. osztályában a tanulók minimum fele képtelen volt önmagától egy honlap elkészítésére, míg fizetős közgáz suliban az első évben honlapont kell létrehoznod a munkádat, és ott nézik meg a tanárok. Pedig nem is infós iskola. Kb ekkora különbségre nem számítottam.....
  • Mike
    #40
    egyetértek
    éppen ezért kéne egy igazán jól használható e-papír
    addig ez a monitorról tanulás halott ügy
    ugyanakkor az tényleg jó, ha olyan könyveket, jegyzeteket is el tudsz érni így, amit másképp nem. és általában ez a jellemző
  • Mike
    #39
    és ha lemásolod az ingyen van?
    kell könyvtári tagság, oda kell utaznod, el kell hoznod, ha fénymásolod, papir és fénymásolási költség, ha szkenneled, akkor szkenner, vmilyen karakterfeismeri program, igaz ezek egyzseri beruházással megoldhatók
  • Mike
    #38
    résztvettem pár digitalizálásról szóló konferencián. egy nagy baja van az egésznek: hiába van meg a lehetőség 15-20 éve, irdatlan nagy munka, iszonyat költségekkel, többször is tervezték már hogy nekikezdenek, pl. Széchenyi Könyvtár, de egyszerüen nincs rá elég pénz
  • sathinel
    #37
    Nem találjátok durvának mekkora üzletet csináltak az oktatásból? ahelyett hogy abból csinálnának üzletet, hogy a megtanított(nem átrugdosott) tanulók, akiket nem lehúznának az országnak termelnének + hasznot.
    lehet hogy ezért van hogy fejlett országokban a gyerekeket szívesebben viszik magántanárhoz? Itthon is egy fizetős suli, és egy rendes suli közt fényévek a különbség, ahogy a tanulókhoz állnak. Ja hogy egyik helyen nem kapnak pénzt ha nem jól végzik a munkát:DDDD
  • Polemius
    #36
    Dumbee:

    Volt egy korábbi hír is ezzel kapcsolatban. Ott kiderült, hogy kb. ugyanannyiért (vagy nem sokkal kevesebbért) szándékoznak adni az elektronikus változatokat, mint a papírt.

    Ha ezt a cikket figyelmesen végigolvasod, láthatod: sehol nem szerepel, hogy olcsón akarnák adni. Csak a saját költségeiket nyomnák kicsit lentebb a kiadók(!).
  • Mike
    #35
    az információ nincs ingyen
    eddig sem volt, eztán sem lesz
    nem kell ez a kommunista duma, hogy legyen minden ingyen, mindekinek elérhető
    legyen ingyen a könyv, színház, nem?
  • Mike
    #34
    és miért zavar, hogy milyen eszköz segítségével olvas? a monitoron olvasott szöveg nem jó. egy játék, egy weboldal apropóján elolvasott tartalom, nem olvasás, csak ha fák ezreit ölöd meg érte? és ki mondta, hogy ezeket ki kellene nyomtatni? vagy te az a típusú ember vagy, mint a egyik munkahelyemen azok, akik amikor bevezették a cégen belüli elektronikus levelezést, 3 példányban kinyomtatták, hogy legyen mit iktatniuk, lefűzniük?
  • Mike
    #33
    ugyanakkor a jegyzetek, tankönyvek digitális elérését nagyszerű ötletnek tartom, a fejezetenkénti fizetés is szimpatikus
  • Mike
    #32
    nem értem, miért nem vered arra is magad, hopgy túlléptünk a palatáblán meg a viaszon. ki mondta, hogy kell notebook? ezt a hsz-t levélben küldted be az sg-nek? probálj meg úgy hörögni, hogy ne csak jól hangozzék, hanem legyen értelme is
  • Mike
    #31
    amíg nincs igazi, jól használható e-papir, addig az egész nem érdekel
    nem fogok regényeket monitoron olvasni, arra az alkalmatlan
  • redfish
    #30
    Alig várom már, hogy a gyerekeim beiskolázási költsége ne csak 30-30ezer Ft legyen fejenként (múlt évben ennyit fizettünk a 9-es tankönyvekért), hanem vehetek majd nekik notebookot is, hogy egyáltalán elolvashassák a digitális tankönyveiket...
    Hogyan lehet tanulni monitorról????
    Vagy fejezetenként nyomtassuk ki a tankönyvet?
    Ez jóval drágább megoldás, mint nyomdában előállítani nagy példányszámban a könyveket. Lehet, ez néhány Kiadónak jó kis üzlet lesz majd, de mi jól megszívjuk.
    Arról már nem is beszélek, hogy végképp leszoktatjuk a gyerekeinket a könyvekről, eddig még a tankönyveket muszáj volt olvasniuk, de ha már azt sem kell????...
  • nyanya
    #29
    Nesze neked esélyegyenlőség. Ja, és ingyenes oktatás.
  • Dumbee
    #28
    Azért tök jó, hogy bár konkrét összegekről még nincs is szó, máris véresszájú kapitalistákként kezelitek a kiadót, amelyik végre bele mer kezdeni (nem garázsszinten) ebbe a projektbe. :)

    Persze, az ingyen sokkal jobb, de akik eddig súlyos ezereseket fizettek ki fénymásolásért, miért ne vehetnének ugyanannyiért vagy akár még olcsóbban digitális jegyzeteket? (Nem mindenki tudja megoldani szvsz az ingyenes fénymásolást!)

    Nem akarok bántani senkit, de néhány kivételtől eltekintve a tisztelt hozzászólók csak a negatív oldaláról látja a témát, pedig még elég kevés infónk van a konkrét projectről. Várjunk, örüljünk, bombázzuk javaslatokkal, ötletekkel a kiadót, talán olyan is akad majd közöttük, amit megfogadnak. :)
  • Tetsuo
    #27
    3-500ft az nem nevetséges, hanem reális lenne.
  • nyikolaj
    #26
    sztem azzal még nincs is baj, hogy nyereségre törekednek, a lényeg az lenne, hogy mivel nincsenek járulékos költségek (nyomtatás, terjesztés, stb.) a jegyzeteket/tankönyveket nevetséges összegekért kéne árulni, pld.: 3-500 ft, max egy ezres, azon könyveket, melyek papír formában 5-8000 ft...így megérné, mivel letölteni olcsobb lenne, mint lefénymásoltatni :), de a magyar nyereség éhes cégek nem hinném, hogy hajlandóak lennének ilyen olcsón adni, pedig egy e-book nem ér többet.

    A fenti 3-500 ft jó részét is a szerző kapná, szal ő is jól járna, igaz kevesebbet kap mint papír alapú esetében, de többen is veszik meg, mint papír alapút, így a kevesebbért de többet elv felülmúlja a többért, de kevesebbet elvet.
  • Darth Sith
    #25
    elég hogy vki egyszer letöltse a jegyzeteket, és közzé tegye. Ha mindenki csak egyet tölt le, és közzé teszi, egy év alatt bőven kikerül az összes jegyzet ingyér a netre. Megoldódik ez :)
  • Polemius
    #24
    Az a baj ezzel az egésszel, hogy nem arról szól valójában, hogy a diákok hozzáférjenek az amúgy nehezen elérhető dolgokhoz. Ez megint csak arról szól, hogy miként lehet még több pénzt begyűjteni.
    Hiszen lehetne minimális összegért is árulni ezeket az e-bookokat. Sőt, nagy részüket ingyen is hozzáférhetővé lehetne (kellene!) tenni.

    Nem tudom máshol miként mennek a dolgok, de nálunk sok tanár az általa készített jegyzetet közzétette neten, vagy akár lemezre is másolta anank aki hozott. (Sőt! volt aki akár egész fejezeteket fénymásolt a hallgatóknak és szétosztotta!)
    Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan nem lennének ellene ha akár ingyen hozzáférnének széles körben a jegyzetikhez (hiszen többnyire tanárok írják).

    Persze ehhez az kellene, hogy ne a profitot nézzék már megint, ne a kiadókon kereszül tegyék hozzáférhetővé az anyagokat!
    Így az lesz ami eddig: fénymásolják a jegyzeteket, könyveket.
    (Illetve nyilván fel fogják nyomni a védetten kiadott dolgokat.)
  • gforce9
    #23
    "Ha az államnak igazán érdeke lenne, hogy színvonalas oktatás segítségével értelmes, gondolkodó embereket állítson elő, akkor azt mondaná, hogy kap egy jó összeget a könyv összeállítója, aztán megy fel az egész digitális formában egy központ szerverre, ahol aztán minden tanuló ingyen kiválogathatja mi kell neki."

    Szeritem először tegye fel ingyen a szerző, és juttatást akkor kapjon ha töltik a művét. Ha nem töltik akkor meg örüljön, hogy ingyen fenn lehet az értéktelen cucca.
  • Penge4
    #22
    és wma
  • metaljesus
    #21
    ha valaki letölt egy ilyet, akár ingyen akár fizetősen, akkor mondjuk az esetek nagy részében ki is nyomtatja. (magamból kiindulva, én minden jegyzetet, előadás-fóliát és egyebet kinyomtatok, mert nem szeretek monitoron sokat olvasni.) aztán ha már nem kell neki, akkor megy a kukába, jó esetben a papírgyűjtőbe. mert ha másnak kell, akkor majd kinyomtatja magának. nem fogja ugyanazt a könyvet 2-3 esetleg több ember is használni. szóval nemcsak hogy megvalósíthatatlan a másolásvédelem, de még sokkal pazarlóbb is az egész. szerintem.
  • avman
    #20
    wmv, pdf.
  • ensomhet
    #19
    Ha az államnak igazán érdeke lenne, hogy színvonalas oktatás segítségével értelmes, gondolkodó embereket állítson elő, akkor azt mondaná, hogy kap egy jó összeget a könyv összeállítója, aztán megy fel az egész digitális formában egy központ szerverre, ahol aztán minden tanuló ingyen kiválogathatja mi kell neki.

    Ennek az egész kezdeményezés megint olyan érzést kelt bennem, hogy a zRt meg akar rajta jól gazdagodni, persze hozzáértés sehol. Bohóckodnak itt ezekkel a drm témákkal... Printscreen, rajzprogram, ennyit erről.

    Másrészt aki elvárná, hogy esetleg többszáz oldalt monitoron olvasson el a tanuló, azt hasonló "élvezetkre" kárhoztatnám.
  • Turul1
    #18
    bocs elírtam... ebookz.hu
  • Turul1
    #17
    ebooz.hu
  • balsay
    #16
    Nos részben jó ötlet, ám a papírt nem lehet hanyagolni. Mindenféleképpen kellenek a könyvek, mivel a digitális felületen való olvasás már rövid távon is terhelő, fárasztó. Vagyis szerintem kiegészítő anyagnak tökéletes, önállóan nem állja meg a helyét....
  • junior117
    #15
    konyveknek nyoma van mig ennek "eTan zRt" verzionak nincs. siman lenyelik a szerzoi dijjakat ... a nagyobb torrent oldalak mar most rendelkeznek teljes konyvtarnyi anyaggal.
  • Lieserg
    #14
    Végre, én 2 éve gondolkozok ezen a projekten, csak nincs hozzá tőkém. Csinálják és én velük vagyok. Elegem van a papír alapú világból!
  • gforce9
    #13
    Esetleg havi, vagy éves tagdíjjal el tudnám képzeni, mint egy könyvtárat, de full drm nélkül.
  • gforce9
    #12
    Ez bukta, ha profitorientáltan akarják csinálni. Ha könyvtárból kiveszem a könyvet, otthon magán célra lemásolhatom és 'anyagárból' megúszom. és mindez legális. Ha innen fogom letölteni, akkor meg fizessek érte? Röhej.
  • M0RN1NGST4R
    #11
    első
  • M0RN1NGST4R
    #10
    konkrét elképzelés nincs, de a másolásvédelem az már eslőszámú szempont...
  • kisb92
    #9
    Meg persze vannak legális oldalak is (MEK — Magyar Elektronikus Könyvtár), csk hát értelemszerűen ott nincsen olyan sok dolog.