A digitális könyveknek nincs szaga
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A szerzõ már nem jogdíjas, a magyar fordítók meg hozzájárultak volna (90%) a közzétételhez.
Minden jog fenntartva!
a tankönyvírás pedig ma már nem állami monopólium
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
A tanitas ingyenes, allamilag finanszirozott.
A tankonyveket miert nem az allam megizasabol keszitik.
Megfizetnek par tankonyvirot, hogy irajk meg a tankonyveket es kesz. Ez egy par filleres tetel. Ezutan nem kene minden evben megfizetni a szerzoi jogdijakat vasarlaskor.
nekik csak legálisan lehet meg
Errõl a nyincs rá pénz dologról csak annyit: nekiálltam egy elég nehezen hozzáférhetõ szöveget bescannelni (hogy ne kelljen folyton vadásznom meg elõjegyeztetnem). Nem képként, hanem ocr-be. A könyvtárban mondtam, hogy ha gondolják a végén a kész szöveget odaadom nekik.
Azt mondták nem kell nekik. Érted, az ingyen munka nem kell..
Minden jog fenntartva!
éppen ezért kéne egy igazán jól használható e-papír
addig ez a monitorról tanulás halott ügy
ugyanakkor az tényleg jó, ha olyan könyveket, jegyzeteket is el tudsz érni így, amit másképp nem. és általában ez a jellemzõ
kell könyvtári tagság, oda kell utaznod, el kell hoznod, ha fénymásolod, papir és fénymásolási költség, ha szkenneled, akkor szkenner, vmilyen karakterfeismeri program, igaz ezek egyzseri beruházással megoldhatók
lehet hogy ezért van hogy fejlett országokban a gyerekeket szívesebben viszik magántanárhoz? Itthon is egy fizetõs suli, és egy rendes suli közt fényévek a különbség, ahogy a tanulókhoz állnak. Ja hogy egyik helyen nem kapnak pénzt ha nem jól végzik a munkát:DDDD
Volt egy korábbi hír is ezzel kapcsolatban. Ott kiderült, hogy kb. ugyanannyiért (vagy nem sokkal kevesebbért) szándékoznak adni az elektronikus változatokat, mint a papírt.
Ha ezt a cikket figyelmesen végigolvasod, láthatod: sehol nem szerepel, hogy olcsón akarnák adni. Csak a saját költségeiket nyomnák kicsit lentebb a kiadók(!).
Minden jog fenntartva!
eddig sem volt, eztán sem lesz
nem kell ez a kommunista duma, hogy legyen minden ingyen, mindekinek elérhetõ
legyen ingyen a könyv, színház, nem?
nem fogok regényeket monitoron olvasni, arra az alkalmatlan
Hogyan lehet tanulni monitorról???? <#wow1>#wow1>
Vagy fejezetenként nyomtassuk ki a tankönyvet?
Ez jóval drágább megoldás, mint nyomdában elõállítani nagy példányszámban a könyveket. Lehet, ez néhány Kiadónak jó kis üzlet lesz majd, de mi jól megszívjuk.
Arról már nem is beszélek, hogy végképp leszoktatjuk a gyerekeinket a könyvekrõl, eddig még a tankönyveket muszáj volt olvasniuk, de ha már azt sem kell????...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ \"A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást.\"
Persze, az ingyen sokkal jobb, de akik eddig súlyos ezereseket fizettek ki fénymásolásért, miért ne vehetnének ugyanannyiért vagy akár még olcsóbban digitális jegyzeteket? (Nem mindenki tudja megoldani szvsz az ingyenes fénymásolást!)
Nem akarok bántani senkit, de néhány kivételtõl eltekintve a tisztelt hozzászólók csak a negatív oldaláról látja a témát, pedig még elég kevés infónk van a konkrét projectrõl. Várjunk, örüljünk, bombázzuk javaslatokkal, ötletekkel a kiadót, talán olyan is akad majd közöttük, amit megfogadnak. :)
A fenti 3-500 ft jó részét is a szerzõ kapná, szal õ is jól járna, igaz kevesebbet kap mint papír alapú esetében, de többen is veszik meg, mint papír alapút, így a kevesebbért de többet elv felülmúlja a többért, de kevesebbet elvet.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Hiszen lehetne minimális összegért is árulni ezeket az e-bookokat. Sõt, nagy részüket ingyen is hozzáférhetõvé lehetne (kellene!) tenni.
Nem tudom máshol miként mennek a dolgok, de nálunk sok tanár az általa készített jegyzetet közzétette neten, vagy akár lemezre is másolta anank aki hozott. (Sõt! volt aki akár egész fejezeteket fénymásolt a hallgatóknak és szétosztotta!)
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan nem lennének ellene ha akár ingyen hozzáférnének széles körben a jegyzetikhez (hiszen többnyire tanárok írják).
Persze ehhez az kellene, hogy ne a profitot nézzék már megint, ne a kiadókon kereszül tegyék hozzáférhetõvé az anyagokat!
Így az lesz ami eddig: fénymásolják a jegyzeteket, könyveket.
(Illetve nyilván fel fogják nyomni a védetten kiadott dolgokat.)
Minden jog fenntartva!
Szeritem elõször tegye fel ingyen a szerzõ, és juttatást akkor kapjon ha töltik a mûvét. Ha nem töltik akkor meg örüljön, hogy ingyen fenn lehet az értéktelen cucca.
Ennek az egész kezdeményezés megint olyan érzést kelt bennem, hogy a zRt meg akar rajta jól gazdagodni, persze hozzáértés sehol. Bohóckodnak itt ezekkel a drm témákkal... Printscreen, rajzprogram, ennyit errõl.
Másrészt aki elvárná, hogy esetleg többszáz oldalt monitoron olvasson el a tanuló, azt hasonló "élvezetkre" kárhoztatnám.
Egy rendes papírformájú könyv azért mindig is más lesz. Bár láttam már néhány érdekes e-book félét, ami talán nem is olyan rossz..
Ráadásul mindezt a felkészült és jól informált egyetemistáknak, akiket úgy is az érdekel, hogyan jön ki a félév a legolcsóbban. Az alacsony áraknál az ingyen még mindig vonzóbb!
Egyébként jó ötletnek tartóm, de szerintem anyagilag nem fog bejönni nekik, hacsak nem váltanak nagyon gyorsan a jegyzetekrõl valami jobban jövedelmezõbbre.
mióta is teszi lehetõvé a technológiai fejlettség könyvek digitalizálását? 10..? vagy 15 éve..? örülök, hogy a közoktatás is idõben felismerte a benne rejlõ lehetõségeket...
Mondjuk el tudom képzelni, hogy ez más karokon, más oktatókkal máshogyan van.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tûnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.