31
  • cain
    #31
    pl. allotróp módosulat a kémiában. az állatorvosi ló általában a szén, amelynek allotróp módosulatai a közismert grafit, a még ismertebb gyémánt, és a sokkal kevésbé ismert fullerén.
  • dez
    #30
    Lehet. Csak akkor nem tudom, mi értelme az ilyen hajtásnak (nagy impulzus rövid ideig). Logikus lenne, hogy ezzel többet lehet kihozni a LED-ből.
    (Egyébként itt - 0.1ms 1/10 duty cycle -> 1kHz a freki.)
  • asdefge
    #29
    Jaj, bocsi: nem ritka földfém
    Ritkaföldfém.
    Nem mindegy, tessék csak ráguglizni :-)
  • asdefge
    #28
    Nem kötözködés, de:
    1/10 kitöltéssel 100 mA, az ippeg 10 mA átlagáram, ami pont a fele a 20 mA-nek.
    Ezt sajna így kell számolni. A max impulzusáramot nem lépheted túl, mert akkor amiatt károsodik a félvezető, a max átlagáramot sem, mert akkor meg túlmelegszik, abba hal bele.
    Az átvitt átlagáram hatására pedig - karakterisztikától függ a dolog - az annak megfelelő fényerővel világít a LED. A villogás itt nem igazán játszik szerepet, mert annyira magas a frekvencia - jobb helyeken a kHz-es értékeket is megcélozhatják.
  • uniu
    #27
    Tessék megtanulmi olvasni!
    váltakozóáram != váltóáram

  • Hedgehunter #26
    elozo 6 hsz kinai nekem...
  • dez
    #25
    Én nem egészen erről beszéltem. Ha az impulzusszélesség elég kicsi (pl. 1/10 duty cycle, 0.1ms pulse width), akkor az egyenáramú hajtáshoz képest - károsodás nélkül - sokszoros lehet az alkalmazott áramerősség (100+mA vs. 20mA) [és ennek megfelelően a feszültség is megnő], aminek következtében nagyobb fényerőt lehet elérni, mintha DC-ben menne 20mA-rel.
  • oneman
    #24
    +nem nagy impulzusokkal :)
    hanem impulzus szélesség modulációval...
    fogsz egy sima négyszögjelet, és változtatod a kitöltési tényezőjét, ettől lesz a LED-ed sötétebb vagy világosabb...
  • dez
    #23
    Azt hiszem, igazad van. Csakhogy itt a visszirányú, azaz ellentétes polaritású meghajtásról volt szó. Minden LED doksijában találsz majd egy olyat, hogy Absolute Maximum Ratings/Reverse Voltage, általában 5V.
  • oneman
    #22
    nem a feszültséget nem szereti, hanem az áramot...
    a feszültség az a dinamikus ellenállás és az átfolyó áram miatt adott

    egy adott áramérték felett a disszipált teljesítmény már nem egészésges neki, és tönkremegy

    szumma: nem feszültség, hanem áramkényszert kell alkalmazni, ha LED-et hajtunk meg
  • dez
    #21
    Meg nem is nagyon szereti, egy bizonyos feszültség/áramerősség felett.
  • Tetsuo
    #20
    így van, hiszen a dióda fordított polaritásnál nem világít..
  • dez
    #19
    Ez nem egészen így van. :) A LED-ek 99.999%-át egyenárammal hajtják.
    És néha, speciális esetben úgy, hogy rövid, de nagy impulzusokkal (ehhez külön meghajtó elektronika kell), viszont ezt nem váltóáramnak hívják.
  • L3zl13
    #18
    Lehet ilyen módon szabályozni a LED fényerejét, de ez nem jelenti azt, hogy egy kijelző esetében is tanácsos ezt a módszert használni.
  • uniu
    #17
    Megsúgom, hogy a mostani LED-ek is igy működnek! Nem egyenáramot kapnak hanem váltakozóáramot, így nagyobb fenyerővel is tudnak működni, úgy, hogy nem károsodnak.
  • ProClub
    #16
    Hülye spammer, tudjuk hogy ingyenaranyat kapsz érte a játékban. Legalább egy olyan helyre küldd be, ami játékról szól.
  • KERI 15
    #15
    Helló!
    Ha valaki szereti az onlyne stratégiai játékokat akkor regisztráljon itt:
    http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri!
  • kvp
    #14
    "Viszont valami oka csak van, hogy pont az organikus fénykibocsátó anyagokkal csinálnak képernyőket, nem pedig inorganikusakkal, amiknek pedig sokkal hosszabb az élettartama."

    A gallium arzenid alapu led-ek nagyon jok, csak dragak es mergezo anyagokbol vannak. Igy sem a gyartoknak, sem a kornyezetvedoknek nem tetszik ez a technologia.

    "Az is megoldás lehetne, hogy elegendően gyorsan kapcsolgatsz a különböző állapotok között ( színek között ), ezeket impulzus szélesség modulációval modulálva szineket keverni lehetne."

    Ezt a technologiat hasznalja sok projector is. Persze ha a vezerles a pixel alatt van (aktiv matrixos), akkor a frekvencia lehet tobb megahertz is, ami mar nem latszik.

    Egyebkent itt a technikai ujjitas az, hogy nem harom hanem csak ket anyagot kelljen a sziliciumba szublimaltatni, amitol olcsobb lenne a gyartas. Az oled pedig szep, csak sajnos tul gyorsan bomlik le. A led-ek elonye a hosszu elettartam, amit az oled pont nem kepes hozni. Az igazi alternativ megoldas a felvezeto keramiak hasznalata lenne. Ilyen keramiakbol akar komplett jarmuveket is lehet epiteni es egy keraminal konnyebben allithato az osszetetel tehat a szin is.
  • L3zl13
    #13
    De akkor megint ott tartunk a vibrálásnál.
  • PíszLávJuniti
    #12
    Az is megoldás lehetne, hogy elegendően gyorsan kapcsolgatsz a különböző állapotok között ( színek között ), ezeket impulzus szélesség modulációval modulálva szineket keverni lehetne.
  • dez
    #11
    Viszont valami oka csak van, hogy pont az organikus fénykibocsátó anyagokkal csinálnak képernyőket, nem pedig inorganikusakkal, amiknek pedig sokkal hosszabb az élettartama.
  • L3zl13
    #10
    Akkor már csak az a kérdés, hogy lehet az európium egyszerre két különböző kémiai állapotban... Illetve hogyan lehet úgy beleerőszakolni a harmadik színt úgy, hogy egy LED-en belül külön-külön vezérelhető legyen a három.
  • lee56
    #9
    "Az európium állapotától függően a LED most kék vagy vörös fényt bocsát ki, illetve képes mindkét szín egyidejű megjelenítésére is, ekkor lila fényt kapunk." - Tehát ha még 1 szint sikerül beleerőszakolni akkor RGB mehet egyszerre is, ha mindez igaz és voila 1 led to rule them all :)
  • mcganyol
    #8
    Az európium viszont képes két különböző kémiai állapotban is képes létezni
  • L3zl13
    #7
    A SED/FED kijelzők is jöhetnének már, ha már az OLED késik.
    Ez a technológia nagyon jó egyesíti magában az LCD és a plazma előnyeit.
  • UnnameD
    #6
    Nekem van RGB ledem, csakhogy ott nem egy félvezetőről lehet beszélni, hanem 3 különböző LED öszerakásáról. De attól függetlenül ugyanúgy kikeveri a színeket, és kissé messzebbről nézve egyetlen szín látszik csak. Elég erős valahol a keleti mögött vettem, ott egy marha olcsó led bolt. Lassan már mindenféle egzotikus anyagot felhasználnak ledekhez.
  • L3zl13
    #5
    Egyértelműen NEM lenne alkalmazható OLED-nél, hiszen a cikkben szereplő technológia, ha sikerül az RGB-t megvalósítani az OLED alternatívája lesz.
    A cikk ritka földfém alapú LED-ekről szól, az OLED meg organikus, azaz szerves anyagokat használ fénykibocsátásra.

    Megjegyezném, hogy semmi értelme olyan LED-nek amely "képes a három fő szín között kapcsolgatni".
    Mert ha a LED nem képes egyszerre mindhárom színben világítani és így fehér fényt létrehozni, akkor csak több LED együtt alkothat egy képpontot. Akkor meg ugyanott vagyunk, mintha 3 egyszínű LED-et használnánk.
  • GABOR16
    #4
    Csak az oled jönne már... Biztos ott is alkalmazható lenne ez a technológia kis módosítással..
    Ráadásul azt nem kell hátulról erős fénnyel világítani (gyenge kategóriájú LCD nél ráadásul sokszor vibrál is..), így nem fogyaszt annyit és nem is melegszik annyira...
  • Darth Sith
    #3
    Amúgy nagyon érdekes ez a technológia, ha sikerül megvalósítani és elérni hogy könnyen és viszonylag olcsón lehessen gyártani, akkor itt a legújabb generációja a kijelzőknek. :)
  • Su0my
    #1
    végre egy áttörés -> az LCD-knek még van mit fejlődniük!