1945
Futás
-
#223 5 kilót híztam 2 hónap alatt :( -
#222 jó írás
Én is azt olvastam régen hogy levegőt ott kell venni ahol tudsz. Ha a füleden tudsz akkor ott is.. :D
Egyébként én is igy kezdtem régen (séta/futás). 1km után azt hittem meghalok. Aztán négy hónap múlva már a 7 km, ha nem is lazán, de ment. Azóta persze abbagytam és vissza is hiztam. -
#221 Kezdd azzal, hogy beszerzel egy nagyon jó cipőt. Hány kiló a súlyod, és milyen magas vagy?
Légzésre van egy általános orron be - szájon ki íratlan szabály. Meg olyat is mondanak néha, hogy 3 lépésen keresztül beszív, aztán 1-2 lépésen keresztül kifúj. De szerintem ez baromság. Én úgy lihegek, vagy inkább fújtatok, mint a lovin a résztvevők. A légzés az szerintem kialakul úgy, hogy kényelmes legyen.
Nagyon fontos még, hogy ne erőltesd túl a szervezeted. A futás sem olyan dolog, amit egyik napról a másikra max fordulaton lehet művelni. Sok idő kell hozzá, de megtérül.
Futás és kocogás között általában a tempó a különbség. Axióma: nem a táv öl, hanem az iram.
Ha nem szoktál rendszeresen ilyen jellegű mozgást végezni, akkor különösen oda kell figyelni az iramra. Ha van pulzusmérős órás, akkor az nagyon hasznos lehet. Itt egy elég jó írás a pulzusméréses edzésről.
A futásnak nincs nagyon szigorúan vett technikája. Atlétáknál a pályaedzéseken szokott lenni technikai edzés, ami célzottan a mozgáskoordináció javítására való, de ott inkább karmunka, csipőtartás javítása, repülőfázis belövése, stb folyik. A lényeges rész igazából a talajfogás, a lábfej-talp gördítő mozdulata, és az elrugaszkodás a talp elejéről hármas.
Kb a sarkad külső felére kell leérkezni, és onnan szépen átgördülni a talpad első felének közepéig. Egy picit ahhoz hasonlít, mint amikor általános iskolában külső talpélen kellett sétálni tesiórán. Igazából az a lényeg, hogy ne boríts befelé a bokáddal.
Úgy érdemes elkezdeni, hogy kicsi kocogás, kicsi séta, kicsi kocogás, kicsi séta. Tehát mondjuk 100m/100m, vagy 100m/50m. Próbáld ki, hogy mennyit bírsz, 2-3-4-5 km-t. De nagyon fontos, hogy rendszeresen tedd! Heti 3 alkalommal eleinte. Ha elfáradsz, jó. Ha nem fáradsz el, akkor növeld egy kicsit a távot, meg változtasd az arányt a futott rész javára. Az legyen több. Aztán ahogy egyre jobban megy, növelheted a mozgások számát 4-5-re. Vagy beiktathatsz keresztedzést (úszás, kondi, spinning, stb) hogy ne legyen unalmas. :)
Legyen célod, ne csak úgy fuss a világba. Mondjuk elsőre az, hogy 3-4 hónap alatt eljutsz addig, hogy fél órát egyben le tudsz futni. Megállás, vagy séta nélkül.
Bemelegítés az 10-15 perc laza mozgás, ami amúgy kocogás szokott lenni. Aztán kell még egy olyan rész, amivel az ízületeket, meg egyéb izmokat is vérbőség alá helyezed. Ez a gimnasztika: mindenféle körzések, hajlítások. Meg talán a legfontosabb rész, a nyújtás. Nyújtani azért kell az izmokat, mert az jó nekik. Lazább leszel, könnyebben regenerálódnak az izmaid, jobban esik a mozgás is. A nyújtásnál úgy kell végezni a gyakorlatot, hogy hosszan (minimum 25-30mp) kitartod, és egyre inkább feszíted. A profik azok úgy nyújtanak, hogy ha fáj, akkor jó, ha nagyon fáj, akkor nagyon jó, mivel ilyenkor nyúlik, lazul az izom. :D
Ha bemelegítéskor nem nyújtasz le, akkor az edzés fő része után, vagy a levezetés után (ami szintén egy 5-10 perc kocogás) azért mindenképp csináld meg. Nyújtás nélkül kötöttek lesznek az izmok, könnyebb összeszedni egy sérülést, stb.
Szerintem tudnak segíteni a futószervizesek is.
Jó futást! :D -
Aspyrin #220 Hali!
Ezen az oldalon találsz sok hasznos infót. -
#219 Hellósztok!
Nem tudom akad-e itt olyan valaki, aki tudna nekem segíteni, remélem igen.
Futni szeretnék, de bármennyire is hülyén hangzik nem tudom hogyan kell. Rendben, hogy megfelelő intenzítással egymás után rakom a lábaim, de a légzést illetően milyen techikát kell alkalmazni?
Minthogy kb. 26 évig el voltam tiltva az intenzív mozgástól, így vannak hiányosságaim.
De ezt meguntam és most szeretnék futni, mert egyrészt volna mit lefutni, másrészt iszonyat kilométerhiányom van.
Mi a különbség a futás és a kocogás között?
Hogyan kell futni?
Hogyan kell hozzászokatnom magam a futáshoz? (Láttam lentebb a linket, de az egy makk egészséges emberre van írva sztm)
Hogyan kell bemelegíteni?
Hogyan kell levegőt venni közben? -
#218 hát egy futónak nem vészes, de én nem vagyok futó, így igencsak vészes szokott lenni :P -
Mirk #217 nekem az a 11 perc 2000-re lenne jó:) -
#216 Hát, szerintem az a 11 perc nem vészes... Bár, én már sajnos nem futhatok. -
#215 30 év felett még egész jó eredményeket lehet elérni. Ott van a tavaly maratoni világcsúcsot döntő Gebre, vagy az olimpiai 1500m-es aranyra hajtó Bernard Lagat. Sőt, ha jól emlékszem, Hicham is 32 évesen nyert olimpiát 1500m-en. -
#214 A 3:40-es ezrek az már elég kellemes tempó. -
#213 amúgy is csak levelezőre tudnál, ahol már nem olyan magas a szint :) -
Aspyrin #212 Közel harminc évesen már nem valószínű, hogy tf-re megyek ;) -
#211 velünk meg 11 perc alatt futtatják a 3km-t a szadista tanárok :P
ne menjetek tesire... -
Aspyrin #210 Kényelmesen 26 perc alatt :)
A lényeg az volt számomra, hogy ne álljak le. Nem vagyok edzett futó, heti egy alkalom a maximum amikor van rá lehetőségem, viszont rengeteget gyaloglom, így szereztem némi állóképességet az évek során ;)
Egyébként kicsit bosszantó volt, ahogy a kicsikre kellett figyelni, állandóan az ember elé vágtak, cikáztak. Sokan egyszerűen elkezdtek sétálni az út közepén, nem kis tumultust okozva..
Azért örülök, hogy sikerült :) -
#209 Mennyi idő alatt sikerült? :) -
Aspyrin #208 Köszi, remek idő volt. -
#207 Gratula! Jó időtök volt, ahogy látom. -
Aspyrin #206 12713 ;))))
Rajt:
Cél:
-
Aspyrin #205 Üdv!
Ment valaki a mai városvédőre? Párommal végigkocogtuk a 3.5km-t, csodaszép idő van! -
blackgamer #204 Március 14-én éjjel nyugodtan otthon lehet hagyni a bérletet, mert 4-6-os útvonalán futóversenyt rendeznek.
megy rá valaki?
-
chrispooh #203 Sziasztok,
figyelmetekbe ajánlom a HUNRUN.COM - Magyar Futók Portálját. Mindent megtaláltok, ami futás. Sőt, már úszás, túra, kerékpár, duatlon és triatlon témákban is jók vagyunk ;o)
Szép napot: chrispooh -
#202 az egyetemen úgy tanítják, hogy a feketék mivel melegebb éghajlaton élnek, az izmaik lazábbak és így jobban fejlődnek, jobban bírják az edzést. hát nemtom. -
#201 A gyűrődést szerintem nem feltétlenül bírják jobban, mert pl a legmagasabb szintű fociban (ahol igen nagy arányban van jelen mindenféle ember) a legjobb nemzetek válogatottjai (brazil, olasz, francia, stb), és a legjobb klubcsapatok is mind nagyon különböző emberekből állnak. Ott csúcsforma esetén az állóképesség olyan szintre van feledzve, ami az emberi léptéket figyelembe véve maximum közeli, és majdnem azonos mindenkinél.
Tehát olyan iramot bírnak játszani 90-120 percen keresztül egy nagyobb torna/futballév meccsein, ami sokkal sokkal az átlagos sportoló teljesítménye felett van, de egymáshoz viszonyítva kb egy szinten. Viszont ilyen szinten már szerintem nem számít az, hogy valaki néger-fehér-ázsiai-brazil-latin-arab-stb. Mert egészen más a mozgás jellege. A külföldi focistákat nem úgy ezdik az alapozás alatt, mint nálunk. Nálunk hosszúkat futtatnak, ami relatíve gyors iram esetén is beállítja a pulzusukat (hozzászoktatva a szívet) a 150-160 körüli BPM-re. Ezzel szemben a külföldi focistáknak jóval magasabb pulzusszámot kiváltó terhelésben van részük ilyenkor. És a meccsen az ő szívük nem készül ki annyira, mert ott az ezdéshez hasonló terhelést kap.
Továbbá a focinál nagyon sok az ütközés, és a mozgások a legtöbb esetben nagyon rövid ideig tartó, nagyon intenzív mozgások. Ezzel szemben az atlétikában kevés ilyen mozgást igénylő szám van: sprint, dobószámok, ugrások). A futásnál már a 400 méter is egészen más, de a hosszabb távoknál teljesen más a mozgás energiaigénye. Ott a folyamatos, egyenletes lábpakolgatás a lényeg (persze nagyon nagy sebességgel, mert próbálj csak meg 1 darab 1 percen belüli kört futni egy 400méteres rekortán pályán), amelynek során az afrikai futók szervezete talán kevesebb tejsavat termel.
A lényeg ebből az, hogy mozgástól is függ, hogy jobban bírják-e a gyűrődést. Mert a fociban egy fehér is bír úgy teljesíteni, mint egy fekete, vagy ázsiai játékos, míg a hosszútávú futásoknál egyértelmű, hogy nem. -
#200 Az megint más kérdés... -
#199 és persze jobban bírják a gyűrődést az európai embereknél,nem véletlenül vittek Amerikába néger rabszolgákat. -
#198 -
#197 Nem zárom ki, hogy igaz, amit írsz, de valószínűbbnek tartom, hogy nem annyira érdekeltek az afrikai futók az ilyen távú versenyeken.
Egy cikkben azt olvastam, hogy egy orvosi tanulmány szerint anatómiai előnyük van Afrika futóinak a többi rasszal szemben: átlagosan 20 dkg-mal könnyebb az alsó lábszáruk. Ami nagyon sokat számít.
Aztán szerintem még az izmok elsavasodása sem annyira erőteljes, mint az europid nagyrassznál. -
#196 én ilyesmit is hallottam, h a marathoni meg a 100km-es távnak már teljesen eltér a technikája. az 50km-nél hosszabb futásnál már az energiatakarékosság az elsődleges cél. egészen furán futnak, szinte el sem emelkedik a súlypont, végig egy vonalban van. lehet h ebben már az ázsiaiak jobbak? -
#195 Nem annyira fura. Régebben a maratoni versenyeken sem a feketék voltak a legjobbak. Csak most már azokban sok pénz van (1 millió dolláros fődíj is van már), míg az ultrafutásban szinte semmi. Egy nagyon jó etióp/kenyai/vagy más afrikai országból való futó addig nem fog elindulni, amíg nem lesz igazán komoly jutalma a győztesnek.
A legkeményebb versenyek egyike a Marathon des sables. Kíváncsi vagyok, hogy a legjobb etióp/kenyaiak ott mire lennének képesek. -
#194 A félmaraton nem olyan nagy dolog. Azt egy rendszeresen sportoló, egészséges ember simán letudja két óra alatt.
A maraton már más tészta. Oda rendesen kell készülni.
A hosszabb távok tényleg a nem normálisok számára valók... -
#193 és akkor szupermarathon, 100km egyben stb...
amúgy fura módon az ázsiaiak tartják a csúcsot 100km-en nem a feketék. -
#192 Jó, azért a maraton/félmaraton már nem embernek való... Akik azt lefutják, azoké minden tiszteletem... -
#191 Sokan. Akik tolják a KM-eket a maratoni/félmaratoni/Vivicitta-s/stb felkészülésre, mind futnak annyit, sőt a hétvégi hosszú futáson még jóval többet is. -
#190 Menj inkább terembe, ha mindenáron szabadban akarsz, akkor szerezz be egy símaszkot, rendőrcsuklyát, sálat a szád elé. És készülj fel rá, hogy simán megbetegedhetsz, ha izzadtan, felhevült testtel egy kicsit ácsorogsz.
Ja, és ha van víz-, és szélálló ruhád (dechatlonban lehet kapni), az sokat segít ilyen, vagy ennél is hidegebb idő esetén.
Nem árt, ha hozzá van szoktatva az ember tüdeje/torka a hideghez...szerintem inkább várd meg a jobb időt. Addig egy fitness teremben gondolom, tudnak segíteni a fogyás miatt. -
#189 Én... (szerettem volna) :) -
Mirk #188 ki a rák akar olyan sokat futni ebben a hidegben?:) -
#187 Persze, ez eddig még szép és jó... Csak nem hiszem, hogy mondjuk 8-10km-nél van olyan, ember, aki nem áll meg, vagy ne úgy jönne ki a táv, hogy pont hazáig érjen... Másrészt utána otthon meleg zuhany vagy fürdő... Nekem valószínűleg emiatt van most szép "tüccsigyulladásom" :) -
Mirk #186 nem fog megfázni, hacsak nem áll meg. amig futsz a tested elég hőt termel, még sokat is mert izzadni fogsz a minusz fokban is, és amig folytatod a futást nem lesz bajod. épp ezért kell ezt úgy csinálni, hogy hamár meg akarsz állni, akkor menjél haza bent állj meg, mert ha megállsz a tested már nem termel annyi hőt, az átnedvesedett ruhád viszont szépen lehűt. és persze ahogy hazamentél szépen át kell öltözni szárazba.
nekünk középiskolában úgy nézett ki a tesióra télen, hogy ugyanúgy rövidnadrág+póló, aztán foci egész órán. senki se fázott meg. -
#185 Ha szeretnél jól lebetegedni, akkor mindenképp :D
Én már 2 hónapja téli szüneten vagyok, pont ezen okokból :( -
csabika6630 #184 Sziasztok.
Ez lehet, hogy hülye kérdés de meg kell hogy kérdezzem.
Érdemes fagypont alatti hőmérsékleten futni? (kezdőnek, fogyás céljából)