1945
Futás
-
akoshun #263 8 perces háromezer... bocs de erre tényleg csak azt tudom mondani hogy "aha..."
amugy ne felejtsétek el hogfy negyon más 12 perc alatt 3000-t mint 3000-t 12 perc alatt... Utálom a Coopert. Különben a 3k nem olyan sok, bár attól is függ hol futjátok. Fuss rendszeresen, ennyi. De tényleg. -
#262 én meg épp egyedül szeretek futni, és ha egyedül futok jobb is az időm általában. -
Hymtozis #261 Én "imádok" futni... már hosszútávot is. Régen meg kizárólag rövidtávot voltam képes "jól" teljesíteni (amikor atletizáltam).
De most hosszút is szivesen futok, bár igazából kedv függő, meg egyedül nem lehet.
Amit utálok, az az inga. Nem tudom ez kinek mit mond, de az eszméletlen unalmas, és idő után idegesítő. Futsz 70-ig, és elkezdelsz agyalni, és kb onnantól egyesével számolod, ami még zavaróbb...
Rátérve a futas lényegére (szerintem). Szerintem észben versenyhelyzetben dől el. Egyépként ha az állóképességed stim, a tüdőd is bírja, és megtanultad kezelni magad (ismered mikor mennyire tudsz futni, tudod milyen teljesítmény után esen túl a holtponton), sztem akkor tudsz jól futni. -
Fbn Lx #260 nekem már rövidebb táv (kb. 1 kilométer) után is gyakran van, hogy bedugul és zúgni kezd az egyik fülem. De leggyakrabban szimplán hányingerem van :p
Nemtom miért. De ezért utálok is futni. -
#259 az biztos hogy hosszútávnál a tudat viszi az embert -
#258 mondom 2008-ban. -
#257 Hát, olimpikon nem vagyok, hobbiból futottam, betonon. Ez volt a szerencsétlenségem, mivel szétment a térdem, illetve van 5db elég szép kis visszerem. Úgyhogy nyáron kórház, szobában döglés. Illetve orvosi tanácsra abbahagytam a futást februárban, mivel futás után elég erőteljesen leesett a vérnyomásom, gyakran megszédültem, nem láttam utána, stb. Egyébként szerintem a futás nem feltétlen az izomzatról szól, minden fejben dől el. -
#256 A 7:48, az magyar csúcs...azért a világcsúcs egészen más. 7:20, ha jól emlékszem. Az abnormális tempó.
De hogy szemléltessem, próbáljatok meg egy igazi, 400m-es rekortán (gumi borítású) futópályán egy darab 16mp-es százat lefutni, aztán egy 32mp-es kétszázat. Aztán 64mp-es 400m-t. Na ha ez megy, akkor ebből kell 7,5 kör. Persze nem kell egymás után próbálgatni... :D
gameplus: a 8 perc alatti 3000-rel ma szerintem lehet felnőtt országos bajnokságot nyerni.
Amúgy én is fociztam (mondjuk nagypályán csak NB3-as szinten bohóckodtam, viszont műfüves kispályán NB1-es futsalos csapatokat is elvertünk), de a focihoz teljesen másképp működő izmok kellenek, nem bírják a focisták izmai az ilyen jellegű folyamatos savasodást. -
#255 az h ha 8 perc alatt futnád a 3000-et, akkor olimpikon lennél és megélnél a futásból. 2008-ban a világcsúcs 7:48. vagy nem 3000 az a 3000, vagy megállt az órád futás közben, vagy sürgősen jelentkezz egy atlétikai klubnál versenyzőnek. -
#254 Mi is? -
#253 gyanús ez nekem :) -
#252 + infó, hogy 5 évig elég komoly szinten fociztam még anno, lehet ez előny volt az elért eredményhez (viszont ez a futás előtt 2 évvel volt). -
#251 Egyikben sem, és nemhogy futni nem futok, nyáron 1 hónapig menni sem fogok tudni.
Egyébként a 3000m nagyjából hozzávetőleges, egyszer mértem le, gondolom ugyanazon az útvonalon lehet rövidebben menni. -
#250 8 perc alatt...a 3000-es magyar csúcs 7:47.4.
Melyik klubban futsz? Heti 2-3 edzéssel? Kissé hiteltelennek tűnik így az a 8 perces eredmény. -
#249 Hmm... Hát nekem a 3km már megvolt 8:00 alatt is :P Igazából semmi nem kellett hozzá, csak heti 2-3x eljártam kb. 4 hónapig, aztán ennyi. -
#248 4 percben a 3km nem gáz. Ahhoz heti kb 4-szer kéne futnod. De legyen egy jó hosszú, 15+ km.
De ha rendszeresen futkosol 10-12km-ket, akkor azzal is elég jót javulhatsz.
Én tegnap toltam 23km-t hegyen, 30 fok felett, eléggé bután. víz nélkül... Kissé elkészültem az erőmmel. Nyár végéig, ha nem megy szét a lábam, megpróbálom a régi álmomat, a 2 perces 800m-t. -
#247 igen, szegeden a testnevelés és spottudományi intézetbe. -
#246 báh :D
tesi szakos egyetemre jársz? -
#245 nálunk az egyetemen 3000-nél 11:30 a kettes :P -
Fbn Lx #244 az nem annyira siralmas, nekem most 12.be lett 2560, hogy mindig levágtam kicsit a körökből :D
amúgy nem kell hozzá feltétlen zigorú futóedzés, a 3000 még enm olyan sok. elég ha kijársz valahova focizni a haverokkal rendszeresen, pár hónap alatt meglesz hozzá a fizikumod -
#243 eh
siralmas cooper-eredmény a 11-ben.. karcsú 2200 m.. szeptemberre szeretnék három kilométert futni 12 perc alatt. Ez lehetséges? Jójó, vágom, hogy csak a lehetetlen nem létezik, de mégis... hogyan tudnám ezt megoldani, milyen edzéstervvel? -
Mirk #242 hát szerintem ez nem így van én már sokat futottam télen minusz fokban.
azon túl hogy rövid úton megfulladnék ha futás közben az orromon próbálnék levegőt venni, azért sem szoktam ezt tenni télen mert rohadtul lefagy tőle az orrom(nem vicc:D).
megfázástól meg nem kell félni egészen addig amíg futsz. ha megállsz nézelődni az átizzadt ruhádban télen akkor biztos megfázol, de amíg mozogsz nem tud lehűlni a tested -
#241 akörül... -
akoshun #240 Bens, csak nem tizedikén?... -
#239 4×100 -
#238 A sok cigi...
Amúgy én csak 0°C alatt szoktam a pofám elé rakni valamit, de van, hogy még akkor sem. Ha olyan hideg van, hogy ha köpök akkor a talajra érve az már pattan...na akkor kihagyom az edzést. :D -
#237 a 400 váltó az 4x100, vagy 4x400? -
#236 Béres Porcerőt, Proenzi 3-at zabálják a futók általában.
De a glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát a hatóanyaga szinte minden ízület, és porc bajra való gyógyszernek, vagy gyógyhatású készítménynek.
A zöldkagyló is ízületi bántalmakra való.
Van még egy másik, amit tavaly reklámoztak a tv-ben, de annak nem jut eszembe a neve. Valami kék bogyó...
Ha gyulladáscsökkentő kell, akkor diklofenák hatóanyagó kenőcsöt is kenhetsz rá. Bár ezt én nem javaslom, azért kipróbálhatod. Sokan kedvelik az ilyeneket: Voltaren, Diclofenac, Diclac, Fastum, Flector, stb. Ezek gyógyszerek! (diklofenák-dietilamin, karbomer, makrogol-cetosztearil-éter, kókuszalkoholok kaprilátjai, és kaprátjai, folyékony paraffin, propilén-glikol, izopropil-alkohol, nátrium-diszulfit, hidroxipropil-cellulóz, adipinsav-diizopropilészter, stb anyagokat tartalmaznak)
A természetes hatóanyagúak közül:
1. Dr Milesz féle Fekete Nadálytő krém!
2. Árnika krém
3. Dr Kelen féle sport termékek (start, stop, és regeneráló)
4. Dr Kelen féle luna gélek közül is van. -
Fbn Lx #235 a "levegőt ahol tudsz, ahol jön" nekem csak azért nem szimpatikus, mert ha mondjuk nem +25 fok van, és a számon veszem a levegőt, utána pár napig még úgy fogok hörögni-köhögni... -
#234 Vannak különböző krémek... Richtofit (asszem így írják) elég jól hűti, pl. Aztán vannak különböző sprayk is, amik szintén jók (viszont elég drágák)... Itt vannak még a térdrögzítők, amiket én is szeretek és használok. Gyógyászati segédeszköz boltokban, vagy akár patikában is beszerezhetők. Hosszú távra viszont marad az orvos, és az esetleges műtét, mint nálam (szét van menve a bal térdem, a jobb lábamban van 5 szép visszér is). -
#233 tud valaki hatékony módszert izületi fájdalomcsillapításra? fontos lenne, mert itt a vizsgaidőszak és futnom kell 3000-et, 400 váltót meg 110 gátat időre. tegnap elmentem futni és úgy a 7. km-nél kezdett fájni a térdem, akkor még nem is zavart nagyon, hanem otthon lefeküdtem fél órára, és amikor felkeltem rá se tudtam állni. ez az állapot mostanáig tart. esetleg ha valaki tud valamit amivel enyhíteni lehet akár csak annyi időre amíg lefutom vizsgán amit le kell, az ne szégyellje megosztani velem. -
akoshun #232 Sziasztok srácok!
Hali Rettenthető!
Nos hát, ha elfogadsz egy pár jó tanácsot...
Vegyél egy ASICS márkájú enyhén lúdtalpas cipőt. Ha lúdtalpas vagy helyrehozza, ha nem akkor nem zavar (nekem is ilyen van, pedig egy csepp lúdtalpam sincs). Nem lesz olcsóbb, mint egy Nike, de szerintem sokkal jobb.
Levegővétel? Ahol jön, teljesen mindegy. Általános isklában tesiórán vernek az emberbe olyan barmságokat, hogy orron be szájon ki különben szúrni fog az oldalad. Semmi közük egymáshoz. Megfelelő légzéssel csökkenteni lehet a már "szúró" oldalt, de a lényeg a jó bemelegítés. Azért nem lehet megírni, hogy mennyit melegíts be, mert ez egyéntől függ. Mi általában 2km-el szoktunk, de lehet, hogy ez neked sok.
Amúgy levegőt ahol tudsz, ahol jön.
Bemelegítésnél fontos, hogy ne fáradj ki, de mindenképpen megizzadj egy kicsit. Azért picit el lehet fáradni de ne zihálj a végén. Utána csinálj egy kis magas-térd sarkat, részben hogy ne húzódj meg, részben pedig hogy egy kicsit nőjön a frekvencia és rendesen menjen a vérkeringés. Kis pihi, de ne sok!
Utána mehet a futás. Ha a futás elején elkezd szúrni az oldalad, akkor nem melegítettél be jól. Ha a végén... az lehet, hogy semmit sem jelent, attól függ, mennyire hajtod ki magad.
FONTOS: én speciel hülyeségnek tartam a nyújtást ilyenkor. Bemelegítés előtt SEMMIKÉPPEN, utána ha gondolod csinálhatod, de csak lazán. Futás után pedig ne nagyon hagyd ki, mert fontos. Tényleg nagyon fontos, de tudni kell mikor. Mindenképpen izzadj már, mire elkezded az említett körzésket, nyújtásokat. Részben hogy ne egy nagy izomköteg legyél (ne legyenek összehúzódva az izmaid), részben pedig hogy ne legyen (akkora) izomlázad. (az ilyen körzéses dlog egyébként nem feltétlenül szükséges, ahogy gondolod. Később pedig nagyon szuper bemelegítés után ugrani rövid szünetekkel egy 10-et, térdfelhúzással, de jó magasra! de ezt se tedd bele először)
A kocogás az a majdnem séta amit szerintem leginkább levezetéskor érdemes csinálni, vagy esetleg akkor ha már eleve fáradt vagy.
Nem feltétlenül értek egyet Z-vel a távok arányában. Ne csak ezeket próbáld ki. A 100/100 egy nagyon kedves és viszonlyag kényelmes táv. A 150/50 és a 250/50 például gyilkos tud lenni. Nem az arány a lényeg itt, de a szived nem fog tudni lenyugodni 50 méter alatt, semmiképpen ne kezdj 150/50-nel. Inkább legyen 200/100 vagy 300/100.
Én első évemben majdnem hánytam amikor 10 sprint kellett és köztük 50 méter séta volt, szörnyű érzés volt. Ugyan neked nem sprint lesz, de akkor is az 50 méernél hosszabb sétákat javaslom.
FONTOS ne állj meg. Legalábbis ne sokáig, utána nehezebb elindulni és rosszabb is.
És az egészben a legfontosabb, hogy ne nyírd ki magad. Mindig fáradj el, de ne nagyon. Tudom, hogy ez nem nagy segítség, de ezt Neked kell kitapasztalni.
Egyébként a kezdetek nehezek, de ugyanakkor viszonlyag gyors fejlődés lesz, legalábbis a többi szakaszhoz képest.
Különben meg tudni kéne azt is, hogy fognyi szeretnél, vagy erősödni? Persze a kezdetekben mindkettő meglesz (már amennyiben van túlsúlyod), de később majd lehet, hogy dönteni kell. Arra is rájössz majd, hogy nagyon skféle fáradtság létezik.
Még valami: valószínűleg ígyis-úgyis szembekerülsz majd egy-ét izomlázzal. A Gatorade és az ahhoz hasonló majd' bármely boltban kapható izotóniás italok a közhiedelmmel ellentétben nem annyira erőt adnak, inkább regenerálódni segítenek. Nyugodtan dobj be egyet-egyet olyankor, amikor keményebb edzésed volt, vagy esetleg kevesebb időd lesz kipihenni magad. Azért ne szokj rá ezekre az izékre, ha egy mód van rá. De alkalmanként nyugodtan.
Mégegyszer hangsúlyozom hogy nehogy túlhajtsd magad, és amikor fáradtak az izmaid, nagyon figyelj oda. (lyen apróságok, hogy edzés után 5 perccel lépcsőn lefelé mindenképpen fogd a korlátot)
Óvatosan!
És még egy személyes tanács: szerintem hagyd a zenével futást :) Mondjuk nem tudom hol laksz és hol akarsz majd futni, de csendben jobb. Meg nem izzad bele a füledbe.
Ó, és még valami. Az a 100 méter ne szemmérték legyen! A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mennyi a 100m, valószínűleg Neked sincsen, egyelőre (amivel persze semmi baj nincs:) )
Kellemes futást, sok sikert!
Ákos -
#231 Mindenkinek köszi a segítséget és a technikai leírásokat!
Próbálkozom. -
#230 akkor én mit szóljak 178/77-el? -
#229 Áhh, ahhoz képest ritka hurkagyurka vagyok... Szóval inkább -5. -
#228 akkor még nyugodtan hízhatsz 10et :P -
#227 Vagy inkább a megváltozott anyagcsere :) -
Fbn Lx #226 én meg lefogytam 8 kilót 4 hónap alatt. csak úgy spontán.
a szerelem :p :D -
#225 Jó, hát most 73 kiló vagyok meg 190 centi... De akkor is :D -
#224 Én 10-et.