1945
Futás
  • Hymtozis
    A fogyósban nem vok személyesen tapasztalt, de kocogj minnél többet, ha lht, akk rendszeresen.
    Rossz, ill. kényelmetlen, de ha van melegítőnadrágod, és pulcsid, vgyis a meleg miatt mondjuk két póló (és pl egyik husszúujjú), akk abban fuss, és igyál rendesen.
    A kajához nm tok mit ajánlani, viszont ha tésztát eszel, meg ieneket, akk előfordulhat, h izmosodsz (bár ez sprintnél gyakoribb) és így a testömeged se csökken annyira, viszont hosszútávon jó, mivel minnél több izom van a testedben annál több zsírt bontasz le, és "építesz" belőle izmot.

Egy ötlet ien futáshoz:
    Tűzz ki egy távot, h elfutsz mondjuk a boltig, de ne úgy számold, h a boltig és vissza pont annyi, amennyi elég, hanem h a bolt jó messze van, oda elkocogsz (lhtőleg minnél kevesebb megállással), ott pl veszel egy vizet, majd a bolttól jó tempóban sétálj vissza/haza.
  • Crumeron
    91 kiló vagyok és oan 85-re szeretnném visszállítani magam. A terhelést az jól bírom mert bicónál is csakis a legnehezebb fokozatban tekereke hegyre fel terepen mindenhol. A cél az a megfelelő súly elérése lenne.
  • Tyler1
    attól függ mennyit akarsz leadni, mennyi vagy, mennyire birod a terhelést mi a cél, stb...?
    bringa mehet a futás mellett csak figyelj a lábad, térded terhelésére, és kellő pihenésre.
  • Crumeron
    Hello!
    Súlyfelesleget szeretnék leadni, és ez ügyben szeretném megkérdezni azt, hogy milyen módszerrel fussak hogy a lehető legtöbb felesleg lemennyen, és heti hány alkalom kéne futnom ennek a célnak az elléréséhez?
    Most szeretném elkezdeni ezelött nem futottam soha de már vagy 4-5 hónapja folyamatosan bicózom mint hegyen mint terepen napi 4 órát. Az lenne még a kérdésem hogy futás melett bicózni bicózhatom-e ugyan úgy vagy azon is változtatnom kell a szervezet terhelése miatt?
  • Hymtozis
    Én elég sokat futottam verseny szinten (60, 100, 200, 400, 800 métereket), bár ezeket nem betonon, hanem rekortán pályán.
    A legtöbbet amit tanítottak, az az, h engedd el magad, és kényelmesen fuss.
    A sprint (régen 60, majd 100 méter, és most már a 200 is sprint táv) nekem oan, h régen próbáltam minnél több levegőt venni, h a lábam minnél később érezzem, viszont hamar átálltam a csak orron át való levegővételre.
    A hosszútávon a legkönnyebb, ha az orrodon és szádon egyszerre, mint Tyler is írta.
    De a legfontosabb, h húzd ki magad és akk érzed, h mennyi levegőre van szükséged. Ami még fontos, h a kezeddel ne mint egy kergepingvin hadonássz, v épp leszorítsd, hanem azzal is segíts rá a futásra, mert ahogy mozog a kezed oan ütemben mozgatod a felsőtested, és így a tüdődet is.
    Ha beakad a levegő futás közben, akk az általában azért van, mert v ütemtelenül lépsz, v a levegőt veszed ütemtelenül és keveset.

És ami a legfontosabb, előtte nyújtani, v ha épp az indulásnál nem tudsz nyújtani, akk egy kis kocogás, és utána rendesen nyújtani. A lényeg, h a kihűlt izmokat használni, erőltetni egészségtelen, nem jó dolog.
  • Fbn Lx
    én úgy szoktam lélegezni, hogy szintén a lábaim üteme szerint, de három lépésen át beszívom, három lépésen át kifúlom, az elején még mondjuk 4-4-esekben, mert akkor jobban bírom.
    Ez így szar?
    Ha minden lépésnél felváltva ki-be fújnám, abból nagyon gyors lihegés lenne, nekem ez nem jön be...
  • fery02
    Most eléggé bezavarodtam, hogy akkor mit csináljak, de végülis adtál ötleteket, köszi!
  • Tyler1
    HIT-et nem egy órán keresztül kell hanem amig bírod :) 20 perc alatt kitudod magad végezni. De heti több alkalommal kocoghatsz, mondjuk 10-20 perceket ahogy jól esik. Én azért ajánlok minden futásba legalább 2 intezív sprintet. Légzést mindig ciklushoz kell kötni, legegyszerübb a kocogásnál, az egyik láb földreérkezésekor belégzés, majd a másik lábnál ki. Belégzéshez az orrodon keresztül vedd a levegőt, akkor is ha nehéz vagy nem szokott hozzá, majd hozzá fog. :) Bár a profik egyszerre veszik a kettőn, de ez kicsit nehéz egy normál embernek.
  • fery02
    Elég keménynek hangzik ez a HIT program akkor. Főleg ezt 1 órán keresztül.
    Ugyanennyire hatásos nem lenne csak a kocogás, de azt többször, mint heti 2 alkalommal? :)
    A légzést meg nem nagyon vagyok biztos, hogy jól csinálom-e, de ha 1 órán át tudok kocogni és érzem, hogy bírnám még, akkor csak nem lehet gond azzal sem.
  • Tyler1
    Hát heti 2x egy óra az még nem bassza szét a térdet, és a célnak megfelel.
    A betonról annyit, h megfelelő cipő kell hozzá esetleg térdszorító és nem lesz gond belőle.
    De ha nagyon keményen akarod csinálni és gyors hatást akarsz akk a HIT programot ajánlom: 30 mp kocogás - 30 mp sprint. Addig amíg szinte már hánynod kell. Ettől erősödik a lábad is, és lemennek rólad a feleslegek.
    Jah és végszóként: a légzés a legfontosabb! Ha szarul csinálod, azzal csak ártasz.
  • fery02
    Sziasztok! (hátha van még itt valaki. :))
    Nos, egyáltalán nem szoktam sportolni, de alkalmanként el szoktam járni futni éjszakánként a városba, abból a célból, hogy szeretnék kicsit emberibb módon kinézni, pl deréktájon vékonyítani minden irányban.
    Mostanában a nyári szünet miatt többször is ráérek, szóval komolyabban érdekelne a téma, hogy pl hogyan kellene csinálnom, hogy a kívánt hatást elérjem? Például, hogy hetente hányszor lenne ajánlott futnom. Igyekszem mindig 1 órát egyfolytában kocogni. Azt tudom, hogy a városban lévén a beton miatt nem egészséges az ízületeknek, de úgysem tervezek addig élni, mire érezhetném a hátrányait. Csak addig is kinézni valahogy. :)
  • chrispooh
    Jártatok már Ti is úgy, hogy valahogy nem volt igazán kényelmes a cipő? csúszkált a sarkad, nyomott a lábfejednél, a lábfejed szorította, stb... Máig én sem tudtam, hogy többfajta cipőfűzési módszer létezik. Érdemes kipróbálni őket, és megtalálni a számotokra legmegfelelőbbet:
    A cikk itt olvasható

ciao - chrispooh
  • John Cena
    futni jó:D csak ne más elöl:D
  • Hymtozis
    Az úszás nagyon jól megmozgat (sok-sok izmot). Edzi a tüdőt (biológiai folyamatot nem tudok, de vmi oan, h a vérbe több oxigén jut, stb.), ami nélkül igen csak nehéz futni, ad egy jó állóképességet. Plusz az úszás is egy olyan sport, ami "jó", mert nem terheled saját súlyoddal a tested. Nem nehezedsz magadra, mert a víz tart. Az izületeidet kíméli.
    A kocogás - tapasztalatom szerint - a lábat erősíti leginkább, viszont mindened elfárad.
    A futásra majdnem minden hatással van. Ha elkezdesz fekvőzni, reggel 25, este 50 (és rendesen nyújtasz), akk az is pozitívan hat a futási teljesítményeidre.
  • racsni7
    Sziasztok!

Egy érdekes jelenség magyarázatára lennék kiváncsi. Kiskoromban elég gyenge voltam a többiekhez viszonyítva, lenyomtak szkanderben, lihegtem tesi órán, vérszegény voltam, gerincferdülésem volt. Aztán 15 éves koromtól kezdve rengeteget gyalogtúráztam, szinte mániákus mennyiségűt. Aztán átakartam térni a kocogásra, de az nagyon gyengén ment 5-10 percet tudtam egyhuzamban. Egy nyáron hetekig minden nap úsztam, de addig nem kocogtam. Amikor visszatértem a kocogásra az 5-10 perc helyett attól kezdve 20-35 percet birok.

Megfigyelésem szerint az úszástól lett jobb a kocogásom eredménye.

Elég bonyolultnak néz ki, de miért van ez?
  • thomasthomas
    bemelegítés mindig megvan..anélkül sosem megyek el(ezenkívül szoktam járni heti 1szer konditerembe, tudom nem sok, de évközbe csak ennyire telik..)Szóval csak jó cipő kell, gondolom rugalmas..köszi a segítséget..
  • Hymtozis
    A cipő segít, de csak ha tényleg jót veszel. Ezen kívül nagyon sokat enyhít/segít, ha rendesen bemelegítesz, boka, térd.
  • thomasthomas
    kimaradt hogy napi 7 kört teszek a lentiekből.
  • thomasthomas
    Hi!

Én már 2 hónapja betonon futok minden nap, de ahogy olvasom ezt nem jól teszem(800 méter beton 300 föld-murva, a betonos részeken nincs ilyen rész)..Tényleg ilyen károsa lábakra?Csak mert ha én most nem itt futnék, hanem murván, ami ki is van világítva az 6 kilométerre van tőlem, és oda is csak betonon lehet eljutni..szerintetek mit tegyek hogy megelőzzem a károsodást?rugalmas cipő a megoldás??

Segítsetek pls.
  • Ben Katarn
    hm, akkor inkább biztosra megyek, tegnap voltam 20 percet, de legalább érzem a lábam :)
    Akkor legközelebb holnap lesz a nagy nap :D
  • gameplusz
    Betonon csak óvatosan, mert a végén úgy jársz, mint én... A minden nap sem túl jó, heti 3 alkalom bőven elég (pl. hétfő, szerda, vasárnap). Inkább többet fuss kevesebbszer, mint kevesebbet többször, szerintem.
  • bens
    ha bírják az izületeid, akkor jó a minden nap.
  • Ben Katarn
    okés, köszi a tippeket, még valami lenne: minden nap fussak, vagy elég kétnaponta?
  • bens
    akkor fuss sztem 20 percet egyszerre. coopernél pedig kicsit keményebb tempóban, mint ahogy edzettél és jó lesz.
  • Ben Katarn
    hmhm.. igazság szerint a szeptemberi cooper-re kezdenék el edzeni, így szvsz az állóképességnek kellene fejlődnie elsősorban.. bár nem vagyok szakértő a témában.
  • bens
    az attól függ h mire edzel. erő, gyorsaság vagy állóképesség. mert lehet úgy is kemény egy futóedzés ha csak 100m-eket futsz egyszerre.
  • Ben Katarn
    okés, én még az elején vagyok, általában úgy nyomom, hogy 2 km oda, 10 perc pihenő, és 2 km vissza. A sprintet meg csak az első rész után rakom bele, visszafele már nem bírnám. Sztetek hagyjam a pihenőt és fussam a 4 km-t megállás nélkül?
  • Z
    Szerintem fölösleges, 2km-en be se melegszik az ember. Sprintet beletolni, ami anaerob küszöb feletti mozgást jelent?!?!?!

Én ha futok úgy 10-15km-t, akkor az utolsó km-t szoktam picit jobban megtolni, hogy ne szokjon hozzá a szervezet a lassú futáshoz.
  • gameplusz
    Igen, a végét érdemes meghúzni, ha nem is sprintben, de mindenképp egy erős tempóban.
  • bens
    én mindig lesprintelem az utsó 300m-t, 4-5km-t szoktam futni.
  • Ben Katarn
    sztetek ajánlatos az utolsó 100-200m-be sprintet belevinni, ha a táv olyan 2 km, és kezdő futóról beszélünk?
  • Ben Katarn
    kinyírjátok :)
  • akoshun
    én ettől még nem fogom elhinni de tényleg vigyázz a térdedre!
  • Z
    Jólvan, figyelj, én inkább elhiszem, csak ne tedd tönkre magad egy ilyen fórumos beszélgetés miatt! Az egészséged sokkal fontosabb, mint hogy bárkinek is bizonyíts.
  • gameplusz
    De, abba hagytam. Csak kicsit felhúztatok ezzel az egésszel...
  • bens
    nemhogy abbahagytad a futást februárban mert szétment a térded?
  • gameplusz
    Csak a kedvetekért tegnap elkértem az órát, lemértem újra... 2742m és 8:44.
  • Z
    Hidd már el, hogy van olyan, hogy világcsúcs, és világ idei legjobbja, kész, pont, vége. De tényleg mindegy, mert 8 percet úgyse fut egyikünk sem. :DDD
  • bens
    a világcsúcs 2008-ban azt jelenti h a 2008-ban elért világ legjobb eredménye, de teljesen mind1. a lényeg h a 8 perc az túl szép h igaz legyen :)
  • Z
    Hiába mondod, hogy 2008-ban, hiszen világcsúcs - még - nincs 2008-ban. A világ idei legjobbjára gondolhattál.