1618
Futás
 • Tinman #1618
  Az teljesen normális ahhoz a teljesítményhez, amit korábban írtál. Ha még edzettebb leszel, megy ez lejjebb is... és szívmegnagyobbodással is jár. Ezt pl. tüdőszűrőn az értelmesebbje mondani fogja majd neked, te meg dobd oda, hogy évente 1500 km-t legalább lefutsz :-)
 • Csabesz6
  #1617
  ...Én meg már kezdtem f0sni a nyugalmi 50-55-ös pulzusom miatt. Mondjuk tény, hogy könnyen fázik a kezem/lábfejem.
 • Tinman #1616
  Akkor az elmérés tuti :-) A 60 az már mindjárt jobban hangzik!
 • Samurai84
  #1615
  Akkor lehet nem jól mértem, azonnali mérés 90 volt majd visszaesett 60 körülire.
  Nem vagyok beteg, makk egészséges vagyok. 65 kg és 175 cm. Tehát nincs túlsúlyom
 • Tinman #1614
  Ahogy felébredsz és megméred az teljesen valós, orvosilag is ez az elfogadott mód.

  Alvás közben lemehet a pulzus a reggel mért pulzus alá akár 10, profiknál akár 20 BPM-el is, de az nem releváns ide, mert nem azzal számolunk, hogy alvás közben totál offon, hogy ver a szív, hanem azzal, hogy a napi aktivitás legelején, reggel, hogy indul...

  A 43-as reggeli pulzus egy egészséges, erős, edzett, gyakran és sokat sportoló fiatalnál kiváló érték. Ellenben ha egy nem sportoló, nem erős, nem edzett egyénnél mérik a mögött betegség is állhat, feltétlenül kivizsgálandó! A dokik azt mondják, hogy a reggeli relatív magas pulzus nem akkor katasztrófa, max az edzettségi állapot alacsony mivoltára utal, de bőségesen javítható!

  Amikor elkezdtem a futást nekem a reggeli pulzusom 65-68 körül volt. Kb. 2-3 éven belül a reggeli pulzusom 49-54 közé állt be és jelenleg is nagyjából ennyi, néha kevesebb.
 • Tinman #1613
  Sok. Esetleg beteg vagy? Úgy értem nátha, köhögés?

  A magas nyugalmi pulzus oka 2 lehet, ami a köv. három :-)

  1. Edzetlenség. Nincs rajta mit szégyellni... 6 éve én egy emelkedőn sétálva is lihegtem. A lényeg, hogy mozogj és fejlődni fogsz. Sokat! :-)
  2. Betegség.
  3. Túlsúly.

  Ha túlsúlyos vagy nem kéne futni. Szétvered az ízületeid. Előbb le kell adni kilókat úgy, hogy a BMI indexed normál tartományába ess... a teteje már elfogadható. Hány kg és hány cm vagy?

  Aki túlsúlyos, annak a legeslegjobb az úszás (mondjuk mindenkinek az, de van, hogy nem megoldható). Utána jön a kerékpározás, vagy szobabicikli. Aztán jön a torna. Aztán jön a tempós gyaloglás. És csak ez után a futás! A futás terheli az ízületeket és ha túlsúly van, az megfogja magát bosszulni.

  A Garminos edzéstervek KIVÁLÓK!!! Alapból egyetlen olyan edzésterv 30-40€ értékű, de ezt a Garmin cuccod mellé free kapod és vérprofik állították össze (sportorvosok, futók, ultrások, évtizedes múltú edzők)!

  A zónákról:

  - 1. ZÓNA - Recovery mód, regeneráló edzések zónája - 50-60%-a a maximális pulzusnak (ami esetedben 185). Igen, ez neked valószínűleg még gyaloglás, esetleg tempós séta is belefér. Semmi gond nincs ezzel!

  *92-111 BPM* (BPM = beat per minute = szívdobbanás/mp)

  - 2. ZÓNA - Zsírégető zóna - 60-70% - A profi hosszútávfutók ebben a zónában képesek ultrákat futni. Pontosabban szólva: Kizárólag ebben lehetséges! Fizikai képtelenség glikogénből ultrát futni. A glikogénraktárak a legprofibb arcoknál is max 2-2.5 óra alatt kimerülnek, átlagembernél 1-1.5 óra. Könnyen lehet, hogy nálad ez tempós, erős séta, vagy más lassú kocogás.

  *111-129 BPM*

  - 3. ZÓNA - Aerob zóna - 70-80% - Ebben a zónában is bármikor biztonságosan edzhetsz, ez egy fenntartható zóna, glikogént és zsírt is éget a szervet, igaz előbbiből többet. Az edzés során megfelelő mennyiségű oxigén jut el a sejtekhez és izomszövetekhez, így az edzés mindig hatásos, egészséges és fejlődést indukál. Ahogy sejtem, nálad ez most kocogás.

  *129-148 BPM*

  - 4. ZÓNA - Anaerob zóna - 80-90% - Ebben a zónában időnként tartózkodunk. Jellemzően egy kezdőnél ezek percekben mérhetők. Szükség van erre is, hiszen növeli az anaerob edzettséget, magyarul az oxigénhiányos állapot elviselése kitolható! Ez azért jó nekünk, mert minél tovább tudunk ebben a zónában lenni, közben annál jobb tempóval tudjuk le a többieket. Egy kicsit olyan ez, mint a nitro boost az autóban. A végtelenségig nem elég, de lehet belőle sok palacknyi és tudni kell jól elhasználni :-)
  Nálad ez lehet most az átlagos sebességű futás.

  *148-166 BPM*

  - 5. ZÓNA - Max. terhelési zóna - 90-100% - Jellemzően a robbanékonyságon javít, közben persze a szív és érrendszer rugalmasságát befolyásolja, de a sok belőle RENDKÍVÜL ártalmas! Én értem, hogy képes vagy 185-ös pulzussal fél órát futni, de annak semmi köze nincs az egészséghez, se a fogyáshoz, se semmihez. Mondjuk látod, hogy 500m a cél és van előtted 4 ember. Felkapcsolsz "turbóba" és lealázod őket.

  *166-185 BPM*

  A valódi maximális pulzusod egyébként valahol 200 körül lesz neked is, de 185 BPM fölé SOHA ne menj! Tényleg nem vicc. Lehet, egy eddig soha nem kimutatott apró szívbillentyű gond, vagy Taware-szárblokk és ott esel össze a futókörön/pályán/erdő közepén. (Majd 10-20 mp-re felmehetsz ide ha már voltál szívultrahangon, terheléses EKG-n, sportorvosnál és van igazolásod arról, hogy kiváló állapotban van a szíved! Addig NE!)
 • Samurai84
  #1612
  Kereken 90 volt a pulzus reggel keléskor.
  Akkor ezek szerint a Garminos edzéstervek használhatóak?
 • repvez
  #1611
  én annak már örültem amikor ösz végére csak 165 körül volt a pülzus a futások alatt.
  A nyugalmi ulzust meg ax más tudná nálam leolvasni megmérni, mert ahogy megébredek az órára egyből szaporább lesz .

  A haverommal mikor megvettük a mellpántot kiprobáltuk a koleszba mindegyikunk ült az ágyon neki 43at mért az öv nálam 82őt. ezután ö csinált 10 fekvőtámaszt, hogy megnézze mennyire megy fel töle, és 53 lett neki, én feláltam az ágyról felvettem a pózt és már 92 volt.
  A srác azt mondta, most már tudja, hogy ő miért fázott ott ahol én nem. Ő hosszú ujju pizsamában és gatyába aludt nyakig betakarózva a 22 fokos szóbába és egy szál alsóban egy lepedővel.
 • Tinman #1610
  Ebből látszik, hogy mennyivel edzettebb vagy egy kezdőnél. 136-hoz az 5:50 körüli pace abszolút jó a mi köreinkben. 136-os pulzussal ilyen 10 fokos időben 6:30-6:50 körül tudok futni. Igaz nekem a nyugalmi pulzusom 49, a maximális csúcs 202 (életkorom szerinti max egészséges 180).
 • Tinman #1609
  Most mit mondjak... ha az igazat írom megsértődsz, pedig nem kell. Egyikünk se profi itt. Nincs abban semmi szégyellnivaló, hogy 142-es pulzussal kocogsz lassan. Ez egy NAGYON hosszú folyamat mire eljutsz oda, hogy 142-es pulzussal már futsz. De hát ez a lényege... kardio, fejlődni kell, nincs ezzel semmi baj, mind folyamatosan fejlődünk és indultunk valahonnan. Megnyugtatásul közlöm, hogy futós haver sétával eléri a 142-es pulzust sima terepen. Ha kitartó lesz jobb is. (Nem az.)

  A legolcsóbb módja, hogy a Runtastic appal futsz, abban van pulzuskontroll alapú felkészítő is. Nem kell legyinteni, érdemes 5k-val kezdeni, de szigorúan pulzus alapon és abból sokat fogsz tanulni, és megszokod. Ha van Garmin, vagy egyéb nevesebb órát azokhoz is "jár" edzésterv, azt kell csinálni.

  Rengeteg könyv van a témában, de ez az egész tök egyszerű. Első körben mérd fel a zónáid. 5 zóna van. Az edzéseden a maximális pulzus ami fölé ne menj a 185 legyen. (35 éves vagy, ha jól gondolom.) Értem, hogy tudsz gyorsabban futni, meg tudsz magasabb BPM-et is produkálni, csak nem kell, felesleges + nem is egészséges... versenyen adott esetben rövid időre mehet, ritkán lehetőleg.

  A másik ami kéne az a nyugalmi pulzusod. Készítsd oda magad mellé a pulzusmérőt/vérnyomásmérőt/vagy stoppert és mérd meg a pulzusod AZONNAL mihelyst holnap reggel kinyitod a szemed. Ez a lesz a nyugalmi pulzusod. Ezzel és a 185-ös maximális pulzussal meghatározzuk a zónáid itt seperc alatt.
 • grebber
  #1608
  Ez nálam is így van 136-os pulzussal futok mostanság..az 5:50-6.30 perces kilométer rohadt moslék lassúnak tűnik a szokásos 4:50-es átlaghoz
 • Samurai84
  #1607
  Tinman tudsz írni pulzuskontroll-al kapcsolatos könyvet amit egy kezdő is megért? Akár angol is lehet, az nem gond.

  Ma voltam kicsit figyelgetni a pulzust futás közben. Az normális hogy nekem egy 142-145 pulzus az a nagypapa kergeti a macskát az udvaron tempó? Tehát nagyon lassan haladok, csoda hogy nem állok meg... Nekem ez lenne a tempó zónám, viszont nem tempót akartam itt még futni, csak egy laza, lightos iramot tolni. Ha ezt lejebb vittem volna aklor kb. meg kell állnom...
  Hozzáteszem, ezt csuklóról óra méri (pántos eszköz beszerzés folyamatban).
  Mit ajánlasz?
  Heti 3x járok el futni. Menjek egyet 55-60 max HRMel mondjuk hosszútávot, egyet 60-70 tempoban mondjuk 5k-t max., és néha toljak be 80-90 százalékos futásokat is?
 • grebber
  #1606
  Xiaomi GTR :(

  Ilyet akartam venni ha egyszer behal az ezer éves garminom.De nem lesz belőle semmi. Egyre több tulajtól olvasom, hogy a gps nem megy.. És nincs javítás/megoldás. GÁZ
 • grebber
  #1605
  Bármerre futok mindig ez van. Faszé kellett ezeket a dögöket úgy teremteni hogy az izzadságra menjenek a teremtés mosléka ez a faj

  Út lényegtelen számomra télen biciklisutra megyek ki az meg mindig beton és szinte mindig hómentes ,mert sokan futnak biciliznek.
  Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.10.03. 13:05:19
 • repvez
  #1604
  Nem tudom, hogy milyen környéken futsz, de nem hinném, hogy mikor én egy tehenész telep melletti bekötő uton futok ott kevesebb bogár lenne, de még egyszer sem repült a számba orromba , szemembe nem tud, mert szemüvegeds vagyok :) igy a nyár nem zavar egyáltalán .Meg akkor sokkal kevesebb a rákészülés a futásra, nincs anyni öltözék, ha abbahagyom az edzést se kell félni attól, hogy megfázok az izzadság miatt.

  Télen, meg a sapka alatt megfől a fejelm, vagy épp fázni kezd és haj hiányában muszáj valamit feltennem , de hidegben az izzadság miatt jobban kihül még futás közben is a fej, csak ugy mint amikor szálat teszel a szád elé, ottis a kifujt levegő odafagy , meg megneheziti az amugy sem könnyű légzést futás közbe.Meg igazgatni ha lecsúszik.A megfelelő futóhelyre kijutás is bonyolultabb, vagymegtalálni egy ujat a téli időre ha nem takaritják a pályát ahol nyáron futsz.

  Ezek mind olyan adalékok ami egy kezdő futót eltántoritsák attol, hogy nem optimális időben is kimenyjen, mert a futás eredményei nem fognak olyan gyors javulást hozni mint amit a macera okoz amig eléri azt.
  ÉS egy edzettlenebb test ha kimegy ilyen időben hamarabb megfázik és az alatt az 1-2 hét alatt mig felépül, pont elveszti minden addig megszerzett javulását és kezdheti elöröl.
 • Tinman #1603
  Mindig szavad igaz.

  A 180-as pulzus 38 éves korban simán a pulzuszónád teteje környékén van. Ha ebben futsz sokat, kidöglesz. Pont az a lényege az egésznek, hogy szépen lassan eléred azt, hogy gyorsabb és gyorsabb leszel adott pulzuszónában. Ergo 5 éve, ha 180-as pulzus kellett ahhoz, hogy 1km-t 4 perc alatt letudj futni, akkor pulzuszónás edzéssel erősen valószínű, hogy 5 évvel később már ugyan ehhez a teljesítményhez 165 BPM is elég, ami nagyon szép fejlődés!

  Ezért van az, hogy sokszor profi futókat is lehet látszólag rém lassan futni. Mert éppen recovery/regeneráló edzése van és ezek is rendkívül fontosak. Legalább annyit, mint egy dombos, vagy intervallumos edzés.

  Az a nézet, mely szerint abból lesz jó futó, aki kimegy és addig fut ameddig bír, már ezer éve elavult.

  Nem is az a nagy baj, hogy meló után nem lehet kimenni futni pl. januárban, hanem a köd, sötétség és persze a gyakran ehhez társuló hideg. Demotiváló. Nagyon.

  Én -6-ig megyek ki, utána már a nyálkahártyám zavarja eléggé a futás.
 • grebber
  #1602
  Nem kell abbahagyni mínusz fokba. Legjobban akkor szeretek futni ,már alig várom. Köcsög szemétláda bogarak nélkül amik álladon orrba szájba szembe repkednek.
 • repvez
  #1601
  Egyet tudok érteni a pulzusos futással, én is csak nekiáltam futni és ahogy birtam futottam, de már 1km után minden bajom volt és alig vártam, hogy a 3,5km-es napi kör végre letudjam, de a végén már gyalog gyorsabb lettem volna anynira kész voltam.

  Aztán vettem melkaspántot és láttam, hogy már az elején 180as a pulzusom és ez a végéig igy ment. azután próbáltam visszafogottan kezdeni és igy tudtam hosszabb távokat is futni amit addig elképzelni sem tudtam 15km 1óra36perc, igaz, hogy nem sokat javultam sebességben ,de legalább hosszabb távra voltam képes ugyan olyan tempóban mint ahogy elkezdtem.

  Az egész futásdologban nekem az a gondom, hogy nekiáll az ember tavasszal és télen a minusz fokokban abbahagyja és a köetkező tavasszal meg se látszik az elözö év eredménye , konkrétan ugyan ugy kezdheted elöröl.
  Számomra ez ami mindig azt eredményezi, hogy abbahagyom a futást.

  Most igaz a magánéleti változások miatt,de 1,5 éve nem is futottam egyáltalán , igy megint sehol nem vagyok ahhoz amiket eddig futottam.Nekiállnék ujra, de most jön megint a tél és itt még az ösz is olyan, hogy délelött ha jó idő is van estére már zuhog az eső és én nem vagyok hajlandó esőbe és hidegbe imenni ugy hogy még szenvedjek is közbe. Én még nem tartottam soha ott, hogy élvezzem és hiányozna számomra a futás.
 • Tinman #1600
  Köszönöm, ha elolvastad :-)

  Részemről én nem szerettem futni. Az általános iskolában a tesitanárok amit akkor és most is művelnek, az értékelhetetlen. Bemelegítés nélkül futtatnak néha Cooper tesztet, de olyanokkal is, akik véletlenül sincsenek azon a szinten, hogy Coopert fussanak. Nem egy szakirodalomban említik, hogy a 12 percet futni, teljesen kezdőnek TILOS. Abszolút nem hiányzik senkinek sem az, hogy 195-ös pulzussal ott szenvedjen a gyerek a pályán. Ennek semmi köze nincs az egészséghez, sőt káros! De a versenyzéshez sincs köze, mert felépíteni egy jó futót nem úgy lehet, hogy kezdőként minden edzésen kigyilkolják... úgy csak lesérül és elmegy a kedve az egésztől.

  Középiskolában folytatták tovább a tesi tanárok a kreténséget és össze-vissza futtatták az embert. Igen ám, de akkoriban nagyon tetszett egy csaj és úgy gondoltam, hogy ha jó kondiban leszek, akkor nyert ügyem van. Így a középiskolába gyak. egy felkorbácsolt fenevadként érkeztem meg és amikor azt mondták, hogy futni kell, akkor köröket vertem a legígéretesebb, nálam magasabb, vékonyabb srácra is. Hamar ki is szedtek a sorból és gyak. köteleztek rá, hogy futóversenyekre járjak.

  Volt ezzel viszont több komoly probléma:

  - nem adtak edzéstervet soha, se tanácsokat. Kb. mint a Forrest Gumpnak: Fuss! És ennyi.
  - nem mérték fel mit tudok
  - használt futócipőt adtak minden versenyre
  - nem díjazták, hogy mit érek el, vagy mit sem.

  Egy vicc volt az egész és végül a csaj se jött össze, meg a futástól is lesérültem ugyanis SOHA senki nem mondta nekem akkor, hogy ne egy kitaposott Adidasba menjek el az erdőbe minden nap 10 km-eket futni nyélgázon, hanem legyen rendes edzésterv, legyen pihenőnap, legyen jó cipő, legyenek kis, majd nagyobb célok.

  Fingtalan idióta volt az összes, akivel valaha IRL anno találkoztam és a futással kapcsolatban bármit is kiejtettek a szájukon.

  Végül kb. 6 éve láttam be, hogy a munkám egész kényelmes, sokat ülök, de közben szépen lassan megöl. Ekkor kezdtem újra futni és újra hibáztam, de már kisebbeket és RENGETEG szakirodalmat olvastam és RENGETEG profival beszéltem.

  Sajnos még így is igaz, hogy 5-6 éve amit csináltam az nem volt optimális és ugyan gyors és egész látványos eredményt értem el vele, de arra nem lehet maratont alapozni. És így is lett.

  Szóval, én minden kezdőnek és amatőrnek csak azt tudom tanácsolni, hogy pulzus alapon fusson! Sajnos a csuklós órák intervallumos edzésekre nem igazán jók. Nekem abszolút a tetejéről van (Garmin Fénix 5 Sapphire), de 30 fok melegben, terepen, dombon felfelé, intervallumokat tolva egy rakás szar! Na nem az óra, hanem a csuklós mérés! Az óra szerencsére csatlakozik ANT+ mellkaspántokhoz és Garminnak rendkívül profi futós HRM övei vannak.

  A jó hír az - és ezt már írtam párszor -, hogy elég egy okostelefonra (android, iOS) feltett telefonos applikáció (Runtastic, Endomondo, Strava) ÉS egy mellkaspántos öv és a futó GARANTÁLTAN jó úton halad és GARANTÁLTAN fejlődni fog!

  A pulzusalapú edzésnél természetes, hogy emelkedőn is futhatsz regeneráló/recovery edzést ugyanis a zónáidra figyelve a pulzusod nem fogod engedni, hogy megszaladjon, hanem tartod ahol kell (nálam a regeneráló zóna: 120-140 BPM, itt égetek legoptimálisabban zsírt és nem csak glikogénből futok).

  A másik ami csodálatos dolog, ha kicsit beteg vagy és látod, hogy a pulzusalapú edzés ilyenkor is segít! Az igazi sportember ilyenkor tudja jól, hogy a kicsi betegséget értelmes sporttevékenységgel el lehet csírájában fojtani. DE! A pulzusod az 1. mp-től legalább 5-8-10 ütemmel magasabb lesz. Ezt, ha nincs mérőeszközöd csak saccolni tudod és máris ott vagy, hogy túlhúzod magad betegen. Ellenben ha rajtad a pulzusmérő látni fogod, hogy jóval hamarabb szól, hogy elérted a kívánt zónád tetejét, ne gyorsíts tovább és te nem gyorsítasz és remekül fogod magad érezni.

  2000-ben kivették a mandulám. Azt hittem ez nem egy nagy dolog, nem jár következménnyel. Aztán de. Utána minden télen legalább 2x, de néha még tavasszal és ősszel is a sima orrdugulás, torokfájás lement a tüdőmre és hörghurutot kaptam. Szedtem rá az antibiotikumokat, mert a város legjobb pulmonológusa ezt mondta. Volt, hogy 1 hónap kellett, mire kigyógyultam belőle.

  Pár évvel később már hörgőtágító szert (Ventolin) kellett használnom... tudod, ami egy pipára hasonlít, amikor elkap a köhögési görcs, akkor szívnod kell belőle jó nagyokat. Az orvos közölte, hogy el kéne költözzek mediterrán éghajlatra, mert ASZTMÁS leszek!

  És részben igaza is volt, de a lényeget az a barom nem mondta: Ez mind elkerülhető és rém egyszerűen megelőzhető! Ki kell menni 2 naponta sportolni a tiszta levegőre. Ennyi a trükk.

  Ez bő 10-12 éven át tartott és ahogy fentebb írtam: Változtattam, újra futni kezdtem. Már az ELSŐ télen csak 1x voltam beteg, de olyan gyenge lefolyású volt, hogy simán kimentem futni úgy is, persze MINDIG tartottam pihenőnapoKAT! (A legoptimálisabb: 2 naponta futás, közben pihenőnap.)

  Aztán jött a köv. és a köv. tél és nem, hogy asztmás nem lettem, de beteg se. Sorban döglöttek ki mellőlem az emberek én meg -6 fokban is szépen jártam ki futni, meg +35-ben is.

  Még egy gondolat: Amikor középiskolában hosszútávfutó versenyre elküldtek kb. 10km-t tudtam. Azóta az ÖSSZES rekordom többszörösen megdöntöttem, pedig akkor nyilván jobb fizikai kondícióban voltam. 1k, 5k, 10k, 21k, mind drámaian jobb lett, mint anno és nem tudom, hogy hol a vége.

  Tény: A pulzusalapú edzés lassú folyamat. Akár 2 év is eltelhet, mire kialakul az az igazán stabil alap, amiből lehet még feljebb lépni és átlépni a saját korlátaidon. Idő, elszántság és rendszeresség kérdése az egész.

  Szentül hiszem, hogy a te 13.5 km-ed, melyet most 1:01 alatt teljesítesz a pulzusalapú edzés által kb. 1.5 év múlva már 51-52 perc lehet, ami drámai fejlődés.

  Erőt, egészséget! :-)
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.09.30. 17:44:59
 • Csabesz6
  #1599
  Szuper, örök hála ezekért a sorokért. Azzal együtt is utánanézek, hogy a "A jó futóedzés akkor jó, ha a végén JOBBAN érzed magad" kifejezés maximálisan helytáll nálam. Kíváncsi vagyok, mit lehet kihozni ebből az egészből :)
 • Tinman #1598
  Bosszantásképpen:

  A 15:40-es időd az pont a gyaloglás(!) világrekordjának átlagtempója 50(!) km-en. A gyaloglásé.

  Itt is írnak róla.
 • grebber
  #1597
  Tegnap volt hídfutás... brutál...11:20 3.7km tegnap elmentem futni nekem 15:40 lett (jó versenybe mindenki jobban menne szóval ezt le lehet vinni 15 percre főleg hogy az első 500 méter emelkedőről indul lefelé... félelmetes,de hát neki a futás az élete kb
 • Tinman #1596
  Írta, hogy PÁR HETE kezdett el futni. Kezdő. Nincs ezzel semmi gond, csak pontosan most van abban a szakaszban, amikor iszonyúan fontos, hogy jól alapozza meg azt amibe belekezdett. Az összes kezdőre jellemző, hogy túl gyorsan fut, túlvállalja, túlterheli magát, ez pedig hosszútávon előbb-utóbb elhozza majd azt, hogy abbahagyja, vagy megreked egy szinten.

  Aki 2-3 éve fut az nyilván nem kezdő. Az már amatőr hobbifutó, szerintem itt mi mind ilyenek vagyunk.

  A pulzus alapú edzésnél nincs az univerzumban jobb futóedzési módszer. Ajánlom figyelmedbe Hadd módszerét. -> #1424

  Az, hogy 13.5 km-t 1:01 alatt teljesítesz az azt jelenti, hogy saját kútfőből erre vagy képes. Csak vannak nálunk okosabb emberek, profik, évtizedes múltra visszatekintő sportorvosok, edzők stb. Az összes azt fogja neked mondani, hogy kb. felejts el mindent amit eddig gondoltál a futásról és kezdj el pulzus alapon futni, SZIGORÚAN betartva a pulzusalapú edzéstervekben felépített rendszert. Tolsz egy ilyet 1 évig, a te szinteden ez első körben 10km-es pulzusalapú felkészítő, de már az éved végére a félmaratoni felkészítőnél fogsz tartani egy más emberként, teljesen más eredményekkel és más célokkal.

  A pulzus alapú edzésről könyvet lehet írni, sokan meg is tették, de a lényege az, hogy minden egyes másodpercben figyelembe van véve az adott fizikai állapotod és kondíciód! Egyetlen edzés sem lesz túl sok, de túl kevés sem. Mindig az optimális edzést kapod! Amikor úgy érzed, hogy kifutnál a világból, de vége az edzésnek AZ A JÓ! És olyankor NEM szabad kifutni a világból, hanem majd a köv. edzésen tenni, amit előír neked az edzésterved.

  A jó futóedzés akkor jó, ha a végén JOBBAN érzed magad, mint amikor elkezdted! Amikor 10km futás után kimerültnek érzed magad, akkor szarul csináltad, túlterhelted magad.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.09.29. 14:12:08
 • Csabesz6
  #1595
  Egész pontosan mi számít kezdőnek? Nekem múltkor sikerült egy 13,5 km-es "versenyt" 1:01:37 alatt teljesíteni, de nem tartom magam haladónak. Kb 2,5-3 éve futok mondhatni rendszeresen (előtte fél évente mindig leálltam, nem voltam elég kitartó). Kb 1 éve nyomom ilyen sémában: kedd, csütörtök ~8-9 km, vasárnap ~10km. Érdekes módon a stopper fele annyira nem hajt, mint egy jó mezőny.
  Lehet ilyen ketyerékkel fejlődni? Pl. komolyan figyelve a pulzust, stb. Én amióta az eszemet tudom, egy sima karórával futok.
  Kaján lehetne még hozni, de nem akarom szétnyírni magam:)

  Így is elégedett vagyok nagyjából, csak nem árt ha minél tudatosabban csinálom amit csinálok.
  Utoljára szerkesztette: Csabesz6, 2019.09.29. 13:44:20
 • Tinman #1594
  Szerintem egy kezdőnek mind a kettő túlzás.

  Okostelefon + Runtastic/Strava/Endomondo + Polar H10. Ezzel a kombóval a csuklós pulzusmérésnél drámaian pontosabb eredményt fogsz kapni, ami egy kezdőnek talán a legfontosabb, mert nem mindegy, hogy 142 a pulzusod, vagy 162. Már pedig a csuklósnál lehetnek ilyen tévedések és ami a másik gond, hogy intervalloknál lassan reagál. Van mondjuk 170-es pulzussal 15 mp-ed, majd 30mp regen és a csuklós pulzusmérőd mindig le lesz maradva akár 10 mp-el is, ami teljesen összekuszálja az edzésed.

  A telefont már csak azért is érdemes magaddal vinned kezdőként, mert bármi lehet és nem rossz, ha valakinek tudsz szólni, hogy éppen görcsöl a hasad, vagy begörcsölt a vádlid.

  A barometrikus mérés csodás dolog annak, aki hegyi túrákat tol és/vagy hegyet mászik.
 • Samurai84
  #1593
  Sziasztok! Pár hete kezdtem el futni, nagyon élvezem. Van jó futócipőm, viszont szeretném komolyabban venni, ehhez keresek órát. Leszűkítettem a kört 2 tipusra: Garmin 245 music és Garmin 645 music.
  Szerintetek ez sok egy kezdőnek? Van jelentősége vagy lesz a későbbiekben jelentősége hogy a 245ben nincs barometrikus mérés és így a lépcsőzés nem pontos?
 • Csabesz6
  #1592
  Látom nyomjátok srácok, hajrá!
  Nekem ma megvolt ugyanaz a 13,5 km "minimaraton", mint tavaly. Akkor ugye 1 óra 9 perc volt az időm, amit idén szerettem volna javítani. Úgy voltam vele, hogy jó ha max egy, vagy fél perccel megverem magam. Hát nem kicsit örültem, amikor 1 óra 1 percél állt meg a vekker :) (1:01:37) szakaszátlagok: 4:25, 4:37, 4:33.
  Ezzel elhoztam a korosztály 3.helyet is, amit kb mástól tudtam meg később :D
  De a díjkiosztóra még visszaértem azért. Jövőre lehet becélzok egy félmaratont, sokat itt már nem fogok gyorsulni. 20 km-ert meg még ssosem futottam.
 • grebber
  #1591
  Én ezeket reggel tolom most is 5:30kor mentem neki, szerencsére aug 21-ig leállás van csak elkezdődött a foci és már nincs annyi felesleges időm meg edzőmeccsek. Így meg egyszerűen nem lehet ennyit futni mert ilyen távnál ajánlott akár 1 hét pihi is. Én meg edzésre + meccsre járok..most is vasárnap játsszunk. A lábamból mire kimegy az "érzés" 2-3 nap minimum
  Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.08.02. 14:32:40
 • Tinman #1590
  Grat! Szerintem is hosszú távon ezek csak ártanak inkább... meg nem csak szerintem, hanem a dokik szerint is.

  Múltkor volt 19, majd 23 km-es futásom... elment a kedvem. És nem a futás a gond, hanem a környezet. Ilyen futásokkor hatványozottan előjön, hogy a bogarak meg akarnak élve enni (terep, erdei utak). Ha nem erdőben futok, akkor meg az autóktól van ki a tököm (füst, korom), meg a cigányoktól, akik mellett finoman rettegve futok el, mert abszolút látják a prédát bennem. (Egyedül, értékes telefonnal, órával Salakszentmotoros alsón.)

  És igen az idő... reggel kéne, de reggel nem jó, mert meló. Este meg azért nem jó, mert feltolja a pulzust, utána garantált a szar alvás. Hétvége az egyetlen opció, de akkor meg vagy az idő szarik be, vagy családi kötelezettségek vannak. Sigh :-/
 • grebber
  #1589
  Ma is voltam egy 30-asra. Annyi szent ,hogy nem ezek a távok lesznek a kedvenceim. Az életkedvem elmegy ezektől rohadt sok idő elmegy. Ha lesz alkalmas időpont letudom a 42-öt azt soha többet ezeket a távokat max bicoval (amim nincs)
 • Tinman #1588
  Van egy ismerősöm, aki soha nem futott korábban. Viszont imádott túrázni... Gerecse, Kinizsi és hét közben is simán bevállalt 40-60km-es távokat. Aztán egyszer rábeszélték, hogy próbálja ki magát egy maratonon. Elsőre 4:50-es pace-el teljesítette. Mindenféle edzés és felkészülés nélkül... ha csak az nem számít edzésnek, hogy 1 hónapban simán legyalogolt 800-1000 km-t!
 • grebber
  #1587
  Ha adsz annyi időt lesétálom szívesen.. Ez is milyen volt fut az ember azt az anyukám leszólt az utcáról ,mert arra ment vásárolni fejezzem már be mit futok ennyit el ne fáradjak lol.. olyan égő volt
 • Tinman #1586
  Már nem először jut eszembe.

  Mi a hosszú távok nehézségének a fő oka? Tudom a választ.

  Tedd fel magadnak a kérdést: Valaha az életben legyalogoltál 42km-t? Vagy akár 35-öt? Fogadjunk, hogy soha! Akkor, nem csoda, hogy több 10.000 lépés futva, gondot okoz. Mert futni tudunk, de ekkora távokat a büdös életben soha nem tettünk meg, még sétálva sem, pedig az erősen könnyebb.

  Ma elvittem a hátamon - egy gyerekhordozóban - a 10 kilós kisfiam 11-12km-es erdei sétára. Úgy haladtam végig, hogy ő 90%-ban aludt, vagyis minden lépést megterveztem. A lépésszámláló az órámban kb. 13.000 lépést rögzített.

  Volt ahol az órám 147-es pulzust rögzített, ami az 5 zóna közül a 3. eleje, aerob zóna. Mire hazaértem úgy éreztem, hogy ennyi elég volt. Holott, hozzá vagyok szokva ennél nagyobb távú futáshoz és gyalogláshoz is.

  Akkor mi változott? 2 dolog. Az egyik a lépések megtervezése. Ez nagy fokú koncentrációt és extra IZOMMUNKÁT igényel. Mert ilyenkor úgy kell minden lépést megtenni, hogy a gyerkőc ne ébredjen fel... mint egy ninja. A másik pedig +10 kg a háton. Ez 10-20-30 percig nem probléma, de 2 óra alatt már érzed mindenhol.

  Tl,dr: Előbb SÉTÁLVA kellene megtennünk TÖBBSZÖR ilyen 30-40km-es távokat és utána absz. nem lenne gond lefutni!
 • Tinman #1585
  Igen, nagyon szar vagy 5:12-es pace-el 36 km-t futni egy kiba. lélekölő 2-300m-es körpályán.

  Szóval: Tengermély respect, és hatalmas nagy gratula! Én jelenleg erre nem vagyok képes, meg se merem próbálni!

  36 km-en kb. 37-39.000 db. lépést teszel meg, vagyis ennyiszer vered bele a talajba/betonba a lábad... őrületes terhelés! Legközelebb 3:45-ön belül meglesz a maratonod, ami nekem csak leányálom.
 • grebber
  #1584
  Egy szar vagyok (Fejbe pedig már megvolt,de lábam már nem volt ok miután megálltam úgy tudtam csak elindulni mint a robotzsaru akit seggberaktak..)

  200m-es körpályán, nem vittem zenedobozt..erre tellett. A jó jel hogy ha legközelebb megyek és bekenem a lábam fokazsírral szerintem meglesz és az általam akart 5 óra alatt bőven.

 • Tinman #1583
  Így van, de te egy racing machine vagy, jók az időid, meg a korábban betett eredményeiden is látszik, hogy nem igazán fáradsz te ki később se. "Lelassulsz" majd 25k után 5:40-re? Hát nem egy nagy katasztrófa, sokan ölnének ilyenért :-D
 • grebber
  #1582
  Te mondtad a maraton az nem két félmaraton. És abból kiindulni hogy 1:50 alatt bármikor lenyomom a félmaratont butaság pláne úgy hogy életemben egyetlen egyszer futottam 25km-es távot többet egyszer sem.

  "Szvsz 3:30-al megoldod" Bár úgy lenne,de az idő most nem érdekel engem jelen esetben csak a táv ,hogy sikerüljön és vagy bírni fogom-e.
  Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.07.23. 22:47:50
 • Tinman #1581
  A kutya az komoly gond errefelé is. Közterület ellenére is póráz nélkül... néha lehozzák a sportpályára szaratni őket, ahol kisgyerekek és vasárnap 2 település focistái játszanak. Mit lehet erre mondani?

  "3 óra gec már most fáj és legalább 5öt kell majd"

  5-öt?????? Ezek szerint 55 km-t futsz? WTF?

  Mert azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy nem leszel simán 3:45-ön belül? Szvsz 3:30-al megoldod.
 • grebber
  #1580
  Sose lehet tudni... amikor a szabadban is emberek közé engedik azokat a dögfattyakat akik nem bírják a futókat biciklizőkét és nekikmegy..az hogy nem harap ahogy a gazda is mondja leszarom attól még neked meg kell torpanni átugrani kikerülni a szaros dögöt mert nem tudod mi a szart akar.
  Azt lehet viszek zenét, mert 42km leírva is sok és amikor futok mindig hallom hogy km-enként csipog az óra így legalább a zene elnyomja majd és nem a km-re fogok koncentrálni úgy könnyebb..
  Rárakom a két kedvenc mixem az pont 3 óra ha az a végére ér és még élek majd akkor örülni fogok :) 3 óra gec már most fáj és legalább 5öt kell majd
 • Tikal #1579
  Vajon milyen veszélyek leselkedhetnek rád egy futópályán :D