<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nagyapám ugyanígy gazdálkodik, 20 HA bárhogy is veszem de kis gazdaság,fõleg hogy nem 1 darababn van, hanem 4ben...
Kertészetileg elég nagy már, de még így is nehéz talpon maradni.Ha nem sikerül évente 2-3 slágernövényt betakarítani, amit magas áron lehet eladni, akkor nem marad pénz jövõre.
Vana faluban 1 pasas aki kb 100HA-ron gazdálkodik,kivásárolta a TSZ idõk után a földjeit, most meg megint felvásárol, mert már nem tudja mire költeni a pénzét. Tuti hogy felvásárolt 50 HA az utóbbi 5 évben.Éves szinten 2-20Ha, fõleg a Bugyi úton, ahol 6 éve nyílt egy sóderbánya...
Fõleg gabonával foglalkozik, de 20-30HA-ron kertészkedik is.
Korai burgonyázik,kötözni való leveles sárgarépát,petrezselymet,zellert termeszt, néha káposztát is. A felesége minden nap jár nyáron a nagybanira, rossz esetben 500000 jobb esetben 1,5-2 milliókat hozott haza naponta...
Nekik összejött, bevásároltak modern gépeket, vannak állandó megbízható embereik akiket meg tudnak fizetni.
Piacra kell termelni,nem vaktában, mert akkor elég hamar csõdbe megy az ember. Kell egy megbízható vevõkör meg 1 multi akinek állandóan be lehet szállítani és meg lehet élni mint marci hevesen... :)
SHADOWEYES7
nálnuk a szántõföldi növénytermesztésben ugyan ez a helyzet, elég 2-3 rossz év és csak az erõsek maradnak talpon, kifogy a tartalék nincs mibõl utófinanszírozni hozzányúlunk az eltett tartalékhoz, és kész vége ,le lehet húzni a rolót

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Tény, hogy nincs könnyû dolga van az embernek vele, meg hogy nem olcsó mulatság a telepítése, de attól még jó pénzt hoz a kasszára...
Ha figyelembe vesszük hoyg hektáronként el lehet érni 5 tonnás hozamokat is az 600Ft/kg áron 600*5000=3000000Ft évente
Azaz legjobb esetben 5 év alatt térül meg. Amit ha úgy veszünk egy elég jó megtérülési idõnek számít, de sajnos kiszámíthatatlan a mai idõjárás mellett. Ha megint az lesz mint múlt évben, és lefagy minden gyümölcsös, akkor tény és való nem érdemes telepíteni... :(
SHADOWEYES7
minimum 15 milla saját erõ kell, de nagyon minimum

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

bocs a helyesírási hibákért :D
Dión nem csodálkozom... :D
Igen jó pénzeket lehet belõle csinálni...
1000-2000 ft között mozog a pucolt dió kilónkénti ára
de nem feltétlen kell pucolni, ha kész helyre viszed és héjastul adod el felvásárló cégeknek, akik arra vannak szakosodva hogy exportáljág nyugat európába meg pucolják és úgy adják tovább. héjastuk is 600-900ft/kg áron is sztem elég jó ár érte...
Fõleg úgy lenne érdemes Dabas és környékén gyümölcsöst(köztük a diót is) mert sok helyen arrafelé elkerülte a fagy nagyapámékat :)
csak lenne elég földem hozzá és belelvágnék és is.
Pénzt azt várhonan lehet szerezni, ha van rá megfelelõ anyagi fedezet meg biztosított felvásárlói piac, onnantól kezdve bármelyik bank megfinanszírozza.
SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

Felénk vágják ki a gyümölcsösöket, helyüket mûvelés alá vonják v a vadásztársaság céllövöldéje lesz. Viszont valaki szemfüles volt, a környéken gombamód szaporodnak a dió ültetvények, több hektárosak és már folyik a termelés gépesítve persze.

ha vm úton-módon sikerülne a jelenlegi 20 Ha-om mellé venni még legalább 30at, de még jobb lenne ha 100Ha-ig tudnám bõvíteni,akkor telepítenék 20Ha gyümölcsöst és építenék 1 feldolgozót hozzá.
Nagy sikere van manapság a 3-5-10 literes bag-in-box kiszereléseknek :)
Szetm érdemes belevágni. Kevés van még belõle és nincs telítve a piac, hiánycikk jelenleg magyarországon a frissen facsart 100%os gyümölcs és zöldséglevek, illetve félkésztermékek.

Tudna vk keresni nekem neten zöldség-gyümölcs feldolgózó gépeket,légyártó sort?
SHADOWEYES7
Az oldat arányai Ridomil plus permetezõszernél a szõlõ peronoszpóra ellen: 0,3-0,4 kg/100 l víz.

nandorb
irjunk mar a szoloperenoszpora ellen vegyszereket:Rez szulfat,Rez oxihlorid,rezhidroxid,Zineb...

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

SHADOWEYES7
A gyümölcsösben
A korai cseresznyét még nem bántja a cseresznyelégy, a késõbb érõ fajtákat károsítja inkább, de a levéltetû már igen. Ha csak mutatóban van belõle, akkor azt erõs vízsugárral leverethetjük. Ha azonban már elszaporodtak a tetvek, elõ kell venni a permetezõt, és a levéltetvek elleni szerrel permetezzük le.
A beteg cseresznyefalevelek meggyógyulnak, ha fokhagymát ültetünk a fák tányérjába.
Hatásosan védekezhetünk a hangyák ellen, ha a fák törzsét ragacsos egérfogóval körbekenjük, mert ekkor azok nem tudják a levéltetveket felvinni a fára.
Fagyosszentek táján a füstölés hatásos védekezési mód a kiskertekben az éjszakai fagyok ellen. De egy kiadós locsolás a fák tányérjában is jó védekezési forma. A víz ugyanis odafagy a törzshöz, nagy hõt szabadít fel, ami megakadályozza a közvetlen környezet további lehûlését. Ez a vékony jég megvédi a rügyeket a fagyástól. Reggel a vékony jég könnyen elolvad, beivódik a víz a talajba.
A szõlõben a hajtásválogatás, zöldoltás ideje van most. Ehhez friss hajtással kell dolgozni.
A peronoszpóra ellen rézkészítményekkel védekezzünk.

nandorb
birjak azt is meg ha locsoljak akkor nem bir megfagyni

SHADOWEYES7
Füstölés

Az aktív fagyvédelem legrégibb módja a füstölés, amellyel nemcsak a levegõt lehet 1-2 fokkal melegíteni, hanem a kisugárzás is csökkenthetõ vele. A füstölõ kupacot úgy készítik el, hogy egy karó köré éghetõ anyagot (szalmát venyigét) raknak, majd rá a füstöt szolgáltató nedves levelet, trágyát, vizes szalmát, s végül az egészet földdel takarják. Begyújtás elõtt, amikor a léghõmérséklet 1-2 C-fok, kihúzzák a póznát, és az alsó réteget begyújtják. Egy füstölõ kupaccal 40-50 m2-es terület védhetõ meg a fagytól.

SHADOWEYES7
Akkor nem mondtak hülyeséget, szerintem a füst szigetel valilyen szinten....

gabor 892
detto, pont ma földrajz orán

DoPpEnTyÛ---többet ésszel, mint ész nélkül...

SHADOWEYES7
már az éjszakaira értetem, de ez semmin nem változtat, talán ha füstölnétek vagy ilyesmi, hallotam gyümölcstermesztõktõl, ha jön a fagy akkor tüzet raknak és füstölnek......

SHADOWEYES7
Sajnos pedig lesz fagy :((

azok korai gyümölcstermelõk, akiknek igen korai termékeik vannak, gondolok itt azokra akiknek most virágoznak a fái, azok nagy xarban vannak. Megint lefagynak a virágok és akkor szentségelhetnek...
Ha így folytatódik ez évben megint megfagynak a gyümölcsösök, és akkor szerencsétlenek lehúzhatják a redõnyt...
caseih9400
O.o itt átment , nem esett :D:D:P

khm...khm...

nandorb
tegyel linket ha mar nem akarja meg jeleniteni

Hétfõtõl péntekig reggel 5:35kor a dunatv-n:D
Gazdakör - 2008.03.18.

Furcsa az idõjárás egész délelõtt havazott:D, most meg süt a nap.

mi a akar azon a képen lenni,nekem sem jeleníti meg...
caseih9400
ez mikor van és hol ?

khm...khm...

caseih9400
ez mi ? mert nem jelenít meg nekem semmit<#wow3><#nemtudom>

khm...khm...

SHADOWEYES7
http://80.249.168.221/video/2008_12/10010018440487.wmv

SHADOWEYES7
3 pont felfüggesztésen buktassál hátrafelé és akkor munka helyzetben vizszintesen dolgozik

Bocs, nem vettem észre, amúgy megnéztem a tv-ben, aztán csak azért mondtam:D

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

Ennek az esõnek még egy aprócska hátránya van, amire jobb ha felkészül mindenki, ha így folytatódik, elég hamar elszaporodnak a vírusos és gombás betegségek, amikre ha nem figyel oda alaposan az ember, elég nagy kárt tudnak okozni...
Van egy problémám. A kombinátoromon 2 rögtörõ hengerson van, de vm okból a hátsó kisebbik magágykészítõ felágaskodik a levegõbe és nem megy bele a földbe, nem tudja véletlenül vk, hogy mi az istent csináljak vele???
Én részemrõl áldás és egyben átok is...
Feltöltõdik legalább a talaj vízkészlete, amit az utóbbi pár évben már hiányoltam, de cserébe nem tudok rámenni a földjeimre. Ragad,vizes,tömörödik,csak kárt okozok vele. Nagyapámat meg képtelenség volt lebeszélni róla hogy kimenjen vetni...
Zöldséget meg sárgarépát nagy nehezen, de elvetette 1 nap alatt 1,5 Ha-t. Reméljük jól sikerült...
Lassan itt a krumplivetés ideje is, csak jönne már a kútfúró, hogy tudjunk majd locsolni a nyáron. Ha öszejön, akkor bõvül a kertészeti ágazatunk 4,2 Ha-ral :D
SHADOWEYES7
de jó hogy nincs tavaszinövényem, gyönyörûen kipendült az árpám is, a búzák is szépek, már csak gyomírtás és egyben gombaölõzés jön.

gabor 892
nálunk kb minden nap esik:S

SHADOWEYES7
esett megint esõ, áldás ez most;)

De tessék ismét:
UMM - 2008.03.16.

Már pénteken belinkeltem a mait, elkerülte a figyelmeteket??:D 10906-os hsz:D

Hé gibic! hol van az UMM köv része?:D:D:D

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

igen én is láttam :D
Amúgy akkor ha most megrendelem 3.-án elhozhatom vagy 3.-án nyitásra oda kell érjek hogy enyém legyen 1 a 15-bõl?:D:D

nem tudtok véletlenül kel/káposzta,karfiol,brokkoli palántát valahonnan? április 15-i ültetéshez kéne kb 20-40000 szál
Az apróbetû: Az akció csak az elsõ 15 megrendelésre vonatkozik és csak április 3-30ig.:D

caseih9400
nekem8:D:D

khm...khm...

Az amazone meg a Rauch is ilyen árban van.

caseih9400
<#eljen> egy picit drága dehát mi nem lenne drága a mai világban<#eplus2><#hehe>

khm...khm...

nandorb
itt se

gabor 892
ittse