<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kertészetileg elég nagy már, de még így is nehéz talpon maradni.Ha nem sikerül évente 2-3 slágernövényt betakarítani, amit magas áron lehet eladni, akkor nem marad pénz jövõre.
Vana faluban 1 pasas aki kb 100HA-ron gazdálkodik,kivásárolta a TSZ idõk után a földjeit, most meg megint felvásárol, mert már nem tudja mire költeni a pénzét. Tuti hogy felvásárolt 50 HA az utóbbi 5 évben.Éves szinten 2-20Ha, fõleg a Bugyi úton, ahol 6 éve nyílt egy sóderbánya...
Fõleg gabonával foglalkozik, de 20-30HA-ron kertészkedik is.
Korai burgonyázik,kötözni való leveles sárgarépát,petrezselymet,zellert termeszt, néha káposztát is. A felesége minden nap jár nyáron a nagybanira, rossz esetben 500000 jobb esetben 1,5-2 milliókat hozott haza naponta...
Nekik összejött, bevásároltak modern gépeket, vannak állandó megbízható embereik akiket meg tudnak fizetni.
Piacra kell termelni,nem vaktában, mert akkor elég hamar csõdbe megy az ember. Kell egy megbízható vevõkör meg 1 multi akinek állandóan be lehet szállítani és meg lehet élni mint marci hevesen... :)
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Ha figyelembe vesszük hoyg hektáronként el lehet érni 5 tonnás hozamokat is az 600Ft/kg áron 600*5000=3000000Ft évente
Azaz legjobb esetben 5 év alatt térül meg. Amit ha úgy veszünk egy elég jó megtérülési idõnek számít, de sajnos kiszámíthatatlan a mai idõjárás mellett. Ha megint az lesz mint múlt évben, és lefagy minden gyümölcsös, akkor tény és való nem érdemes telepíteni... :(
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Igen jó pénzeket lehet belõle csinálni...
1000-2000 ft között mozog a pucolt dió kilónkénti ára
de nem feltétlen kell pucolni, ha kész helyre viszed és héjastul adod el felvásárló cégeknek, akik arra vannak szakosodva hogy exportáljág nyugat európába meg pucolják és úgy adják tovább. héjastuk is 600-900ft/kg áron is sztem elég jó ár érte...
Fõleg úgy lenne érdemes Dabas és környékén gyümölcsöst(köztük a diót is) mert sok helyen arrafelé elkerülte a fagy nagyapámékat :)
csak lenne elég földem hozzá és belelvágnék és is.
Pénzt azt várhonan lehet szerezni, ha van rá megfelelõ anyagi fedezet meg biztosított felvásárlói piac, onnantól kezdve bármelyik bank megfinanszírozza.
Nagy sikere van manapság a 3-5-10 literes bag-in-box kiszereléseknek :)
Szetm érdemes belevágni. Kevés van még belõle és nincs telítve a piac, hiánycikk jelenleg magyarországon a frissen facsart 100%os gyümölcs és zöldséglevek, illetve félkésztermékek.
Tudna vk keresni nekem neten zöldség-gyümölcs feldolgózó gépeket,légyártó sort?
\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life
A korai cseresznyét még nem bántja a cseresznyelégy, a késõbb érõ fajtákat károsítja inkább, de a levéltetû már igen. Ha csak mutatóban van belõle, akkor azt erõs vízsugárral leverethetjük. Ha azonban már elszaporodtak a tetvek, elõ kell venni a permetezõt, és a levéltetvek elleni szerrel permetezzük le.
A beteg cseresznyefalevelek meggyógyulnak, ha fokhagymát ültetünk a fák tányérjába.
Hatásosan védekezhetünk a hangyák ellen, ha a fák törzsét ragacsos egérfogóval körbekenjük, mert ekkor azok nem tudják a levéltetveket felvinni a fára.
A szõlõben a hajtásválogatás, zöldoltás ideje van most. Ehhez friss hajtással kell dolgozni.
A peronoszpóra ellen rézkészítményekkel védekezzünk.
Az aktív fagyvédelem legrégibb módja a füstölés, amellyel nemcsak a levegõt lehet 1-2 fokkal melegíteni, hanem a kisugárzás is csökkenthetõ vele. A füstölõ kupacot úgy készítik el, hogy egy karó köré éghetõ anyagot (szalmát venyigét) raknak, majd rá a füstöt szolgáltató nedves levelet, trágyát, vizes szalmát, s végül az egészet földdel takarják. Begyújtás elõtt, amikor a léghõmérséklet 1-2 C-fok, kihúzzák a póznát, és az alsó réteget begyújtják. Egy füstölõ kupaccal 40-50 m2-es terület védhetõ meg a fagytól.

Gazdakör - 2008.03.18.
Furcsa az idõjárás egész délelõtt havazott:D, most meg süt a nap.
khm...khm...
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
Feltöltõdik legalább a talaj vízkészlete, amit az utóbbi pár évben már hiányoltam, de cserébe nem tudok rámenni a földjeimre. Ragad,vizes,tömörödik,csak kárt okozok vele. Nagyapámat meg képtelenség volt lebeszélni róla hogy kimenjen vetni...
Zöldséget meg sárgarépát nagy nehezen, de elvetette 1 nap alatt 1,5 Ha-t. Reméljük jól sikerült...
Lassan itt a krumplivetés ideje is, csak jönne már a kútfúró, hogy tudjunk majd locsolni a nyáron. Ha öszejön, akkor bõvül a kertészeti ágazatunk 4,2 Ha-ral :D
Gazdakör - 2008.03.17.
UMM - 2008.03.16.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
Amúgy akkor ha most megrendelem 3.-án elhozhatom vagy 3.-án nyitásra oda kell érjek hogy enyém legyen 1 a 15-bõl?:D:D
khm...khm...