Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezek után nekem ne mondja senki hogy nincs pénz a mezõgazdaságban, mikor évente elköltenek vadiúj gépekre 20-120 millió forintokat és az éves befektetett pénzösszegek kb minden évben megközelaíti a 100-200millió forintot... és 5 legrosszabb esetben 10 év után le is cserélik azokat, de mindenképp 10 év és 12000 üó alatt mielõtt jönnének a nagyszervizek... 😄

DE ezek azok az indokok amiatt látom magam elõtt, hogy nekem ezt kell csinálnom XD
Üdv mindenkinek!!
Egy pár napig nem voltam, de remélem nem okozott komolyabb hiányt hogy nem linkeltem a dolgokat. A balektábor elég mozgalmas programot kínált, ésmég most is, ezért nem tudtam gép elé ülni csak most, van pár szabad órám itt a koleszba.

caseih9400
De azért az a legérdekesebb hogy van vagy 28 MTZ-je abból használ vagy 10-et , és van vagy 7embere meg még egy csomó gép amit nem mondok el részletesebben 😄 najó Challenger 865B+12m Carrier és vesznek majd hozzá egy 9 késes lazítót 2 axion 1 ares és egy csomó JD.Axionok fognak vetni 2 JD vetõgéppel (gabonát) azt mondta a kombájnos h 9m-es vetõgépek de kétlem hogy elbírná az Axion , hogyha tévedek szóljatok.
Na képek 😄

khm...khm...

caseih9400
Eladták Bihariék a 8100ast amit fényképeztem tavasszal dicsak 😮

Biztos hogy az mert a szatyor ugyanott van meg a matrica is ott van lekopva ja meg persze ahogy megláttam a rába 3pontot azonnal tudtam hogy bihari gépe volt 😄

khm...khm...

SHADOWEYES7
mert megforgatták a kopás miatt

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

caseih9400
estét.

khm...khm...

A lemezkasznis MTZn fordítva van a gumik mintázata.<#circling>

nandorb
dejo neked en 11.45-os busszal megyek aztan meg este 9kor vagyok otthon 30KM-re van a suli.
Csa all en is megyek

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

Na, csõ Nándi. Holnap iskola, igaz csak 9-re megyek😛

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

nandorb
en nemtudom azt mert felenk 1etlen 1rabat nem lattam

legjobb esetben 30😄😄 De sztem a traktor az nem tud elszabadulni. A kombájnnál van olyan mivel hidromotoros, hogy lejtõn lefelé elszabadulhat. Akkor azt elég nehéz megállítani, de rábánál?:S

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

nagyfateréknál bombát szántottak, de nem robbant fel, mert üres volt. Szerencsére.

DJKonya
akkor nem hatvan nemtudom apám mesélte de a ház állította meg csak

CB|Ðömpi&#8482; \"90 a max, és életben maradsz!\"

nandorb
mennyivel megy max.?

ha sebbességben van a rába nem megy 60-at!

nandorb
eh ahavernak az apjat a kombajn leszakitotta az ujat de hogy hogy azt mar ne kerdezd es pont 1nappal a szuletesnapja elott

nah léepk aludni én is 😊 jóccakát mindenkinek 😊

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

DJKonya
it anno már vagy 10 éve még nekem is csak mesélték faterék hogy volt egy csávó jött le a rábával a dombrol de elment a fék és csak lent a ház fogta meg azt ment vagy 60-al😄 meg az eggyik rokonom a domb aljába a Fortschritt E517-essel oldalraborult és bukfencezett még 2-t meg a rábában is berúgot elaludt és belement a sajóba😄

CB|Ðömpi&#8482; \"90 a max, és életben maradsz!\"

Azz gáz. Fateréknál multkor lecsúszott a Rába a siló dombról. A sofõr a másik irányba kiugrott. rohadt nagy szerencse mivel a Rábán se kuplung se fék mert egy hét alatt elszállt mind2 mikor hordták a silót meg taposták. Ha vmi történik a csávóval akkor a munkavédelmisek irdatlanul megbüntetik õket.

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

nandorb
tudom plane ha meg tortenik is valami mint ma a suliban a goreban dolgoztak valami lanyok es valahogy az egyik fejre esett,szoval elett vive az orvoshoz utana meg haza a mi tanarunk vitte el,aztan kaptunk meg1 bunkert hogy susnyazunk le oszt annyi vot

Ha alkalmazunk ijenre valakit az megint nem csak azt a 50-100 ezret jelenti havonta hanem annak az sztk meg minden ijesmi ami mégegyszer 50-100 ezer...macerás dolgok ezek...

nandorb
aha,a suliban nalunk a teliszunetben lehet oraberre menni dolgozni

Embereket pedig nem alkalmazunk mert az megint sok plussz kiadás 😄 és a környéken annyian csinálják már a bérmunkát hogy nincs nagyon igény rá...

nandorb
jovok en segiteni ha kell csak persze penze😄

Jóccakát 😊

Gondolkoztunk és szép lassan haladunk is majd az 50 db-os határ felé és az fölé. Most jelenleg azért is stagnál a dolog mivel tavaj magas volt a takarmány ára. 6000 ft-os kukoricát nem éri meg megetetni a marhával, de most gõzerõvel szedjük össze a marhákat a környéken. Kilátásban van még 15-20 hektár föld.Bérmunkát azért nem vállalunk mert ahhoz eleve vállalkozói kell plusz én iskolába járok apám pedig emelett még dolgozik is és ketten így kevesek vagyunk még bérmunkát is vállalni. Elég most az a 80 hektár.

na lépek aludni, holnap suli. holnap dumálunk jó8 mindenkinek, sziasztok!
gond egy szál se 😊

és azon nem gondolkoztatok hogy ennél nagyobban foglalkozazzatok húsmarhával, pl 50 db feletti állományal, modernebb gépekkel,nagyobb telepen több földdel?
kiegészíteni a jelenlegi profilt egyéb vállakozásokkal,bérmunkával. Esetleg fejleszteni növénytermesztés felé, a kertészeti kultúrák igazán meghálálják a jó minõségû istálótrágyát 😊
nandorb
nemfigyeltem annyira bocsesz

te miröl beszélsz? most komolyan. Ezen is van kerék, csak nem látszik, ott van hátul

Erre egy jó kifogásom van 😄 szted mihez megy a két hidraulika csõ? ha nem kerékhez? 😄

nandorb
masik kep nincs mert igy ellege rosszul lathato

Nem...igazából csak húsmarhát tartunk. 50 tehénnel már azért elég sokat kell foglalkozni.A húsmarhát pedig csak etetni kell. Vesszük õket kicsin és adjuk mikor megnõnek.Van egy pár hely ahová adjuk õket folyamatosan. Most csak azért csökkent 17re a létszám mert sikerült év elején 40 hektárt hirtelen összeszedni és le kelett adni õket hogy legyen mibõl munkálni a földeket.

Nandor: a mienken is van kerék 😄 csak hátul és nem középen, ettõl lesz félfüggesztett.

nandorb
hasonlit a suliera de nem teljesen ugyanazz

Fél függesztett V tárcsa 😊 A hidraulikás következtetés helyes 😄
Csak néha kicsit könnyûnek bizonyul. Most egy plussz 100 kiló van rajta de drasztikusabb eseteknél egy 200-250-kilós betonygyám van rá rakva 😄
Nincs teljesen kiegyensúlyozva mert ahonnan vettük ott összevissza toligálták a tagokat a két hétsó kerék meg közel van egymáshoz így menetközben kissé dölöngél...

nem gondolkoztatok az állatlétszám hozamosabb növelésére és magasan tartására?
mondjuk 50 tehén és szaporulata + felvásárolni állatokat vagy esetéeg több tehén és szporulata?
nandorb
hat van rajta kerek😛 ezen meg nincs plusz hogy azon meg van hidraulika is

SHADOWEYES7
a vontatott tárcsa pont olyan mint az enyém

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

mi az hogy egész máshogy néz ki?

Igazából is-is. Vettünk egy tanyát nem messze tõlünk és mivel mi faluban lakunk így kicsit kellemetlen mindenkinek hogy hordjuk a sarat a gépekkel megy trágyázásnál a szag se tetszik mindenkinek. Kinn építünk egy istállót ami naggyából 20 marhának elég plusz van egy fedett rész ahová karámot alakítunk ki így elfér naggyából 40 állat a legkisebbtõl a legnagyobbig. Most van 17 de ebben a hónapban még jön 10 meg az évvégéig még 5.

nandorb
meg a vontatott egesz mashogy nezz ki kepet nem adok mert egyelore nincs de lehet keszitek

SHADOWEYES7
így igaz, mivel ha középen lenne a kerék akkor lenne vontatott tárcsa

abból a HSZ-bõl semmi sem jött be, mert félig függesztett és nem X hanem V, csak így vannak elrendzeve a tagok😄

SHADOWEYES7
ez nem függesztett tárcsa ahogy ZTM mondja ugye?
látom a hidraulika csöveket hátra menni a kis kerekekhez

nandorb
a gyakorlat megis respect vot mert a tanarunk is besegitett😄

Nekünk van 1 X tárcsánk mtz-hez, de kivan törve az egyik tag😄

mi célból építetek új istálót?
lecserélitek a régit vagy hozzáépítetek és bõvítitek ezzel egyetemben az állomáynt is?
mennyi állat van/lesz?

Látom nektek is 2 részben van a tárcsátok elsõ tagja, nem igazán elõnyös ez a fajta, nekünk is ilyen van csak 2,5m széles...
Hátrányos, mivel rövid a váz és nem lehet nagyobb szögbe állítani
teszel utána 1 gyûrüshengert és már nem is olyan vészes a helyzet😄

ZTM
jaja igen má hallottam róla am az nem olyan nagy terület de hát még is +dolgozatlan😄