24942
  • SHADOWEYES7
    Pozsonyi vagy?
  • JD4650
    Ezt nem lehet megmondani előre hogy mekkora lesz az ára.
    Mindig jön a spekuláció hogy jajj milyen sok lesz, az ár alacsony lesz a végén meg kiderül hogy a fele sincs annak amit becsültek de az ár marad a régi, ami arra sem elég hogy fedezze a költségeket.
  • hencike7745
    Scarp.egy kerdes. hany HA gazdalkodtok es mien gepeitek vannak??es menyyi állat??
  • hencike7745
    en dunaszerdahelyi mezőgazdasagi suliba jarok, sokszor jobban tudjuk mi a dörgés mint a tanár ,asziszik h lediktáljak az anyagot a füzetbe,oszt szia.megin más a gyakorlat. pl.. itt a kukorica.aszitük ebben az evben bekeresünk a kukoricabol. ebbol vettunk volna traktort. nem mintha nem lenne eleg a mostani is.igaz ebben az evben elment sok penz a traktor javitasara is. pl ez az a költseg amivel mindig szamolni kell
  • nandorb
    nalunk ha en befejezzem az egyetemet akkor kapok rogton munkat es birok Valasztani hogy lakasban lakom vagy buszal utazok.de azt az allam 2evig fogja fizetni.
    Igaz hogy nem sok de akkor is van az embernek fogalma hozza.

Na nem ehezz a temahoz tartozik:
    de elmondom na az egyik szerb mezogazdasagitechnika tanarunk azt mondta hogy azert kell megerteni az anyagot mert meglehet az eletben vagy a munka felvetelnel szukseg lehet ra.Most pl. 1marha gyerek befejezi a sulit lediplomal meg minden elmegy munkat keresni...Es azt mondjak neki probaidoszakban hogy hozzon kompresziot vodorben,az a marha meg el is megy.Ezert nem jo ha bemagoljuk az anyagot ha nem ertunk vmihez.

Bezzeg a tanar nem volt rossz meg tanultam technikat abbol jol alltam kivetel mikor a kombajnokrol tanultunk:(
  • Scamp
    Én tökéletesen elhiszem hogy ért ahhoz amit tanít. Az én jelenlegi fizika tanárom fiziuk, több elismert kutatással, országosan és nemzetközileg elismert eredményekkel, mégsem leszek rögtön fizikus ha az ő óráján 5-ös leszek. Aki kifejezetten fizika szakon van az se lesz kapásból fizikus mikor kikerül az életbe, utánna még rengeteget kell dolgoznia azért hogy ő fizikusnak mondhassa magát...remélem érted mire gondolok :)
    Nem azt mondom hogy nem értenek hozzá vagy hogy ti nem értek majd semmit azzal a tudással, de csak abból a tudásból nem éltek meg amit ott adnak az iskolában. Nem felesleges, mert jó kiinduló pont (sőt magyarországon a támogatást mezőgazdasági iskolához kötik).
  • nandorb
    Na erre van 1mondani valom a tanarom polgarmester a helysegemben es meg az mellett termel meg meg 1gazdasagot is vezet.Meg ha a tanarnak van mar tapasztalata valamiben sokkal jobban meglehet erteni a dolgokat mint mas tantargyakat.Akarmienek az osztalyzataim azok mind azert vannak mert nem tanultam rendessen ennyi...
  • nandorb
    en a 2009-es evre mondtam es szt. lesz neki nagy ara.
  • Scamp
    Egyébként tényleg...tanítják a gazdálkodást iskolában, de tulajdonképp ott a tachnikai rész az ami az igazi.Valójában ezt az elméleti részt nem lehet iskolában tanulni, sajnos néha még a tapasztalt gazdáknak se sikerül kiokoskodni hogy mit hogyan kellene csinálni hogy következő évben jó legyen.

Mondjuk a technika is kicsit sandít, mert traktoroknál (főleg MTZ-nél) sokszor félre kell dobni a tanultakat és jobb saját kreativitásra hagyatkozni :D
  • Scamp
    Egyébként mi is arra számolunk hogy nem lesz magas ára, de az a helyzet hogy most nagyon nem lehet megjósolni még hogy mi lesz itt jövő szezonra, tavaly azt mondták hogy idén semmi sem lesz 4500 Ft/q alatt és tessék...
  • SHADOWEYES7
    igen!

itt azzal tüzelnek a Békésmegyei gazdák mert olcsobb mint a tüzifa

ennyit a magas árról
    sokat kell még tanulnod Nándikám mire rájössz a gazdálkodás lényegére,mert az iskolapadból könnyű ám okoskodni,de ha majd ha buksz pár milliót akkor bizony betörik a fejed

én már csak tudom
  • hencike7745
    nálunk szeptemberben kijelentette az egyik felvásárló hogy oktober 20.atol nem vasarol fel. az volt a szerencse hogy 15 km re kellet csak elhordani mert itt talaltunk olyan céget aki megvette, de ez is plusz költseg a többihez mert tölunk van 5km re is van felvasarlo csak annak mar nem kellet.mert nem vittek az ukránok sokan a kukoricaba lattak a jovot sajna.ez van meg szerintem nalunk szlovakiaban a kistermelő sokalta roszabul el mint ti.
  • Scamp
    Igazából nekünk is a Búza,Árpa lesz többségben.Plusz épp most volt családi összeröffenés, nagybratyó szerint nincs kukorica a környéken, állítólag kipucolták a raktárakat szépen lassan.
  • gibic
    Gazdakör - 2008.12.24
  • hencike7745
    mi tavaly a kukoricat 700sk ert adtuk el mazsajat, ebben az esztedöben viszont csak 400 sk ert es ezert ebben az evben 14HA vetettünk megszokott 9HA helyett.az a baj a traktorvásárlás bánta a kukorica bizniszt.
  • Miky90
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!!!Reggel elkezdett szakadni a hó és már kezdtem reménykedni hogy talán megmarad de el is állt délelőtt :(:(
  • gibic
    Szerintem még tervben van neki.:p
    Amúgy beindulna ha hagyták volna bevezetni az SPS rendszert, de most csúszik, így nem jönnek azok a támogatások. Grat a sok észkombájnnak.
  • nandorb
    a Kukoricanak vilagszerte magas ara lesz nemtom mit vetnek/ultetnek az amcsik de nalunk is a vetesforgo ugy hozta hogy buza legyen szal nem lesz ara neki,ezert ajanlottam nektek a kukorica termesztest...De ti akartatok igy hat legyen
  • Scamp
    Apropó...Ha ElRay kolléga erre jár: Hogy áll az Amarat termesztéssel?
  • Scamp
    Vess aranyat...:)
    Igazából ezt itt magyarországon senki sem tudja. Sztem a kukorica ára most is kiszámíthatatlan lesz...
    Tenyéssz állatokat sztem. Most talán az beindul.
  • nandorb
    most kukoricat 2009-es evre annak magas arra lesz
  • pista007
    Szerintetek mit kellene termesztenem, hogy mzg-ból gazdagodjam meg?
  • nandorb
    szar hogy nem volt alap fagy hogy megmaradjon nalunk is olvad szal naon szar...
  • Scamp
    Itt is elállt, nem sokkal azutánm ahogy írtam...és most olvadozik...:(
  • gibic
    Itt dél körül elállt, kisütött a nap és elkezdett olvadni.
  • nandorb
    nalunk szalingozik de jo lesz ha nem turjak a havat es megfagy az utcan mas kulonben ez alkalommal meg szervezzuk azt hogy ossze torjuk az illetot,aki elturja a havat,amin szankozni szoktunk
  • Scamp
    Eddig kb 5cm és még szállingózik :)
  • hencike7745
    nálunk nem esik más csak esö már jó lenne a buzának egykis hó.
  • JD4650
    itt elállt, kb fél órán belül el is olvadt :(
  • nandorb
    Nalunk is mar azt hittem nem lesz:D
  • gibic
    Szakad a hó, és úgytűnik megmarad.:D
  • Scamp
    Még nem tudom, elméletileg meg. De nincs értesítő azon a számlán, ugyhogy majd januárban tudjuk meg.
  • SHADOWEYES7
    Támogatást megkaptátok az úniósat?
  • Scamp
    Nem ismertem :D Találtam néhány elég jó gépet. Most egyenlőre tárgytalan a gépvásárlás, de ha oda jutunk akkor lesz nézelődés :D
  • SHADOWEYES7
  • JD4650
    Scamp nem tudom isemered-eezt az oldalt, de elvileg jól számít át árat és télleg elég olcsók kint a gépek :) Lehet ki kéne menni:D
  • gabor 892
    kétlem:S:)
  • SHADOWEYES7
    Viszont mindenkinek :)
  • nandorb
    Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok,nektek es a csalládotoknak is!!!
  • hencike7745
    Boldog karácsonyt mindenkinek.Es termésben bő uj vévet.csak javul a mezögazdaság jövőre