24947
  • JD4650
    1 csak 2 csepp esett a héten:S
  • gibic
    Bocs shad, de itt tökig leszúrtam az ásót, és a föld rátapadt az ásóra. Itt egész héten esett, kisebb nagyobb szünetekkel.
  • gabor 892
    itt volt a héten 36mili nincs panasz
  • Scamp
    Nagybratyónak egy lucernaföldön leszakította egy kisebb vasdarab a 3-ik fejet. Azt mondja a 95-ös kapart a 3 fejnek olyan kemény volt.
    De ide is jöhetne már eső, rettentő száraz minden.
  • Scamp
    Üdv emberiség :)
    Búza java elvetve, holnapután faterék elvetik az utolsó 3ha-t és készen vagyunk. Épp ideje lenne. Utánna méléy szántás 1000-el :)
  • SHADOWEYES7
    túl vizes volt?

ne b+ itt a 1025-ös nyögött mikor lepakoltam 35 centire olyan száraz a talaj,de nem csak itt hanem kint a szántóföldön is :(
  • gibic
    Ma én is a kertbe matattam, ásni nem tudtam mert túl vizes volt, de a komposztott összeraktam és földtakarást kapott.
  • SHADOWEYES7
    értem

én most akaor venni hízót, itt most olyan 400 körül megy élő súlyba
    kéne vagy 150 kilós körüli...
    de csinálnánk hurka,kolbászt,abáltszalonnát,sajtot,tepertőt,meg a többit húsra szétbontani
    majd karácsony előt meg füstölt szaláminak meg kolbásznak veszek vagy 200 kilósat
  • lippet
    nincs disznyó itthon, s csak a hurka anyagait vettük meg!
  • SHADOWEYES7
    csak hurkát? :)
  • lippet
    Mi ma meg hurkát csináltunk=)
  • gabor 892
    összerakom a mai naprol a videot...pár ora:D
  • SHADOWEYES7
    akkor szerintem több 100 000 ember utánnoz téged!
  • nandorb
    mert kell neked utanoznod :D
  • SHADOWEYES7
    konyhakertet megtrágyáztam,és leszántottam
    ez volt a mai program :)
  • gibic
    Az se jelent teljes szántás nélküli művelést, mert 3-4 évente ajánlott a mélyszántása. Amúgy költségekben szinte annyi mintha nem ezt alkalmaznád.
  • nandorb
    eh vegre kihordtam a ganet a kertbe es ott szet szortam hetfon lehet szantani
  • JD4650
    Sztem jobb leforgatni.
    Lehet hogy 1 darabig jó, de pár év múlva már nem lesz meg az a tápanyag mennyiség ami kéne
  • Miky90
    attól függ hogy milyen az időjárás.ha kevés a csapadék akkor jó de ha van elég csapadék akkor teljesen mindegy.max üzemanyagot takarítasz meg+nem taposod annyiszor a földet.
  • Miky90
    na pár kép, lehet hogy az idei utolsó szántóföldön eltöltött gyakorlatról.:(

• El Ray
    direktvetés MF
  • El Ray
    egyre jobban híresztelik a talajbojgatás néküli művelést, erről mit tudtok?
  • caseih9400
    új videó
  • gabor 892

• pickány
    én is szeretnék ilyen farmot :D video
  • caseih9400
    Átalakult..:)
  • ZTM
    Ezzel már lehet haladni.
  • lippet

• gibic
    Gazdakör - 2008.11.14
    UMM - 2008.11.16
  • caseih9400
    új videó
  • Scamp
    Nem is akarunk felvenni olyanra ami nagyon kétes dolog.Igazából még nem is vettünk fel hitelt.Egyedül az IKR-től szoktunk kihozni dolgokat (műtrágya,vetőmag) hitelre, de az vissza van fizetve kukorica aratás végén. Amíg nincs égetően szükség rá addig nem hitelből fejlesztünk.
  • SHADOWEYES7
    A hitel kemény dió!
  • Scamp
    Én konkrétan az anyagi helyzetre gondoltam :) Mi még kicsik vagyunk hogy ilyen dolgok felé tekintgessünk, esetleg ha egyszer tudunk neki alapot teremteni.
  • El Ray
    A minőségi élelmiszerre mindig is volt és mindig is lesz kereset. Egyetlen kiút a mezőgazdaságban ha vk kulináris,meghamísithatatlanul házias és egyedi ízekkel tud piacra lépni. Én nem véletlenül akarok mindent feldolgozni amit majd megtermelek.

Másik felemelkedési módja a magyar mezőgazdaságnak, ha végre belátják a magyar parasztok is, hogy a nyugaton bevált termelői csoportok nélkül nincs esélyünk érványesülni! Termelői kezekben lévő feldolgozókkal,árúházláncokkal igen is fel lehet lépni a kapitalista disznó multik ellen!

Mint ahogy most már kezd a sertéstartók körében is egyre többet nyomni a közös érdeknyilvánítás, kénytelenek a feldolgozók is elfogadni a gazdák ajánlatait, mert különben lehúzhatják a redőnyt, ha nem kapják meg a nagyobb és állandó beszállítóiktól(főleg a gazdákra gondolok) az alapanyagot.

Ugyanilyen érdekképviseleteket kell kialakítani a juh és marhaágazatban,növénytermesztésben és zöldség/gyümölcs termesztés érdekeinek érvényesítése érdekében is!
  • Scamp
    Esetleg sertés, de húsfeldolgozó nem. De igazából manapság senki se tudja előre.Pár év alatt sokminden változik és nem tudni hova alakul a mai helyzet.
  • El Ray
    tehéntartás,sertéstartás,húsfeldolgozó szerepel a terveitek között?
    manapság jobban eladható bőrben a termés,feldolgozva.
  • Scamp
    Jelenleg minden földdel együtt amit munkálunk olyan 100 hektár (holdra pontos földet anyám tud mondani :)). A maximum nincs meghatározva, amennyit úgylátunk apámmal hogy elgyőzzük, és tudjuk csinálni. Egyenlőre 30 hektár saját,30 bérelt és a többi pedig bérmunka. Jövőévtől ha összejön akkor jópár hektárt ki akarunk bérelni megint csak. Ez függ attól hogy tudunk-e gépet venni. Állatban egyenlőre tartani akarjuk a 30 db-ot de abból max 50 amit beszéltünk, hogy jó lenne. Még pár év és remélhetőleg kialakul a dolog :)
  • El Ray
    mennyi földetek van jelenleg, menynit vesztek még hozzá/béreltek? Mekkora az a maximális méret amit el akartok érni? mennyi állat max?
  • Scamp
    A 82-essel vállvetve egy 110-es elég lenne. A nagyobb gép nem biztos hogy ki lenne használva :)
  • El Ray
    nem olyan 1xű behozni bármit is,főleg hogy a kamionok átmennek a vámhatáron.
    és nemmellesgel régebben írta Scamp bácsi hogy az igényeiket kielégíti 1 110 LE-s traktor