27
 • Sanyix
  #27
  Csakhogy egy V12-es 6literes clk amg mercedes-nek megnyomod a gázpedált akkor kihasználja a 400 le-t :) de egy 2magos procinál a mai játékoknál akkor is csak a csúcsteljesítmény felét fogja használni, mert nem 2 magra írták azokat.

  Én is az 5%-ot 1 magon úgy írtam, hogy megy a szokásos: torrent le/feltöltés, msn, mirc, opera, foobar2k zene, equalizerrel, channel mixerrel, nálam ez az idle :)
  full idle módban 0-1% a procihasználat.

  Normál használat mellett (tehát nem munka), még mindíg annyi az értelme a 2 magos procinak hogy játék közben hd filmet tudsz nézni másik kijelzőn zavartalanul, meg játék közben videot kódolhatsz, és a többi. A homokórázásról meg annyit, hogy 1 magos nem is erős procim van, de a homokórázás szinte mindíg swappoláskor, vagy vinyómüveleteknél jön elő...
 • Tetsuo
  #26
  Én ha most veszek gépet, akkor most szertném használni, nem 1 év múlva.. és feleslegesek a 'jövőbe mutató feature-k', hiszen addigra már legalább 1 szaros csatlakozó miatt cserélhetem le a gépet..
  A másik pedig, aki most vesz 4magosat és arra vár h talán jövőre használja, az megszívja, mert jövőre sokkal jobb 4magosok jönnek és az alaplapok is sokkal jobbak lesznek, kevesebb gyermekbetegséggel..
  A multicore az nagyon jó, de jelenleg (még idén) a duálmag bőven elegendő..
 • Tetsuo
  #25
  LOL De aki 1db programot akar használni 98%os CPU leterheltséggel, annak ez qrvára nem jó, tehát várhat a szoftver fejlesztésére..
 • dez
  #24
  A Pentium D-nél a két mag és a C2Q-nál a két mag-páros semmivel sincs közelebb egymáshoz technikailag, mivel nincs egymás között közvetlen kapcsolatuk, sőt egymást akadályozzák azzal, hogy egy közös FSB buszon ülnek. Ehhez képest a két külön proci full sávszéllel elérhető saját memóriával rendelkezik. (Csak akkor van egy kisebb gond, ha egymás memóriájához kell hozzáférni, mint pl. a Quad FX-nél WinXP alatt gyakori, mert az XP össze-vissza osztogatja a szálakat, nincs tekintettel a saját memória preferálására.)
 • NEXUS6
  #23
  Igen ez a pontos kifejezés!;)))
  Egyelőre télleg csak nézni lehet, megvásárolni még nem.
 • cousin333
  #22
  Tényleg, miért is nem? Talán azért, mert kissé macerás újabb 940 vezetéket (AM2) elvezetni az alaplapon. Ráadásul az a megoldás rosszabb, mint az egy tokba integrált két mag, a pocesszormagok közötti nagyobb távolság miatt.

  Sokan problémáznak, mire jó a több mag. Higyjétek el, jó az :). Ha nem kell a teljesítmény, akkor visszaveszi az órajelet (a későbbi változatok akár le is kapcsolhatják az egyes magokat), de amikor kell, akkor rendelkezésre áll. Ráadásul a rendszer reakciókészsége is megnő. A prioritást állogatni meg macerás :). A másik, hogy nincs más út a további gyorsításra, mert az órajelet nem lehet az egekig föltornászni (a mai technológiával). Egyre több program használja a több magot, de több egyszálas program futtatása is profitál belőle.

  Szóval: multi-core-t a népnek! (ui: úgyis mindig megy a flame, hogy XBox 360 3 magja és PS3 9(?) magja így meg úgy...)
 • cousin333
  #21
  Ez a Pentium D-re és a Core Quad-ra igaz, a többire nem.
 • waterman
  #20
  nekem idle módban max 3% szokott lenni a kihasználtság, de akkor már megy egy két letöltés.. de mi van akkor ha idle módban kicsi a proci kihasználtsága? épp hogy az a jó! a proci energiagazdálkodása szépen visszaveheti a sebességet, lekapcsolhatja a felesleges másik magot, lekapcsolhatja a cache felét etc..
  viszont HA kell a teljesítmény, akkor rendelkezésre áll. ha idle módban 30% lenne a kihasználtság, akkor egy 600 mhz-es chip lenne a gépedben, aminek meg nem tudnál munkát adni, mert azonnal kimúlik egy komolyabb számolástól.
  jönnek majd játékok, jönnek majd komoly felhasználói programok a már létezők mellé és ki fogják használni a magokat.
  nem tudom mennyire szemléletes: imagine egy V12-es 6literes clk amg mercedes szerinted kihasználja mind a 400 lóerejét a városi forgalomban? nem hiszem. ellenben ereszd szabadon egy német autópályán..
  páran úgy tiltakoznak a többmagos processzorok ellen, pedig egyértelműen ez a jövő. máshogyan gyorsítani egyszerűen lehetetlen. esetleg majd egyszer az optikai vagy quantum számítógépek..
 • Zsoldos
  #19
  1 magos geppel is lehet siman futtatni eroforrasigenyes progit a hatterben, hogy ne zavarjon: leveszed a processje priorityjet "belownormal" -ra a taskmanagerben (XP). A kihasznaltsag igy is 100% lesz. Ha nem a gyors rendereles a cel, csak a homokora effektus megszunese, ez egy jo modszer.
 • sathinel
  #18
  Ja a több procis alaplapok durvák árban mert máshogy kell kialakítani az alaplapot. Sokkal bonyolultabb.

  minimum 2 slotosl opteronos alaplapok Árban rendesen el vannak eresztve.
 • Mihail
  #17
  miért nem terjedtek anno a kétprocesszoros alaplapok? csomó ember megspórolhatta volna, a processzor cseréjét, egyszerüen betette volna mellé az újat. meg elvileg xp is tudja kezelni a kétprocis lapokat
  mondjuk gondolom gyorsabb egy kétmagos processzor mint egy két egymagos procival szerelt lap.. bár javítsatok ki ha tévedek
 • Sanyix
  #16
  Aha a rendszer 1 magos procit is max 5%-ban kihasználó folyamatai azták rohadtul kihasználják a 2 magot...
 • Mice
  #15
  miért kell mindig azt hinni, hogy egy több-magos procit csak a többszálas progi használhat ki?

  egy rakat olyan progi van amelyik erőszakos és bőven tud számolni valót adni a gépnek. mi van ilyenkor? cpu erőforrások 50% egy mag dolgozik ezerrel, de a rendszer azt mondja a másikat pihenteti és ha annak adsz feladatot végre nem arra kell várni, hogy "jajj, mikor indul már el mert 100%-on van" egy maghoz képest ez marhára érződik, a taskok közötti váltást szinte szünet-mentesen történik

  azt meg, hogy hány százaléknál fog elgondolkozni a fejlesztő a többszálúságon.. ugyan már! mezei kis home fejlesztő esetleg rágódik ilyesmin.. nézd meg a nagyobb grafikus programokat és néhány CAD-ot! már most implementálva van még ha csak botladozó szinten is, a több mag támogatása. gondolod majd kivárják 2011-et? lol
 • dez
  #14
  Nézd meg az AMD 4-magosát!
 • dez
  #13
  Hogy érted, hogy nincsenek kihasználva? Nem az összes program használja őket, csak pár tucat...? A játékok (többsége...) nem használja őket? Vagy hogy?
 • grebber
  #12
  Most vajon várjak még
 • BCs design
  #11
  van pár progi ami a 4 magosokkal több mint 50% al gyorsabban megy a render pl 3d studio max
 • NEXUS6
  #10
  Én azt tartom gáznak, hogy ezek az úgynevezett többmagos procik, gyak annyit takarnak, hogy több egymagosat, max több kétmagosat összeépítenek. Ez bizonyos szempontból egy mérnöki újgyakorlat.

  Nem igazán látom, hogy a magok kommunikációját, a magok számának növelésének ütemében is emelnék.
  Szal attól tartok hogy valójában nem is lehetne olyan progit írni, ami kihasználná ezeket a procikat, mivel a magok egymás elöl szívnák el a sávszélességet.
 • barii
  #9
  Mért, mi kéne hogy kihasználja? xp már rég nem lessz addirga támogatott..
 • Zedas
  #8
  #1, #2

  Rosszul álltok hozzá. Az átlagfejlesztő akkor fog csak többszálú progikkal szenvedni, ha a piacon már majdnem mindem gép többszálú. A piac 5%-a számára mi a halálnak szenvedjen két - háromszor többet egy programmal mint ami szükséges?

  Először az Intelnek és az AMD-nek tele kell nyomatnia mindent 4 magos procival és utána jöhetnek csak a szoftverek. A kétmagosakat még ki lehet használni normál használat mellett, de a 4, 8 stb. magosakat már csak célszoftverek tudják használni.

  2009 végére lesz mindenhol átlagos a négymagos és kb. 2011-re lesz hozzá sok többmagos szoftver. A négymagosnál viszont vízválasztó lesz, hiszen ettől kezdve MÁR nem kell a szofvereket átírni, dinamikusan fognak skálázódni. A kétmagosokhoz meg MÉG nem kell átírni semmit.
 • Boroskóla
  #7
  De ezeket a 4 magosakat mára Vistán meg a Linuxon kívül más nemigenfogja kihasználni
 • Macc
  #6
  2 mag boven ki van hasznalva, onnantol hogy nem egy szalat futtat az oprendszer egyszerre. Nem azt kell nezni, hogy 1 program hogy hasznalja ki, hanem hogy a rendszer maga.
 • Wittgen
  #5
  még a 64 bitet sem nagyon használják ki, pedig hypeolták, mint állat
 • waterman
  #4
  lehet hogy nincsenek kihasználva, de jóval dinamikusabban lehet használni egy kétmagos gépet, mint a sima egymagosakat. kevesebb homokórát látok mióta x2-esem van. most nem az olyan lassulásokra gondolok, amikor több program a winyón matat, hanem amikor két közepesen erőforrás-igényes program versenyezik egymással. egymagos gépen az igen hosszú pillanatokat ad a felhasználónak.
  ha erre rájönnek, akkor majd szépen elkezdenek többszálra optimalizálni, a belépő kategóriás gépekben is két processzor dohog majd..
  szerintem is gyorsabban fog lezajlani a 2 magosról többmagosra váltás, mint az 1 magosról 2 magosra váltás, azért mert az 1 magról átállásnál alalpjaiban kellett újragondolni a dolgokat - erőforrás kihasználás optimalizálása, programszerkezet, szálak..
 • Akuma
  #3
  Az elterjedés nem feltétlen áll ilyen erős kapcsolatban a kihasználtsággal! Ha közel azonos áron elérhető egy több magos proci, akkor nyílván a többmagos fog elterjedni! Függetlenül attól, hogy pillanatnyilag mennyire van kihasználva. Mivel az ember gép vételekor legtöbbszőr jövőbe tekintően gondolkozik... Lehethogy még nincs kihasználva, de ki lesz, és nem akar félévente gépet cserélni se... Szóval a lényeg az Ár. Ha jó áron lesz, gyorsan elterjed, ha nem, akkor meg nem.
 • bertino
  #2
  elterjedhetnek ? a kétmagosok sincsenek kihasználva, pedig már 2007 van
 • bandypappa
  #1
  Olan mint a hárompengés borotva, mikor lesz már 16 magos?