278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
 • human51
  #278
  Nagy valószínűséggel "rezes törésben" szenved a pálinkád. Én is jártam régen így, aztán vettem egy kationcserélő gyantás szűrőt itt: http://palinkafozoarak.hu/ és azóta nincs ezzel bajom. Ha gondolod próbáld ki.
 • Stockbauer33 #277
  https://www.facebook.com/andrewandgino/videos/vb.189120544461713/778616758845419/?type=2&theater
 • hiper fizikus
  #276
  A metil alkohol erősen mérgező. A réz sók szintén mérgezők. Pl. a rézgálicot nem ihatod meg.
 • gyulavagyok1234
  #275
  Üdv. A www.armeti.boltaneten.hu -n kapcsolatba léphetsz az ott található telefonszámon. Minden információt ingyen elárulnak a pálinkafőzéssel kapcsolatban. Nagyon készségesek.
 • robi3
  #274
  Hy! Az mitől lehet, hogy 8 liter pálinka kék színű? Rézeleje-ről már olvastam, hogy kijön az a kis kékség és a metil tartalma miatt ki kell dobni, de ez viszont az első csepptől az utolsóig kék volt, amiről még azt olvastam hogyha az alkohol megmarja az oxidálódott réz csövet az acetaldehidet szabadít fel ami mérgező, de hivatalosan ezen folyamat alatt a réz oxidnak teljesen le kellett volna tisztelni. Tehát most nem tudom hogy az a kék lötty iható-e. A rézeleje tulajdonképpen csak a metil miatt mérgező vagy a réz miatt is, mert sok helyen olvastam, hogy a kékes anyagot ujratisztázzák egy kipucolt rendszeren, elveszti a színét és iható, ugyanakkor beszéltem egy rendőrrel aki a mérgekre specializálódott és azt mondja, hogy az a réz ami belekerült azt semmilyen módon nem lehet eltávolítani max a színét de az még így is erősen mérgező (vakság, halál) de ez a metilre illik igazán. Mert beszéltem kisüsti főzőkkel, mutattam a kék löttyöt, annyit mondtak rá, hogy ágyazzam be, az elveszi a színét. Most mit csináljak?
 • Pasno
  #273
  Egy év az nagyon sok,talán ha teljesen légmentesen tároltad és tartósítva mint egy bort azt mondom még hogy TALÁN meglehetne próbálni kifőzni.Tapasztalat sajnos mutatja(nem saját cefrénél) fél éves cefrében már alig van alkohol és az ecet is érdekes nyálkás micsodákat hoz létre a cefrében,arról nem is beszélve hogy ízre nagyon savanyú lesz.Ez szabály hogy minél előbb ki kell főzni! Hozzám hoznának 1 éves cefrét Én tovább is küldeném az embert :) Ha úgy látod hogy sok ideig fog állni akkor nézz utána hogyan készítik a gyümölcsborokat,csinálj belőle bort,tartósítsd és úgy eltudod tenni hosszabb távra amíg ki nem lesz főzve(viszont akkor műanyagban már nem tárolhatod)
 • billypilgrim
  #272
  hát ezt a penészes vackot elég necces kifőzetni
  ez olyan mintha penészes kenyeret ennél
 • Pasno
  #271
  Hy!
  A fehéret le kell szedni és minél előbb főzni!
  Ami a kisebb adagok lefőzését illeti,lehet olyas valakivel kéne főzetni akinek otthon van kis 20-30literes főzője.Általában felesben szokták ezt kifőzni mindenhol ha van rá ismerős akinek van főzője.Vagy venni kell egy főzőt vagy csinálni.
 • Pasno
  #270
  Helló Mindenkinek!
  Lenne egykét apró kérdésem! :)
  Szőlő,körte és almapálinkánál a magot hagyhatom a cefrében főzéskor?
  Red ethanol(sör és gyümölcsélesztő) ,gyümölcsre is ugyan olyan jó és tényleg 20fokig erjeszti ki az alkoholt?Szóval ezt a fajta élesztőt érdemes bármilyen cefrénél használni?
  Válaszokat előre köszönöm! :)
  Minden jót !
 • N0Kriszta
  #269
  Brueni kérdésére válaszolva ajánlanék egy cikket arról, hogy miért is kell kimagozni a csonthéjas gyümölcsöket! Már elég régen kérdezte, de hátha másnak is hasznos lehet ez a cikk.
  Bureni kérdése: ki kell e magozni a szilvát-ringlót, milyen hatása van, ha benne marad? érezni e ízbeli különbséget?
  Cikk: Magozzunk rendesen, ha jó pálinkát szeretnénk"
 • Dobronski
  #268
  Ki, de az megy a közösbe...
 • jerome mcelroy
  #267
  Szia Dobronski! Nem akarom összekeverni senkijével, mert ezt tudom miből, hogy an készült, azt meg nem! Maximum az enyémeket öntöm össze és akkor lesz vegyes... Egyébként 50-100 l közötti mennyiségem van tiszta körtéből, almából és szőlőből.
  Jól értettem a válaszodat? Böszörményben kifőznek ennyit is?
 • Dobronski
  #266
  Szia!

  Ha már kiforrt nem érdemes még nyitogatni sem! Zárd le légmentesen, mert az alkohol elpárolog! Vidd el olyan főzdébe ahol összeöntik a többivel (nagyon nem ajánlatos, általában az emberek nagy részének rossz cefréje van, még a szomszéd bácsit is beledobják palatetőstül). Ha mégis érdekel ilyen, Hajdúböszörményben ilyen van.
 • jerome mcelroy
  #265
  Sziasztok! Hajdú-Biharban lehetséges valahol kisebb, 50-80 l-nyi cefrét? Esetleg érdemes a cefrét eltenni jövőre, és akkor szedni még hozzá?
 • lally
  #264
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/14/nem_a_palinka_menti_meg_a_magyar_gazdasagot/

  Cikis ebben még az is, hogy jóval drágábban is mérik (legalább egy ezressel) a literét, mint; Tavaly.
  Zömében pedig még "Kozmás" ízűbb is; ergó:
  PéBé-vel, a kelleténél egy kissé gyorsabban kutyulják le
  (azaz, inkább sütik, mintsem) főzik (-zik-zik-zik) is ezt ki!

 • Dobronski
  #263
  Az a fehér rész nem vészes szerintem, bár majd jön egy okosabb, nem rég cefrézek + 17 vagyok szóval... a 70l meg nagyon kevés, környékünkön 2 lehetőség van: cefrét kifőzetsz 250literes vagy 400literes üstben, vagy bedobod közösbe akár az 50liter cefrét, de ilyenkor nem a sajátodat kapod vissza nyílván...
 • jerome mcelroy
  #262
  Tisztelt pálinka kedvelők, hozzáértők!
  Harmadik éve főzetek saját gyümölcsből pálinkát, és lenne pár kérdésem, tőlem szakavatottabbakhoz!
  - Lett kb 250 l cefrém szilvából, ez úgy 3 hordónyi, kettőnek a tetején fehér valami -talán penész- van. Ez káros, vagy természetes? A gyümölcsök egészségesek, mosottak voltak. Valamint a szilvamag a főzéskor fejti ki káros hatását, vagy már a kiforrása közben is károsít?
  - A másik kérdésem pedig az, hogy pálinkafőzők vállalnak kis (50-60-70 l) mennyiséget is kifőzni? Ha nem, hol találhatok olyat, aki elkészíti a pálinkámat például az úgy 70 l-nyi körtémből is?
  Köszönöm előre, üdv mindenkinek!
 • Dobronski
  #261
  7-én főzetem az egy éves cefrémet... nem baj, hogy nem friss?
 • k1571
  #260
  "Antocianinok
  Növényi színanyagok. A kék és piros szőlők színanyagait soroljuk ebbe a színanyag csoportba. Egy-egy szőlőfajta az antocianinokat keverve tartalmazza. Lehetnek kék, ibolya és vörös színűek."
  "Az antociánok (E163) egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig."
 • Kisszokee
  #259
  Hali Mindenki!

  Sikerült egy érdekes dolgot kihoznom...
  Volt öregecske pálinkám, "demizsonban" tárolva. Csak annyira régi, hogy gyakorlatilag nem volt pálinka illata. Vegyes, ha ez bmit számítana.
  Nos, fogtam egy volt vörösboros kannát, 5 liter, gondoltam ebbe fér,plusz fér mellé méz is... Kimostam a kannát, a vbortól, persze nem lehet 100%-osra, de igyekeztem. Beletöltöttem a pálinkát, és kicsit zöldes színe lett. Gondoltam csalóka az edény miatt... Adtam neki mézet, összeráztam, irdatlanul. Ezután érkezett a meglepetés: olyan zöld lett a cucc, mint vmi mosogatószer. Illatra semmi kirívó, ízre enyhén mézes, elég pálinkás.
  A kérdés, hogy a vbor maradéka miatt lett ilyen színű vagy mitől?

  Köszönöm előre is.
 • pálinkaüst
  #258
  A könyv linkje: A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák...
 • pálinkaüst
  #257
  Végre megjelent és bemutatótermünkben (Budapest, VIII. kerület, Asztalos Sándor u. 9-12) kapható, valamint a weboldalon (www.palinkaust.hu) keresztül utánvéttel is megvásárolható könyvünk, melynek címe: A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák...
  Ez a 146 oldalas könyv szemléletes módon mutatja be, hogyan lehet egyszerű eszközökkel pálinkát, snapszot, semleges ízű alkoholt és egyéb alkoholféléket, valamint illóolajokat desztillálni.

  Készítsen Ön is pálinkát, tanulja meg, hogyan működnek a pálinkafőző és lepárló berendezések, miként lehet cefrét készíteni, és milyen lépések vezetnek egy finom saját párlat élvezetéig. Minden bizonnyal e könyv áttanulmányozását követően önmaga is el tudja majd készíteni kedvenc italát, valamint mivel az illóolajok lepárlását is ismertetjük, játszva saját likőröket, parfümöket vagy gyógyító szereket is készíthet majd. Ez a könyv minden olyan témával foglalkozik, mely a hagyományos desztillálással kapcsolatos, beleértve az üzemanyagokat, az alkímia gyógyító szereit és az egyszerű desztillált vizet is.

  A lepárlás egy művészet, ezért így is kell nekifogni. A történelmi áttekintés mellett a lepárló vagy pálinkafőző kiválasztásával kapcsolatos javaslatokat és az utóbbi ezer évben összegyűlt gyakorlati tapasztalatokat is ismertetjük. Az összefüggések megfelelő megértésével hamarosan Ön is a lepárlás mesterének mondhatja magát.

  Ez az ideális könyv azoknak, akik rendelkeznek már lepárlóval vagy pálinkafőzővel - és azoknak is, akik most szeretnének egyre szert tenni.


  A könyvben részletesen és érthető módon kerülnek ismertetésre a következő témák:

  * a lepárlás történelme
  * a lepárló berendezések működése
  * lepárló típusok
  * a pálinkafőző tisztítása, tömítése
  * cefre készítés
  * alkohol lepárlás elméleti alapjai
  * egyszeres és kétszeres lepárlás
  * lepárlási hibák
  * kihozatal
  * tárolás, alkoholtartalom beállítása
  * különböző alkoholfajták és előállítási módjuk (pálinka, arrak, whisky, konyak, gin, grappa, rum, vodka, stb.)
  * néhány tipp a macskajaj elkerüléséhez
  * illóolajok kinyerése
  * általános tudnivalók a gyógynövények, illóolajok és aroma olajok világából
  * gőzdesztilláció
  * parfüm
  * hideg eljárás (maceráció)
  * alkímia alapjai
  * teljes növényi elixír készítése
  * üzemanyagok desztillálása

  A könyv csak nálunk kapható!
 • 29spotty
  #256
  Pálinkk és borok Jó kis oldal, hasznos lehet!
 • szodizs
  #255
  Dal a Pálinkáról

  Egy régi dal, új köntösben:

  "Köszönöm mindenkinek, akik ebben a Nagy Melóban részt
  vettek!
  S persze a továbbiakban minden Kedves Barátomnak, aki megnézi,megosztja és tetszikeli a youtubon is! Szükségünk van rá!

  Most igazán örülök... és zeneileg nagyon boldog vagyok!

  Fogadjátok szeretettel: Posztobányi László "
 • csocso76
  #254
  Sziasztok ismét van egy 40 literes billenthető dupla falú pálinkafőző jó áron..,http://www.expressz.hu/searchResults.do?s_=1&so_ns_rid=1&s_qu_contents=p%C3%A1linkaf%C5%91z%C5%91&x=categories%3A1&x=regions%3A1 [email protected]
 • dj adrián
  #253
  szisztok. Egy kis segítségre lenne szükségem.
  Almából készítek cefrét. Mikor kell bele tenni a fajta élesztőt? Pektinbontót is kell bele tenni? HA igen azt mikor?
 • Dobronski
  #252
  Mikor a legalkalmasabb a cefre a főzésre? Már amikor leveszem a hordóról a fedelet, alkohol szag csap meg, és félek hogy veszít az alkohol tartalmából... :/
 • Gerypapa 95
  #251
  Na megkóstoltam ma este a februárba kifőzetett törköly pálinkámat :) Hát mit ne mondjak .. ütős ugyanakkor ízletes pálinka lett ;)
 • jimySz
  #250
  Pálinka weboldal gyűjtemény: Pálinka
 • pálinkaüst
  #249
  A tudáshiány megszüntetése érdekében állandóan web oldalunk (www.palinkaust.hu) bővítésén és új könyveken dolgozunk. Elkészítettük a több országban már évek óta nagy sikerű, szakmailag elismert könyvünk, "A tradicionális lepárlás művészete"-nek magyar nyelvű változatát, mely a részletes történelmi áttekintés és az egyes lepárló alaptípusok ismertetése mellett többek között a cefrézés lépéseivel, az otthoni pálinkafőzés részletes leírásával és egyéb alkoholfélék elkészítésével, valamint az illóolajok kinyerésével is foglalkozik.

  Jegyezze elő könyvünket minden kötelezettség nélkül már most!
  [URL=http://www.palinkaust.hu/hu/termek/tradicion%C3%A1lis-lep%C3%A1rl%C3%A1s-m%C5%B1v%C3%A9szete-p%C3%A1linkaf%C5%91z%C3%A9s-lep%C3%A1rl%C3%A1s-ill%C3%B3olajok-%C3%A9s-tov%C3%A1bbi-t%C3%A9m%C3%A1k]"A tradicionális lepárlás művészete" című könyv[/URL]
 • badel96
  #248
  ELFOGYOTT AZ ÖSSZES ÜVEG!
 • badel96
  #247
 • badel96
  #246
  Sziasztok! Eladó 11 üveg, 1 literes, 96%-os Badel márkájú alkohol. Üvege 3000Ft. Érdeklődni ezen a mail címen lehet: [email protected]

 • pálinkaüst
  #245
  Sziasztok!
  Német, teljesen vörösrézből készült pálinkafőzőket, fajélesztőket, szeszfokolókat, előfőzet elválasztó szettet és egyéb kiegészítőket forgalmazunk a cég hazai márkaképviseleteként.
  A pálinkafőzőkre 3 év garanciát adunk, és természetesen magyar nyelvű használatival és szaktanácsadással szolgálunk minden vásárlónak.
  www.palinkaust.hu

  Íme kedvcsinálónak a legkisebb lepárlónkról egy videó (650 literes is van, a videón egy 0,5 literes látható):
 • kuhn
  #244
  Köszönöm,remélem fog sikerülni.
  Megtudnád nekem mondani,hogy ennél hogy zajlik a lepárlási folyamat?
  A segitséget köszönöm.
 • retarder
  #243
  Elöször nézd meg a képeket ezen a lengyel fórumon ( frakcionáló és reflux lepárlókról)
  http://bimber.ovh.org/galeria.html sokat tanulhatsz a részletekröl.

  Azután olvasd át ezt a fórumot, http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206163

  És ha még van kérdésed ott megválaszolják……

  Sok sikert,
  retarder
  http://bimber.ovh.org/galeria.html http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206163
 • kuhn
  #242
  Sziasztok.
  Egy reflux lepárlót szeretnék késziteni tudna nekem valaki segiteni.
  retarder?vagy barki aki tud róla valamit.
 • robur68
  #241
  Sziasztok ,,szesz"-testvéreim.
  Ha valakit esetleg érdekelne 20 liter, 2006-os évjáratú, 51% alk. tartalmú ,,Besztercei szilva" pálinka akkor irjon.
  A minőségére és ,,tiszta"-ságára garanciát vállalok.
  Ugyanitt van még 10 liter körtepálinka is.Mindkét fajta pálinka a saját gyümölcságyán érik jelenleg is!!!!
  A cím, ahova irhattok: [email protected]
 • paloca
  #240
  Sziasztok! Az első lefőzésnél meddig is érdemes főzni, hogy oda ne kozmáljon?
 • Prenker
  #239
  Sziasztok!

  Szlovéniából importált pálinkafőzőket forgalmazunk.A jövő héten érkeznek 100l,80l, és 60 literes berendezések.
  További információk ill képek a főzőkről a www.vasbolt.hu , illetve a www.savallotartaly.hu oldalon tekinthetők meg.
  Továbbá saválló bortartályokat és saválló pálinkahordókat is forgalmazunk.
  Üdv.
  PrenkerPálinkafőző berendezések és borászati eszközök