36
  • BiroAndras
    "Sztem nem a proci a nagy energifaló, hanem a mechanikus részek"

A mechanika csak itkán működik, a proci folyamatosan (legalábbis amikor dolgozik a cucc, nem csak utazik).
  • BiroAndras
    "Én azt próbáltam elmondani, hogy ha a ROM-ba égeted az OS-t, akkor azt nem lehet kinyírni földi parancsokkal. Stimmt?"

Ebben igazad is van, a többi résszel vitatkoztam.
  • Epikurosz
    Elbeszélünk egymás mellett.
    Én azt próbáltam elmondani, hogy ha a ROM-ba égeted az OS-t, akkor azt nem lehet kinyírni földi parancsokkal. Stimmt?
    A fogyasztás más téma. Sztem nem a proci a nagy energifaló, hanem a mechanikus részek (antennák, napelemek ide-oda tekergetése). Különben az energia ügyekben én már régóta mantrázom, hogy nem elég egy energiaforrás, kell mellette pld. radioaktív sugárzást hasznosító aksi is.
  • BiroAndras
    Ja, és még 1 : A szonda ugye 10 éves, tehát a proci éa az OS is gyakorlatilag múzeumi darab.
  • BiroAndras
    Az ilyen szondákon nagyon spórolni kell az energiával, nem lehet 150+ W-ot zabáló procikat fellőni. Plusz el kell viselniük az intenzív sugárzást évekig, így nem lehet akármilyen kis csíkszélességű procit használni (vagy nehéz és ezért drága árnyékolás kell, ami nem is nyújt teljes védelmet). Szóval ezek a procik sokkal kisebb teljesítményűek, mint ami neked otthon van (RAM dettó), így az OS sem lehet olyan nagy és komplex (mellesleg egyszerűbb OS = kevesebb hiba). Viszont itt legalább lehet feltétlezni, hogy a júzer nem egységsugarú, hanem tudja, hogy mit csinál, és se vírus se hacker nem nagyon veszélyeztet.
  • dez
    Na ja, de a legjobb OS sem véd meg attól, ha ugyanannak a programnak két rutinja eltérően használ egy a program saját területeként vett memóriaterületet.
  • Epikurosz
    Azért ez elég nagy blama, hogy egyáltalán ki lehet ütni az oprendszert. Az oprendszernek olyannak kelle lennie, hogy soha, semmilyen alkalmazás ne tudjon tiltott memóriacímre írni, vagyis minden alkalmazás egy virtuális gépen fusson (JVM-ugye ismerős?).
    Az oprendszert meg nem kell frissíteni, minden újabb feladat elvégezhető célalkalmazásokkal is. Akár ROM-ba is lehet égetni az egész oprendszert. és akkor azt csak az atombomba tudja kiütni.
    -------------
    No, de másért jöttem ide:
    ma este 8 órakor érdemes rákattanni a Polaris Csillagvizsgáló honlapjára, mert Galántai Zoltán az űrvárosok témáját fogja boncolgatni élő adásban. www.mcse.hu
    "Az űrvárosokig és tovább (Galántai Zoltán) (élő közvetítés, 120 perc)"

webcast - Jól mondom?

• Bexter
    A vád, gondatlanságbol elkövetett Mars szonda gyilkosság!
  • dez
    Hát, annak a mondatnak akkor van értelme, ha így néztek ki a NASA-tól küldött parancsok: memóriacím, parancs - és mondjuk valaki a 2457743-es bájt helyett a 5345345-es bájtra küldte a kis parancsát... Hát, szép is lenne, ha ez így menne. De amúgy a jelentésben le is van írva, hogy nem ez történt. 2 programozó egymással nem egyeztetve módosította a programot, így ugyanaz a memóriacím mást jelentett az egyik által írt kódnak, mint a másiknak. De ez sokáig nem derült ki, mert nem kapott olyan parancsot a szonda, amiben ez számított volna. Aztán amikor ez mégis megtörtént, a parancs hatására az adott programrész nem a megfelelő helyre írta be a parancsnak megfelelően módosított paramétert.
  • sathinel
    hát ja) elég béna a OS lehet ha még a memóriacímzést sem ellenörzi, hogy ne akadjon ha ott van valami. már ha tényleg memóriacímre írták. Linux alatt hack közben lehet olyat csinálni, hogy a memóriában futó alkalmazás helyére direktben beilleszted a progidat. Ha béna a rendszergizda, akkor símán észre sem veszi, hisz a rendszer újraindítja máshol a hiányzó alkalmazást. Amit beillesztettél meg jogosultságod van. mivel azt ellopod az előző progitól. más helyzetben elég értelmetlennek tűnik, vagy az OS nem túl bonyolult:D
  • GyuriX2572
    Ez nevetséges! Hova tart a világ -.-
  • sathinel
    lehet hogy a munkásokkal is ez történt? vagy valami hasonló?:D
  • Epikurosz
    No, igen, rettentő pocsék munkát végeznek, de irtó jo a piárjuk :-).
  • Rudicsek
    Ha a cikket nem is kommentálom..: Az első fotó valóban rettentő jó kép
  • dez
    Hülyeséget beszélsz, már meging, bee...
  • mrzool
    Látszik, hogy nincs sok fogalmad a szoftverfejlesztésől és tesztelésről. Szerinted mégis hány sorból és hány függvényből áll egy ilyen kód? Hát elárulom nem csak annyit csinál, hogy összead két számot...

Elég sokáig tesztelik a földön ezeket a patcheket, mindegyik mars-szondából van legalább egy darab másolat a laborban, amivel játszadoznak. A feltöltés után fél évig nem okozott parát ez az apró bug, tehát sejthető, hogy egy elég speciális esetnél akadt ki a szoftver. Szomorú, mindenesetre az 5x-ös élettartam alatt bőséges információval látott el minket az MGS.
  • bvalek2
    Fura elképzeléseid vannak a privát cégekről. Én is egy olyannál dolgozom, és ahol vagyok, onnan látom más cégeket is, és még rosszabb, hidd el. Ha felosztják a piacot, és a saját szemétdombjukon monopolhelyzetbe kerülnek, akkor a verseny hiányában elkényelmesednek, és roszabbak lesznek mint a 70-es évek állami vállalatai. Sőt, egy demokratikus ország állami vállalata jobb mint egy monopolhelyzetben lévő cég, mert az előbbinél legalább van társadalmi kontrol, míg az utóbbi tényleg olyan mint egy diktatúra. Belülről látom, szóval ez nem vélemény, hanem tapasztalat.
  • teddybear
    Ez már unalmas.........
  • Epikurosz
    Privát cégnél páros lábbal rúgták volna ki ezeket a "mérnököket".
    A NASA, JPL, GODDARD stb. mind állami szervezetek.
  • teddybear
    Legfeljebb csak úgy, hogy nem volt pénz jobbakat fogadni, vagy felvenni még egy tesztert is.
  • Soundmaker
    A szonda computere azért szállt el, mert mikor rátöltötték a Vistát még nem volt érvényesítve, és mivel a MS nem küldte meg időben az érvényesítő kulcsot ezért a vista önállósította magát... De az is lehet hogy a windows anti-spyware progija tévesen vírusnak ítélte a szodna napelemeit forgató szoftvert és kírtott belőle egy rakat szubrutint, ezért a szonda meghülyült...
  • Wittgen
    Minden szondát addig kellene nyomon követni, amíg meg jeleket ad, ez a 2 éves időtartam elég hülyeség.
    Az meg már az okosok hibája, hogy updatelték a szoftvert, még mielőtt mondjuk letesztelték volna vmi szimulációban, hogy ez nem okot-e hibát. Pl láttam már wint behalni, mert frissítve lett...
    Ezt a programozói bakint, meg a 2 mérnök töketlenkedését nem hiszem, hogy a csökkenő támogatások számlájára lehetne írni.
  • Epikurosz
    Dez!
    Azért, hogy odaírják, először fel kell KÜLDENI. Megint nincs igazad. Beee! :-)
  • asysoft
    Nekem egy ócska scifit idézi, ahol az XYZ237es bolygóról származó géplények meglátogatják az embereket
  • Scamp
    Ami tökre mehet az tönkre is fog menni.Murphy is megmondta.Ha emberek építették akkor ennek az esélye négyzetesen nő...
  • wander01
    tényleg vörösesbarna, zöldhöz semmi köze nincs :) vagy szarakodik a monitorom...
  • bossgolem
    Ez biztos nem egy munkát végző ember hibája, mert ezt nem csinálhatja pusztán 1 ember. De igazán ügyesek voltak
  • Zedas
    Igen, kellemetlen, mert vörösesbarna. Ha tényleg zöldnek látod, az gáz.
  • Sundance
    Hmmm, most, itt kell megtudnod, hogy színtévesztő vagy..... :(
    Az a "zöld" az olyan vörösesbarba hogy ihajj
  • Mynet
    elég durva az első kép a villámokkal (olyan frankenstein feelinges):)
  • Taxy01
    Azért ez tényleg jól bírta. Az emberi tényezőt meg nem lehet kizárni. Aki dolgozik, az hibázik is. Ez ilyen.
    Mindenesetre megariszpekt az MGS-t irányító mérnököknek. És hasonló a Spirit és Opportunity csapatnak.
  • Epikurosz
    A zöld valójában barna.
    Igen, ezeket sztaniolba csomagolják, ajándékok Mars istennek.
    Programvezető: Fuk Li - ez jó, csak egy c betű hinyzik. Ilyen nevekkel nem csoda, hogy elcseszik a küldetéseket.
  • dez
    "A vizsgálatok kimutatták, hogy a szonda vesztét egyértelműen a fedélzeti számítógép rossz memóriacímére küldött parancsok okozták."

Khmm, ez a mondat számítástechnikailag értelmetlen. Rossz memóriacímre való írásról van szó.
  • WinG
    nem semmi, hogy ennyie ideig működött. nekem egy kicsit amúgy furcsának tűnik a harmadik kép az MGS-ről, mintha egy nagy zöld sziklán lenne két napelem :D
  • LADA Kalina
    ha így folytatják csak 4.-ek lesznek a sorban az oroszok, kína és az eu mögött...
  • syn7h37ic
    Azért ez nagyon szép eredmény, hogy 10 évig működött a rendszer.