479
Húsevő növények
  • hiper fizikus
    #479
    A TV-ben egy dokumentumfilmben mutaták nem is olyan régen, hogy van hőtermelő növény is. A büdöségre fogékony rovarokat vonza így magához.
  • steweee
    #478
    micsoda topic !
  • alexander01
    #477
    Akinek nem volt lehetősége a tegnapi élő, on-line előadást meghallgatni a vénusz légycsapó neveléséről, az most megtekintheti az előadás felvételét az RNBT YouTube videócsatornáján. A csatorna címe: http://www.youtube.com/user/RNBT2009

    Ugyan itt megtalálható a korábbi, a rovaremésztő növényeket általánosan bemutató előadás felvétele is!
  • alexander01
    #476
    Idén második alkalommal rendezünk élő, internetes, on-line előadást a rovaremésztő növényekkel kapcsolatban. A mostani előadás témája a mindenki által jól ismert vénusz légycsapó lesz. Az előadás ingyenes és egy játék is kacsolódik hozzá. A részletekről az RNBT honlapján találtok leírást. http://www.rnbt.hu

    Mindenkit szeretettel várunk!

  • hiper fizikus
    #475
    És a novényeket evo húsevokhoz mit szóltok ?
  • Scany01
    #474

    ezt a tőzeget mondta
    mikor bementem a mezőgazdasági boltba akkor csak ilyen volt(úgy kértem hogy
    tápanyag szegény tőzeget kérek és ezt adtak mivel más nem is nagyon volt)

    bocsi de siettem és nem néztem meg alaposon hogy ugyan az a személy írta mind 2-őt
  • plu604
    #473
    "válaszoTOK?" hányan vagyok? :D
    A biolandet nem ismerem. A Novobalt tőzeg tuti jó, azt tőzegmohából készítik. Ha tőzeg, vagy valahova rá van írva hogy "sphagnum", akkor jó. Azt azért nézd meg hogy ne legyen benne SEMMILYEN hozzáadott tápanyag, mer az megöli a növényt!
  • Scany01
    #472
    köszönöm a válaszotokat

    nem rég rendeltem kancsóka magot és vetem tűzeget de nálunk olyan volt hogy: bioland rostos natur tőzeg ez jó hozzá?
  • plu604
    #471
    Így nemigazán tudsz vele mit kezdeni, próbáld meg biztosítani neki a legoptimálisabb körülményeket, és reménykedj hogy életben marad. Tudod, rengeteg napfény, magas páratartalom, csak ioncserélt vagy esővízzel locsold, stb.
  • Scany01
    #470
    nem tudom mert a héten kaptam és ilyen volt.
  • plu604
    #469
    Attól függ. Van benne rovar? Lehet hogy azért feketedik mert "túl sok a tápanyag". Néha előfordul. Az is lehet hogy már simán "öreg" volt a csapda. Telelt a növény? Ha nem, akkor sanszosan haldoklik. Ha igen, akkor ez természetes, nem kell aggódni, majd hoz újakat. Kérdezősködj itt, a fórumban.
  • Scany01
    #468
    üdv
    van nekem egy kis méretű vénusz légycsapóm és van közte egy fekete csapda meg egy félig fekete csapda ezekkel mit kezdjek meg hogy tudom megakadályozni őket?
  • alexander01
    #467
    Akiket részletesebben is érdekelnek a húsevő növények, azoknak érdemes megnézni ezt: http://on.fb.me/14gDWSs
  • Legend Killer
    #466
    LOL.
  • Teitr
    #465
    epic :D
  • Spaw
    #464
    :D
  • tigerbácsi
    #463
    azért vannak buta emberek :-D

  • Spaw
    #462
    ha nagyon kicsi a növény érdemes a tövénél levágni a virágot mert minden erejét a virágzásra fordítja,semmit nem fejlődik és szinte biztosan elpusztul. szaporítani meg tőosztással a legegyszerűbb.
  • Teitr
    #461
    Nálam az a helyzet, hogy ismerősnél volt télen, ott volt megfelelő hőmérséklet. Közben elkezdett virágot hozni(szára már kb 10cm magas), ezzel mit kezdjek? érdemes magról szaporítani? vagy vágjam le a tövénél? Szeretném szét is ültetni, mert kb 3-4 darab lehet a cserépben elég zsúfolt. Tudtok adni vmi tanácsot? Köszi, teitr
  • Spaw
    #460
    a légycsapónak az a frankó ha még mozog amit eszik.pár éve foglalkozom a tartásával és szaporítom is, de azt mondom hanyagold a szúnyoglárvát. ha amúgy is van akváriumod gondolom megfordulsz állatkereskedésben, némelyikben pedig van elő lisztkukac azt jobban szeretné. de ha semmit sem adsz neki nem lesz baja.eredeti élőhelyén azért kényszerül rovarfogásra mert a mocsaras talaj tápanyagban szegény. ha novobaltban tartod abban azért van elég tápanyag. évekig is elhúzza benne. télen amúgy sincs kaja, pihentetni kell.
  • Legend Killer
    #459
    Hogyan tartsunk légycsapót:

    A növény tartásához mindenképpen párás környezetre van szükség. Florárium a legjobb megoldás, de egy állandó vízzel teli tálca körülötte is megteszi. Floráriumnak használhatunk egy régi akváriumot vagy terráriumot is. 100% tőzegmoha (Novobalt) teljesen megfelelő számára, bár van aki ezt 50% mészmentes homokkal keveri. Csak lágy vízzel szabad öntözni, desztillált víz (nem ioncserélt), felforralt és lehűtött csapvíz vagy esővíz is megfelel a célnak. Alulról öntözzük, szerencsére floráruimban ezt nagyon ritkán kell megtenni. Arra figyeljünk, hogy tápoldatot nem kaphat, mert tönkremegy. Szereti a minél naposabb helyet, csapói ettől belül szép pirossá válnak. Nem kell etetnünk, sokak szerint ha éhezik a növény akkor lesz a legszebb piros színű. Persze ha rovartáplálékot kap, akkor jobban növekszik. A növény kissé különböző leveleket hoz, tavasszal szélesebbeket, hogy jobban kihasználja a napfényt, nyáron elnyúltabbakat, ősszel viszont lassul a levelek növése, légycsapónk készül a téli nyugalmi időszakra, melynek betartása nekünk is ajánlatos. Ilyenkor a növényt tegyük 3-15 fok közötti hőmérsékletű helyre, mondjuk két ablaküveg közé (ha nálunk olyan ablak van). Enyhe fagyot még képes elviselni.

    innen az info.
    bár gondolom ezt te is tudod. fagyasztott vörös szúnyoglárva, bleehhhhh, fújj! :D
    szal sztem nem kell aggódnod, el van sokáig. de én alig értek hozzá, talán lesz aki bővebben kifejti a dolgokat.
  • Locna
    #458
    Sziasztok!

    Ma kaptam egy vénusz légycsapóját, és szeretnék 1-2 dolgot tisztázni, ha lehet.
    Azt olvastam itt is és máshol is, hogy etetni egyáltalán nem kell, majd fog magának, ha kell. Na most az a gond, hogy ebbe a lakásba a 4 év alatt mióta itt lakom még 1 szúnyogot sem láttam, nem hogy legyet. Hálisten a tűzálló szúnyoghálónak. Szóval előbb útóbb minden képpen kell adjak neki valamit, gondolom a végtelenségig nem bírja "kaja" nélkül. Ilyenkor, télidőben mivel hejettesíthetném a szúnyogot, legyet? Történetessen akvarizálok, szóval fagyasztott vörös szúnyoglárva mindíg van itthon. Próbálkozott már valaki hasonlóakkal??
    A másik pedig, hogy....bár akvárium mellett van, egyenlőre nem paludáriumban, vagy hasonlóban. Az alátétébe teetem vizet rendessen, hagy párologjon. Viszont a cserép alja amiben van a növény lukacsos. Nem lesz gondja, ha folyamatossan kapja alulról a vizet?

    Köszönöm a segítséget!
  • Legend Killer
    #457
    :D

    nekem van kancsókám, csak növényházban vettük piciként és hát picik és szinte semmi vizet nem zavarnak a repkedő izék körében :D.
  • tigerbácsi
    #456
    :-DDDDD nm vagyok homár, nem kapsz virágot :-D (bocs az offért)

    még nem találkoztam Vele :-)

    ám a nagyon pici Vénusz Légycsapója (kb 3 cm átmérő, nagyon pici levelekkel) 1399 HUF; ami már szebb (kb 7 - 8 cm átmérő, elég jó állapotban) 1999 HUF ez a Lágymányosi hídnál lévő OBI-ban.
  • Legend Killer
    #455
    VEGYÉ NEKEEEEEM!!!!! :D

    és hozd a buszos csajt mellé.
  • tigerbácsi
    #454
    ma megyek obiba megnézem :-)
  • cenobite
    #453
    OBI-ban, Baumax-ban általában szokott lenni. Bár lehet hogy most várnak tavaszig, míg újra lesznek. Nem tudom, régen voltam már ezeken a helyeken.
  • XZsolesz
    #452
    Hali szeretnék Vénusz Légycsapóját tartani de nem találok helyet ahonnan tudnék szerezni vagy csak olyan helyet tudok ahonnan nem érné meg nekem ha tud valaki segiteni megköszönném
  • Spaw
    #451
    itt sokat olvashatsz, vagy itt is. de ha kérdezel ebben a topikban is szívesen segít bárki. én csak vénusszal foglalkozom komolyabban úgyhogy csak abban tudok segíteni.
  • rapider
    #450
    Hello!

    Új vagyok itt is és a témában is, de hála feleségemnek most már a gazdája vagyok 6 különféle húsevő növénynek. Szeretnék tőletek tartási tanácsokat kérni,vagy csak egy linket ahol van leírás a növényeimhez.

    Drosera capensis 'all red'
    Drosera admirabilis
    Papagáj kürtvirág (Sarracenia psittacina)
    Pinguicula 'Hans'
    Nepenthes Alata
    Dionaea muscipula 'Big mouth' vagy Dionaea muscipula 'fine tooth x red' Sajnos ezen nem volt cimke.

    Előre is köszönöm.


  • Alien1515
    #449
    Enyém egyszerűen Husi
  • denevil
    #448
    http://www.flickr.com/photos/39142629@N02/3640685563/ ez az én drágámról a megvétel után pár héttel készült :D csak sajna nem ilyen pirosak a csapók már :( pedig az olyan szép, és tök sokat napoztatom akkor mért nem pirosodik? ja és petti majonéz a neve^^
  • Alien1515
    #447
    Ahan köszi. Amúgy tegnap kihagytam 999 forintért vettem auchanban, de kíváncsi vagyok a tiédre is, ha azon huszon valahány levél van :D remélem tudsz képet mutatni
  • Teitr
    #446
    nyugalmi időszak kb novembertől februárig tart. 5-15 fok között kell tartani, csökkenteni kell az öntözést, tilos etetni!
  • Alien1515
    #445
    Permetezni nem szoktam, de én arra gyanakszom, hogy az Auchanban ( ott vettük ) adtak neki valami tápszert vagy vmit és az miatt lettek az első pár levelek ilyen furák. De most már jönnek mellette a többiek és azok már szépek. Ezek a gyp-s levelek meg már kezdenek fejlődni. Hát mindenesetre fura volt Kb mikortól lesz a nyugalmi időszak? Még addig vmikor belinkelek egy képet. Ti is mutassatok valamit
  • Teitr
    #444
    Fura, még nem láttam ilyet. Permetezni szoktad? Mert lehet, hogy megégett a napon a vízcseppek alatt. Mennyiért vetted? Ha jól számoltam kb 15 levele van, ami 3 növény. Én baumaxban vettem 3ezerért egy olyat, amint több, mint 28 levél van, és még mindig folyamatosan nő. Tavasszal majd szétszedem őket, ha túlélik a telet.
  • zvaragabor
    #443
    Majd teszek be én is a napokban képet.
  • Alien1515
    #442
    Hát akkor linkként Kép 1 Kép 2 Nemrég vettünk egy csapót és a bal oldali csapó ( kép 1) és az alján levő levél ilyen fura zöld ,,festékhiányos''. Eddig még siha nem láttam ilyet, szvsz a klímaváltozástól lehetett. Egy ideig nem is nőttek, most mintha picit nagyobbak lennének. Elég fura.
  • Alien1515
    #441
    sry a 2-ért
  • Alien1515
    #440
    http://href.hu/x/a0rd