32
-
angol #32 nekem attól intelligens egy ház hogy éppen ki él benne -
#31 ami elromolhat az el is romlik... -
teddybear #30 Vegyel egy olcsó kéziműszert, és mérd meg a gép és a kábel tesje közötti váltófeszültséget, mielőtt összedugnág a kettőt. Ha ez tíz-húsz voltnál több, neked is földelési gondjaid vannak. -
sathinel #29 Ez sem rossz rendszer:D -
Caro #28 Biztos a TV teszi rá, nem magától töltődik fel? Mert néha engem is szokott rázni, nem baj, majd az elosztóra rákötöm a földelést, és probléma megoldva.
De ha valami elektronika csinálja, akkor azt lehet kinyírom vele :S -
nbarnabas #27 hát én is félve fogom meg néha a koax kábelt, mert igaz nem vészes mennyiségűt nyom bele a tv de eléggé zsibbaszto élmény tud lenni, így ha szerelem akkor az első hogy tv-ből ki -
waterman #26 akkoriban mindehol gányoltak.. én ha bedugom a tv kártyába a kábel-tv -t, akkor az LCD monitor kezd el vibrálni. nem kicsit. mondhatni rettenetesen és ráadásul nem is egyfolytában, hanem néha erősödik néha gyengül. nem tudok vele mit kezdeni. azt mondta valami okos, hogy "föld hurok", meg hogy "a mai tv-k áramot juttatnak a kábelbe vissza".. hát egyikhez sincs lövésem sem, szerintem az itthoni földelés is egy kalap sz*r. -
teddybear #25 "Ja és egyébként nem kell több kilométer kábel. Tapasztalatból mondom, hogy a villanyszerelés csillagpontos volta miatt kb duplája a normál villanyvezeték mennyiségnek, erre jön egy buszrendszer, ami csak összeköti a csillagpontokat, ezért egyáltalán nem sok, plusz a riasztók kábelezése és egy struktúrált kábelezés, ami meg amúgy is hasznos, a számítógép hálózat miatt. "
Akkor nem láttál "igazi szakmunkát" eddig.
Az én lakásomban, hetvenes években épült lakótelepi, a szaki sokkal kevesebb dróttal intézte el a hálózatszerelést, mint Te. Sorbafűzte a konnektorokat, a nullát hozzákötötte a fűtéscsövekhez, stb.
Az egész akkor derült ki, amikor a kábelnetes modemem testelése, és a számítógép földje között kb, 110-120 voltot mértem, és felboncoltam a hálózatot. Azt hiszem, az "öreg" igen sűrűn csuklott egy darabig, mivel ráadásul mindehova kék szigetelésű aludrótot használt. -
greekboy #24 Én a Barátnő Trial Version 9.0-nál járok már, de még ez is nagyon bugos, ráadásul gyakorta hangos és sokat zúg. Aztán néha nem túl jó a hőleadása sem és nekem kell jegelnem, ráadásul a telefonos kapcsolat is elég szar, néha pedig nem lehet kilőni a taskokat. Bár mondjuk amikor rám konnektál, akkor úgy gondolom nem is annyira rossz fenntartatni a supporotot... Bár lehet, hogy itt az ideje egy upgrade-nek. :-) De ez sajna, megint inkompatibilitasi problemakkal jar es tanulhatom ujra az egesz softwaret. Ja es nekem mindig csak licence-set sikerult szereznem, tehát mindig csak masodkezbol jutottam hozza az ahitott progihoz. Ja es a Baratno 9.0-nal a csomagolas nelkuli OEM valtozat a nyero. :-) -
#23 Ja és egyébként nem kell több kilométer kábel. Tapasztalatból mondom, hogy a villanyszerelés csillagpontos volta miatt kb duplája a normál villanyvezeték mennyiségnek, erre jön egy buszrendszer, ami csak összeköti a csillagpontokat, ezért egyáltalán nem sok, plusz a riasztók kábelezése és egy struktúrált kábelezés, ami meg amúgy is hasznos, a számítógép hálózat miatt. Az egész lelke egy erre a célra készített eszköz, ami a ház és az én igényeim szerint van programozva, de bármikor átprogramozhatom. Rádófrekvenciás dolog nincs, mert az nem megbízható, de vannak ilyen technológiák is. Pontosabban a tévétávirányítók ilyenek, mert azokkal így irányíthatók a szomszéd szobából is a tévék, illetve a ház összes világítása és elektromos eszköze. Aki pedig olyan hülye, hogy ráköti a hűtőt is, az megérdemli, mert nincs mindennek értelme. A rendszer ára egyébként nem olcsó, de egy építkezés költségéhez viszonyítva elhanyagolható 2-3%-ot tesz ki. -
#22 És ebben mi a kunszt?
Ezeket a dolgokat a mi házunk is tudja, már régóta elérheő ez a technológia és vásárolhatók ilyen eszközök. Mi már eleve így építkeztünk, és ennek megfelelően kábeleztük a házat, így egy kicsit egyszerűbb volt, de vannak utólag beépíthető rendszerek is. -
Damon #21 "Egy alapkiépítettségű intelligens ház legalább 10 000 euróba kerül majd, a határ persze a csillagos ég."
???
Ez gondolom csak a rendszer egy része, mert ha valaki 10 000 euróból (~2.500.000 Ft) egy lakható családi házat épít, akkor én már most rendelek minimum 5-öt...
Egyébként szerintem elképesztő, hogy a barlangból hova jutottunk. (Hogy a jövőben hova jutunk az már más kérdés.) -
Caro #20 Pedig biztos, hogy előbb-utóbb úgy lesz, mert sokkal rugalmasabb és ésszerűbb, mint ez. -
Caro #19 Bocs, de RJ-45 port, nem utp port.
UTP, az a drót, a csatlakozó RJ-45.
Egyébként én is így gondolom. Egy sima IP alapú hálózatba be lehetne őket fűzni, esetleg egy picit megtoldani a kommunikációs szabványt, hogy tápfeszt is kaphasson a hálózatból, és akkor nem kéne mindenhez külön adapter sem (óra, meg ilyenek, azért mindent nem bírna el). -
GVG #18 sztem a v3.0-ás már nem annyira elavult;D -
Atees1987 #17 akkor csináld meg, sok sikert (Y) -
Atees1987 #16 ez a jövő :) -
waterman #15 miért van az, hogy minden "inteligens" házban azzal mérik az inteligenciát, hogy hány kilométer drótot építettek be? a felső képen ha összefognánk a vezetékeket, akkor kar vastagságú köteget adna ki. a légkondi mind a 15 üzemmódjához kell külön drót? DE minek??
miért nem lehetne az ilyen "inteligens" otthonokban "épeszű" technikát alkalmazni? pl utp portot mindenre. 5 éve is már volt olyan technika, hogy netről állítgathatom a ház hőmérsékletét. be lehetne vonni őket egy szimpla hálózatba, minden eszköz tudná, hogy "kazán" vagyok, "hűtő" vagyok, "kültéri hőmérő" vagyok. beküldenék a gyűjtött adatokat a közösbe és egy palmtop-nyi méretű számítógép elvinné az egészet. ehhez semmi képpen nem kéne 25 kilométer kábel, meg még a ház is el lenne látva mindenhol nettel. -
ROTFLMAO #14 Nekem mar evek ota van intelligens hazam itt magyarorszagon.
Reggel felebredek, felhuzodik a redony, a futes eleve be van allitva X fokra, ahhoz nem kell nyulnom, csipasan kimegyek a furdoszobaba fogatmosni, kozben elkeszul a reggeli. Leulok az asztalhoz, kozben a TV bekapcsol. Szolok hogy "Nem tul halk?" Es a hangero beallitodik a megfelelo szintre. Es meg folytathatnam...
Ha valakinek szuksege van ilyen renszerre, akkor keresse a BARATNO v1.0 -t, nekem bejott. -
sathinel #13 Egyébként tetszik. Csak okosan kéne. Mint a Japánok. Ők kifejlesztettek egy robotkutyát, amit megnéztek mennyire tanulékony, és használható, majd kocsikba is berakták, ahol időjárásból, napszakból, vezetési stílusból megtanulja, hogy mit szeretsz hallgatni, milyen beállításokkal használod a kocsit, stb. Ha megtanulja a ház hogy szeretsz élni, és mit szeretsz, akkor jobb szerintem mint beprogramozni. Persze ettől még meg lehet neki mondani mit csináljon. -
sathinel #12 A következő az lessz, hogy áramütés ér, ha a házba táplált adatokkal ellentétest csinál: -
quentit #11 "Amennyiben Yannick egyedül van otthon, a rendszer automatikusan blokkolja az internethozzáférését és a televízióban kizárólag gyermekműsorokat nézhet."
Konzervatív f*sz.
Diktátor.
Amúgy meg egy kevés. Ennél sokkal többre lenne szükség és lesz is majd... -
Caro #10 Mitől lenne?
Rádiófrekvenciás kommunikációról nem ír a cikk. -
Redpaladin #9 jó nagy lehet az elektroszmog ebben a házban,majd 10év mulva sirhatnak hogy rákos vagyok-rákos vagyok.... hmmm -
kozmate #8 De miért kellett ehhez 25 km kábel? -
Marko001 #7 szerintem nem olyan bonyolult az élet, hogy ennyire meg kéne könnyíteni a sok felesleges baromsággal... -
Szefmester #6 pl itt:"A központi technikai helyiségben fut össze a házban elhelyezett 25 kilométernyi kábel." 6. bekezdés, 2. fele -
#5 azt gondolom ezek a technológiák elég megbizhatóak már,
és szerelésük is elég könnyü - persze nem olcsó - de itt németországról beszélünk,
semmi sem olcsó ott - a legujabb technológiáknak megfelelő kazán
is egy vagyonba kerül és az is egy standard felszerelése egy háznak,
ez csak egy ujabb befektetés - a magtakaritásokat ami hoz pedig
behozhatják az árát. -
#4 mennyire ideje volt már - egy ideje jelen vannak ezek a technológiák,
és mindenki intelligens magavásároló dolgokat akart
olyan egyszerü és apró ezek - nagyon megkönnyitik a dolgokat.
sok ember életét változtatják majd meg, a felállitott rutinok
segitenek - pl ha reggel látjuk a tükörben a kilóinkat
és egy harmonogramm készül róla - elhizás ellen - stb.
talán ez a sok kábel egy kicsit elavult már - és a nyilt hálózat
eleve biztonsági kérdéseket vel - pl. ki néz a kamerámban. -
#3 25km-t hol olvastad? Na mindegy. Szerintem nem lesz az átlagember kiváltsága, mert nem hoszem hogy az átlagember élvezné a magas fentartási és karbantartási költségeket. Gondoljunk csak bele, lehet, hogy egyszerűbb lesz az életünk, de jelentősen megnőhet a lakásunk hibahajlandósága. Valamiért elromlik valamelyik elektromos kütyü, egy motor, és reggel máris nem tudom felhúzni a redőnyt. :) Kicsit vicces... Majd ha milliárdos leszek esetleg, addig maradok az olcsó és földhözragadtabb megoldásokhoz. -
Caro #2 Én is gondolkoztam ilyeneken, de lehet, hogy túl "geek"-esen, mert én a terminálokat modulosra gondoltam, mint a PC, azt kötsz rá, amit akarsz.
De ez a 25 km kábel abszurdum, egy optikai kommunikációs hálózat kell, semmi más, vagy esetleg sima UTP/STP, mert az sokkal elterjedtebb, és olcsóbb, csak azt mindenhez külön kell kivnni, hacsak nem sima hálózati eszközként kapcsolódnának. -
#1 Csak nehogy fellázadjanak és kinyirják azt aki beteszia lábát egy ilyen házikóba