418
Igazság vagy teória? Neale Donald Walsch: Beszélgetések Istennel
-
Aspyrin #98 Szia. Nem olvastam a könyvet ezért csak arra tudok hagyatkozni, amit írtál.
A filozófia erre az álláspontra is megoldást kínál.
A misztikus élmény az Istennel vagy "világlélek"-kel való egyesülés. A legtöbb vallás szakadékot lát Isten és teremtményei között, a misztikusok viszont épp e szakadék megszűntéről számolnak be. Azt tapasztalják, hogy "feloldódnak" Istenben vagy "egyesülnek" vele. Az egyesülés pillanatában a misztikus "elveszíti önmagát", eltűnik Istenben, akár csepp a tengerben.
Egy indiai misztikus Angelus Silesius (1624-1677) a következőképpen fogalmazta meg a folyamatot:
"Amikor én voltam, nem volt Isten. Most már csak Isten van, én nem vagyok."
Összegezve: az irányzat egyáltalán nem újkeletű. -
Newfronter #97 ""Hát az biztos hogy nem Isten szentlelke ami benned dolgozik (mármint amit most írsz az nem azt sugalja)"
Isten útjai kifürkészhetetlenek..."
- Hát ez lol, ne hülyeségekkel válaszolj hanem normálisan, vagy akkor ne is válaszolj!
"Akkor add meg néhány tulajdonságát. Ha egy sincs neki akkor nyilvánvalóan nem létezik."
- Olvasd a Bibliát, tudod READ.NFO!! :D
"Van jópár lehetőség a világvégére ami ezt megakadályozza. (pl. kapásból az entrópia növekedése)"
- inkább az emberi hülyeség. :D
De ha jobban meg akarsz ismerkedni a keresztyén élettel, akkor látogass meg egy evangélikus vagy református templomot! ;)
Ezekben a közösségekben ténylegesen dolgozik a szeretet, nem úgy mint a világiakban...
-
Fehér Puma #96 nem mehet az offtopic , mert ha mégis feltévedne vki aki olvasta az ha benéz kb azonall ki is fordul. mindent a maga helyén...2.még abba a topicba se írd be szerintem ezeket a kérdéseket amivel kapcsolatos, mert kiröhögnek. Én már pár éve igen kiveséztem azokat a bibliai ellentmondásokat amire egy hívő sem tudott válaszolni, de ezek egyike sem tartozik bele. -
AranyKéz #95 "Hát az biztos hogy nem Isten szentlelke ami benned dolgozik (mármint amit most írsz az nem azt sugalja)"
Isten útjai kifürkészhetetlenek...
"Definíciót hogy adhatnám meg??? [...]"
Akkor add meg néhány tulajdonságát. Ha egy sincs neki akkor nyilvánvalóan nem létezik.
"Ezennel nem bészelek többet ebben a topikban ezekről, csak hát AranyKéz akarta úgymond... [...]"
Úgyse olvasta senki se a könyvet szóval mehet az offtopic. (Különben is, Isten így akarja)
"Isten nem feleslegesen teremtette az embert ez természetes, és hogy pontosan mi miért, az majd ott derül ki az örökkévalóságban. :)"
Van jópár lehetőség a világvégére ami ezt megakadályozza. (pl. kapásból az entrópia növekedése) -
Newfronter #94 Hát az biztos hogy nem Isten szentlelke ami benned dolgozik (mármint amit most írsz az nem azt sugalja), de lehet hogy ez a nagy ellentétes kinyilatkoztatásod az ami később átfordít a másik oldalra.
Definíciót hogy adhatnám meg??? Egy ember nem ismerheti Istent teljes valójában, mert nem találkozott vele közvetlenül, egyedül Jézus ismeri 100%-osan, de a mostani válagban senki sem ismeri teljesen, nem is ismerheti. De tényleg ne ez legyen ennek a topiknak a témája.
Ezennel nem bészelek többet ebben a topikban ezekről, csak hát AranyKéz akarta úgymond... de itt be is fejeztem, ez az én vélemény, a te véleményed is megvan, az egy dolog hogy nem tudsz meggyőzni az ellenkezőjéről. De eleget tapasztaltam az életben, hogy idejussak, szóval nem vagyok szűk látókörű. :)
A topik témája nagyon jó, legalább erről is van téma az SG-n, ami mostanság ritkaságszámba megy. A könyvet nem olvastam, igaz van 1-2 ellentmondásom kapcsolatban vele, de van ami "jól hangzik" a bevezető kommentből. Isten nem feleslegesen teremtette az embert ez természetes, és hogy pontosan mi miért, az majd ott derül ki az örökkévalóságban. :)
-
AranyKéz #93 "Alátámasztanád? Mert nem fogod tudni!!!"
Add meg isten definícióját vagy sorolj fel pár okot hogy miért is kéne hogy létezzen. Megcáfolom, nyugodt maradhatsz.
(A #88-asban speciel az "első létezőt" megcáfolására gondoltam /azaz azt a kijelentést hogy az univerzumnak szüksége van egy alkotóra/)
"Emberek írták, DE Isten szentlelke által,"
Ebben az esetben Isten szentlelkének akarattya hogy én itten pofázzak és cáfolgassak.
"jó lenne ha elolvasnád mielőtt kritizálod!"
Nem látom hogy miért kéne elolvasnom. Kicsit furcsa hogy a könyv eredetét pont a könyv támasztja alá, nem ? -
Fehér Puma #92 bibliai ellentmondásokkal lehet bizonyítani de ezekből remélem egy sem fog itt elhangzani , mert épp elég teológiai vitát folytattam ahoz ,hogy tudjam sosem úgy végződik ,hogy az egyik fél megtér, vagy a mésik rájön ,hogy nincs isten. Általába sehogy sem végződik mert a végtelenségig lehet húzni. -
Newfronter #91 Alátámasztanád? Mert nem fogod tudni!!!
Emberek írták, DE Isten szentlelke által, de jó lenne ha elolvasnád mielőtt kritizálod! -
Fehér Puma #90 Nyugi,ennek van már kitalálva egy topic "Biblia értelmezése" néven. Annak semmi értelme nem lenne ha veszekedésbe fullna az egész. Csak annak a vitának van értelme ahol a felek nem olyan emberek akarnak lenni akiknek igazuk van ,hanem vagy olyanok akik a vitában felülkerekedésük során megerősíthetik hitüket az álláspontjukban , vagy akik alulmaradásuk során tökéletesíthetik álláspontjukat. Egy vitában csak győztesek vannak, ha a felek megértek rá. -
AranyKéz #89 És ha azok a szerencsés véletlenek tényleg csak szerencsés véletlenek ?
Furán hangzik és képtelenség elfogadni, tudom :P
-
AranyKéz #88 A biblia tudtommal egy faszságokkal teli könyv amit emberek munkáiból válogattak össze. Az isten(ek) létezését amúgy is könnyen ki lehet zárni, a biblia által leírtat meg főleg.
-
AranyKéz #87 Isten nem avatkozik bele, mert nem létezik. Ennyi a lényeg, gyerekek :)
Occam borotvájának a segítségével, főleg bizonyítékok hiányában, elvethetjük istenke létezését.
-
GVG #86 igen, nem olvastam -
Fehér Puma #85 egyébként tényleg nem olvasta senki a könyvet ? -
Newfronter #84 Nem írták át, de nem baj. Csak újra lefordították, hogy a modern mai nyelvvel is érthető legyen. -
GVG #83 nem a biblia, csak azt mondom hogy nem tudom ha van Isten, akkor miért csinálja? ez a munkája, vagy csak hobbiból... -
Fehér Puma #82 egyetértek. de aki nem is akarja elfelejteni az se ebbe a topicba bizonygassa. :) -
Fehér Puma #81 Hogy az egyház mit fogad el és mit nem konanizáltnak az sztem nem isten akarata szerint van. :) ha aszerint lenne akkor már igen csak régen lezárult volna a konanizáció. (s ,hogy akkor ki akarata szerint van? ezt már ki sem kell fejtenem tovább lehet gondolni) -
ZsirosKenyer #80 bibliát felejtsétek el, ha 20x nem írták még át akkor egyszersem.. -
Fehér Puma #79 ez a legideilőbb kérdés ebben a topicban. ugyanis ezzel azt a könyvet is meg lehet kérdőjelezni amiről szól a topic. N.D.W szerint isten tudta ,hogy mi a jó és mi a rossz, tudta fogalmilag, de nem tapasztalhatta meg , mert ő csak a szeretet volt és a jóság. ez olyan mint amikor megtanulja a kis gyerek az illemkockát de azt sem tudja ,hogy mi az, mert nem volt még lehetősége megtapasztalni. rosz példa de remélem érthető:))
a bibliai szemszögéből ha vki megakarja vizsgálni akkor annyit tudok mondani, hogy ez is egy bibliai ellentmondás. -
GVG #78 Amúgy azon gondolkozom, ha van Isten, akkor miért csinálja a dolgokat álló nap?
Olyan nincs hogy nem érdekből, hobbiból teremtene bolygókat? a biblia szerint is 6 napig csinálta a földet...és vasárnap, mikor letelt a munkahete, megpihent
Amúgy lehet hogy szemléletváltása volt, mert a biblia 2007 évvel ezelőtti kiadás...azóta kiadathatta valaki mással az újat...csakhát az ő által teremtett egyház (mert végülis mindent ő teremtett) eltussolta, kiröhögtette a másik elméletet
A technika/tudomány pártjára is állhatott, mivel miután a világháborúk végetértek, rohamosan megindult a fejlődés számtech terén is...;)
-
asdfjkl #77 de amúgy hogyha Istennek csak jó tulajdonságai vannak meg mindent kitölt a szeretete(ez de nyálasan hangzik),akkor mégis honnan tudta hogy mi az a gonoszság hogy megteremtse?(bocs,ha hülye kérdés,de úgy látom ti vágjátok a témát-már aki-,és ez eléggé érdekelne) -
GVG #76 hát végülis néha a szerencsét(véletlent) is annak lehet nézni ha nagyon akarod
-
Newfronter #75 Pedig van, csak nem láttok a szemetektől. :)
Tessék egy kicsit elgondolkodni ezen! Ő NEM ember!!!!!
De ha meg akarsz róla tudni többet is akkor olvasd a Bibiliát, abban bemutatkozik, hogy ki is ő valójában. Tehát a Biblia egy önéletrajz valójában Istenről. -
AranyKéz #74 Akkor ő nem más mint egy baszott nagy számítógép. Merthogy beavatkozásra utaló jelet eddig senki se talált.
-
Newfronter #73 De létezik, csak az ember életét nem úgy alakítja ahogy azt sokan gondolják, hanem az életednek eseményeit, egybeeséseit alakítja úgy ahogy Ő akarja. -
Goth #72 azért hívod értelmetlen gondolkodásmódnak az enyémet, mert te máshogy gondolod. Ugyanannyira hívhatom énis értelmetlennek a tiédet, mert én máshogy gondolom, főleg azért, mert ebben a témában csak spekulatív síkon mozoghatunk, nem tényekre támaszkodva. -
_Vegeta_ #71 Ugyerzem nemnagyon erted a problemat...ezen sajnos nemsegithetek plussz meg faradt is vagyok. :D -
Goth #70 Ez rettento ertelmetlen gondolkodasdmod. Gondolod ha volna ISTEN nem foglalkozna veled vagy jozsival vagy akar vegas kollegaval?
Persze hogy de. Meg is tehetné, ha beavatkozna a teremtmenyei eletebe akkor nem lenne mas mint egy ugymond strategiai jatek jatszoja, és közbe meg tényleg lehet az. Ő nem csak szemleloje az esemenyeknek, persz felteve ha valoban letezne.. -
_Vegeta_ #69 Jah oks aszittem el sem olvastad. :)
#67: :D -
#68 tessék! beszélgessél istennel! (az Isten angol!) -
#67 jó cucc lehetett . -
#66 hát akkor Isten nem szereti az RTS-eket:C -
#65 olvastam, egyetértek vele. -
_Vegeta_ #64 Ez rettento ertelmetlen gondolkodasdmod. Gondolod ha volna ISTEN foglalkoznak veled vagy jozsival vagy akar vegas kollegaval?
Persze hogy nem. Nem is tehetne meg, ha beavatkozna a teremtmenyei eletebe akkor nem lenne mas mint egy ugymond strategiai jatek jatszoja. Ő csak szemleloje az esemenyeknek, persz felteve ha valoban letezne.. -
_Vegeta_ #63 neoreg3: ajanlom figyelmedbe #34et. :) -
Goth #62 én mindig azt mondtam hogy nincs Isten, ugyanakkor mégis gyakran használom azt a szóösszetételt, hogy k*urva isten b*ssza meg, ami ugye így eléggé ellentmondásos, deazért mégis szükségesnek érzem.
Na de mostanában próbálok hinni istenben és azon gondolkodok, hogy miért ad szép életet a köcsögöknek, akik benyalnak neki. Ha már egyszer isten, akkor alapvető lenne, hogy nem kivételez, legfőképp nem szimpátia alapján, mert amit isten művel, az nem más, mint a pofátlanság új szintre emelése :0
De ha meg van isten tényleg akkor beszoptam, mert a pokolra kerülök, de azért remélem érzitek, hogy ez tiszta fantazi. -
Goth #61 ha mindegy hogyan szólítom, akkor szólíthatom seggecynek is? :O
merthiszen nem haragudhat meg, mert ha megharakszik, az azt jelenti hogy hajlamos az unszimpátiára, amihez márpedig agy kell, amihez márpedig test, ami márpedig nekye nem lehet -.- Fú de nagyot gondoltam. -
Goth #60 :DSASDaSD
nem tudom miért, de nagyot nevettem. -
#59 -||-