44
  • maestro85
    #44
    Ja, ebből csak az a lényeg, hogy nem kell a sikerhez az, hogy a leggyorsabb procid legyen, legyen többmagos, legyen rá rendes szoftvertámogatás (lásd pl. r600-Vista ahogy már más fórumban kifejtették). Nem kell félteni szerintem az AMD-t, csak a sok "nyomi" inteles (bocsi, de legyetek objektívek és ne elvakultak) reménykedik az AMD eltűnésében, mert a sok furcsa lépést, mind rossz döntésnek hiszi. szvsz
  • maestro85
    #43
    Itt a pont. A jövő gépeit az alapján építik, hogy minden legyen benne, úgy mint ahogy már ma is e-felé haldunk (zene-fotó mobilok, helymeghatározó GSM-PDA csodák). A jövő nappalija is ez lesz amit a Windows Media Center valósít meg jól, HTPC-kben ugy ilyen van? Egy gép több monitor, és amit már a szegény országokhoz tervez a Microsoft, hogy egy géphez csatolsz több egeret, így nem lesz gond egy többpmagos géppel egyszerre 3 monitoron, 3 egérrel-billenytűzettel mozizni, netezni, játszani egy időben... (azért a memóriakeresztmetszet még szűkös, de ez lesz a jövő, jól belátható). Én már várom!
  • dez
    #42
    "Szerintem a Procifejlesztéshez most az NVidia mutatja a követendő utat, a 8800-as sorozatában már 80 db feldolgozóegység van."

    Nem éppen, mert ezek igen csak nem teljes értékű procimagok, tehát nem tudnak bármilyen CPU-s programot futtatni, csak nagyszámú matematikai számítást végezni. És egyébként 128db van belőlük. (Ez is mutatja, hogy elég egyszerűek egy CPU maghoz képest.)

    A helyes irányt (megint) az AMD mutatja: sima CPU magok összeépítése GPU-val.

    "Az AMD legújabb procija már natív 4 magos lesz"

    Lesz belőle 1- és 2-magos is természetesen.

    "csak az lesz vele a gáz, hogy a teljesítménye a 4 magnak talán egy picit jobb lesz, mint a mai Core2-esek 2 magjának a teljesítménye..."

    Honnan szedted ezt a hülyeséget? A Xeon 5355-ösnél lesz 9-40%-kal gyorsabb (feladatfüggően), ami 4-magos, Conroe alapú (mint a Core2 Duo) szerverproci...
  • JTBM
    #41
    Szerintem a Procifejlesztéshez most az NVidia mutatja a követendő utat, a 8800-as sorozatában már 80 db feldolgozóegység van. Szerintem pár éven belül az intel és AMD processzorokon belül is ilyen nagyságrendű processzorszám lesz.

    A mai új játékok már tudják kezelni a multiprocessing-et, pl. a Supreme Commander már tud 2 v. 4 magot kezelni, lehet, hogy többet is, csak olyan nincs a piacon. ;-)))

    Az AMD legújabb procija már natív 4 magos lesz, csak az lesz vele a gáz, hogy a teljesítménye a 4 magnak talán egy picit jobb lesz, mint a mai Core2-esek 2 magjának a teljesítménye...
  • Mice
    #40
    a guglit nem azért írja a kedves fórumozó társaság mert jókedvű és mert ha beírod a címsorba akkor jön a csoda

    azért írják, hogy a kedves fórumozó emelje meg léci a löttyedt valagát a ku#va életbe!

    de azért leírom, hogy ha valaki aki esetleg rátalál rajtad kívül legalább találjon benne infót

    amúgy meg mit akarsz tudni? az, hogy integrált kapásból azt jelenti, hogy a legolcsóbb hw-esek is jobbak nála, az hogy 940es széria kapásból azt jelenti 1-3 éves fejlesztés ergó amit kell neki (irodai, dvd, film, gui emészthető felbontásban és refreshben azt tudja..) másban nincs értelme gondolkozni. az integrált ui. gémre a büdös életbe nem lesz jó. max még ha nv vagy ati lenne vagy intelből a nagyon újakkal esetleg a 2002 vonaláig megjelent gémek lowest detailben. az s3-ból a chrome edition köbö a régi tnt2/geforce2 szintjét kapirgálja, de soxor még ezen régi agp-s kártyák is elkalapálják ezeket az integráltakat a legtöbb gémben pedig azok lassan már múzeális történelmi darabok lesznek és már a bolhapiacon is 1-2ezer huf-ot max ha el mernek értük kérni.... dvd-ben és filmeknél esetleg nyerhetnek az integráltak ellenük, de csak mert támogatják a mai multimédiás cuccokat ami a régi chipeknél nem volt mint support. de amúgy teljesítményben gémre értelmetlen... max ha szereted a több éves klasszikusokat

    az nv és az atinak már vannak komolyabb számolási képességű chipjei meg az intelnél a 945ös széria kezd valamit kapisgálni de az életbe nem fognak tarolni mert nincs dedikált memóriájuk-->mindent a rendszermemóriából vesznek el ami olyan tempóban még egy 128ddr grafmemhez képest is mint az sdram kontra hdd swap esete... arányaiban köbö annyival lassabb

    linkként meg gondolhatnád, hogy magyarul semmi nincs fent a neten de ha előveszel egy tök mezei angol szótárat és a teljesítményt (mert gondolom,hogy nem a lapka fekete mintázata vagy lábszáma érdekel) bevágod oda, akkor láss csodát az általad említettről kapásból az első 10 találat között van egy wikipediás cikk e termékcsalád történetéről és egy a téged nagyon meggyőzni akaró inteles marketingtrutty, viszont ott meg van legalább egyéb detail

    de ha még netalántán hozzávágnád a comparison (összehasonlítás) szót is láss csodát rögtön van találat!

    de érdekes! kérlek majd ha egyszer nem leszel "ennyire" elfoglalt majd meséld már el amúgy nekünk, hogy hogy tellik el egy ilyen gugli-keresős napod majd itt: jó! léci! mert én például marhakiváncsi lennék hogy éli meg a magad-fajta offtopicos lusta dög egy ilyen napját

    komolyan mondom semennyire nem kapnám fel a vizet ha egy normális szimpla kérdés lett volna a hsz-edben, mert azt mondom nem tudsz róla és csak puff benyomnám a 2 linket, de ku$vára felidegel amikor valaki még oda is írja, hogy én kerestem amikor nyílvánvaló, hogy egy az integrált gpu-s piacot dominánsan uraló cég termékeiről (főleg ami még nem is a legfrissebb hanem már jóideje ott van) szóló infókból dunát lehet rekeszteni a netes témákból és az illető marhára nem az igazat írja csak lusta dög!

    vááááááááááááááá
  • dez
    #39
    A programok legtöbbször kisebb ciklusokból állnak, amik egyrészt sokszor futnak le, másrészt elég kicsik ahhoz, hogy beférjenek vagy a L2, de akár a L1 cache-be. Így a futási idő kisebb része a memóriához való hozzáférés. Ezért írtam a memória-másolást: ott nincs más dolga a procinak, mint innen kiolvasni, oda kiírni - na ilyenkor tényleg nagyrészt a memóriára vár (de itt is csak az adatra, a kis másoló-ciklus bőven befér a L1-be, onnan fut).
  • dez
    #38
    Az a bibi, hogy az unrarozás sebessége lassabb, mint egy egyszerű file-copy. Ebből látható, hogy nem a vinyón múlik a dolog, legalábbis ha jól van megírva a program (pl. egyik szálon unrarol, másik szálon meg tölt/ment, amely művelet a DMA használata által csak pár % prociidőt eszik).
  • torrente111
    #37
    sziasztokabban kérném a segítségeteket,hogy ha vki tudna bővebb infót erről a VGA-rol: Intel 940GML integrált.mert sehol sem találok hozzá leírást köszönöm. gugli is volt
  • BiroAndras
    #36
    Ha a kód optimalizálva van, akkor többnyire elég az a cache. Például azért is, mert többnyire mind az adatot mind a kódot többször is felhasználja a proci, így 1 olvasásra több művelet is jut.
    Egyébként meg, ha igazad lenne, akkor a ma kapható legolcsóbb proci is közel olyan teljesítményű lenne, mint a leggyorsabb. De elég csak az azonos cache mérető, de eltérő órajelő vagy felpítésű procikat nézni, azok közt is elég szép különbségek vannak. Vagy nézhetjük azt is, hogy pl. az AMD prociknál a nagyobb cache alig növeli a teljesítmény.
  • Godefroy
    #35
    A "cache nevű izét" valóban arra találták ki, hogy gyorsítsa az adat és utasítás mozgást, csak hogy ezek az L2 cache adat izék max 4 Mb osak ami mondjuk a 32 bittel címezhető 4 GB RAMnak 1000-ed része... és odáig is el kell mozgatni az adatot ami ugye időbe kerül, aztán vissza a RAMba hogy felhasználhasd.

    A RAR-os felvetésre a proci ott elég sokat pihen, ugyanis az egész folyamat úgy indul HDD->RAM->CPU->RAM>HDD. az egész folyamatban az a HDD írás olvasás elég sok időt elvesz.
  • Alfa Of NS
    #34
    Ok, kösz. Ha nem figyelt az ember, akkor úgy jött le a korábbi cikkekből, mintha totál újratervezték volna. De ezek szerint mégis megvolt a maga evolúciója.
  • BiroAndras
    #33
    Eggyébként ebben a cikkben egész jól leírnak egy új technológiát, ami picit jelentősen javíthatja a procik kihasználtságát.
  • BiroAndras
    #32
    "Hiába a több MIPS meg GIPS ha az adat meg a memórában csücsül ami vagy 1000x lassab a procinál"

    Erre találták ki azt a cache nevű izét (meg még egy pár trükköt), ami mostanság a procik kb. felét kiteszi. Jól tervezett architektúra, és jól optimalizált kód esetén a proci nem nagyon pihen.
  • dez
    #31
    (Persze ez feladat-függő is, egy egyszerű memória-másolás közben tényleg nagyrészt várakozik a proci. De pl. egy unrar közben nem.)
  • dez
    #30
    Profitálna, profitálna, főleg egy "elég erős proci"... :) De egy mai proci inkább csak ilyen 10-20%-ot. Szal azért annyira nem lassúak azok a mai ramok, a mai procikhoz képest. A vinyó viszont tényleg nagyon lassú.
  • lee56
    #29
    ...nemhát, de egy elég erős proci talán profitálna pl. ddr4-es jó időzítésü ramoktól (majd egyszer), szal eléggé megnőhetne a rendszer össz-teljesitmény, főleg integrált memóriavezérlővel...
  • dez
    #28
    Hát, azért egy 2x gyorsabb ramtól nem lesz 2x gyorsabb a proci.
  • Godefroy
    #27
    Az a baj, bármilyen qrva gyors a proci a perifériák qrva lassúak.
    A RAM is lassú de igazából a vinyó a szük keresztmetszett.
    Hiába a több MIPS meg GIPS ha az adat meg a memórában csücsül ami vagy 1000x lassab a procinál vagy a vinyón megy a memória bővítés ami 1 millioszor lassabb a procinál!

    Ha ez változna akkor lenne fejlődés, egy 20 éves proci is 10x gyorsabb mint az adat amit a Rambókl ki tud nyerni!

    A processzorok életük nagy részében várakoznak...
  • Sanyix
    #26
    Hát nem igazán nyomta le még így sem az amd eladásait, az igazából jópár éves tervezésű procikat. Lassan itt a k8l, sőt opteronoknál már itt is van, és elég ütősnek ígérkezik. Pentium 5 meg nem is fog kijönni. A pentium nevet már lejáratták a szuper p4-esekkel, majd hülyék lesznek ilyen néven kiadni a jó procikat. Pentium marad a butított procik neve, mint most.

    Integrálás meg nagyon jó ötlet, és semmiben sem korlátozza a kompatibilitást, inkább a kompatibilitás korlátozza a teljesítményt... mert ha az elavult x86-ot hagynák úgy egészben, és újat csinálnának, elég szép dolgokat lehetne művelni.
  • Dodo55
    #25
    Ez az integrálás dolog nagy hülyeség, nagyban korlátozná a platform kompatibilitását.
    Amúgy szerintem nem sok ideje van hátra az AMD-nek. Nem tudja tartani a lépést. Most kitalál pár új dolgot, hátha az megmentheti, de én nem hiszem. A Core 2 teljesen lenyomta az AMD eladásait, és akkor még a Pentium 5 ki se jött...
    Meg hivatalosan még be se jelentették. Illetve be, csak még nem ezen a néven :)
  • dez
    #24
    (Megjegyzem, néha még ma is "FSB"-nek nevezik a procinak adott alapórajelet, amiből a többi órajelet generálja.)
  • dez
    #23
    Egyébként a "CPU busz" kifejezés az FSB-t (Front Side Bus) jelenti alapvetően, AMD prociknál ilyen már évek óta nincs, hanem integrált memvezérlő (így a kettő nem zavarja egymást), plusz a HyperTransport busz a rendszer többi része felé. Az AMD új megoldásai közül az egyikban ezen a HT-n kommunikálna különféle mellékprocikkal (ami lehet akár GPU is, vagy valamilyen ipari alkalmazású mellékproci). A másik megoldásban egyenesen a prociba lenne integrálva ez a mellékproci (alapesetben GPU, de később lehet más is). Ez utóbbi neve a Fusion. Az egész koncepcio neve meg Torrenza platform.
  • dez
    #22
    "Ennel tovabbmenve az integralt megoldasoknal milyen lenne ha csak az alap ram-bol dolgozna mindketto?!"

    Ez eddig is így volt a chipsetbe integrált grafikánál. Lassú is... grafikára. De egyéb számításokra elég jó lehet, ha elég erős amúgy a gpu.

    Már ma is van sok alkalmazás, ami ki tudja használni a többmagos procikat.

    A sima CPU magok gyengék 3D gyorsításra, éppen ezért találták ki a GPU-kat. :)

    Mostanában sokat újít az AMD, és az Intel későn kapcsol, de sajnos utna - a Microsoft módszeréhez hasonlóan - erőből lenyomja a másikat.
  • dez
    #21
    Még pontosabban: Pentium Pro -> Pentium III -> Pentium M -> Core -> Core2.
  • totmaga
    #20

    Szerintem pedig az intel hatalmas piacvesztes elott all!

    A grafikus-processzor es processzor integralasaval hogyan kemenyithet az amd(viziok):
    - Ahogy kvp mondta: "cpu buszara kapcsolodo videokartyak kiadasa lenne, mivel igy kolcsonosen atjarhato lenne a cpu es a video ram" Ennel tovabbmenve az integralt megoldasoknal milyen lenne ha csak az alap ram-bol dolgozna mindketto?!

    - Mar lassan a 4 magnal jarunk de 1 alkalmazas a 2-t is bajosan hasznalja egyszerre (nem tudom mennyire helytallo, de a ~4 eves jovoben sem lesznek szerintem olyan otthoni alkalmazasok, amelyek 2-3 szalat allando jelleggel kihasznalnak, es ebbe a jatekokat is beleertenem. Viszont milyen lenne ha a grafikus-chip alapbol be tudna fogni a folos magok szamitasi kapacitasat! Inkabb ugy mondanam, hogy beallithatjuk(mondjuk a fejlesztok) hogy hany magot szeretnenk 3d gyorsitasra hasznalni, es ezt akar dinamikusan is valtoztatgatna ! Atom lenne... Meg itt jeleznem, hogy valamennyire tisztaban vagyok vele, hogy ez igen bonyolult es jelenleg megvalosithatattlannak tunik etc...

    - Mostanaban mar tobb laptop fogy mint asztali pc.. Nem maga az alom(es piaci szukseglet) lenne egy a jelenlegi aranyokhoz kepest joval jobb integralt megoldas?!

    Szoval ha lenne ra lehetsogem en mar degeszre vennem magam amd reszvenyekkel.

    Meg egy slusszpoen:

    - A szamitasi teljesitmeny joval tobb lesz mint ami az irodai alkalmazasokhoz kell, igy a nagyvalalatok esszeru/gazdasagos elgondolasanak a regi terminalos modszer ujragondolasa tunik szamomra. Server chipben az amd ugye nagyon jo volt, a kerdes hogy mennyit tudnak ebbol a tradiciobol feleleveniteni. Mondjuk talan ez van a legtavolabb, es az intel persze jobb is jelenleg ezen a teren(is).

    No remelem meg valamennyire meg helytallo is ez a sok salata
  • dez
    #19
    Tényleg erősen a Pentium Prora épül (pontosabban a Pentium M-re, ami a Prora épült), vegyítve a P4 egyes dolgaival (persze nem épp a NetBurst), megtoldvan 1-2 újdonsággal.
  • dez
    #18
    Azért nem jó ötlet szerinted, mert 5 évente új memóriatípus jön?
    Hány GHz-en menne az a soros busz, 100?
  • Alfa Of NS
    #17
    "a core architektura is csak egy pentium pro megnovelt alu szammal es pipline szelesseggel"

    Most milyen core-ról írsz? A core egy teljesen újra tervezett arhitektúra.
  • AgentKis
    #16
    Gondoloom a magok számának növelésével párhuzamosan, esetleg még annál is gyorsabban fognak változni a tokozások és a lábszámok, nehogymár alaplap csere nélkül fejlesszen gépet a paraszt... Ahhoz meg majd új RAM meg esetleg új videókártya foglalat kell majd. Kirájság! ;-)

    Lassan az asztali gépek is olyanná válnak mint a laptopok. Egybe kell őket cserélni. Még jó, hogy a monitor külön van, de majd csak kitalálnak erre is valamit.
  • kvp
    #15
    "Ha minden igaz, akkor a Nehalem már hardware-es SMP vezérlésű lesz.
    Tehát a proci szenved a párhuzamos számolás rendezésével, a programozó helyett.
    Meg akkor a régi progik is gyorsabbak lesznek ezáltal."

    A szuperskalar architektura pont errol szol, mehozza utasitaszinten. A core sorozat sem csinalt mast csak 3 helyett 4 alu-t rakott minden magba. Igy 33%-al nott a teljesitmeny az azonos orajelu PIII-asokhoz kepest. Az alu-k szamat addig lehet novelni, mig van eleg fuggetlen utasitas a pipeline-ban, ami viszont a programok felepitesetol fugg. Erdemes lenne meg atterni egy uj hardveres utasitas forditora, ami szetszedi az x86-os utasitasokat, atkonvertalja risc-e, majd osszerak belole processzorfuggo kombinalt utasitasokat. Ezt kulonvalasztva a load/store unit-tol tovabb lehet novelni a teljesitmenyt. (a p4 sorozat a rekombinacios lepest kihagyta es ezert volt olyan gyenge)

    Ezen kivul meg lehet novelni a teljesitmenyt nagyobb gyorsitotarral es gyorsabb eleresu fo memoriaval.
  • Dodo55
    #14
    Ha minden igaz, akkor a Nehalem már hardware-es SMP vezérlésű lesz.
    Tehát a proci szenved a párhuzamos számolás rendezésével, a programozó helyett.
    Meg akkor a régi progik is gyorsabbak lesznek ezáltal.
  • n0k0m
    #13
    Ha a fizikai szamitasokat rendesen tudna vegezni a proci+videokartya, az rengeteget dobna a dolgokon. Ha nem kellene korlatozni a fizikai szamitasokat mert lefogja a videokartyat.
  • kvp
    #12
    Az integralt memoriavezerlo a memoriakompatibilitas miatt a jelenlegi formajaban nem jo otlet. Ha bevezetnek a soros busz alapu ram hozzaferest, akkor tobb ertelme lenne es eleg lenne nehany pci-express es fb-dimm csatlakozo a processzorra. Igy akar kartyas processzorokat is gyarthatnanak, mint a slot1-esek voltak annak idejen. Konnyebb lenne skalazni a teljesitmeny is es a regi es uj alkatreszek jobban illenek egymashoz a szabvanyos busz miatt.

    ps: Az utobbi evek osszes innovativ fejlesztese az amd-tol jott. Az x86-64 az amd technologiaja, az integralt memoriavezerlo is, a core architektura is csak egy pentium pro megnovelt alu szammal es pipline szelesseggel. Ennek ellenere az intel jobb gyartastechnolgiaban es a mernokeik magasabb orajelet tudnak elerni ugyanazzal a technologiaval mint a konkurenseik. Az integralt videovezerlo viszont nem uj otlet, ilyen volt a sinclair es a alto is 30 evvel ezelott. Az alapotlet a teljesitmeny feladozasa az integraltsag erdekeben. Az egyetlen amivel nagyot uthet az amd, az az amd cpu buszara kapcsolodo videokartyak kiadasa lenne, mivel igy kolcsonosen atjarhato lenne a cpu es a video ram. (az xbox360-ban ilyen megoldas van)
  • Fen3gyerek
    #11
    jah, 10 ghzes p4-re nem emléxik senki? a64 vs pd nél is vették mint a cukrot az intelt... miért? mert jó a marketing :)
    ezeknek csak olyanok dőlnek be mint Ti.
    mindig azt mondtam hogyha majd látom akkor elhiszem. így lett xp, northwood, a64, x2 és most core2 a gépemben.
    egyébként nem kapcsoltok? sokan azért nem vettek servert mert várták a barcelonát ... és most mivel serverben biztos ütősebb, ezért nyomja az intel hogy mi vagyunk a faxa gyerekek...
  • BCs design
    #10
    nem készül az semmire szerintem egyszerűen nem bírják az iramot
  • RedStorm
    #9
    Azintegrált memóriavezérlő azért tényleg sokatdobhat az összképen. Anno az Atlon 64 3000+o igencsak jól muzsikált. Nagyon szerettem és játékokban tényleg nagyon ott volt. Ma eg Pentium D-m van ezt is szeretem csakhát azért még ne minden használja ki a dubla magot. Az AMD-nek egyetlen lehetősége az lenne ,hogyha olcsóbb lenne mint az intel.Csakhogy jelen pillanatban ez pont fordítva van. Így pedig hát inkább Intel. De én azért nem temetném az AMD-t sem. Egyszer az egyik van fent, másszor a másik.Ahogyan Ati vsNVIDIA:). Ez már csak ilyen.

  • n0k0m
    #8
    AMd-Ati sztem valami nagy dobasra keszul. Es ezerrel tolja a videokartya+proci combinaciot. Ha okos akkor elkezd kifejezetten jatekosoknak fejleszteni, mert alltalaban aki amd-t vesz az nem renderelni, meg szamitgatni fog vele, hanem jatekra veszi. Mig az intel maradhat az irodatechnikaban, a szervereken meg majd osztoznak vhogy. Remelem igy lesz.
  • Zro
    #7
    Nem baj legalább ócsón megvesszük
  • BCs design
    #6
    mire új gépet vennék a core2 már trutyi lesz
  • Akuma
    #5
    Nem mondták sosem, hogy szar, csakhogy nincs kihasználva a 64 bit... (még ma sincs kihasználva) Mostmár eljött az ideje annak, hogy profitáljanak az új technológiákból. AMD szenvedett vele, Intel meg learatja a babérokat. Új procikba természetszerűen bele kell építeni az új fejlesztéseket, hogy lépést tudjanak tartani az esetleges riválisokkal.