295
Hogyan fogjunk hozzá hízni?!
  • ktomi22
    Hát igen, sajnos sokaknak van a hízzással problémájuk.. sajnos.. :(
  • kas123
    én is akarnék hízni...de vh nemtok :S, én sokszor és sokat eszek és sose látszódik meg...még a télen se amikor nem is voltam focizni kint a haverokkal :S.

am nekem azt tanácsolták h este lefekvés előtt kajáljak, mer ha elalszol lelassul az anyagcserém és így jobban megmarad a kaja =).
  • HURRICAN
    Az, hogy sokszor kevest enni nem egyenlő azzal, hogy egésznap rágcsálsz. Az orvos valószínüleg arra gondolt, hogy ugyanazt a kalóriamennyiséget ne 3 hanem 5 étkezésből vigye be.
  • ktomi22
    Találtam 1 ilyet.. várom a véleményeket evvel kapcsolatban is.. na meg a fő kérdéshez: "Hogyan fogjunk hozzá hízni?"
    ---
    "1. Ne keseredj el, hiszen mentális probléma is lehet a soványság!

Sokan állítják, hogy az anorexiát (kóros túlsúlyérzetet) mentális zavarok idézik elő, és általában gyógyszeres kezelést írnak fel. Ugyanígy a stressz is vezethet soványsághoz, illetve akadályozza a tömegnövekedést. Ezért kell kiegyensúlyozott, stresszmentes és egészséges életet élni. Természetesen a vitaminok, gyümölcsök, sport és szórakozás mellett hangsúlyt kell fektetnünk a társadalmi kapcsolatokra, pozíciónkra a baráti körben. Légy elégedett magaddal és a testeddel, hisz Isten mindenkit olyannak teremtett, mint amilyennek lennie kell. Ha saját testünkről van szó, hajlamosak vagyunk olyan hibákat is odaképzelni, ami valójában nincs is ott!

2. Hagyj fel a füstölgéssel!

Sok embertől hallottam már, hogy megpróbálkozott a leszokással, és ez alatt rengeteget hízott. Nem is csoda, hiszen a dohányzás, a nikotin csökkenti az étvágyérzetet. Ha elkezded a leszokást, nincs ami csökkentse étvágyad, ráadásul a nikotinhiány miatt úgy érzed le kell kötnöd magad valamivel, és ez az étkezés, nassolás lesz!

3. A táplálkozásról általában

Miben van sok kalória?
    Sok helyen azt olvasom, hogy egyél sok zsíros ételt, pörköltet szalonnát tonnaszámra stb. Hát nem tudom, ha valaki szívelégtelenségben akar meghalni, akkor rajta. Arról nem is beszélve, hogy a zsír leggyakrabban csak a hason rakódik le és elveszíted az alakod. Ehelyett úszógumikat és zsírpárnákat növesztesz. Nekünk nem ez kell. Mit egyél akkor? A kulcs a szénhidrát. Rengeteg található belőle a kenyérben, tésztában, krumpliban, brokkoliban és a legtöbb zöldségben. A leghatékonyabb tömegnövelő.

Mikor és mennyit?
    Az ajánlott, ha naponta hatszor, kb. 3 óránként eszel, a mennyiség attól függ, hogy mennyit szeretnél hízni, de rosszullétig sose tömd magad :-) Lefekvés előtt és egyél, mert az alvás a leghosszabb időszak, amikor nem jut tápanyaghoz a szervezeted, de csak keveset, és egy jó pohár tejet ajánlott meginni a fehérje pótlására.

Hogyan készítsd el?
    A legtöbb lap azt írja, akkor csinál jó étvágyat egy étel, ha bőven van fűszerezve, így én is csak ezt tudom ajánlani, illetve evés előtt egy feles alkohol tartalmú nedű jó étvágyat csinál, én a Jagert ajánlom :-) Célszerű, ha minden étkezés 3 fogásból áll. Tehát jó, ha kaja után eszel egy kis nasit. Ez lehet csoki, süti, vagy bármilyen édesség. Emellett az Interneten számos recept található, így ezzel részletesebben egyelőre nem foglalkozom.

4. A sport

A sportról általában
    A tömegnövelés egyik fontos része a sport, ezen belül a kondizásról beszélünk. Mindenki fél a mozgástól, aki hízni akar, mert azt hiszi, hogy a mozgástól csak fogyni lehet, és a nagy nehezen felszedett kilóit is leadja. Nem igaz! Fogyni csak a kifejezetten kalóriaégető aerob gyakorlatoktól lehet, pl. futás fél órán keresztül, vagy kis súlyokkal sokszor végzel egy gyakorlatot. A sportolás segít a tömegnövelésben, hiszen nézzük csak meg a testépítőket, méreteiket 70% -ban a helyes táplálkozásnak köszönhetik! Rendszeres edzéssel nem csak a szívedet erősítheted, csökkented a szívroham esélyét, elégeted a káros zsiradékot, remek alakod lesz és nő a tömeged, mégis hogyan? Megfelelően kialakított edzéstervvel bármire képes lehetsz, anélkül hogy minden nap csináld, és nagy súlyokat emelj. Fontos szerepe van a fehérjéknek, hiszen ebből építkezik az izom. Egyél sok húst, rizst, halat, sajtot és tejtermékeket. Elég, ha kétnaponta lemész a kondiba, hiszen az izmok többsége még másnap is regenerálódik. Érdemes tömegnövelőt venni, ha jól tudom az egy hónapra való kiszerelés kb. 3-4 ezer forint. Lányok általában a lábaikat és hasukat edzik. Ami nagyon jó mert a test legnagyobb izma a combizom (quadriceps) és viszonylag gyorsan képes növekedni.

Összefoglalva egyél sok szénhidrátot és fehérjét, minden nap, naponta legalább hatszor, és járj edzeni, emelgess közepes súlyokat, használj tömegnövelőt. Ami mindennél fontosabb ne kényszerből csináld, érezd jól magad, állíts össze egy étkezési és edzéstervet. Ne feledd, ne keseredj el, ha egy hét alatt nem hízol 5 kilót, ez lassabb folyamat. Járj bulizni, szórakozz!

5. Végül az ideális testsúly számítás:

Oszd el a kilogrammban mért testsúlyodat a méterben számított magasságod négyzetével:
    BMI = súly (kg)/magasság (m2)
    19 alatt: alultápláltság
    19-25,9: normális testsúly
    26-29,9: enyhe túlsúly
    30 fölött: kezelendő túlsúly "
    ---
  • CattiBrie
    így első olvasásra az első javaslatok hallatán az jön le nekem, hogy úgy hízhatsz ha "egészségelenül" élsz
    feltételezem, hogy ez azért nem egészen így van
    nem hiszem el, hogy kifejezetten hájasodni szeretnél

ha nem mozogsz, attól nem feltétlen hízol
    ha egész nap eszel, akkor csak megterhelheted a saját szervezetedet
    ...

bár nem értek hozzá egyátalán, de biztos vagyok benne, hogy hízáshoz nem azt kell csinálni, amit egy fogyókúrázónak nem szabad
    persze lehet olyan, akinél bejön a módszer

lehet olyan tippeket adni, hogy ne mozogj és szokj rá a mekis kajára és ne mozogj.. de valószínűleg fél év alatt belehalna az illető :(((

persze tom, ezzel nem adtam választ h miket lehet tenni
    de pl. sport
    sport a hízáshoz, sport a fogyáshoz..
    egészséges táplálkozás a hízáshoz, egészséges táplálkozás a fogyáshoz..
    hm? inkább, nem?
  • ktomi22
    Persze ezzel nem azt akartam mondani, hogy csak az írjon, akinek van valamilyen tapasztalata.. bárki írhat a témával kacsolatban ;)
  • ktomi22
    Hát igen, általában mindenki másképp vélekedik ha ezt a kérdést meghallja, éppen ezért várom olyanok hozzászólásait is, akiknek van saját tapasztalatuk a témával kapcsolatban, és tudnak esetleg másoknak tanácsokkal segítkezni.. pl. mennyit segít a sport.. milyen hízókúrák vannak amik az egészségre nem károsak, vagy milyen hízókúrák károsak.., stb-stb.
  • mila69en
    az hülyeség szvsz ha egésznap rágcsálsz te nem fogyni fogszxD
  • mila69en
    rádásként a tésztafélék! azokta kell erőltetni! de persze ez génektől is függ!! nekem van egy barátom és képes arra, hogy 1-2 hét leforgása alatt ledobjön egy 5-7 kilót vagy éppen felszedjen ugyanennyit:)
  • LeGaS
    az elhízottaknak kell sokszor keveset enni.(nekem ezt mondta az orvosom)
    Aki hízni akar, akkor kevésszer sokat, és kevesebb mozgás. Így 1 hét alatt feljön kb 5 kg :)
  • zmeor
    nos én is várom a hsz-eket
  • mila69en
    szvsz hatékony hízni ugy lehet hogy egésznap rágcsálsz szal nem úgy étkezel, hogy kevésszer de sokat! hanem sokszor kevest:) ezen van a hangsúly! meg nem csak akkor eszel ha éhes vagy:D
  • armageddon666
    +fav :P ez nekem is jóljönne :\ sokat zabálni kéne gondolom... csakhát azt nem könnyű -_-
  • ktomi22
    Sajnos mindenhol csak a fogyókúrát lehet olvasni, de tényleg vannak olyanok is, akik túl soványak és normális testsúlyúak szeretnének lenni. Ehhez pedig hízni kell.
    Igaz sokan azt gondolják, hogy "húde nehéz hízni neked, mi abban a nehéz?!", amikor egyáltalán nem könnyű, közel ugyanolyan nehéz, mint fogyni.

A téma megnyitására azért szántam el magamat, mert hízással kapcsolatos tipeket/leírásokat/tapasztalatokat sehol sem lehet találni, pedig sokak számára szükség lenne rá..(ugye?!)

Szóval ha bárkinek van tapasztalata/tippje/ötlete arról, hogy hogyan lehet hatékonyan hízni, akkor ossza meg itt mindenkivel!