122
  • metaljesus
    nem tudom volt-e innen még valaki ezen a beszélgetésen, de engem elborzasztott, hogy két ilyen ember képviselte a "mi oldalunkat" a vitában. N. Dániel már majdhogynem a modern Robin Hoodnak állította be magát, V. Zsoltnak pedig szinte minden megnyilvánulása agresszív, sőt néha bunkó is volt. abban igazuk van, hogy a kiadóknak változtatni kéne, de nem úgy tűntek mint akik hajlandóak a kompromisszumokra. előtte én sem gondoltam volna, de őszintén szólva a vita után a másik oldal tűnt szimpatikusabbnak. persze egyébként nem :)

az egyetlen, aki tényleg megragadta a lényeget az Pierrot volt, mint már ha jól tudom sok más hasonló esetben is. ő látja hogy nem arról van szó hogy akkor most mindenki kalózkodik a zenével és direkt megkárosítja a zenészeket meg a kiadókat, hanem hogy a fájlcserélés beépül(t) a társadalomba és ez ellen nem kell/lehet védekezni, hanem köztes megoldásokat kell találni. egyébként szerintem jó a cikk, jól írja hogy hogyan is zajlott az egész.
  • BiG G
    Örülök én, de ez a tényen nem változtat egy cseppet sem.
  • greg971
    :D ... érdekes ez a fájlcserélés .. addig jó , amíg nem a te szellemi termékedet cserélgetik ingyen ( gondolok zenére , alkalmazásokra , stb ) ha a ti munkátok értéke veszne el ilyen módon akkor ti sem vartyognátok . Akinek pedig mindene jogtiszta az jelentkezzen
  • Tzupi
    OFF
    ami shareware az nem lesz illegális ha használod tovább, csak nem éred el minden funkcioját vagy(!) letilt 30 nap után pl. (összekevered a full trial programokkal)
    total commanderben ha jol tudom semmi ilyen nincs, egy shareware ami csak piszkál egy egyszerü iq tesztel minden elinditáskor...
    szoval vannak ingyenes szoftverek, nem is kevés. és minden téren ki lehet váltani a pénzes változatát...
    de ne térjünk el a tárgytol...
    én is bocsi.
  • tudatlanka
    Wittgen:Gyula's navigator már viszont free
  • Lame
    Milyen szepen leirta az uriember, hogy miert kerul annyiba egy cd mint amenyibe.
    Meg azt kerdeztem volna meg tole, hogy egy kazetta miert is kerulhet akkor fele annyiba?
  • Acsi
    Az előző postom végén a "Barom" jelzőt ezennel vissza is vonnám, mivel ezzel lealacsonyodok a szerző szintjére, és nem célom azonosulni az ideológiájával.
  • Acsi
    Hello Mindenki.
    Számomra felháborító a cikk írójának a mindenkivel szemben tanusított lekezelő szóhasználata. Valamint az, hogy sok idézetet kiragadtak a szöveg környezetből, ezzel bolondot csinálva abból, akinek a száját elhagyta. Az, meg hogy valakinek a testi adottságait "Jóllakott ovodás" fikázzák, az ismét csak a cikk szerzőjére mutat. Ezúton is gratulálok neked, te barom!
  • Frank99
    a totalcommander nem ingyenes, shareware, 30 nap utan jogtalanul hasznalod...
  • mogyi925
    Mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző verziót. Lehet illegálisan, ingyen warezolni mindent, lehet legálisan, ingyen letölteni, lehet legálisan pénzért, illegálisan pénzért, sőt, meg is lehet venni, ez túl van tárgyalva. Én mondjuk a legálisan, ingyen letöltés híve vagyok, illetve amikor időm engedi, elmegyek egy-egy koncertre.

Csak azt nem értem, kérem szépen, hogy most vettem egy fényképezőgépet, 1G-s kártyával, utóbbi került durván egy tízesbe. A fényképezőgépet fényképek készítésére használom, nem mozifilmeket veszek fel vele, nem tárolok rajta filmet/zenét, ennek ellenére csinos kis összeget fizettem a jogvédőknek. Nem mondom, hogy követelem vissza (egy hasonló, ELTE-n tartott vitán azt mondta valamelyik okos, hogy erre van/lesz mód), inkább csak annyit, hogy kinyalhatják a...
  • Alec
    "Megkérdezhetem, hogy lehet az usaban 10$ egy cd? A kiadók sokkal többet keresnek és valóban nincs rájuk szükség....."

szerinted ott hány példányban adnak el egy lemezt és ezen hogy oszlik el a stúdió és reklámköltség?
  • Duncan Idaho
    EgyébbkéntMi a baj azzal hogy az ember az igénytelen zenét és filmet letölti megnézi elhányja magát és nem veszi meg a filmet?
    Majd jön egy másik amit letölt, megnéz igényes nem hülyegyerekeknek készült, netántán nem népbutító annyira, és azt megnézi majd meg is veszi hogy ha otthon valaki igazán jót akar látni na az azt nézze meg.
    Nálunk ez így megy.

Ezzel legalább csak az igényes műveket támogatjuk.
  • Atisz #70
    Abszolút jogos felvetés...soha nem vennék zene CD-t

Rúzsa Magdi miért ne kérjen annyit? Ez egy őrült világ, őrült árakkal és ha van olyan őrült aki fizet, akkor hajrá...
  • Balage74
    Csináltam egy torrentoldalt, bűnöző vagyok?:D
  • Voltan
    "Rúzsa Magdolna egy-egy fellépésért 990 000 Ft-ot kér."

A p*csa. Addig ütném egy betontömbbel, amíg mozog. Ez nevetséges.
  • Foga
    Hogy hozzászóljak egy kicsit. ( bár a múltkor nem volt nagy sikerem )
    Spec én lassan már 2 éve járok bíróságra...mert az ASVAnak betelefonáló középkrú hölgy szerint én rossz dolgokat műveltem otthon.
    Szal kijöttek házkutatás meg midnen...de már a tököm ki van vele...hogy a hülye hozzá nem értő ügyész magyaráz nekem és a bírónő is elismeri hogy azt se tudja miről van szó, de nem szabad tehát bűnhődnöm kell.
    Nah így védd meg magad!
    Kicsit gáz hogy az egyetlen aki már látott számítógépet a tárgyalóteremben az a vádlott!
    Igazságszolgáltatás előre!
    A kedves ASVA kollégák meg miért nem mennek ki a piacra? Mi?
    Mert féltik a gyerkeiket meg a saját töküket. Ott nem mernek izmozni!
    De én egy otthoni félelmetes bűnöző vagyok akit ki kell csinálni!
  • bakagaijin
    Kis naív :). Ahhoz hogy kocsmában/étteremben legálisan énekelj/zenélj előbb vizsgát kell tenned :P. Legalábbis pár éve még így volt. Ha ez megvan, akkor népdalokat már énekelhetsz, mert azok már public domain-ek, azaz nincs mögöttük senki aki jogdíjat kérne. Ezért is olcsóbb pl. egy klasszikus zenei mű cd-je, mint mondjuk a legújabb fiú/lány együttes listás száma. De ha jól emlékszem a kocsmának utánad viszont fizetnie kell, élőzenéért többet, rádióért/zenegépért kevesebbet, függetlenül attól, hogy mit is adnak elő.
  • bakagaijin
    Ez a közgázos beszélgetős anyag nincs kint valahol a neten? Egy régebbi kerekasztal beszélgetés itt (Hacktivity 2005) elérhető... volt. Már sajnos forbidden-t dob a link, talán valamely filecserélőn még forog a file. Mindenesetre az a beszélgetés nekem nagyon tetszett, arcok kerültek a cégek mögé, akiknek volt rendes véleménye is, nem csak a papagályszöveg. Szóval, valahol megvan ez a mostani?
  • Inquisitor
    Musinger Ágnes (MAHASZ):
    "Ha jól tudom a lemezek jogdíjai és az egyéb jogdíjak ma a bevételek felét-felét adják."

A bejövő lemezek 90-95%-a illegális, matrica nélküli, akkor honnan tudná bárki, hogy mennyi jön be belőlük? És ugye ha nincs rajtuk matrica, akkor azért biza egy büdös buznyákot nem kapnak a kiadók. Ja meg amennyire az Artisjus működését ismerjük a kiadók a matricából SEM kapnak csak az a pár szakadt álzenész, akik az Artisjus maffia spanjai. Akkor MIRŐL beszél?
  • Magnificat
    Ezzel csak annyit vitatkoznék, hogy szerintem eddig az ő hangja volt a legmegragadóbb számomra... Igaz, az album amit készített csak vagy 3-4 jó számot ha tartalmaz, de a megasztáros dalait szeretem... Számomra jobb a Máté Péter dala is, mint magától Máté Pétertől.
    letöltésről meg annyit, hogy tény, hogy sokan sokat invesztálnak néha, hogy valami megjelenjen (pl stalker), és szeretnék viszontlátni a pénzüket, de ha nem selejtet gyártanának (pl stalker :D), akkor visszajönne... Nem lenne túl nagy haszon, de visszajönne... Tiszta baromság, de mi mostanában szabad fölös időnkben ha játszani akarunk, 2001 előtti játékokat tolunk (én Master of Orion 2-t, szobatárs Alpha Centauri-t)... és igazán évente ha egy jó progi kijön, a zenészek is 1-1 albumot ha kiadnak (btw ebből tudom, van 1-2 ismerősöm, aki zenész, hogy alig pár nap alatt veszik/vetetik fel az albumot)... tehát lehúzás, ha szart termelnek, és a nevüket használják arra, hogy megvetessék... Kedvenc előadóim zenéit néha meg szoktam venni, DVD-ket meg akkor, amikor 1-2k körül van az ára (én spec ezért 5-6k-t adtam ki erre az elmúlt hónapban)...
    Törésről meg annyit, hogy 100-200 ember dolgozik a védelmen, és legalább 100x ennyi a feltörésen... Zenénél pedig amit az ember hall, illetve a gép kiad, az rögzíthető is... A legjobb védelem az lenne, ha egyáltalán nem is lehetne hallani, de persze akkor meg mi értelme...
  • Mike
    az egész hajcihőről az a véleményem, hogyha a saját kocsmámban énekelgetem a saját számaimat, de akár népdalokat is, megjelennek a jogvédők, és pénzt követelnek tőlem. És ez a nem normális
  • HEGE12
    Tárhely szolgáltató: Ha pl. adna a kiadó egy jó minőségű anyagot minden megjelenés előtt premiert akár akkor az sms összegeket kilehetne bővítetni ara hogy az ö filmjét is letöltsék van a világhálón és az lenne az emberekbe jaj nem megyek a zeneboltba hanem fogom magam és letöltöm netten egy 100 as ért ha érti mire gondolok egyelőre próbálnak legalizálni bohóckodni hogy filmenként 100ft ilyen olyan adót de ez így nem működik stúdiónként kellene rendezni a filmeket zenéket és így nettet árulni netten 1000x többen vennének sokkal gyorsabban jutának előadok is pénzhez és aki előfizet nem kéne rettegnie hogy mikor kopogtatnak mert letöltőt egy filmet ! és így talán az idősebb korosztályt is megcélozná aki
    Most ült csak a Hitech elé . Gondolataim pl : Miramax filmek 100db letöltötték 1200 szór db ként 70ft havi átutalás és nem filmenként kéne szedni letöltéseként .
  • Mike
    Pierrot:
    "Olyan ez, mintha szerveznénk egy szabadtéri koncertet, egy részt elkerítenénk, ami fizetős, de a kerítésen kívüliektől is be akarnánk szedni a pénzt, meg akarnánk őket büntetni"

ez egy jó gondolat
  • fflx
    Egyvalaki nagyon hianyzott errol a beszelgetesrol:
    espedig a >>>VEVO<<<, aki penzt ad a CD-ert es DVD-ert.
  • huuu
    Hja ASVA:)
    Nincs pénz az új mercire?
    Most mehetnek a buzi kiadók máshol levenni a sápot.
    De sajnálom... Beszarás..
  • huuu
    Végeláthatatlan vita...
    Fölösleges állástfoglalni.
    Egy biztos, hozzáférhető minden a neten.
    Ergo minek menjek pénztkölteni a boltba?
    Kínlódnak a törvényekkel és különböző másolásvédelemekkel.
    A jogászok nem szoktak hozzá, hogy adott törvényeket nagyívbe lesz@rnak.
    Pedig lefognak és egyre jobban.
    Üdv a XXI. században. :)
    A kiadók meg kínlódjanak csak amíg van pénzük.
    Már most mondom, a kínlódás eredménytelen és zsákutcába vezet.
    Ezért a kiadóknak és jogászoknak érdemes lenne az információáramlás új korát
    elfogadni és belenyugodni.
    Tudom nehéz és nem szoktak hozzá, hogy ezúttal nem ők diktálnak.
    Személyszerint csak röhögök rajtuk.
    Zenekarok, Fílmesek!!!
    Jó koncert van a téren, jó film van a moziban?
    Elmegyek!
    Dvd-t CD-t nem fogok venni.
    Ezirányba kellene orientálódni.
  • lexor
    Szűts László (ProArt): Egy lemez ára körülbelül 4000 Ft és nem annyi mint amiről beszélnek az emberek. Néha be kell menni egy lemezboltba, ha léteznek még egyáltalán. Áz ár tartalmaz 20% forgalmi adót, 25% kereskedelmi árrést, így máris csak 2500 Ft. Ez a nagykereskedelmi ár. Ebben benne foglaltatik 30% szerzői és egyéb jogdíj, 10% terjesztési költség, min. 2 millió Ft stúdió költség és 15-20% marketing költség. 6-8 ezer darab alatt nem rentábilis egy magyar előadó lemezének megjelentetése, de ha ezt a limitet elérjük, akkor is csak 300 Ft haszna van a kiadónak egy lemezen."

Megkérdezhetem, hogy lehet az usaban 10$ egy cd? A kiadók sokkal többet keresnek és valóban nincs rájuk szükség.....
  • Wittgen
    Látom, már sok ember kezd egyazon vélemény felé tendálni, miszerint, ha tetszik a letöltött anyag (zene, film, egyéb), azért hajlandó pénz is áldozni, hogy eredetiben is meglegyen.
    Én zenét csak internetes rádión hallgatok, viszont a filmekből megveszem azokaz, valamint a megjelenéskor moziban is megnézem, amelyek arra érdemesek. Ugye a mai világban, ha csak előzetes alapján nézel meg egy filmet, vagy 1 szám alapján veszel meg egy zenei albumot, könnyen zsákbamacskához juthatsz. Szinte a kb '97-es évek óta alig jelenik meg olyan zenei album, ami 2-3 számnál több jó zenét tartalmazna.
    A filmes kínálat is elég fos manapság, 10 filmből 1 jó csak.

Másfelől ott vannak a programok. Szinte csak ingyenes szoftvereket, vagy mellékletként adott eredeti licences progikat használok. Pl netezésre Firefox, Total Commander, stb.
    Csak az op.rendszerem nem legális

Ez a mtricás dolog meg egy nagy köcsögség. Alapból feltételezik, hogy a magyar csak azért vesz cd-t,dvd-t, hogy azzal károsítsa a kiadókat/szerzőket. Viszont kérdem én, ha a matrica megfizetése erre van kitalálva, akkor a későbbiekben a hordozókra kiírt bármilyen tartalom nem lehet illegális, hiszen már fizettem érte a matrica által, ugye?
    Innen kifolyólag nem tudom, hogy miről is beszélnek a jogvédők és kiadók. Ha nem kellene jogdíjat fizetni az üres adathordozók után, akkor lenne csak károkozás.

Jah, meg hogy csak 300HUF nyereségük van lemezenként a kiadóknak. Ó, hiszen sikeres a vállalkozásuk ezek szerint, mivel nem nullszaldós. Tehát kipengetnek szerzőnek, nyomdának, alkalmazottaknak mindent és még marad is min 8000*300 azaz 2,4m HUF nyreségük. És mindez 1 albumon.
    Egyébként az előadók (akik ált. 1/2 órás műsorokért min 200e ft-ot kérnek) simán megszedik magukat a koncerteken. Az ugyanúgy elmegy a koncertre, aki letölti az albumukat, hiszen tetszik neki a zene. Sajnálom szegény előadókat, hogy havi bontásban csak kb 2m forintot visznek haza tisztán (kár hogy nekem az éves nettóm nincs ennyi...).

Szerintem itt egyedül a kiadók féltik magukat, hiszen a zenészek meg tudnak élni a koncertekből, ha az interneten elég sokan megismerik őket, így a kiadók feleslegessé válnak.

Az eseményről: még szerencse, hogy egy csomó olyan ember vett részt rajta, akiknek sem a technikához, sem magához a fájlcseréléshez jottányi fogalma sincs.

Tisztára, mint a politikusaink. Olyanok képviselnek minket a Parlamentben és azok hozzák az adott területen a döntéseket, akiknek gőzük sincs arról, hogy mi hogyan folyik a való életben.

Erről ennyit a részemről.
  • Molnibalage
    Jó, akkor pofánverlek, mert az ingyen van. A hozzád hasonló embereket kéne jól megnevelni. Légyszíves add meg a címedet, hogy ingyen elhozhassam a lakásod és pénztácád tartalmát, mert az is ingyen van, minek fizessek érte?
  • Begi
    En a CD/DVD arahoz csak annyit fuznek hozza: Magyarorszagon ma minden magyar allampolgart megillet az artatlansag velelme = azaz amig az ellenkezojet be nem bizonyitjak artatlan vagy. Igy milyen jogon raknak az ures CD/DVD-re jogdij penzt?
    Termeszetesen tudom, hogy szinte mindenki arra hasznalja, hogy "menteseket" vegezzen:), de ez akkor is pofatlansag.
    Nem tudom, lehet irni kene egy levelet az illetekeseknek, bar elotte egy jogasz velemenyet is ki kene kerni.
    Persze lehet hogy amit irtam a CD/DVD-re nem igaz, de en ugy velem az.
  • Gerygrey
    irtó kevesen DC-znek, mert elavult rendszer, a fizetős site-okra meg csak a faszlámák fizetnek be, elnézést a kifejezésért.

Örülj hogy kaptál meghívót pár nagyobb torrent trackerre, én is bent vagyok, de amíg nem volt pl bithu tagságom addig két lehetőség közül választhattam: a lassú, megbízhatatlan DC++, vagy a megbízhatóbb, de lassabb külföldi publikus trackerek, vagy a gyors, és ahhoz képest nem is olyan drága SMS-warez
  • Gerygrey
    Én pl múlt héten letöltöttem a STALKER nevű játékot. Miért? Mert egy héttel a magyarországi megjelenés előtt lehetett. Azóta játszok vele, és mivel tényleg olyan, ami megérdemli a pénzét, szombaton elmentem a boltba, és most itt figyel az eredeti példány.

Én meg pont a Stalkerral voltam úgy, hogy mindenhol agyba-főbe dícsérték, hogy az év egyik nagy durranása meg ilyenek, gondoltam kipróbálom és ha jó, akkor talán megveszem (hogy menjen a multiplayer, stb). De letöltöttem, játszottam vele fél órát, és nem voltam tőle elragadtatva. Kiírtam csak azért hogy hátha valakinek kell az ismerősiem közül, így csak egy 100 Ft-os DVD-t buktam rajta. Ha nincs warez, akkor vagy én buktam egy tizest és van egy játékom eredetiben ami nem is tetszik, vagy a kiadó nem kap esélyt sem arra hogy megtetsszen és megvegyem eredetiben.
  • syn7h37ic
    Az AMSzJVKA
  • eax
    "ahhoz képest, hogy hány jogász, közgazdász és egyéb tanult ember ült az asztalnál, mégis úgy tűnt, mintha kilenc óvodás gyerek összeveszett volna azon, hogy a matchboxot lehet-e homokban tolni vagy sem"

Noigen, tipikusan a jogaszok es a kozgazdaszok a ket olyan csoport, ahol mar semmi ilyesmin nem lepodunk meg... :)
  • eax
    Az ASVA-s arc volt tavaly elott hacktivity-n, ott is mondott olyanokat, hogy egymas hasat fogtuk tole... :)
  • TorrenteXY
    Én azért használok fájlcserélőt zeneletöltéshez, mert a legtöbb zene ami nincs meg még nekem, az magyarországon még véletlenül se található meg a zeneboltokban. Ezek közül egy csomó "Sold Out" státuszú az amazonon, ahonnan amúgy is elég drága a rendelés. Egyedül itunes-on vannak fent, de hát az itthon tilos( mi a rákért? ), a T-Online zeneboltja pedig nem túl tartalmas.
    Szóval én nem teszek kárt a magyar zeneiparban, mivel az utóbbi évben ha jól emléxem két magyar zenei albumot töltöttem le. Abból az egyiket be is kosaraztam, mert tényleg jó volt.
  • fifi
    mondjuk ez a valódi seggfejség...
  • BiG G
    A cikk írójának: ad1, nem Depesh, hanem Depeche Mode, ad2: elvárod hogy egy maximum 14 éves gyerek átlássa a helyzetet és erről képes legyen normálisan írni is? Úgy hogy a mai fiatalabb korosztály sok esetben alapvető fogalomzavarral, fogalmazási és önkifejezési nehézségekkel küzd?

Vagy netán csak egy jót akarsz röhögni, hogy milyen kis naív módon láthatja egy kis tizenéves azt, amit még egy kétszer annyi idős se képes átlátni? Amúgy megsúgom Neked halkan, hogy az online warez-közösség gerince 18-22 évesekből áll, és a hangsúly mára jelentősen eltolódott a zeneletöltésekről, a minden letöltésére. Ja, az pedig csak lábjegyzetként hogy irtó kevesen DC-znek, mert elavult rendszer, a fizetős site-okra meg csak a faszlámák fizetnek be, elnézést a kifejezésért.
  • Frank99
    bocs, nem volt ott a smiley.....
  • DjDano
    Jelmondatom: Ne adj ki pénzt olyanért, amit ingyen is megkaphatsz:.D